Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 15 сентября 2023, вопрос №92643 240₴

Чи можна працювати по ТЗ Португалії в інших країнах Євросоюзу?

Чи можна працювати по ТЗ Португалії в інших країнах Євросоюзу?

якщо ні- то чи можу я все одно подаватись на вакансії компаній з Нідерландів та Люксембургу маючи ТЗ Португалії?
що в такому випадку запитувати у роботодавця для легалізації (внж у цих країнах)?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ольга!

    Почнемо з того, що особами, на яких поширюється тимчасовий захист є:
    1. громадяни України, які вимушено покинули Україну 24 лютого 2022 року або після цієї дати в результаті військового вторгнення російських військ;
    2. особи без громадянства та громадяни третіх країн, крім України, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні до 24 лютого 2022 року;
    3. члени сімей перших двох категорій, у тому числі чоловік/дружина (включаючи і незареєстровані шлюбні відносини, якщо такі відносини визнає відповідна держава ЄС) та їх неповнолітні неодружені діти або діти їх чоловіка/дружини (без різниці, чи вони народжені у шлюбі чи поза шлюбом, чи усиновлені), а також їх близькі родичі, які проживали разом з ними у складі сім’ї на момент вторгнення росії до України, і які повністю або переважно перебували на утриманні осіб з перших двох категорій;
    4. громадяни третіх країн, які легально проживали в Україні до 24 лютого 2022 року на підставі дійсного дозволу на постійне проживання, виданого відповідно до законодавства України, та які не можуть повернутися в безпечних та довготривалих умовах до своєї країни або регіону походження;
    5. залежно від рішення влади кожної країни ЄС щодо:
    • громадян України, які виїхали до ЄС незадовго до 24 лютого, рятуючись від можливої війни, або якщо вони були у відпустці або відрядженні в ЄС;
    • осіб без громадянства або громадян третіх країн, які легально проживали на території України до 24 лютого 2022 року, але не мали дозволу на постійне проживання в Україні, якщо вони не можуть повернутися в безпечних і довготривалих умовах до своєї країни або регіону походження.

    Тимчасовий захист не застосовується в країнах Шенгенської зони, які не є членами ЄС, а саме в Швейцарії, Норвегії, Ліхтенштейні, Ісландії. Директива діє у всіх країнах-членах ЄС, крім Данії.

    Особи, на яких не поширюється тимчасовий захист:
    1. особи без громадянства або громадяни третіх країн, які не мали дозволу на постійне проживання в Україні, якщо їхня батьківщина є безпечною країною;
    2. громадяни України - сезонні працівники, студенти по обміну, що перебувають у країнах ЄС.
    Тепер про статус біженця. Статус біженця – індивідуальне право в країнах ЄС, яке надається після спеціального адміністративного та юридичного процесу, що визначає, чи є у особи обґрунтована небезпека бути переслідуваними.

    Особа втрачає статус біженця, якщо вона повертається до своєї країни чи набула нове громадянство.

    Особами, які можуть отримати статус біженця, можуть бути громадяни України, які залишили територію України через війну, а також особи, які проживали на території України на законних підставах, але мають громадянство інших країн. Особи без громадянства також можуть запросити статус біженця.

    Отримувати статус біженця має сенс у тому випадку, якщо особа планує й далі проживати в країні ЄС.

    Обмеження для особи при отриманні статусу біженця:

    1. неможливість залишити приймаючу країну до моменту отримання статусу;
    2. неможливість повернутися в Україну після отримання статусу;
    3. неможливість працевлаштуватися до моменту отриман­ня статусу, а також у разі відмови у його наданні;
    4. відібрання документів, що посвідчують особу заявника.

    ПОРІВНЯЙТЕ ЗІ СТАТУСОМ ТЗ.

    У випадку тимчасового захисту доступ до праці в країні перебування та інше забезпечення надається з моменту звернення, на відміну від особи, яка забажала отримати статус біженця – очікування в середньому до 6 місяців, поки приймається рішення про надання такого статусу.

    При тимчасовому захисті зберігається можливість безперешкодно повернутися до країни громадянства. Водночас, в період очікування рішення уповноваженого органу у наданні статусу біженця заборонено перетинати кордон країни перебування. Тимчасовий захист можна отримати в будь-якій, на думку особи, безпечній країні ЄС (враховуючи винятки), на відміну від статусу біженця, який можна отримати лише в тій країні, кордон якої особа перетнули вперше.

