Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 20 сентября 2023, вопрос №92980 800₴

Чи можна встановити будку для котів біля підїзду багатоповерхового будинку?

Мені казали що двірник лається, якщо хтось годує котів біля підїзду. Я хочу допомогти маленьким котам і замовити будку, щоб взимку вони не мерзли. Як мені зробити це по закону?

Ответы юристов (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    11.1%

    Доброго дня, Олексію!

    Я абсолютно розумію Ваші почуття, оскільки сам тримаю в себе вдома 7 котів, яких ми з дружиною підібрали на вулиці!

    Перш за все скажу, що Ви маєте на це повне право! Для того рекомендую Вам керуватись Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

    При поводженні з домашньою твариною особа, яка її утримує, зобов'язана:

    • дбати про тварину, забезпечити їй достатню кількість їжі та постійний доступ до води;
    • надавати можливість тварині здійснювати необхідні рухи, контактувати з собі подібними;
    • забезпечувати своєчасне надання тварині ветеринарних послуг (обстеження, лікування, щеплення тощо);
    • негайно повідомляти медичну або ветеринарну установу про випадки заподіяння твариною ушкоджень здоров'ю людині або іншим тваринам;
    • негайно доставляти тварину, яка вчинила дії, передбачені абзацом сьомим цієї статті, у ветеринарну установу для огляду;
    • запобігати неконтрольованому розмноженню тварин.

    ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

    • бити, вбивати, отруювати чи калічити тварин; завдавати тваринам болю, страждання або пригнічення; дресирувати тварин у спосіб, що завдає шкоди здоров’ю тварини та її загальному стану; умертвляти тварин шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та речовин, що призводять до отруєння.
    • жебракування з тваринами.
    • залишати тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20°С та менше +5°С.
    • замуровування тварин у підвальних приміщеннях.
    • залишати тварину прив’язаною, якщо довжина прив’язі становить менше 20 метрів, крім собак, що виконують сторожові функції, для яких така довжина має становити не менше 10 метрів.
    • Незалежно від довжини прив’язі забороняється залишати тварину без можливості сховатися у приміщенні, споруді тощо, прив’язаною під дією прямого сонячного проміння при температурі повітря більше +20°С або менше 0°С.
    • залишати тварину прив’язаною без нагляду у громадських місцях чи місцях скупчення людей (поблизу зупинок, магазинів тощо), а також прив’язувати тварин до транспортних засобів та примушувати до бігу за моторними транспортними засобами.

    Особи, які утримують домашніх тварин, мають право з'являтися з ними поза місцями їх постійного утримання (супроводжувати їх). Супроводжувати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку.

    Головним правилом сьогодні стає правило стосовно гуманного поводження з тваринами, що декларує не лише виключення жорстокого поводження з тваринами, а й створення для них відповідних умов утримання. Так, згідно зі статтею 7 Закону основним правилом утримання тварин є те, що умови, в яких утримуються тварини, повинні відповідати їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям; задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності та інші потреби. Місце утримання тварин повинно бути оснащено таким чином, щоб забезпечити необхідні простір, температурно-вологісний режим, природне освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин із природним для них середовищем.

    Вказані положення Закону відповідають статті 4 Конвенції. Крім того, Конвенція також встановлює, що тварина не повинна утримуватись як домашня, якщо наведені положення або не виконуються, або, незважаючи на їх виконання, тварина не може пристосуватися до неволі. Останнє положення стосується насамперед диких тварин, що утримуються в неволі, оскільки, як зазначалося вище, Конвенція містить розширене поняття домашніх тварин. До основних питань, які виникають при утриманні тварин, слід віднести питання кількості тварин, що можуть утримуватись, а також питання стосовно основних правил, яких має дотримуватись особа, що утримує тварину, задля уникнення порушення прав третіх осіб. Сьогодні законодавство встановлює обмеження кількості тварин, що можуть утримуватись особою, керуючись лише санітарно-епідеміологічним благополуччям населення та можливістю створення необхідних умов для самих тварин.

    ЗА ЖОРСТОКЕ ПОВОДЖЕННЯ З ТВАРИНАМИ ПЕРЕДБАЧЕНА АДМІНІСТРАТИВНА ТА КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

    Адміністративна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами передбачена статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення

    Жорстоке поводження з тваринами - знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило їх мучення, завдало їм фізичного болю, страждань, але не спричинило тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, а також інші порушення правил утримання, та поводження з тваринами, передбачені законодавством, - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

    Ті самі дії, вчинені стосовно двох і більше тварин, або групою осіб, або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення - тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

    Порушення Правил транспортування тварин -тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами передбачена статтею 299 Кримінального кодексу України

    Жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, у тому числі з безпритульними тваринами, порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також пропаганда, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій - караються обмеженням волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварини.

    Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, - караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією тварини.

    Дії, передбачені частинами першою або другою статті 299 Кримінального кодексу України, вчинені з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом, або насильницькі дії щодо тварини, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, -- караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини.

    Для цього складу злочину, жорстоке поводження з тваринами характеризується такими діями:

    • знущання над тваринами. Знущання над тваринами полягає в жорстокому поводженні з ними, в об’єктивно не вимушеному заподіянні їм болі, систематичному побитті, в заподіянні фізичних страждань, залишенні без їжі та води, нанесенні їм ран та каліцтв, впливі термічних факторів та хімічних речовин. Ознакою злочинного знущання є застосування жорстоких методів його вчинення тобто таких, які вчиняються особливо болючими способами, шляхом заподіяння травм, переломів кінцівок, термічного чи хімічного впливу тощо. Як правило, знущання проявляється в діях, бездіяльність може полягати в жорстокому поводженні з твариною, яке може бути вчинено у залишенні тварини без їжі, води з боку особи, яка повинна піклуватися про тварину;
    • нацьковування тварин одна на одну – це дії, спрямованні на те, щоб примусити чи привчити тварин битися між собою, кусатись, нападати на інших диких чи домашніх тварин заради втіхи або коли проводяться собачі або півнячі бої. Нацьковування проявляється в заохоченні тварин до взаємного нанесення ран, загризання і т.д.

    Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою статті 299 Кримінального кодексу України, вчинені з метою створення зображень, творів, кіно-, відео-, аудіопродукції, або збут чи поширення зображень, творів, кіно-, відео-, аудіопродукції, що пропагують жорстоке поводження з тваринами, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини.

    ВИСНОВОК:

    Рекомендую заручитьись підтримкою інших співвласників будинку, а якщо є ОСББ, то звернутись до управляючого, щоби двірник більше не чіплявся до утримання кошенят.

    У разі жорстокого поводження двірника з тваринами, його можна серйозно покарати. Це треба йому пояснити.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    11.1%

    Доброго дня!

    Ви можете розмістити будку на прибудинковій території, але перед цим необхідно отримати дозвіл власників ділянки.

    Прибудинкова територія — це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації в межах відповідної земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі і споруди, та необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

    Прибудинкова територія включає:

    • територію під житловим будинком (житловими будинками);
    • проїзди та тротуари;
    • озеленені території;
    • ігрові майданчики для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку;
    • майданчики для відпочинку дорослого населення;
    • майданчики для занять фізичною культурою;
    • майданчики для тимчасового зберігання автомобілів;
    • майданчики для господарських цілей;
    • майданчики для вигулювання собак;
    • інші території, пов'язані з утриманням та експлуатацією будинків та інших пов'язаних з ними об'єктів.

    Суб'єктами права власності на прибудинкову територію можуть бути:

    • територіальні громади - на землі комунальної власності;
    • держава - на землі державної власності;
    • об'єднання власників багатоквартирного будинку (ОСББ)

    Норми утримання домашніх тварин у місті Києві визначені Законом України “Про захист тварин від жорстокого поводження” та Рішенням Київської міської ради від 27.10.2007 № 1079/3912, яким затверджені “Правила утримання домашніх собак та котів у м.Києві”. Відповідно до даних Правил

    Можна утримувати собак та котів:

    • у квартирах, де проживає одна сім'я, за кількістю, обмеженою можливістю забезпечення їм умов утримання відповідно до вимог цих Правил;
    • у квартирах, де проживає кілька сімей, лише за письмовою згодою всіх повнолітніх мешканців квартири;
    • на території присадибної земельної ділянки за умови, якщо огорожа цієї ділянки забезпечує ізоляцію тварини на цій території та наявна попереджувальна табличка про існування тварини;
    • на території і/або приміщенні, що не належить власнику тварини на правах власності за умови письмової згоди власника території і/або приміщення;
    • у куточках живої природи у встановленому порядку за погодженням з державними органами санітарно-епідеміологічної служби та ветеринарної медицини;
    • на територіях об'єктів будівництва, підприємств, установ, організацій за умов наявності обладнаних приміщень та попереджувальної таблички про існування тварини.

    Забороняється утримувати

    • собак та котів у місцях загального користування (коридорах, приміщеннях підвального типу, на сходах, горищах тощо).
    Висновок

    Для розміщення будки на прибудинковій території - Вам необхідно отримати згоду власників території, на якій буде розташована будка. Якщо ними є об'єднання власників багатоквартирного будинку - Вам потрібно звернутись до ОСББ (управляючої компанії) та отримати згоду на встановлення будки.

    Якщо власником території є міська рада - Вам необхідно звернутися до департаменту Благоустрою та інфраструктури міськради та отримати дозвіл на розміщення будки.

