Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 31 августа 2023, вопрос №91310 160₴

Які є зараз способи виїзду за кордон?

Доброго вечора, хотів би дізнатися, які є можливості для виїзду за кордон в данний момент, парню 21 рік, студент університету.
( не знаю може це якось допомогти, але є дівчина, яка громадянка другої країни)
Також, якщо оформити ПМЖ в другій країні. то це допоможе?
Цікавлять всі варіанти.
Дякую за відповідь

Ответы юристов (14)

    Карпенко Андрей Владимирович
    14.4%
    Карпенко Андрей Владимирович 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    ЯКЩО ОФІЦІЙНО ОФОРМИТИ ПМЖ, ТО ЦЕ ПІДСТАВА ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ДІВЧИНА, ГРОМАДЯНКА ІНШОЇ КРАЇНИ, НЕ ПІДСТАВА ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ВСІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ НАВЕДЕНІ В ОФІЦІЙНОМУ ПОВІДОМЛЕННІ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ :

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Адвокат Евгений Александрович
    14.4%

    Доброго дня, Ілля!

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "НАБИРАЙТЕ".

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович

    Ілля!

    ЯКЩО Є ЧИ БУДЕ ДОЗВІЛ НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ЗА ДОЗВОЛОМ ДЕРЖАВНОЇ МІГРАЦІЙНОЇ СЛУЖБИ АБО ЗА РІШЕННЯМ КОНСУЛЬСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ У ДЕРЖАВІ ПЕРЕБУВАННЯ.

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.».

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.4%

    Вітаю.

    Доброго вечора, хотів би дізнатися, які є можливості для виїзду за кордон в данний момент, парню 21 рік, студент університету.( не знаю може це якось допомогти, але є дівчина, яка громадянка другої країни)Також, якщо оформити ПМЖ в другій країні. то це допоможе?

    ВСІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВИЗНАЧЕНО ТУТ І ТУТ

    ВИЇЗД НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ - МОЖЛИВИЙ ВАРІАНТ, АЛЕ СКЛАДНИЙ. НАЯВНІСТЬ ДІВЧИНИ ЗА КОРДОНОМ ТАКОЖ НЕ ДОПОМОЖЕ.

    ЗАГАЛОМ ТАКІ ПИТАННЯ ВАРТО ОБГОВОРЮВАТИ.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Савченко Олександр
    14.4%
    Савченко Олександр 8 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Ілля!

    1) Якщо за своїм відношенням до військового обов'язку Ви є військовозобов'язаним, то права на виїзд за кордон дійсно не маєте. Оскільки відповідно до пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n440):

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини ТРЕТЬОЇ статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    При цьому, строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 18 серпня 2023 року строком на 90 діб згідно з Указом Президента № 451/2023 від 26.07.2023.

    Відповідно до частини 9 статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо військового обов`язку громадяни України поділяються на такі категорії: допризовники, призовники, військовослужбовці, військовозобов`язані та резервісти.

    Згідно статті 37 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" взяттю на військовий облік призовників підлягають громадяни України:

    приписані до призовних дільниць;

    які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають приписці до призовних дільниць;

    звільнені зі служби у військовому резерві, які не виконали обов’язків служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів, не проходили строкову військову службу та не досягли 27-річного віку;

    на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі.

    Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", яким передбачено зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років, досі не підписаний Президентом (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41904).

    При цьому, відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487, військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    ХХХ

    2) Якщо за своїм відношенням до військового обов'язку Ви є призовником, то маєте право на виїзд за кордон.

    Відповідно до пункту 3 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

    Так, статтею 33 Конституції України встановлено: "Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом".

    При цьому, пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі - Правила) передбачено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Враховуючи зазначене, напрошується логічний висновок, що обмеження на виїзд за кордон у зв`язку з введенням воєнного стану стосуються ЛИШЕ військовозобов`язаних осіб, призовників - ні.

