Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 19 сентября 2023, вопрос №92902 240₴

Реєстрація автомобіля по договору купівлі-продажу

Доброго дня. Потрібно зареєструвати авто, але договір з купівлі-продажу "трохи" прострочений. В сервісному центрі сказали звертатися до суду.

Ответы юристов (12)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12.5%

    Доброго дня.

    Потрібно більше подробиць. Яким чином укладався договір нотаріально чи через магазин біржи. Чинним законодавством не встановлено фіксований термін дії договору купівлі продажу автомобіля. Покупець повинен оплатити покупку транспортного засобі та здійснити державну реєстрацію автомобіля протягом десяти днів. Але пропуск цього строку не є підставою для відмови в реєстрації ТЗ.

    У будь-якому випадку необхідно отримати письмову відмову сервісного центру в реєстрації

    • Юрій Клиент 7 месяцев назад

      Договір укладався нотаріально. Можу викласти копію. В сервісному центрі службовець сказав, щоб я їхав до продавця і наново укладав договір. Продавець не відповідав на дзвінки. Після чого мені сказали звертатися до суду.

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Потрібно бачити договір і обов'язково отримати відмову від сервісного центру

    Айвазян Юрий Климентьевич
    17.5%

    Доброго дня, Юрію!

    Порушення строків договору купівлі-продажу авто стосується тільки продавця та покупця і ніякого відношення до сервісного центру не має. Отже Вам треба отримати від СЦ МВС України письмову відмову у реєстрації авто та оскаржити її.

    Скарга складається в паперовій або електронній формі безпосередньо через вебсайт РСЦ МВС. Скарга пишеться в довільній формі з визначенням суті порушеного питання. Відмову СЦ можна також оскаржити в судовому порядку.

    Для більше конкретної відповіді на Ваше питання треба мати більше інформації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Юрію!

    Відповідно до статті 34 Закону України "Про дорожній рух":

    "власники транспортних засобів та особи, які використовують їх на законних підставах, зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) належні їм транспортні засоби протягом десяти діб після придбання, митного оформлення, одержання транспортних засобів або виникнення обставин, що потребують внесення змін до реєстраційних документів. У разі наявності обтяжень реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів здійснюється за наявності згоди обтяжувача (обтяжувачів), справжність підпису (підписів) якого (яких) засвідчено нотаріусом.".

    Проте подібні порушення не можуть бути підставою для відмови у переоформленні авто. Ви несете за це відповідальність лише у формі адміністративного штрафу.

    Отже Вам абсолютно не треба знову укладати договір купівлі-продажу авто! Достатньо заплатити штраф і розпочати оформлення.

    • Юрій Клиент 7 месяцев назад

      Дуже вдячний вам за розлогу відповідь. Завтра поїду оформляти. Подивимося, що скажуть.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Був радий допомогти!

    Гончаренко Константин
    17.5%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Умови та строки договору не мають хвилювати державний орган реєстраціі Сервісного центру МВС.

    Тому нехай видають письмову обгрунтовану ,незаконну відмову, яку оскаржите у суді і зобов'яжете орган вчинити дії з реєстраціі авто.

    При укладенні договору сторони є вільними у виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості, що визначено чинним законодавством (стаття 627 Цивільного кодексу України). Це положення закріплює один з найважливіших принципів договірного регулювання суспільних відносин — принцип свободи договору, який включає в себе наступні складові:

    свобода в укладенні договору, тобто відсутність будь-яких примусів, щодо того, вступати суб'єктам в договірні відносини, чи ні;

    свобода вибору характеру договору, що укладається, а це означає, що сторони самі для себе вирішують, який саме договір їм укладати. При цьому, вони можуть укладати як договір, що передбачений чинним законодавством, так і такий, що ним не передбачений, проте відповідає загальним засадам цивільного законодавства (частина 1 статті 6 Цивільного кодексу України).

    вільний вибір контрагента за договором, тобто сторони шукатимуть того контрагента, який максимально підходить їм за тими чи іншими ознаками.

