Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 16 августа 2023, вопрос №90230

Поширення конфіденційної інформації по судовій справі третім особам без згоди позивача і відповідача.

Привіт, в мене таке питання, допоможіть ,будь ласка:
Нещодавно в мене була в процесі судова справа між мною і відповідачем, але це не суть.
Заяву я скасувала , судове рішення прийшло мені в дію, але від відповідача я дізналась, шо його близька родичка без його дозволу , через якісь «звʼязки» звернулась до когось хто безпосередньо має доступ до справи, дізналась рішення суду і деталі справи.
В мене питання: чи можу я теоритично якимось чином дізнатись хто саме з працівників цьому посприяв і притягнути якось їх до відповідальності і власне саму родичку теж? Тому що це судова справа, ну типу це конфіденційна інформація, яка не може розголошуватись третім особам, на скільки я розумію?

Ответы юристов (2)

    Турчин Ярослав Александрович

    Теоретично - так. Якщо доступ був через Автоматизовану систему документообігу суду має бути фіксованим та відслідковуватись доступ до матеріалів справи за кожним робочим місцем, власне як це реалізовано в Єдиному державному демографічному реєстрі.

    Але, по-перше. У програмному забезпеченні АСД судів навмисно залишено дірки, щоб судді та їх помічники могли зловживати, вносити документи та дані заднім числом, тощо.

    По-друге, доступ міг бути до паперової справи, яка знаходиться у судді і доступ до якої має помічник судді, секретар судового засідання, сторони справ, їх представники. Після розгляду справи і набрання рішенням законної сили - справа передається у відповідний підрозділ канцелярії та на зберігання в архів суду. Інше необмежене коло працівників суду також "по-свійськи" можуть одним оком глянути у справу з дозволу осіб, у розпорядженні яких вона знаходилась.

    По-третє, у Вас відсутні будь-які об"єктивні однозначні дані та докази неправомірного доступу до електронної чи паперової справи чи отримання персональних даних, інших даних, що становлять таємницю особистого життя, щоб мова могла йти про порушення кримінального провадження по ст. 182 Кримінального кодексу України чи по іншій статті.

    Нажаль з досвіду - це майже безперспективно. Було кілька публічних скандалів, коли журналісти, адвокати та політики незаконно отримували доступ до компрометуючих судових рішень і викладали їх у вільний доступ. Нажаль мені не відомо жодного випадку притягнення бодай-когось до будь-якої, навіть дисциплінарної відповідальності. Так було навіть у нормальні часи, коли правоохоронні й слідчі органи хоч трохи виконували свої обов"язки та проводили слідство, оперативно-розшукову роботу за подібними епізодами. А зараз дякуємо, що хоча б вбивства розслідують.

    Якщо дані про Вас розповсюджуються публічно, єдине, що можна зробити - звернутися до суду з позовом про захист честі, гідності та ділової репутації до особи, яка розповсюджує інформацію. І уже на суді змусити її зізнатися про отримання доступу до даних справи, або ж заплатити гроші по суду за неправомірне розповсюдження інформації, що ганьбить честь, гідність та ділову репутації.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Софія!

    Якщо Вам це вдасться, то такого працівника суду можна буде обвинуватити, як мінімум, у грубому порушенні своїх службових обов'язків. В той самий час більшу частину такої інформації можна отримати на дастосунку Судова влада, якщи ти є учасником справи.

    Готовий за Вашим зверненням надати Вам більш предметну консультацію. Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України