    Так, відповідно до частини 9 статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо військового обов`язку громадяни України поділяються на такі категорії: допризовники, призовники, військовослужбовці, військовозобов`язані та резервісти.

    При цьому, згідно пункту 16 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921, військовий облік призовників ведеться на підставі посвідчення про приписку до призовної дільниці, а військовозобов`язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    Незважаючи на це, Державна прикордонна служба України застосувує обмеження на перетин кордону не лише для військовозобов`язаних, а для всіх осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років, що підтверджується останніми роз`ясненнями на їхній офіційній сторінці (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...):

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, але дана категорія не має права виїжджати за кордон, так як ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті. А тому, відповідно до п. 2-6 Правил, дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України.".

    Однак, така позиція Державної прикордонної служби України суперечить нормам чинного законодавства, адже призову на військову службу під час мобілізації підлягають резервісти та військовозобов`язані, а не чоловіки віком від 18 до 60 років, що підтверджується Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 "Про загальну мобілізацію" та ст. 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

    Враховуючи вищенаведене, я пов`язую право чоловіка на виїзд за кордон з його статусом призовника, а не студента іноземного ВНЗ. Тому вважаю, що для виїзду за кордон особі зі статусом призовника потрібні лише:

    1) закордонний паспорт;

    2) посвідчення про приписку до призовної дільниці (з відміткою про зняття з військового обліку на підставі абз. 3 п. 1 ч. 5 ст. 37 Закону);

    3) дозвіл керівника ТЦКСП (військкомату) на виїзд за кордон.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся!

    При зверненні вказуйте свою е-пошту.

    Всього найкращого!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Ілля!

    Якщо Ви все-таки маєте статус військовозобов'язаного, то зможете виїхати за кордон у разі оформлення дозволу на виїзд на ПМЖ та наявності відповідної відмітки у паспорті. Так, згідно статті 4 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду громадян України» такими відмітками є:

    1) Запис міграційної служби у паспорті з текстом «Постійне проживання в ___» / печатка «Оформлено виїзд на постійне проживання» (назва країни та дата).

    2) Запис дипломатичної установи України у паспорті «Постійне проживання в ___» / «Прийнятий на консульський облік» або довідка про перебування на консульському обліку, яку можна отримати з використанням засобів відомчої інформаційної системи МЗС.

    Для оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання особа подає заяву, встановленої форми, та додані до неї документи:

    1. три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
    2. паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку) та його копію;
    3. свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку) та його копію;
    4. довідку про реєстрацію місця проживання та її копію;
    5. документ, що посвідчує особу законного представника та його копію;
    6. документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів), та його копію;
    7. нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;
    8. нотаріально засвідчену згоду дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;
    9. копію рішення суду, завірену в установленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;
    10. документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати (пункт 4 розділу ІІ Порядку).

    Заява оформлюється на ім’я керівника територіального органу Держаної міграційної служби України (далі - територіальний орган ДМС) та подається до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання особи в Україні (пункт 2 розділу ІІ Порядку).

    Заява заповнюється заявником в паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з прийому заяв (далі - працівник територіального підрозділу ДМС), в електронній формі. Стосовно осіб, які досягли 16-річного віку, заповнюється два примірники заяви.

    У разі звернення заявника щодо оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання разом з дітьми, які не досягли 16-річного віку, заповнюються окремі заяви для кожної особи.

    Роздруковані або заповнені від руки примірники заяви заявник підписує із зазначенням прізвища, імені, по батькові, чим підтверджує правильність внесених до неї відомостей. Якщо заявник через фізичні вади не може підтвердити власним підписом правильність таких відомостей, працівник територіального підрозділу ДМС робить відмітку про неможливість такого підтвердження та засвідчує правильність внесених до заяви відомостей власним підписом.

    За оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання особа має сплатити встановлену законодавством плату - 195,31 грн. (постанова Кабінету Міністрів України від 04 червня 2007 року № 795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання").

    Розгляд заяви здійснюється у строк до трьох місяців з дня її подання (пункт 1 розділу ІІІ Порядку).

