Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 28 серпня 2023, питання №91051 300₴

Можно вступить в наследство находясь за границей?

У меня умер отец 4 месяца назад, в Украине. Я сейчас нахожусь в Германии. Могу ли я вступить в наследцтво находясь за границей?

Відповіді юристів (10)

    Богун Сергій Павлович

    Можно. Для этого Вам необходимо обратится в консульство Украины.

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня, Дмитре!

    Так, можете . Для прийняття спадщини Вам достатньо особисто звернутися із заявою про прийняття спадщини до Консульства або Посольства України, яке виконує консульські функції в Німеччині.

    Згідно з підпунктом 3.11.3 Положення про порядок вчинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини.

    ТЕРМІН ПОДАЧІ заяви про прийняття спадщини 6 МІСЯЦІВ із моменту відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

    Через 6 місяців після відкриття спадщини Вам потрібно повторно звернутися в консульство або посольство та подати заяву на видачу свідоцтва про право на спадщину.

    Алгоритм дій:

    1. Ви повинні зареєструватися в електронній черзі https://online.mfa.gov.ua/application

    2. Прийти у зазначений час та подати документи для засвідчення справжності підпису на про прийняття спадщини

    Документи, які Вам необхідно підготувати :

    • Заява про прийняття спадщини zayava-na-priynyattya-spadshchini.doc ( .doc , 37.38 Кб ) (Вам потрібно буде її адаптувати під себе)
    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (оригінал та копія);
    • віза / інші документи, що підтверджують перебування за кордоном (у разі наявності) (оригінал та копія);
    • документ, що підтверджує факт відкриття спадщини (копія свідоцтва про смерть)
    • квитанцію про оплату консульського збору

    Оплата консульського збору здійснюється у день подачі документів до консульської установи.

    Непідготовлений належним чином пакет документів - це відмова у наданні консульської послуги, а отже - змарнований час і необхідність нового запису на прийом.

    Заяву про прийняття спадщини необхідно подати на протязі 6 місяців.

    ---

    ЩЕ ОДНИМ ВАРІАНТОМ подачі заяви про прийняття спадщини за кордоном є відправка заяви поштою нотаріусу на території України, справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою (у такому разі Вам необхідно звернутися до нотаріуса на території Німеччини, написати заяву на 2х мовах та завірити апостелем, а потім відправити її рекомендованим листом нотаріусу на території України. Бажано в телефонному режимі з ним попередньо домовитись).

    Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса. (п. 3.5 глава 10 Розділ ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    ---

    Ваш представник по довіренності не зможе подати заяву про прийняття спадщини, адже не допускається приймати заяви про прийняття спадщини, про відмову від неї або заяви про їх відкликання, складені від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей. (п. 3.6 глава 10 Розділ ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    У разі виникнення додаткових питань натискайте "звернутися". Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    11.7%

    Вітаю Вас! Не можна, а обов"язково і невідкладно ПОТРІБНО! Вам слід звернутись у найближчу консульську установу України за кордоном і подати заяву про прийняття спадщини не пізніше 6-місячного строку з дня смерті особи - спадкодавця! В умовах воєнного стану строки для прийняття спадщини не зупинені і вже навіть не продовжені, а загальні - 6 місяців!

    У Вас залишилось менше 2 місяців для прийняття спадщини! У разі пропущення строків - поновити їх буде не легко.

    Консульства України в Німеччині знаходяться у м. Берлін, Гамбург, Дюссельдорф, Мюнхен, Франкфурт-на-Майні.

    Успіхів Вам!

    Иваненко Мария Владимировна
    8.3%
    Иваненко Мария Владимировна 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 27 років досвіду

    можно,в посольстве заявление о вступлении в наследство заверяете,но выберете нотариуса предварительно,а по доверенности потом сможет оформить все юрист,адвокат или уполномоченное лицо,нужна помощь,обращайтесь,есть опыт:)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Дмитре!

    У Вас є два варіанти отримання спадщини, поки Ви знаходитесь за кордоном:

    • звернутися до консульських та дипломатичних установ України, оскільки такі можуть вчиняти нотаріальні дії, а саме: видавати свідоцтва про право на спадщину, про що зазначено у ст. 38 Закону України "Про нотаріат";
    • або нотаріально засвідчити заяву про прийняття спадщини та надіслати її поштою нотаріусу, який перебуває на території України.

