Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 июля 2023, вопрос №88445 550₴

Спор о том, кто должен оплатить страховой депозит при аренде машины

Добрый день!
5 человек арендовали машину на 9 дней для туризма. В комнате компании присутствовали 3 человека и заключили следующую устную договоренность: "Финансовую ответственность за страховой депозит несут все участники, которые едут на арендуемой машине, независимо от того кто является водителем". Вместе на машине ездили 5 дней. Потом два чел. из них (группа 1) уехали в другой город домой. Трое остальных (группа 2) продолжали ездить на машине 4 дня. По истечении первых 5 дней на машине не было повреждений. При сдаче машины в последний день обнаружили повреждение на кузове. Возник спор: сумму страхового депозита за машину должны оплатить все 5 участников или 3 участника из группы 2, которые ездили на машине после отъезда первых двух? Спор возник из-за того, что при заключении договоренности участниками не обсуждались даты "С какой" - "По какую" ответственность за страх.депозит несет каждый из участников. Участник из 2 уехавших раньше считает, что платить за страховой депозит должны 3 человека, ездившие на машине в последние дни, когда появилось повреждение,так как двое человек физически не были рядом с машиной. Прав ли он?

Более подробное ситуации и вопрос в прикрепленном файле.
Спасибо

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    72.7%

    Доброго дня. Відповідальність несе той хто оформлював оренду авто. Враховуючи ваші домовленості, було б дуже гарно, якщо ці домовленості були дотримані. Але, вимагати щось від когось ви не маєте право.

    Винен орендар авто. Але на цей випадок є поговорка : "що друг познається у біді" ось і перевірете, хто є вашим другом і хто відповідає за свої слова.

    Спорить тут скимось не має сенсу, але чисто людська думка, що гуляли разом, тому і відповідати треба разом. Це бы було по честному.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    7.3%

    Доброго дня, Олександре!

    Однією з умов оренди авто головним водієм, який, власне, і здійснює особисто такий правочин, є обов'язок внести депозит (запоруку). Останній може бути внесений готівковкою або ж за допомогою банківського переказу. По закінченню терміну оренди і за відсутності порушень договору, орендар отримує усю суму запоруки назад. Розмір запоруки залежить від класу автомобіля.

    Депозит за автомобіль визначає межі відповідальності орендаря за орендоване авто та є страховою сумою для прокатної компанії у випадку невиконання умов Договору орендарем.

    Депозит або відповідна частина депозиту може бути вирахувана у разі виникнення наступних ситуацій:

    - за повернення брудного або не заправленого авто;

    - якщо орендар перевищив ліміт пробігу;

    - несвоєчасне повернення авто, втрата документів, ключів або комплектуючих автомобіля;

    - повернення в неробочий час або у іншому місті;

    - якщо орендар отримав та не сплатив штраф при порушенні ПДР (при фото - відеофіксації);

    - випадки, на які не поширюється дія Каско (наприклад, в’їхали в яму і пошкодили шини, диски );

    Вартість по кожному пункту вказується в Договорі прокату.

    Деякі постачальники послуг вимагають, щоб у головного водія при тому була кредитна картка.

    Тепер, що стосується рівного розподілу відповідальності між усіма учасниками туристичної подорожі, якої ви досягли перед початком використанням орендованого авто...

    По суті, домовившись про БЕЗУМОВНУ солідарну відповідальність за можливе невиконання умов договору оренди, Ви разом із іншими учасниками уклали цивільний договір, предметом якого є грошова сума, що її всі повинні поділити між собою порівну і внести підписанту договору оренди у разі відмови компанії повернути страховий депозит.

    Зміст договору, відповідно до статті 628 Цивільного кодексу України, становлять, перш за все, умови, визначені нв розсуд сторіе і погоджені ними.

    Згідно зі статтею 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору можуть здійснюватися:

    • за згодою сторін;
    • за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною й в інших випадках, установлених договором або законом;
    • у разі односторонньої відмови від договору, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом.

    Як правило, будь-який договір може бути змінений або розірваний лише за згодою його сторін. У цьому відбивається принцип свободи договору, адже учасники цивільного обороту є вільними не тільки у вирішенні питань щодо укладення договору, вибору виду договору й визначення його умов.

    Головне положення будь якого цивільного договору: «За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору».