    Якщо дозволу або згоди не буде - то її можуть демонтувати або притягнути до відповідальності за порушення правил благоустрою.

    З повагою Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    11.1%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню можу повідомити наступне:

    Згідно п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» допоміжні приміщення багатоквартирного будинку - приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні та технічні приміщення). Згідно п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (в тому числі допоміжні), що несуть, огороджувальні і несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинки, яке обслуговує більше ніж одне житлове або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб власників багатоквартирного будинку і распол женние на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі і споруди та його прибудинкова територія. Згідно ч. 2 ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділене між співвласниками, такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку, але якщо квартири мешканців приватизовано вони є співвласниками всього майнового комплексу будинку, тому в такому разі Вам треба збирати загальні збори мешканців будинку (якщо створено ОСББ) та вирішити це питання на зборах під протокол, якщо ОСББ не створено, то складається відповідний обхідний лист для збору підписів). Де повино бути зазначено , що половина мешканців будинку (70% і більше) за таку передачу спільного майна, лише після цієї процедури можливо звернутись до обслуговуючої організації (ЖЄКу) з заявою та обхідним листом, щодо передачі чи переобладнання спільного майна будинку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    11.1%

    "Правила утримання собак та котів в м. Києві" (http://consultant.parus.ua/?doc=05G92C21D6):

    "1. Загальні положення

    1.3. Собаки та коти можуть належати на правах власності юридичній або фізичній особі, яка досягла 16 років і спроможна забезпечити умови утримання тварин відповідно до природних (фізіологічних) та видових потреб.

    1.4. Відповідальність за дії тварин несуть їх власники, особи, яким тварини належать на інших підставах, що не суперечать чинному законодавству, а також особи, які супроводжують тварину...

    1.6. Порушення вимог цих Правил тягне за собою адміністративну та/або кримінальну відповідальність фізичних, юридичних та посадових осіб згідно з вимогами чинного законодавства...

    2. Визначення термінів

    У цих Правилах терміни вживаються у такому значенні:..

    - домашні собаки та коти - тварини, які утримуються власниками як домашні улюбленці, компаньйони-помічники (поводирі незрячих, охоронці житла та іншого майна тощо), об'єкти комерційного використання, що знаходяться під контролем (наглядом) власника, членів його сім'ї або уповноваженої власником особи;

    - бездоглядні тварини - домашні собаки та коти, незалежно від породи та призначення (у тому числі собаки, що мають нашийник з особистим номерним знаком і намордник), які знаходяться без власника та не на прив'язі на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті та інших громадських місцях;

    - безпритульні тварини - собаки та коти, які не мають власника;

    - власник собаки чи кота - юридична або фізична особа, яка здійснює догляд за твариною, що належить їй на праві власності або на інших підставах, що не суперечать законодавству України;..

    - реєстрація (обов'язкова реєстрація) - система обліку тварин, яку здійснює орган, уповноважений Київською міською державною адміністрацією, шляхом присвоєння тварині індивідуального номера та внесення відповідної інформації до загальної електронної бази непродуктивних тварин у м. Києві;...

    - ідентифікація тварин - біркування, чіпування, таврування тварин тощо з присвоєнням особистого ідентифікаційного коду;...

    - притулки (міні-притулки) для тварин - спеціально обладнані приміщення (території), що належать юридичній або фізичній особі та мають відповідні дозволи санітарних, ветеринарних та інших служб, призначені для утримання виловлених бездоглядних або безпритульних тварин, у т. ч. вилучених або конфіскованих;..

    3. Умови утримання та використання собак і котів

    3.1. Власникам собак і котів дозволяється утримувати цих тварин:...

    - на території і/або приміщенні, що не належить власнику тварини на правах власності за умови письмової згоди власника території і/або приміщення;..

    Забороняється утримувати собак та котів у місцях загального користування (коридорах, приміщеннях підвального типу, на сходах, горищах тощо)...

    3.4. При утриманні собак і котів їх власникам необхідно:...

    - забезпечити дотримання санітарно-гігієнічних норм та громадського порядку;

    - упереджувати можливість безконтрольного виходу тварини поза межі місця її утримання...

    4. Реєстрація собак та котів...

    4.5. Реєстрація котів проводиться за бажанням власника...

    5. Знаходження собак та котів поза межами їх постійного утримання...

    5.8. Забороняється залишати тварин бездоглядними. Бездоглядні тварини підлягають вилову із подальшим утриманням у притулку безпритульних тварин. Пошук загублених тварин здійснює комунальне підприємство "Центр ідентифікації тварин"...

    6. Профілактичні та протиепізоотичні заходи

    6.1. Собаки та коти, незалежно від породи, починаючи з 3-місячного віку повинні щорічно в обов'язковому порядку бути щеплені проти сказу у закладах ветеринарної медицини або лікарів ветеринарної медицини, діяльність яких відповідно ліцензована.

