Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 18 сентября 2023, вопрос №92808 250₴

Чи можливо прописати людину в квартиру, без згоди всіх співвласників?

Доброго дня.

Хочу прописати свого батька (інваліда II групи) в квартиру, де прописаний мій чоловік (щоб потім була можливість йому виїхати за кордон, разом з батьком).

Проблема в тому, що квартира має декілька власників (формулювання таке) - 'належить на праві приватної, спільної сумісної власності' .. Людмилі Володимирівні та членам його сім'ї (тут перераховано 4 людини).

Якщо мій батько особисто піде в ЦНАП з власником, що вказаний на першому місці (Людмила Володимирівна), чи пропишуть його? Чи необхідна присутність всіх співвласників? (один співвласник вже помер, ще один перебуває за кордоном і не може повернутися в Україну).

Ответы юристов (10)

    Мисник Ірина Віталіївна
    12%
    Мисник Ірина Віталіївна 7 месяцев назад

    Юрист, г. Кропивницкий, 8 лет опыта

    Доброго дня, У випадках, коли житло перебуває у спільній власності для реєстрації місця проживання вимагається згода всіх співвласників нерухомого майна. Якщо власників квартири декілька, реєстрація місця проживання третьої особи здійснюється за згодою всіх власників/співвласників даного житла.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12%

    Вітаю, Юлія!

    Якщо мій батько особисто піде в ЦНАП з власником, що вказаний на першому місці (Людмила Володимирівна), чи пропишуть його? Чи необхідна присутність всіх співвласників? (один співвласник вже помер, ще один перебуває за кордоном і не може повернутися в Україну).

    Це можливо тільки за згодою всіх співласників квартири.

    Якщо один із співласників квартири вже помер, потрібно проводити процедуру спадкування належної йому частки у майні. Щодо того, який перебуває в Україні, можливо оформити довіреність на вчинення дій від його імені.

    Якщо Ваш батько невійськовозобов'язаний, є варіант спробувати це зробити через Дію.

    Успіхів. Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18%

    Доброго дня, Юлія!

    Якщо житло перебуває у спільній сумісній власності кількох людей для реєстрації місця проживання вимагається згода всіх співвласників нерухомого майна. Якщо власників квартири декілька, реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою всіх власників/співвласників даного житла.

    Статтею 358 ЦК України передбачено, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою відповідно до ч. 2 ст. 369 ЦК розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.

    За положеннями ст. 13 Конституції України, усі співвласники квартири (будинку) мають рівні права на користування і володіння, тобто вселення інших осіб має відбувались за взаємною згодою. Реалізація права власності однією особою не може шкодити праву власності іншої особи. Право спільної власності обмежено спеціальними нормами закону, унаслідок чого кожен із співвласників зобов’язаний реалізувати своє право власності з урахуванням прав та інтересів інших співвласників та за взаємною згодою. Таким чином, при реєстрації місця проживання осіб, які не є співвласниками житлового приміщення, працівники органу реєстрації місця проживання громадян роз’яснюють про необхідність надання письмової згоди інших співвласників.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Старченко Артем Арсенович
    12%

    Доброго дня,

    Для реєстрації місця проживання особи у нерухомому житлі, яке належить кілком особам на праві спільної власності, обовʼязкова згода всіх співвласників житла.

    Для цього особі разом із всіма співвласниками житла варто звернутися до ЦНАПу із заявою про реєстрацію місця проживання.

    Гарного дня!

    Карпенко Андрей Владимирович
    14%
    Карпенко Андрей Владимирович 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Відповідно до ст. 369 Цивільного Кодексу України здійснення права спільної сумісної власності: Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. У разі вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном вважається, що він вчинений за згодою всіх співвласників. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена. Співвласники мають право уповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження спільним майном. Правочин щодо розпорядження спільним майном, вчинений одним із співвласників, може бути визнаний судом недійсним за позовом іншого співвласника у разі відсутності у співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень.