    У разі виявлення факту подання не всіх необхідних документів або подання документів, оформлення яких не відповідає вимогам законодавства України, територіальний підрозділ ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня надходження заяви повертає її супровідним листом із зазначенням виявлених недоліків територіальному підрозділу ДМС, який у строк не пізніше трьох робочих днів рекомендованим листом із повідомленням про вручення інформує заявника про виявлені недоліки та про необхідність їх усунення у строк, що не перевищує 14 календарних днів з дня одержання такого листа, шляхом подання до територіального підрозділу ДМС відповідних документів.

    Територіальний орган ДМС розглядає одержані результати всіх проведених перевірок та у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня одержання всіх результатів перевірок приймає рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання або про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання. Прийняте рішення оформлюється шляхом заповнення відповідної відмітки в заяві.

    У разі прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів письмово інформує заявника про прийняте рішення із зазначенням підстав відмови і порядку оскарження рішення та повідомляє територіальний підрозділ ДМС про прийняте рішення (пункт 3 розділу ІV Порядку).

    Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить 6 місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.

    Підстави для відмови у наданні послуги:

    1. Заявник не подав передбачені нормативно-правовими актами документи.
    2. Подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства України, містять недостовірні відомості або подані документи є недійсними.

    Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він:

    • обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 Закону;
    • стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;
    • засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання;
    • ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;
    • перебуває під адміністративним наглядом національної поліції – до припинення нагляду;
    • він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється (частина перша статті 6 Закону).

    У разі накладення на громадянина адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого частиною сьомою статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, йому тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

    У разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно:

    зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні;

    ⇒ надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти;

    ⇒ отримати довідку податкового органу про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур (пункт 4 розділу ІV Порядку).

    Маю клієнтів, які успішно знімалися з військового обліку у зв'язку з виїздом на ПМЖ. Можу підготувати для Вас необхідні документи.

    Згідно пункту 53 ПОРЯДКУ організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...), зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

    При цьому, пунктом 6 ПРАВИЛ військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 2 до Порядку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...) передбачено, що призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні особисто прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району.

    Тому спочатку зняття з військового обліку, а вже потім вибуття на постійне місце проживання.

    Таким чином, щоб виїхати за кордон саме на ПМЖ, потрібно спочатку знятися з військового обліку та реєстрації місця проживання.

    Якщо виїхати за кордон на строк більше трьох місяців за іншою підставою (наприклад, для супроводу дружини, її чи ваших батьків з інвалідністю), то після повернення до України через 3 місяці військкомат не зніме Вас з військового обліку за вашою заявою, а складе протокол про адміністративне правопорушення за частиною другою ст.210 КУпАП (порушення правил військового обліку) та винесе постанову про накладення адміністративного стягнення (штрафу у розмірі 850-1700 грн) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    У вашому випадку підставою для зняття з військового обліку буде рішення ДМС та документи, які підтверджують право на відстрочку за відповідною підставою.

    Відповідно до пункту 4 розділу IV Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання, затвердженого наказом Міністерствавнутрішніх справ України 16.08.2016 № 816 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1241-16#Text), у разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше п`яти робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно: зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні; надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, зразок якого наведено у додатку 6 до цього Порядку, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки.

    Відповідно до пункту 6 розділу IV даного Порядку після подання заявником паспорта громадянина України у формі книжечки зі штампом зняття з реєстрації місця проживання або довідки про зняття з реєстрації місця проживання, виданої органом реєстрації, територіальний орган ДМС проставляє в паспорті громадянина України у формі книжечки (на одній із сторінок з одинадцятої по шістнадцяту) та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон (на одній із сторінок з другої по п`яту) штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою (після повернення на проживання в Україну вказані штампи анулюються). У разі наявності в такої особи паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм територіальний орган ДМС вносить інформацію про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання до безконтактного електронного носія. Якщо до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки, орган реєстрації не вніс інформацію про зняття з реєстрації місця проживання, територіальний орган ДМС перед внесенням інформації про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання вносить до безконтактного електронного носія зазначену інформацію на підставі довідки про зняття з реєстрації місця проживання.

