Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 15 сентября 2023, вопрос №92636 250₴

Чи обов'язково повідомляти про ДТП у поліцію.

Доброго дня. Я (водій) не повідомив у поліцію про ДТП з участю пішохода у зв'язку з тим, що пішохід не захтів оформлювати ДТП, пояснюючи це тим, що поспішає. Контактами з пішоходом також не обмінялись. Чи загрожує це мені чимось. якщо пішохід захоче написати заяву у поліцію за реєстраційним номером авто. Як мені правильно поступити у цій ситуації. З моменту ДТП пройшло півтори доби.

Ответы юристов (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Так, згідно статті 122-4 КУпАП, залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху місця ДТП, до якої вони причетні тягне за собою адміністративний штраф у розмірі 255 грн. або громадські роботи на строк до 40 год., або адміністративний арешт до 15 діб.

    Строк притягнення до відповідальності за цим правопорушенням 3 місяці

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    повідомляю наступне:

    Дела такой категории рассматриваются судом в течении трёх месяцев с дня совершения правонарушения (составления протокола).

    Если этот срок пройдет и дело не будет рассмотрено, то суд обязан прекратить дело по истечению срока давности привлечения к административной ответственности (ст. 38 КУоАП)

    в полицию стоит сообщить так к возможна ответственность за покидание места дтп

    Звісно , що винному у ДТП краще вирішити питання безпосередньо з потерпілим, без рішень суду , офіційних оцінок збитків та іншого документального оформлення його вини. Проте чи вигідний такий підхід Вам, як потерпілому, адже винний у ДТП може взагалі не вийти на контакт з Вами , тоді у Вас має бути альтернатива, я захистити свої права та відновити майно.

    Тому для Вас краще дочекатися рішення суду та ступеню визначеного збитку та покарання винного , надалі зіббрати всі документи , письмову оцінку експертну збитків та подати документи на відшкодування.

    Паралельно заявити до винної сторони цивільний позов про компенсацію збитків додавши всі документи. Утому разі якщо винна сторона не має постійних доходів , необхідно буде додатково подати суду заяву про забезпечення виконання рішення суду, шляхом видачі виконавчого листа про виконання рішення, який разом з рішенням суду направляється до органів ДВС для примусового виконання рішення суду винною стороною.

    для Вас краще піти тим шляхом який пропонує поліція , так у Вас виникуть гарантії на відшкодування збитків.

    В іншому випадку після прямих домовленостей необхідно буде витребувати розписку, про те що Ви претензій не маєте до винної сторони, така розписка в повній мірі не дає гарантій того , що винна сторона не звернеться до поліції , або суду бо це право кожного.(якщо у винного буде розписка він може використовувати її як доказ того ,що Ви не можете вимагати від нього компенсацій більше тих які були виплачені згідно розписки- для Вас це не вигідна ситуація)

    Рекомендую йти за процедурою судового врегулювання з залученням експерта МТСБУ.

    Якщо ж все ж таки винна сторона обере пряму процедуру:

    1. Що таке система прямого врегулювання збитків.

    Пряме врегулювання збитків (ПВЗ) – це система, в якій страховик, який застрахував цивільно-правову відповідальність потерпілого, в частині відшкодування шкоди, пов'язаної з пошкодженням або фізичним знищенням транспортного засобу потерпілого, виконує обов'язки страховика, який застрахував цивільно-правову відповідальність особи, відповідальної за скоєння дорожньо-транспортної пригоди. Така система не вимагає від страхувальника укладання додаткових договорів страхування, крім договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВВНТЗ), укладеного з страховиком – учасником системи ПВЗ. Перелік таких страховиків http://www.mtsbu.ua/ua/for_consumers/119428/.

    2. Переваги системи прямого врегулювання збитків

    Для власників транспортних засобів: В разі ДТП потерпілий має можливість звернутись за виплатою відшкодування до «своєї» страхової компанії для отримання відшкодування. Таким чином страхувальник має можливість вибрати страхову компанію, яка буде не тільки компенсувати збитки, відповідальним за які є страхувальник, але й компенсувати отримані страхувальником збитки в ДТП, відповідальним за яку є водій іншого транспортного засобу. При цьому не доведеться «брати участі в лотереї», звертаючись за відшкодуванням до страховика відповідального. Для страхових компаній: Страховик зацікавлений залучати лояльних клієнтів, надаючи якісні послуги. Крім того, при участі в системі прямого врегулювання збитків страхові компанії мають можливість в рази підвищити ефективність регресної роботи.