    У випадках, коли житло перебуває у спільній власності для реєстрації місця проживання вимагається згода всіх співвласників нерухомого майна. Якщо власників квартири декілька, реєстрація місця проживання третьої особи здійснюється за згодою всіх власників/співвласників даного житла.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо мій батько особисто піде в ЦНАП з власником, що вказаний на першому місці (Людмила Володимирівна), чи пропишуть його?

    Не пропишуть.

    Чи необхідна присутність всіх співвласників? (один співвласник вже помер, ще один перебуває за кордоном і не може повернутися в Україну).

    Так, необхідна або присутність їх особисто в ЦНАП або нотаріальна згода на реєстрацію місця проживання. Частка того співвласника, якого немає в живих повинна бути належним чином перереєстрована на його спадкоємців.

    ПРОТЕ, Ваш батько може спробувати укласти договір оренди квартири із власником квартири. Так як нотаріального посвідчення договір оренди не передбачає, тому і нотаріальної згоди всіх власників требувати не потрібно.

    Крім того, згідно ВИМОГ щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів, якщо Ваш батько являється військовозобов'язаним (тобто не виключений з військового обліку) - він повинен стояти на військовому обліку у ТЦК, де хочете зареєструватись.

    Згідно пункту 35 ПОРЯДКУ декларування та реєстрації місця проживання (перебування) для реєстрації місця проживання Ваш батько повинен подати в ЦНАП:

    1) заяву за формою згідно з додатками 2 або 8;

    2) паспортний документ

    3) документи, що підтверджують:

    право на проживання (перебування) в житлі, зокрема свідоцтво про право власності, ордер, договір оренди (найму, піднайму), договір найму житла у гуртожитку (для студентів), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші підтверджуючі документи.

    У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, наймача та членів його сім’ї, уповноваженої особи житла

    4) відомості або документ, що підтверджує сплату адміністративного збору (не подається у разі здійснення реєстрації місця перебування).

    5) військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку)

    ВИСНОВОК

    1. Для реєстрації місця проживання потрібна згода всіх співвласників.

    2. Можна спробувати оформити договір оренди квартири, на підставі цього договору зареструватись.

    3. Якщо батько не є військовозобов'язаним - йому необхідно стати на військовий облік ТЦК за місцем майбутньої приписки, інакше в ЦНАПІ відмовлять у реєстрації.

    Щодо перетину кордону, то якщо батько має довідку ЛКК про потребу у постійному догляді - можна спробувати оформити АКТ встановлення факту здійснення догляду. Спільне місце проживання в такому разі може бути підтверджене Актом обстеження на факт проживання особи без реєстрації

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Тимченко Анастасия Александровна
    12%
    Тимченко Анастасия Александровна 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 27 лет опыта

    Нажаль не зареєструють, так як потрібна згода всіх співвласників, а у Вас, я так розумію, ще є частка, яка рахується за померлим і питання оформлення спадщини не вирішено. Вам потрібно вирішити питання оформлення спадщини для того щоб у майбутньому не було волокити з документами.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо всі родичі вступили у спадок то у кожної частини є свій власник, Ви маєте право зареєструвати родича лише на тій частині майна , що належить Вам особисто. Згідно правовстановлюючих документів Інше то не Ваша власність.

    подаєте заяву до ЦНАПУ разом з паспортом та документом , що підтверджує , що ви є власником конкретної частки житла , реєстратор проводить реєстрацію проживання особи.

    Якщо Ваша частка не виділена в окрему приватну територію , Вам необхідно виділити вашу частку майна через судову процедуру з отриманням рішення суду.

    після подаєте реєстратору ЦНАП додатково рішення суду про виділення частки.

    якщо родич був би неповнолітньою особою то згода співласників не потрібна.

    В інших випадках потрібна зогода всіх співласників та оформленого спадку на частину померлого.

    ---

    Можно выделить Вашу часть в отдельное имущество ,через суд(есть практика) с отдельным свидетельством на право собственности на ваше имя.

    и конкретно на вашу частную територию в собственности зарегистрировать родственнимка без согласия остальных, но это через суд долго и дорого

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Вітаю Вас, Юлія! Нажаль з 2022 року згода усіх співвласників потрібна. Остання судова практика поки це підтверджує.

    НАЖАЛЬ, з 2022 року вимагається згода усіх співвласників.