    Відповідно до Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, спадкоємці можуть подати заяву про прийняття спадщини поштою, якщо вони проживають за межами України.

    Нотаріус приймає такі заяви, заводить спадкову справу та у випадку надходження заяви, справжність підпису на якій не засвідчено нотаріально, надсилає лист спадкоємцю, в якому пропонує надіслати заяву, оформлену належним чином, або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини. У таких випадках конверт підшивається у спадкову справу.

    Залежно від міжнародних договорів між країною перебування спадкоємця та Україною, може бути необхідне проставлення апостилю й нотаріально завіреного перекладу заяви на українську мову. По завершенню процесу отримати свідоцтво про прийняття спадщини у нотаріуса можна аналогічним чином, як і при надсиланні заяви нотаріусу – поштою.

    Строк для прийняття спадщини за загальним правилом встановлюється у 6 місяців та починається з часу відкриття спадщини – день смерті людини або день, з якого вона оголошується померлою.

    Заява вважатиметься своєчасно надісланою, справжність підпису особи на якій засвідчена (або не засвідчена) нотаріально, що направлена поштою до закінчення 6-місячного строку для прийняття спадщини і яка надійшла нотаріусу після закінчення цього строку.

    За потреби отримання роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, так можно, для цього вам потрібно звернутися у консульство України за кордоном і надати такі документи :

    • заповнену заяву;
    • оригінал свого закордонного паспорта (у разі його втрати подається оригінал дійсного внутрішнього паспорта);
    • фотокопію першої сторінки свого закордонного паспорта (фотокопії сторінок з відмітками у внутрішньому паспорті, якщо закордонний паспорт втрачено);
    • фотокопію свідоцтва про смерть спадкодавця;
    • фотокопію заповіту (за нявності).

    Консульський збір - 18 євро - справляється у безготівковій формі під час вчинення консульської дії.

    ВАРТО ЗНАТИ

    Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

    Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини. Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто консулу. Справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.

    Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника, а заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

    Строк для прийняття спадщини встановлюється у шість місяців. Цей строк починається з дня відкриття спадщини (дати смерті спадкодавця).

    Спадкоємці, які пропустили строк для прийняття спадщини, можуть за згодою всіх інших спадкоємців, які прийняли спадщину, подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. У разі відсутності такої згоди за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може встановити додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною.

    Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

    Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

    Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

    Прийняття і відмова від спадщини можуть мати місце щодо всього спадкового майна. Спадкоємець не вправі прийняти одну частину спадщини, а від іншої частини відмовитись. Спадкоємець, який прийняв частину спадщини, вважається таким, що прийняв усю спадщину.

    Місце відкриття спадщини.

    Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

    Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна (частина перша та друга ст. 1221 Цивільного кодексу України).

    Якщо спадкодавець, якому належало майно на території України, мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається на підставі Закону України «Про міжнародне приватне право».

    Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкові відносини регулюються з урахуванням положень статей 71, 72 цього Закону правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, за винятком, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. У разі, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося, вибір права спадкодавцем буде недійсним.

    Стаття 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» встановлює, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України.

    Право на спадкування.

    Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

    У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування отримують спадкоємці за законом в порядку черговості, визначеною у статтях 1261 - 1265 Цивільного кодексу України (частини перша та друга статті 1223 Цивільного кодексу України).

    Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, коли спадкоємцями укладено договір про зміну черговості права на спадкування.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю.

    У меня умер отец 4 месяца назад, в Украине. Я сейчас нахожусь в Германии. Могу ли я вступить в наследцтво находясь за границей?

    ТАК, ОДНОЗНАЧНО МОЖЕТЕ. У ВАС НА ЦЕ Є ЛИШЕ 2 ВАРІАНТИ:

    1. ВИ ЗВЕРТАЄТЕСЬ ДО КОНСУЛЬСТВА УКРАЇНИ В НІМЕЧЧИНІ І ТАМ ПОДАЄТЕ ВІДПОВІДНУ ЗАЯВУ.

    Згідно законодавства спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини.

    Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто консулу. Справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.

    Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається консулом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю пропонується надіслати заяву, оформлену належним чином, або прибути особисто до консула.