    вільний вибір умов договору, що означає, що сторони на власний розсуд визначають зміст цього договору, формують конкретні умови тощо.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    17.5%

    Доброго дня, Юрій! Порадьте працівнику ТСЦ МВС хоч інколи оновлювати свої знання Порядку реєстрації, який для нього має бути як Статут для військового... і кожну кому в якому він має знати! На період воєнного стану в Україні вимога про 10-денний строк не діє!!!

    На період воєнного стану в Україні вимога про 10-денний строк реєстрації не діє!!!Відповідно до пункту 7 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 в чинній редакції,Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів.{Абзац перший пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 190 від 04.03.2022, № 1019 від 10.09.2022}

    Такі дії працівника Сервіс-центру є незаконними та некомпетентними, рекомендую звернутись до керівника Територіального Сервісного Центру та попросити провести з працівниками роботу, щодо вивчення особливостей реєстрації, встановлених Урядом України на час дії воєнного стану.

    Якщо керівник ТСЦ такий самий "некомпетентний неадекват", що потрапив на роботу за хабар - слід звертатися до Головного сервісного центру МВС або керівництва МВС України, хай проводять службову перевірку даного ТСЦ, який не здатен адекватно забезпечувати державні послуги в умовах воєнного стану за своїм кадровим потенціалом.

    Відповідно до статті 34 Закону «Про дорожній рух» власники транспортних засобів зобов'язані зареєструвати належні їм транспортні засоби протягом десяти діб після придбання чи митного оформлення. Разом з цим, положеннями статті 37 вказаного Закону регламентовано, що експлуатація незареєстрованих транспортних засобів забороняється. Аналогічна правова норма закріплена у пункті 2.9.8 ПДР відповідно до приписів якої водієві забороняється керувати транспортним засобом, не зареєстрованим в уповноваженому органі МВС. Зазначені вимоги деталізовано в пункті 6 Порядку державної реєстрації автомобілів, затвердженого КМУ № 1388 від 07.09.1998 (в чинній редакції), де передбачено, що транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами в сервісних центрах МВС або через центри надання адміністративних послуг.

    При цьому в пункті 7 даного Порядку зазначено, що власники транспортних засоб зобов'язані зареєструвати транспортні засоби протягом десяти діб після придбання або митног оформлення.

    Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, я підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини). Експлуатація транспортних засобів, що не зареєстровані в уповноважених органах МВС та без номерних знаків забороняється.

    Відповідно до пункту 16 Порядку на зареєстровані транспортні засоби видаються свідоцтва про реєстрацію, а також номерні знаки.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2022 №190 внесено зміни до пункту 7 Порядку, якими передбачено окрему спеціальну підставу для продовження строку державної реєстрації транспортних засобів - введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. При цьому, введено новий строк реєстрації автомобіля, відлік якого починається з дня, наступного за днем припинення (скасування) воєнного стану. А саме у разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники Зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев'яноста днів.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2022 №190 внесено зміни до пункту 7 Порядку, якими передбачено окрему спеціальну підставу для продовження строку державної реєстрації транспортних засобів - введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

    ОТЖЕ, наведеними нормами в імперативному порядку встановлено обов'язковість реєстрації транспортних засобів в Україні в установленому порядку протягом 10 діб та заборону експлуатації незареєстрованих транспортних засобів. За порушення цієї вимоги передбачено відповідальність. Водночас передбачено можливість продовження (цього 10-ти денного строку на період хвороби власника, перебування його у відрядженні, а також при наявності інших причин, що не дали змоги власнику своєчасно зареєструвати авто. При цьому, закон не встановлює чітких граничних строків на продовження, передбаченого 10- ти денного терміну реєстрації авто при наявності поважних причин. Однак, зазначені причини мають бути підтверджені документально.

    На час воєнного стані передбачено особливості - реєстрація чи перереєстрація придбаних або ввезених автомобілів на час воєнного стану не є обов'язковою. Таку реєстрацію можна буде здійснити після припинення воєнного стану протягом 90 днів.

    Відмова у реєстрації має бути письмовою. У разі відмови - Ви маєте право викликати за телефоном 102 відповідний підрозділ патрульної поліції та зафіксувати при них факт зловживання посадовою особою ТСЦ МВС своїми повноваженнями і невиконання своїх обов"язків перед громадянином України. Потім цей виклик, рапорт патрульного та у разі витребування - запис з нагрудних камер - буде доказом в суді, якщо система сервісних центрів не буде здатна самоочиститись від подібного "кадрового некомпетентного мотлоху" у рядах державного органу в позасудовому порядку.