    У ВАШОМУ ВИПАДКУ щодо особи старше 60 років не діють обмеження щодо декларування місця проживання через застосунок "ДІЯ" (Гарантії не даю, але можна спробувати). Інші співвласники можуть підтвердити свою згоду на реєстрацію - шляхом підписання згоди через електронний цифровий підпис (необхідна наявність облікового запису в ДІЇ та Цифрового підпису / ДІЯпідпису), або шляхом засвідчення у Консульстві нотаріальної згоди на реєстрацію і направлення Вам цієї згоди поштою. Свідоцтво про смерть особи, що є співвласником - так само є належним документов, що виключає можливість надання одним із співвласників згоди.

    Відповідно до частини першої статті 11 Закону №1871-IX ""Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні", особа, яка декларує або реєструє своє місце проживання (перебування) у житлі, яке не є власністю (співвласністю) такої особи, та за відсутності документів, що підтверджують право на проживання в цьому житлі, під час подання заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) або декларації про місце проживання надає згоду власника (співвласників) житла чи уповноваженої особи житла на декларування або реєстрацію особою свого місця проживання (перебування) за адресою цього житла у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. У разі декларування або реєстрації місця проживання особою, яка є власником (співвласником) цього житла, згода інших співвласників або інших осіб, місце проживання яких зареєстровано / задекларовано в цьому житлі, не вимагається.

    Відповідно до пункту 11 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2022 р. № 265, у разі коли особа не є власником (співвласником) житла, за адресою якого декларується місце її проживання, декларування місця проживання особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, уповноваженої особи житла, яка підтверджується електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та відображається в декларації під час її формування. Згода власника (співвласників) житла не вимагається у разі декларування місця проживання дітей віком до 18 років за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання їх батьків або інших законних представників чи одного з них.

    Згідно з пунктом 35 Порядку, Для реєстрації місця проживання (перебування) особа або її законний представник (представник), подає:

    1) заяву за формою згідно з додатками 2, 3 і 8;

    2) паспортний документ особи або довідку про звернення за захистом в Україні (для осіб, які реєструють місце перебування);

    3) свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років), крім іноземців та осіб без громадянства, або документ про реєстрацію народження, виданий компетентним органом іноземної держави і легалізований у встановленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України;

    4) довідку про реєстрацію особи громадянином України (у разі здійснення вперше реєстрації місця проживання дитини віком до 14 років, у свідоцтві про народження якої зазначено, що батьки або один із батьків є іноземцем чи особою без громадянства);

    5) документи, що підтверджують:

    право на проживання (перебування) в житлі, зокрема свідоцтво про право власності, ордер, договір оренди (найму, піднайму), договір найму житла у гуртожитку (для студентів), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші підтверджуючі документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, наймача та членів його сім’ї, уповноваженої особи житла (зазначені документи та згода не вимагаються під час реєстрації місця проживання (перебування) малолітніх та неповнолітніх дітей за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або законних представників (представників), або одного з них;

    6) відомості або документ, що підтверджує сплату адміністративного збору (не подається у разі здійснення реєстрації місця перебування);

    7) військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    У разі декларування або реєстрації місця проживання особою, яка є власником (співвласником) цього житла, згода інших співвласників або інших осіб, місце проживання яких зареєстровано/задекларовано в цьому житлі, не вимагається.

    Якщо у Вас будуть ще питання - спробую на них відповісти!

    Гарного Вам дня!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. ...

    ---

    Доброго дня, пані Юліє! Правила перетинання кордону місять альтернативу спільного проживання (спільної реєстрації місця проживання) особи з інвалідністю (ІІ групи) та супроводжуючої її особи - Ваших батька та чоловіка. Такою альтернативою є оформлення акта встановлення факту догляду, що вчиняється місцевим виконавчим органом (Департаментом КМДА) за заявою чи то батька, чи то чоловіка. З іншої сторони звертаю увагу на іншу обставину - а саме, на документ батька, що підтверджуєю його інваілідність; таким документом не є довідка до акта МСЕК; належними документами є лише прямо передбачені наведеним абзацом другим п.2-1 Правил.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України