Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 августа 2023, вопрос №89499

Як я можу видалити пісню співавтора який відмовляється її удаляти

Добрий вечір, я музикант, автор пісень та продюсер MON.Relux. Декілька років тому я записав спільну пісню з русомовним артистом, ось тепер бажаю її прибрати з музилькальних майданчиків, проте інший автор відмовляється це зробити. Обговорення без успішні, що я би міг зробити в даній ситуації, щоб пісня була видалена хоть я не маю доступу до неї, але являюся другим автором

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Назарію!

    Наразі зробити щось буде доволі складно, оскільки трває війна, а Ваш співавтор знаходиться в РФ. Тож будь який правочин вчинений Вами або ним не буде мати жодних юридичних наслідків для іншої сторони.

    Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України «Про авторське право та суміжні права» співавторами є особи, спільною творчою працею яких створено твір. Авторське право на твір, створений у співавторстві, належить всім співавторам незалежно від того, чи утворює такий твір одне нерозривне ціле або складається із частин, кожна з яких має самостійне значення. Відносини між співавторами визначаються угодою, укладеною між ними. Право опублікування та іншого використання твору в цілому належить всім співавторам. Якщо твір, створений у співавторстві, утворює одне нерозривне ціле, то жоден із співавторів не може без достатніх підстав відмовити іншим у дозволі на опублікування, інше використання або зміну твору. У разі порушення спільного авторського права кожен співавтор може доводити своє право в судовому порядку.

    Якщо твір, створений у співавторстві, складається з частин, кожна з яких має самостійне значення, то кожен із співавторів має право використовувати створену ним частину твору на власний розсуд, якщо інше не передбачено угодою між співавторами. (ч. 2 вказаної норми Закону).

    Згідно частини третьої статті 436 Цивільного кодексу України відносини між співавторами можуть бути визначені договором. У разі відсутності такого договору авторське право на твір здійснюється всіма співавторами спільно.

    Отже, відносини між співавторами визначаються угодою, укладеною між ними. У разі виникнення спору між співавторами і неможливості вирішення його шляхом переговорів та в досудовому порядку, спір може бути передано для вирішення у суді. Повторюю, у Вашому випадку це неможливо.

    Виникнуть додаткові питання натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти практично!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України