    Особи, які перебувають під тимчасовим захистом, мають право подати заяву на отримання статусу біженця в будь-який час.

    Отже, згідно зазначених обмежень, якщо Ви маєте ТЗ, в не статус українського біженця, то Ви моженте мандрувати країнами ЄС і навіть працювати там. Проте це лише за однієї умови: якщо пільги ТЗ Ви маєте в одній країні.

    В різних країнах Євросоюзу є певні відмінності у порядку отримання статусу ТЗ та обсягу прав, але вони не істотні. Для більш детальної інформації про згадану проблему рекомендую Вам звернутись до українського консульства або до міграційної служби Португалії.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Чи можна працювати по ТЗ Португалії в інших країнах Євросоюзу?

    Ні, якщо Ви маєте тимчасовий захист в Португалії, то відповідно і працювати Ви маєте право лише в даній країні.

    Конкретні права особи, яка звернулась за наданням тимчасового захисту визначаються внутрішнім законодавством конкретної країни Європейського Союзу.

    Права осіб, які користуються тимчасовим захистом

    • дозвіл на проживання на період тимчасового захисту (на 1 рік з можливістю продовження);
    • доступ до роботи (відсутня вимога очікувати 6 місяців на відміну від отримання статусу біженця);
    • доступ до освіти (діти до 18 років мають право навчатись у закладах освіти на рівні громадян країни перебування);
    • забезпечення житлом (заселення у центр для переміщених осіб чи надання засобів для проживання);
    • доступ до соціального забезпечення;
    • доступ до медичного обслуговування;
    • право на відповідну інформацію про тимчасовий захист;
    • можливість отримати статус біженця у майбутньому;
    • можливість повернутися в країну громадянства в будь-який момент.
    якщо ні- то чи можу я все одно подаватись на вакансії компаній з Нідерландів та Люксембургу маючи ТЗ Португалії?що в такому випадку запитувати у роботодавця для легалізації (внж у цих країнах)?

    Якщо Ви бажаєте працювати в іншій країні, Вам необхідно звернутися до посольства Нідерладнів або Люксембургу та дізнатися про правила працевлаштування в цій конкретній країні та подати клопотання на отримання необхідних дозволів. Це може бути оформлення робочої візи.

    Інший варіант, але більш ризикований - Ви можете змінити країну тимчасового захисту, адже згідно з Директивою Європейської комісії українці мають право переїхати з однієї держави ЄС до іншої. Проте, у цьому випадку дозвіл на проживання та Ваші права в Португалії анулюються. Нова країна повинна надати Вам тимчасовий захист та новий дозвіл на проживання.

    Перед виїздом необхідно повідомити компетентні органи держави, яку плануєте залишити, про Ваш від’їзд.

    Також раджу отримати документ, який підтвердить, що Ви більше не маєте тимчасовий захист в Португалії.

    На практиці, якщо Ви перетнули кордон після 24.02.2022 та отримали тимчасовий захист, знайшли роботу, то для компетентних органів це може означати, що Ви вже маєте притулок. Також скасування тимчасового захисту не надає автоматичний доступ до центру допомоги біженцям в іншій державі.

    Тобто, існує ризик того, що в такій ситуації вам не нададуть статус тимчасового захисту у новій країні. Всі подібні випадки розглядаються персонально.

    Перед тим як відмовитись від захисту в Португалії, зверніться до Посольства України або міграційних органів тієї країни в яку плануєте переїзд, пояснивши свою ситуацію та з’ясувати можливості переїзду заздалегідь.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Для кожноъ країни можуть бути різні правила для отримання дозволу на працевлаштування , треба дізнатися, напевно для Португалії умови їх статусу поширюються лише на цю країну.

    У квітні 2019 року Європарламент прийняв документ про введення ID-карт ЄС, затверджений Еврорадою 6 червня 2019 року, і остаточно введений спільним актом від 20 червня того ж року. Згідно з новими нормами уніфіковане посвідчення особи буде іменуватися Ідентифікаційної картою Європейського союзу.

    Якщо це Blue Card - «блакитні карти», тоді дещо інше.