    Якщо слідувати закону, то неналежне виконання договору- це його невиконання або виконання з порушенням умов. Це підтверджується і ч. 1 ст. 610 Цивільного кодексу України.

    Згідно ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов'язання по договору має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог— відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

    У відповідно із ч.2 ст. 526 ЦК України виконання зобов’язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов’язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов’язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

    У разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (стаття 611 ЦК України), зокрема:

    • припинення зобов’язання внаслідок односторонньої відмови від зобов’язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору;
    • зміна умов зобов’язання;
    • сплата неустойки;
    • відшкодування збитків та моральної шкоди.

    Сплата неустойки, відшкодування збитків і моральної шкоди є мірами відповідальності і застосовуються, за загальним правилом, при наявності вини порушника.

    ВИСНОВОК:

    Отже, у випадках коли якась із сторін не виконує умови договору, а в даному випадку йдеться про відшкодування суми страхового депозиту, то, перш за все, сторони (тобто всі 5 учасників усної угоди!) повинні спробувати вирішити це питання між собою шляхом переговорів з урахуванням всіх обставин, що супроводжували порушення договору оренди авто. Якщо так не виходить, то залишається судовий порядок розвязання Вашої проблеми.

    Що стосується останнього, то я не радив Вам вдаватись до рішення Вашого питання в такий спосіб. Довести щось в суді в цьому випадку буде дуже складно, якщо взагалі можливо!

    Тому головною залишається порада вирішити питання мирним шляхом й дотримуватись домовленності про солідарну відповідальність у випадку неповернення страхового депозиту незалежно від обставин, що склалися, та винуватця пошкоджень, виявлений у авто.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Якщо брати до уваги усну домовленість - нести фінансову відповідальність повинні всі, хто користувався авто.

    Якщо 2 учасника групи 2 вирішили повернусь додому - всі учасники повинні були заключити нову домовленість про те, що після обстеження авто (в разі неявиявлення пошкоджень) - відповідальність покладається на тих учасників, які залишилися користуватися авто.

    Даний спір краще вирішувати в досудовому порядку.

    В судовому порядку можуть виникнути труднощі з доведенням суду що між вами дійсно було укладено домовленість про солідарну фінансову відповідповідальність за страховий депозит.

    Згідно ч. 3 ст.12 ЦПК кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 9 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрый день!

    В этой ситуации юридическую ответственность перед орендодателем авто будет нести исключительно человек, от имени которого заключался договор авто, именно к нему будут предъявляться претензии.

    Взаимоотношения между вашей компанией туристов, к сожалению, никак не зафиксированы, поэтому что-либо доказать в этой ситуации навряд ли получиться. Все строится исключительно на порядочности, которая, к сожалению, подвела.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку «Обратиться». Буду рад помочь.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Так як домовленості були не закріплені на папері з підписом, довести їх існування без свідків нажаль неможливо.

    Тому відповідальність буде нести та особа на яку оформлено вказаний договір та якою його підписано.

    Згідно ч. 3 ст.12 ЦПК кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 9 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

    1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини...

    Стаття 1190. Відшкодування шкоди, завданої спільно кількома особами

    1. Особи, спільними діями або бездіяльністю яких було завдано шкоди, несуть солідарну відповідальність перед потерпілим.

    2. За заявою потерпілого суд може визначити відповідальність осіб, які спільно завдали шкоди, у частці відповідно до ступеня їхньої вини.

    Стаття 1191. Право зворотної вимоги до винної особи

    1. Особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.".

    ---

    Доброго дня, пане Олександре! Відповідальність за причинену шкоду авто перед компанією несуть учасники, зазначені у документі про оренду авто. Учасники, зазначені в документі про оренду авто, мають право регресу до інших учасників. Учасник, з карти якого списані кошти, має право регресу до інших учасників. Виділена норма ч.2 ст.1166 ЦК має вираз у цивілдьному судочинстві презумпції винуватості - особа є винуватою, допоки не доведе зворотного, що вона не є винуватою у завданій шкоді. Враховуючи, що факт відсутності пошкодження на авто не був зафіксований, оформлений документально, то зацікавлені учасники можуть, мають право подати до суду заяву про проведення судово-психологічної експертизити інших учасників (що залишись у авто), а саме, проведення поліграфа, детектора брехні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України