    При цьому, пунктами 1-2 додатку 16 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Українивід 30 грудня 2022 р. № 1487 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...), передбачено наступні вимоги щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    "1. Проведення перевірки наявності таких військово-облікових документів: посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), військового квитка або тимчасового посвідчення (для військовозобов’язаних), військового квитка (для резервістів).

    2. Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки про взяття (зняття) призовника, військовозобов’язаного або резервіста на військовий облік за новим місцем проживання. У разі відсутності такої відмітки призовник, військовозобов’язаний або резервіст направляється до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку.".

    Таким чином, для виконання рішення територіального органу ДМС про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання заявнику необхідно знятися з реєстрації місця проживання в Україні. Обов'язковою умовою для цього є зняття з військового обліку. Тому в разі наявності такого рішення військкомат повинен зняти Вас з військового обліку, так як таке зобов'язання передбачене вищенаведеними нормами законодавства. Однак, наразі в Україні діє воєнний стан і проводиться загальна мобілізація. Тому якщо у Вас немає підстав для відстрочки, передбачених ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", то замість зняття з військового обліку Вас можуть мобілізувати.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся!

    При зверненні вказуйте свою е-пошту.

    Всього найкращого!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    42.5%

    Доброго дня, Ілля!

    Якщо Вас цікавлять всі можливі варіанти виїзду за кордон, то почати слід з ознайомлення з підстав, визначених в законі!

    Перш за все, мова іде про Правила перетинання кордону. Їх знайдете тут:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    А також про роз'яснення ДПСУ від 2.02.23 року, яеі викладені у більш доступній формі тут:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Припускаю, що без спеціальної підготовки деякі твердження в названих нормативних актах буде зрозуміти складно, тож готовий Вам в тому допомогти.

    Що стосується можливості отримання ПМЖ в іншій країні, то це цілком реальна штука.

    ОТЖЕ ЩОДО ПРОЦЕДУРИ ОФОРМЛЕННЯ ПМЖ...

    Для початку процедури оформлення ПМЖ потрібно підготувати заяву. Вона оформлюється на ім’я керівника територіального органу Держаної міграційної служби України (далі - територіальний орган ДМС) та подається до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання особи в Україні (пункт 2 розділу ІІ Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 №3857-ХІІ ).

    Заява заповнюється заявником в паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з прийому заяв, в електронній формі.

    Роздруковані або заповнені від руки примірники заяви заявник підписує із зазначенням прізвища, імені, по батькові, чим підтверджує правильність внесених до неї відомостей. Якщо заявник через фізичні вади не може підтвердити власним підписом правильність таких відомостей, працівник територіального підрозділу ДМС робить відмітку про неможливість такого підтвердження та засвідчує правильність внесених до заяви відомостей власним підписом.

    Для оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання особа подає заяву, встановленої форми, та додані до неї документи:

    • три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
    • паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку) та його копію;
    • свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку) та його копію;
    • довідку про реєстрацію місця проживання та її копію;
    • документ, що посвідчує особу законного представника та його копію;
    • документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів), та його копію;
    • нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;
    • нотаріально засвідчену згоду дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;
    • копію рішення суду, завірену в установленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;
    • документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати (пункт 4 розділу ІІ Порядку).

    Розгляд заяви здійснюється у строк до трьох місяців з дня її подання (пункт 1 розділу ІІІ Порядку).

    У разі виявлення факту подання не всіх необхідних документів або подання документів, оформлення яких не відповідає вимогам законодавства України, територіальний підрозділ ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня надходження заяви повертає її супровідним листом із зазначенням виявлених недоліків територіальному підрозділу ДМС, який у строк не пізніше трьох робочих днів рекомендованим листом із повідомленням про вручення інформує заявника про виявлені недоліки та про необхідність їх усунення у строк, що не перевищує 14 календарних днів з дня одержання такого листа, шляхом подання до територіального підрозділу ДМС відповідних документів.