    "Блакитна карта" (EU Blue Card) - електронне посвідчення, яке підтверджує право на проживання і роботу в одній з країн ЄС (за винятком Данії, Великобританії та Ірландії). По суті це програма ЄС з працевлаштування кваліфікованих кадрів з-за кордону. При цьому кожна держава ЄС має свої особливості її реалізації, " Блакитна карта", отримана в одній країні, не дає автоматично право на роботу в іншій країні.

    У Німеччині "блакитні карти" почали видавати після 1 серпня 2012 року, коли вступив в силу закон, що спростив умови працевлаштування у Німеччіні фахівців з країн, що не входять в ЄС. З кожним роком кількість "блакитних карт", виданих у Німеччині, зростає.

    Отже, якщо у Вас ID-карт ЄС – то треба окремо оформляти документи на працевлаштування, якщо Blue Card «блакитна карта» видана у Німеччині – можете працювати у Німеччині. Якщо Blue Card «блакитна карта» видана в іншій країні ЄС – на роботу у Німеччині також потрібні додаткові документи.

    Якщо Вам тільки пропонують оформити ID картку, то необхідно кожний крок, пропозицію та документ ретельно аналізувати. Найчастіше здобувачів залучають можливістю роботи в країнах західної Європи з так званого Euro ID - фіктивному паспорту громадянина ЄС. Це абсолютно незаконна і кримінально карана схема.

    дозвіл на працю це окремий документ , але подати заяву ви маєте право, але уточнюйте чи сприяє роботодавець у отриманні вами дозволу у їх країні та які умови.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Ольго!

    Чи можна працювати по ТЗ Португалії в інших країнах Євросоюзу?

    Тимчасовий захист надає право на проживання в конкретній країні, де він оформлений. Відповідно і в даній країні Ви можете працювати за трудовим або іншим договором. Якщо при цьому Ви хочете працювати в іншій країні, Ви повинні оформлювати або робочу візу, або відповідно тимчасовий захист, або біженство. Або просто попрацювати протягом безвізу, але думаю Вас такий варіант не влаштовує.

    якщо ні- то чи можу я все одно подаватись на вакансії компаній з Нідерландів та Люксембургу маючи ТЗ Португалії? що в такому випадку запитувати у роботодавця для легалізації (внж у цих країнах)?

    Подаватись в цілому можете, але Ви повинні наперед думати про вирішення питання проживання. Тому раджу у даному випадку звернутись до консульства України в Португалії.

    Успіхів. Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Вітаю Вас, Ольго!

    Громадяни України, які мають тимчасовий захист у ЄС, можуть працювати як найняті або самозайняті працівники у будь-якій з країн ЄС, мати доступ до професійного навчання та користуватись однаковим ставленням на рівні з працівниками в державах-членах ЄС стосовно оплати праці та інших умов.

    Європейська комісія допомагає людям, які прибувають з України, набути необхідних навичок для виходу на ринок праці ЄС. Підтримка фінансується за рахунок фондів «Політики згуртованості» і нової програми «Заходи згуртованості для біженців у Європі» (CARE), а також Фонду притулку, міграції та інтеграції. Це включає таку допомогу, як мовні курси, консультування або базова підготовка.

    Мовні й базові цифрові навички також можуть бути напрацьовані за допомогою мереж «Пакту про навички», що об'єднують регіональні органи влади, освітні організації та неурядові організації, причетні до підтримки людей, котрі виїхали з України.

    Комісія додала на сайт українську мову до Інструменту профілю кваліфікацій ЄС для громадян третіх країн, щоб допомогти українським шукачам роботи і тим, хто бажає продовжити навчання. Також на сайті опублікована рекомендація для спрощення визнання наукових і професійних кваліфікацій, отриманих в Україні.

    Європейський фонд навчання допомагає ЄС, національним та українським органам влади порівняти українську та європейську системи кваліфікацій. Він створив ресурсний центр, щоб допомогти як українцям, котрі звертаються за сприянням у визнанні їхніх кваліфікацій, так й іншим особам, котрі потребують інтерпретації кваліфікацій.

    Державні служби зайнятості відіграють ключову роль у активній політиці на ринку праці, спрямованій на використання навичок новоприбулих, та виступатимуть у ролі посередників на ринку праці.

    Інформацію від національних міністерств і служб працевлаштування кожної з країн ЄС можна знайти за цим посиланням.

    Якщо у Вас є ще питання - за можливості відповім на них.

    Гарного Вам дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України