    3. Коли можна скористатись системою прямого врегулювання збитків? ДТП сталося за участю виключно двох наземних ТЗ та є контактним (наявне зіткнення), незалежно від наявності або відсутності потерпілих, яким нанесено шкоду життю та здоров’ю; На обидва ТЗ є діючий на момент ДТП договір ОСЦПВВНТЗ та страховики обох учасників ДТП є учасниками Системи прямого врегулювання збитків; Водій одного з ТЗ є повністю винним в ДТП (немає часткової відповідальності); Наявна інформація у Страховика потерпілого щодо полісів учасників ДТП не є суперечливою в частині даних, на підставі яких ідентифікується забезпечений транспортний засіб (марка, тип, державний реєстраційний номерний знак) та визначаються наявність страхового забезпечення на дату ДТП, розмір франшизи та страхових сум.

    4. Деякі особливості прямого врегулювання збитків Відшкодування шкоди, завданої майну При прямому врегулюванні відшкодовується тільки шкода, завдана майну. Відшкодування шкоди, завданої життю та здоров’ю За відшкодуванням шкоди життю та здоров’ю потерпілому необхідно звернутися до страхової компанії особи, відповідальної за ДТП. Порядок оформлення ДТП ДТП може бути зафіксовано за допомогою Національної поліції або складено Європротокол (нема різниці з процедурою звичайної системи врегулювання збитків за договорами ОСЦПВВНТЗ). Франшиза Врегулювання збитку здійснюється на умовах договору ОСЦПВВНТЗ, укладеного особою, відповідальною за ДТП з своєю страховою компанією. Таким чином застосовується франшиза та страхова сума, вказані в такому договорі. Можливість звернутися до обох компаній Страхувальник, який є потерпілим в ДТП та звернувся спочатку за отриманням страхового відшкодування до «свого» Страховика, має право звернутися за цим випадком до Страховика відповідального до здійснення Страховиком потерпілого страхового відшкодування. Страхувальник, який є потерпілим в ДТП та звернувся спочатку за отриманням страхового відшкодування до Страховика винуватця ДТП, втрачає право звернутися за цим випадком до «свого» Страховика.

    5. Перелік страховиків-членів МТСБУ які є учасниками Угоди про пряме врегулювання збитків наведено на сайті МТСБУ: http://www.mtsbu.ua/ua/for_consumers/119428/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    потерпілий може висунути до Винного у дтп вимоги про компенсацію збитків навіть , після ремонту авто(якщо будуть документальні докази пошкоджень офіційно зафіксовані.у разі відкриття провадження по справі , суд направить Вам( сторонам) ухвалу про відкриття провадження та матеріали справиВам необхідно буде у строк вказаний в ухвалі (але не більше 15-ти днів) подавати відзив на позовну заяву де детально пояснювати суду , ступінь завданих збитків. з доказами.

    у потерпілого є 3 роки для звернення до суду окремим цивыльним позовом за стягненням завданої шкоди - згідно ст. 257 ЦК України.Він може скористатися цим правом у будь-який момент у межах 3-х років.Термін у 1 рік встановлено для відшкодування страхового випадку згідно ЗУ Про обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів".

    Згідно ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"., ЯКЩО ПОСТРАЖДАЛИЙ у термін 1 рік не звернеться за компенсацією з моменту пригоди, то далі страхова компанія після вказаного терміну не зможе оформити компенсацію.А позов до Винного у дтп - це окреме судове провадження, незалежно від того чи було звернення до страхової компанії чи ні.Якщо через два роки, то страхова компанія участі у цьому приймати не зможе.Обов язкова сума сплачується у встановлені строки - немає звернення , не буде виплати.А ось у суді може бути заявлена інша сума збитків , що підтверджено документами.Якщо винний у дтп раніше сплатить кошти потерпілому то з документами у термін 3 роки може звернутись у страхову, аби вона відшкодувала йому витрати.

    Якщо справа буде розглядатися быльше 3 -х місяців може пройти строки притягнення винного у дтп до адмін відповідальності. Та справу закриють.

    Рекомендую подавати суду письмові пояснення та докази для об єктивного розгляду справи , особисто письмово , або поштою на адресу суду з врученням рекомендованем листом з номером справи зазначеним у поясненнях.

    Статус особи її посадове становище не мають впливати на суд .

    Якщо особа є іноземцем то суд може витребувати докази необхідні для справи за власною ініціативою , або за заявою сторін.

    всі матеріали яких не вистачає , але вони матимуть значення для справи колегія суду може витребувати їх у встановленому порядку.

    Стаття 80. КАСУ Витребування доказів

    1. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.2. У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено:1) який доказ витребовується;2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.3. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.4. Суд може витребувати докази також до подання позову в порядку, встановленому статтями 114-117 цього Кодексу.5. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу.6. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.7. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.8. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.9. У разі неподання суб’єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з’ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

    Рекомендую подати заяви про витребування доказів суду. Нехай суд розпочне подавати запити.

    аби суд вчиняв процесуальні дії необхідно письмово подавати суду факти та докази, якщо не реагувати, то суд розгляне справу за наявними доказами , потім доведеться оскаржувати , на це буде 30-ть днів з моменту отримання повного тексту рішення.