    Територіальний орган ДМС розглядає одержані результати всіх проведених перевірок та у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня одержання всіх результатів перевірок приймає рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання або про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання. Прийняте рішення оформлюється шляхом заповнення відповідної відмітки в заяві.

    У разі прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів письмово інформує заявника про прийняте рішення із зазначенням підстав відмови і порядку оскарження рішення та повідомляє територіальний підрозділ ДМС про прийняте рішення (пункт 3 розділу ІV Порядку).

    Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить 6 місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.

    Відмова у наданні послуги може мати місце за наступних підстав:
    • Заявник не подав передбачені нормативно-правовими актами документи.
    • Подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства України, містять недостовірні відомості або подані документи є недійсними.
    Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він:
    • обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 Закону;
    • стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;
    • засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання;
    • ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;
    • перебуває під адміністративним наглядом національної поліції – до припинення нагляду;
    • він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється (частина перша статті 6 Закону).
    У разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно:
    • зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні;
    • надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти;
    • отримати довідку податкового органу про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур (пункт 4 розділу ІV Порядку).
    Після цього Ви, знявшись з військового обліку в ТЦК, зможете без перешкод перетнути кордон для виїзду на ПМЖ в іншу країну.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі за станом здоров я)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану. здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку; люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують. Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( документ про родинні зв язки та треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань, медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.) Постанова КМУ 840 от 11.08.23 – поки ДПСУ не отримувала роз яснень детальних.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України. залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці. спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    жінка, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів. чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері. Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, підстави для перетину кордону зазначено у правилах перетину кордону за посиланням

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Можу допомогти вам проаналізувати всі підстави. Звертайтесь

    Ілля Клиент 8 месяцев назад

    Доброго дня, якщо я отримаю дозвіл на ПМЖ і зроблять штампи в паспорті, То я зможу без проблем знятися з обліку у військкоматі?(тому що перед виїздом треба буде це зробити)Мені 21 рік, призовник (не був ні в армії, тощо), + ще я являюся студентом і буду являтися ним 3 роки. Якщо у військкоматі не захочуть знімати з військового обліку, то це буде порушення закону чи ні? (На всяк випадок вирішив поцікавитися)

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо у Вас буде паспорт зі штампом ДМС про ПМЖ в іншій країні, Ви зможете без проблем знятися з військового обліку та виїхати.

      Якщо відмовлять, то таку відмову можна легко оскаржити.

      Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

      По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

      По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

      Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

      По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

      Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

      0 800 50 04 42

      Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

      Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

      Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

      П’ятниця з 09.00 до 16.45

      Перерва на обід з 13.00 до 13.45

      Субота з 09.00 до 15.00

      Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

      Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

      Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

      Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

      Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

      «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

      0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    • Корнійчук Євген Іванович

      Доброго дня, за таких обставин я думаю, вас без проблем знімуть з обліку. Не має сенсу вас тримати, томущо ви маєте статус призивника на строкову службу, а у період військового стану призов на строкову службу не проводиться + навчання і т. Д

      У разі відмови отримайте письмову відповідь і її можно буде оскаржити у суді і забов'язати тцк зняти вас з обліку.

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 8 месяцев назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Доброго дня, Ілля!

      Враховуючи, що Ви за своїм відношенням до військового обов'язку є призовником, то маєте право на виїзд за кордон навіть без оформлення документів на ПМЖ. Оскільки всі обмеження стосуються військовозобов'язаних та резервістів.

      Так, Відповідно до пункту 3 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

      Так, статтею 33 Конституції України встановлено: "Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом".

      При цьому, пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі - Правила) передбачено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

      Враховуючи зазначене, напрошується логічний висновок, що обмеження на виїзд за кордон у зв`язку з введенням воєнного стану стосуються ЛИШЕ військовозобов`язаних осіб, призовників - ні.