    Гарного Вам дня!

    Дерій Владислав Олегович
    17.5%

    Доброго дня!

    Згідно ст.631 Цивільного кодексу України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору.

    Вашим обов'язком було прийняти авто та здійснити оплату. Ви його виконали. Тепер Ви є власником авто. Підтвердженням цього є договір купівлі-продажу.

    Як власник транспортного засобу Ви повинні перереєструвати його протягом 10 днів після придбання. АЛЕ!!! Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів. Тому Вас не можуть оштрафувати за те що Ви не вклалися в певний термін.

    Дії працівника сервісного центру неправомірні. Строк дії договору ніяким чином не впливає на Ваше право власності на авто, якщо інше не передбачене договором.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович

    Дуже шкода, пане Юрію... що моє роз"яснення Ви мабуть так і не прочитали або прочитали запізно... Адже у Вас по законодавству на період воєнного стану абсолютне право на реєстрацію авто без дотримання 10-денного терміну, що прямо передбачено пунктом 7 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388.

    Але ж до мене, нажаль, ніхто цього Вам не сказав... бо всі бігли одне поперед одного відповісти будь-що, не поцікавившись, а якже останні 2-3 роки відбувається реєстрація автомобілів в Україні... А чи не вплинув на це воєнний стан... Невже ніхто з Вас ці роки не реєстрував авто собі, або клієнтам?

    Маю надію, що функціонал сайту зміниться і кожен юрист, надаючи консультації, буде не GOOGLE-раллі займатись, а дійсно заглядати в ЧИННІ редакції законодавчих та підзаконних актів і давати консультації виходячи не тільки з теоретико-законодавчих речей в неактуальних редакціях, а практичного досвіду і чинних нормативно-правових актів, особливостей їх тлумачення Конституційним та Верховним судами України.

    А виходить, що тільки з"являється питання - біжать юристи написати будь-які роз"яснення, не дивлячись на їх актуальність і релевантність ситуації, аби тільки бути першими і звернути увагу клієнта на себе... Бо ж 100-300 гривень, то дуже важливі гроші для знаного адвоката чи багато років практикуючого в Україні юриста ))) Набагато важливіше ніж репутація... яка заробляється роками і потім отак студенти Ваші натраплять на Ваші "консультації", щиро посміяться спочатку читаючи, а потім на лекціях, згадуючи це... Дуже прошу вчергове, колеги - перш ніж влаштовувати GOOGLE-раллі - перевіряйте актуальні редакції цитованих Вами законів, підзаконних актів...

    Мені особисто дуже шкода, що прості люди без юридичної освіти вимушені ходити по бюрократичним граблям, бо нам ліньки надавати актуальні та дійсно якісні консультації.

    З повагою до пана Юрія та колег!

    Крикун Сергій  Павлович
    17.5%
    Крикун Сергій Павлович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів.

    {Абзац перший пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 190 від 04.03.2022, № 1019 від 10.09.2022}...

    (пост. КМУ №1019/2023: 2. У Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, ...

    3) у другому реченні абзацу першого пункту 7 слова “, подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини)” виключити;)...

    8... Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:...

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;..".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    " Стаття 640. Момент укладення договору...

    3. Договір, що підлягає нотаріальному посвідченню, є укладеним з дня такого посвідчення."

    " Стаття 334. Момент набуття права власності за договором...

    3. Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним...".

    ---

    Доброго дня, пане Юрію! Не буває ні взагалі, ні "трохи" прострочених договорів купівлі-продажу - можуть бути нікчемними, визнані за рішенням суду недійсними, неукладеними, Тим більше, нотаріально посвідчений договір - посвідчення договору нотаріусом є одночасно моментом його укладення і моментом його виконання сторонами; прострочення відсутнє і неможливе за визначенням, прострочення немає і не може бути. Важаю за належне подати на ім'я керівника СЦ МВС скаргу (під реєстрацію її вручення на своєму примірнику) про незаконність відмови у реєстрації ТЗ, введення в оману направленням до суду, усунення порушення та проведення реєстрації ТЗ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України