    У Вас є 1 рік з моменту дтп , щоб надати у страхову документи на відшкодування.

    Зверніться до МТСБУ (мото -транспортне бюро ) зі скаргою на затягування процесу нехай вплинуть на ситуацію. Їх перевірки допоможуть.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго дня.

    Важливо, щоб усі учасники ДТП перебували на тих місцях, де вони опинилися після зіткнення. Переміщувати транспортні засоби до прибуття поліції та страхових агентів заборонено.

    Втеча з місця ДТП до приїзду поліції та складеного протоколу прирівнюється до злочину. Згідно зі ст. 122-4 КУпАП такий злочин має один з перелічених нижче наслідків.
    1. Штраф у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
    2. Громадські роботи на строк від 30 до 40 годин.
    3. Адміністративний арешт на строк від десяти до 15 діб.

    Якщо сталася аварія, слід обов’язково викликати поліцію, повідомити, де саме сталося зіткнення й чи є постраждалі. Якщо всі учасники пригоди неушкоджені, на місце події прибуде патруль, якщо ж є поранені — слідчий.

    Обов’язково потрібно оформлювати ДТП, навіть якщо постраждала людина від цього відмовляється. Вона може виявитися скажем так не добросовісною особою і згодом спотворити ситуацію: скаже, що ви її залякали, відмовили оформлювати ДТП та поїхали з місця пригоди. Крім того, може виявитися, що у людини більш значні травми, ніж здалося спочатку.

    Залишення місця ДТП навмисно чи у стані афекту, сильно погіршує становище водія, особливо якщо врахувати, що він і так з великою часткою ймовірності залишиться винним. Залишення місця ДТП позбавляє його можливості пом'якшити провину, визнавши свою помилку і продемонструвавши бажання її виправити.

    До відповідальності за збитого пішохода, яка буде класифікована вірогідніше ( тому, що детальних обставин я незнаю) за його станом і понесених їм збитків, автоматично додається штраф за залишення місця зіткнення, т. к. по ПДР це вважається порушенням.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 122-4. КУпАП залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху на порушення встановлених правил місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб.

    Якщо пройшло 1,5 доби, контактами не обмінялись, внаслідок ДТП немає потерпілих та не завдано матеріальної шкоди - то досить мала ймовірність, що пішохід звернеться до поліції. Крім того пішохід також залишив місце ДТП.

    До того ж, можливо пішохід свідомо порушував правила дорожнього руху і створював додаткову небезпеку на дорозі.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Андрію!

    Згідно пункту 2.10. Правил дорожнього руху у разі причетності до дорожньо-транспортної пригоди водій зобов'язаний:

    а) негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;

    б) увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки відповідно до вимог пункту 9.10 цих Правил;

    в) не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди;

    г) вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а в разі відсутності можливості вжити зазначених заходів звернутися по допомогу до присутніх і відправити потерпілих до закладу охорони здоров’я;

    ґ) у разі неможливості виконати дії, перелічені в підпункті "г" пункту 2.10 цих Правил, відвезти потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортним засобом, попередньо зафіксувавши розташування слідів пригоди, а також положення транспортного засобу після його зупинки; у лікувальному закладі повідомити своє прізвище та номерний знак транспортного засобу (з пред'явленням посвідчення водія або іншого документа, який посвідчує особу, реєстраційного документа на транспортний засіб) і повернутися на місце пригоди;

    д) повідомити про дорожньо-транспортну пригоду орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції, записати прізвища та адреси очевидців, чекати прибуття поліцейських;

    е) вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та організувати об'їзд місця пригоди;

    є) до проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, які входять до офіційно затвердженого складу аптечки).

    Відповідно до статті 122-4 КУпаП. Залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху на порушення встановлених правил місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб.

    ВИСНОВОК:

    Верогідність того, що потерпілий пішохід може звернутись до поліції наступного дня не дуже висока, хоча існує.

    Головним в останньому випадку є інструменти доказування, які знаходяться в розпорядженні потерпілого.

    Якщо в нього є свідки, які бачили подію, і готові давати покази поліції, то ситуація кепська для Вас. Також слід враховувати, що факт ДТП міг бути зафіксований на відео будь якою з вуличних відеокамер, що можуть бути встановлені недалеко від місця ДТП.

    Крім того, треба ретельно обстежити своє авто: чи є на ньому сліди описанного Вами зіткнення з пешоходом.

    Одним словом в цій ситуації треба дуже прискипливо розбиратися і вивчати всі можливі "за" і "проти" перед тим, як прийняти рішення - повідомляти правоохоронні органи про ДТП чи ні.

    БЕЗ ДОСВІДЧЕННОГО СПЕЦІАЛІСТА В ЦИХ ПИТАННЯХ ВИ ТУТ НЕ ОБІЙДЕТЕСЬ!

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України