      Так, відповідно до частини 9 статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо військового обов`язку громадяни України поділяються на такі категорії: допризовники, призовники, військовослужбовці, військовозобов`язані та резервісти.

      При цьому, згідно пункту 16 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921, військовий облік призовників ведеться на підставі посвідчення про приписку до призовної дільниці, а військовозобов`язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

      Незважаючи на це, Державна прикордонна служба України застосувує обмеження на перетин кордону не лише для військовозобов`язаних, а для всіх осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років, що підтверджується останніми роз`ясненнями на їхній офіційній сторінці (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...):

      "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, але дана категорія не має права виїжджати за кордон, так як ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті. А тому, відповідно до п. 2-6 Правил, дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України.".

      Однак, така позиція Державної прикордонної служби України суперечить нормам чинного законодавства, адже призову на військову службу під час мобілізації підлягають резервісти та військовозобов`язані, а не чоловіки віком від 18 до 60 років, що підтверджується Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 "Про загальну мобілізацію" та ст. 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

      Враховуючи вищенаведене, я пов`язую право чоловіка на виїзд за кордон з його статусом призовника, а не студента ВНЗ. Тому вважаю, що для виїзду за кордон особі зі статусом призовника потрібні лише:

      1) закордонний паспорт;

      2) посвідчення про приписку до призовної дільниці (з відміткою про зняття з військового обліку на підставі абз. 3 п. 1 ч. 5 ст. 37 Закону);

      3) дозвіл керівника ТЦКСП (військкомату) на виїзд за кордон.

      У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся!

      При зверненні вказуйте свою е-пошту.

      Всього найкращого!

    Адвокат Евгений Александрович

    Ілля, доброго дня.

    ЩОБ ВИ ЗРОЗУМІЛИ ТЕ, ЩО ПО ПРОЦЕДУРІ:

    - СПОЧАТКУ ВИ ПОВИННІ ОТРИМАТИ ДОЗВІЛ НА ПМП У МІГРАЦІЙНІЙ СЛУЖБІ АБО КОНСУЛЬСЬКОМУ ВІДДІЛІ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ В ІНОЗЕМНІЙ ДЕРЖАВІ АБО В ІНШІЙ УКРАЇНИ НАПРЯМУ.

    ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ЦЬОГО, НА ПІДСТАВІ ДОЗВОЛУ НА ПМП, ЯКИЙ ОТРИМАНО У МІГРАЦІЙНІЙ СЛУЖБІ АБО КОНСУЛЬСЬКОМУ ВІДДІЛІ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ В ІНОЗЕМНІЙ ДЕРЖАВІ, ВАМ ТРЕБА:

    1) СПОЧАТКУ ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ ПОДАТИ ЗАЯВУ ПО ФОРМІ ДЛЯ ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ В ЗВ'ЯЗКУ З ВИЇЗДОМ НА ПМП ТА ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ЗА ФОРМОЮ ДЛЯ ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ В ЗВ'ЯЗКУ З ВИЇЗДОМ НА ПМП;

    2) ПІСЛЯ ЧОГО, НА ПІДСТАВІ ЦІЄЇ ДОВІДКИ ЗА ФОРМОЮ ДЛЯ ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ В ЗВ'ЯЗКУ З ВИЇЗДОМ НА ПМП, ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЦНАПУ, ДЕ ПОДАТИ ЗАЯВУ НА ЗНЯТТЯ З РЕЄСТРАЦІЇ В ЗВ'ЯЗКУ З ВИЗДОМ НА ПМП ТА ЯК РЕЗУЛЬТАТ - ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ПРО ЗНЯТТЯ З РЕЄСТРАЦІЇ В ЗВ'ЯЗКУ З ВИЗДОМ НА ПМП, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ШТАМПІВ У ПАСПОРТІ ПРО ЗНЯТТЯ З РЕЄСТРАЦІЇ В ЗВ'ЯЗКУ З ВИЗДОМ НА ПМП.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України