    Засвідчення справжності підпису не потрібне, якщо спадкоємець особисто з'явився до консула і подав заяву. У цьому разі консул установлює особу спадкоємця і перевіряє справжність його підпису, про що робить відмітку на заяві і вказує найменування документа, що посвідчує особу, його номер, дату видачі, найменування установи, яка видала документ, рік народження спадкоємця.

    Тож спадкоємець, який перебуває за межами України, може прийняти спадщину шляхом:

    • звернення до консула України в країні перебування із заявою про прийняття спадщини
    • або нотаріального засвідчення заяви про прийняття спадщини та надіслання її засобами поштового зв’язку нотаріусу, який перебуває на території України.

    2. ВИ НАДСИЛАЄТЕ ЗАЯВУ ПРО ВСТУП ДО СПАДЩИНИ ПОШТОВИМ ЗВ'ЯЗКОМ ДО УКРАЇНИ.

    Відповідно до п. 3.23 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, спадкоємці можуть подати заяву про прийняття спадщини поштою, якщо вони проживають за межами України.

    Своєчасно надісланою вважається заява, справжність підпису особи на якій засвідчена (або не засвідчена) нотаріально, що направлена поштовим відправленням до закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини і яка надійшла нотаріусу після закінчення цього строку. Нотаріус приймає такі заяви, заводить спадкову справу та у випадку надходження заяви, справжність підпису на якій не засвідчено нотаріально, надсилає лист спадкоємцю, в якому пропонується надіслати заяву, оформлену належним чином, або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини. У таких випадках конверт підшивається у спадкову справу.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Крикун Сергій  Павлович
    15%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12#Text):

    " Стаття 1. Поняття нотаріату. Органи і особи, які вчиняють нотаріальні дії...

    Вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на дипломатичні представництва України.

    "ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#n19):

    "Глава 1. Місце вчинення нотаріальної дії

    1. Нотаріальні дії можуть вчинюватися будь-яким нотаріусом на всій території України,...

    Глава 10. Видача свідоцтв про право на спадщину...

    2.1. Спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.".

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    .

    Відповідно до ч. 3.23 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, спадкоємці можуть подати заяву про прийняття спадщини поштою, якщо вони проживають за межами України.

    Своєчасно надісланою вважається заява, справжність підпису особи на якій засвідчена (або не засвідчена) нотаріально, що направлена поштовим відправленням до закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини і яка надійшла нотаріусу після закінчення цього строку. Нотаріус приймає такі заяви, заводить спадкову справу та у випадку надходження заяви, справжність підпису на якій не засвідчено нотаріально, надсилає лист спадкоємцю, в якому пропонується надіслати заяву, оформлену належним чином, або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини. У таких випадках конверт підшивається у спадкову справу.

    Пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» передбачено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

    Отже, спадкоємець, який проживає за кордоном повинен написати заяву про прийняття спадщини, засвідчити справжність підпису нотаріально та надіслати її засобами поштового зв’язку нотаріусу, який знаходиться на території України протягом 10 місяців (на час дії воєнного стану) з дня смерті спадкодавця.

    За кордоном нотаріальні дії здійснюють консульські установи або дипломатичні представництва України. Згідно законодавства спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини.

    Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто консулу. Справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.

    Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається консулом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю пропонується надіслати заяву, оформлену належним чином, або прибути особисто до консула.

    Засвідчення справжності підпису не потрібне, якщо спадкоємець особисто з'явився до консула і подав заяву. У цьому разі консул установлює особу спадкоємця і перевіряє справжність його підпису, про що робить відмітку на заяві і вказує найменування документа, що посвідчує особу, його номер, дату видачі, найменування установи, яка видала документ, рік народження спадкоємця.

    Тож спадкоємець, який перебуває за межами України, може прийняти спадщину шляхом:

    звернення до консула України в країні перебування із заявою про прийняття спадщини

    або нотаріального засвідчення заяви про прийняття спадщини та надіслання її засобами поштового зв’язку нотаріусу, який перебуває на території України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Спадкоємець, який перебуває за межами України, може прийняти спадщину шляхом:

    • звернення до консула України в країні перебування із заявою про прийняття спадщини
    • або нотаріального засвідчення заяви про прийняття спадщини та надіслання її засобами поштового зв’язку нотаріусу, який перебуває на території України, за місцем знаходження нерухомого майна

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України