    6.2. Всі власники собак та котів зобов'язані на вимогу від посадових осіб закладів ветеринарної медицини надавати тварин для огляду, діагностичних досліджень, профілактичних щеплень та обробок.

    У разі виникнення підозри на наявність у тварини захворювання власник повинен негайно ізолювати таку тварину і звернутися до ветеринарного лікаря...

    8. Умови угод, предметом яких є собаки та коти

    8.1. Право власності на тварин охороняється згідно з чинним законодавством. Документом, підтверджуючим право власності на тварину, є договір купівлі-продажу, оренди, дарування тощо, оформлений належним чином, та/або реєстраційне посвідчення.

    Відмова власника собаки чи кота від прав на власність не звільнює його від прав та обов'язків по утриманню та відповідальності за цю тварину до передачі її іншій особі...".

    ---

    Доброго дня, пане Олексію! Фактично коти, які будуть перебувати у створених Вами умовах, будуть бездоглядними та безпритульними - тобто, підлягають вилову та поміщенню до притулку безпритульних тварин. Крім того, наведені Правила встановлюють доволі жорсткі вимоги по утриманню тварин навіть їх власникам. Як я вважаю, Ваша ідея суперечить Правилам, є неналежною.

    Олексій Клиент 7 месяцев назад

    Всім дякую за точки зору, лінки на закон та рекомендації. Для себе я зробив висновок, що без ОСББ встановлення будки біля багатоповерхового будинку просто неможливе. Навіть якщо я виконаю всі формальності і зберу необхідну кількість голосів, ЖЕК може просто відмовити в дозволі. Доведеться допомогати тваринам в партизанському режимі, що дуже сумно.

    Всім дякую ще раз.

    • Дерій Владислав Олегович

      Будь-ласка! Гарного дня!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Був радий допомогти! Вдачі Вам!

    Корнійчук Євген Іванович
    11.1%

    Доброго дня, депутати Київської міської ради підтримали рішення “Про деякі питання безпритульних котів у місті Києві”. Рішенням забороняється замуровувати “продихи” підвалів, залишаючи віконця для входу котів, аби вони мали доступ до підвалів.

    А так ви маєте рацію, про допомогу тваринам у партизанському режимі. Вам нічого не загрожує.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    44.4%

    Вітаю, Олексію.!

    Мені казали що двірник лається, якщо хтось годує котів біля підїзду. Я хочу допомогти маленьким котам і замовити будку, щоб взимку вони не мерзли. Як мені зробити це по закону?

    Дуже чудова ініціатива, але потрібно дійсно отримати згоду ОСББ, оскільки мова йде про визначений ОСББ порядок користування прибудинковою територією.

    Кожен будинок повинен мати свою прибудинкову територію у визначених згідно з законодавством межах. Ваш також не буде виключенням.

    Визначення меж саме прибудинкової території важливе ще й тому, що згідно з чинним законодавством земельна ділянка, зайнята багатоквартирним будинком і прибудинковою територією, вважається спільною власністю усіх співвласників багатоквартирного будинку. Кошти на утримання прибудинкової території закладаються в кошторис ОСББ за рішенням загальних зборів у визначених співвласниками обсягах.

    Тому ініціюйте проведення загальних зборів ОСББ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

    Стаття 4. Мета створення об'єднання та його статус

    Об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

    Об'єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об'єднання визначається цим Законом та іншими законами України.

    В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об’єднання. Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об’єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об’єднання.

    Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Олексій.

    ВИ РОБИТЕ ДУЖЕ ДОБРУ І КОРИСНУ СПРАВУ.

    БУДКУ, АБО ЇЇ АНАЛОГ МОЖЛИВО ВСТАНОВИТИ З ДОЗВОЛУ ВЛАСНИКА, УТРИМУВАЧА ТЕРИТОРІЇ ТОЩО.

    ЯКЩО ЦЕ - ЖЕК, ТО З ДОЗВОЛУ ЖЕКУ, А ЯКЩО ОСББ - ТО З ДОЗВОЛУ ОСББ.

    ПРИ ЦЬОМУ, ЯКЩО ВСІ АБО БІЛЬШІСТЬ МЕШКАНЦІВ ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ БУДЕ "ЗА", ТО Є ВСІ ШАНСИ НА ПОЗИТИВНЕ ВИРІШЕННЯ СПРАВИ.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питанням

    Зробіть добру справу подбайте про покращення умов проживання безпритульних тварин, щоб не було нарікань двірника то з підручних матеріалів, а саме пляшок, каністр зробіть мискі для їжі.

    Також можете пошукати ГО, що опікуються безпритульними тваринами, що допоможуть з харчуванням.

    Щодо приписів законодавства, то Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу", який Верховна Рада ухвалила 15 липня. Згідно з ним, регулювати чисельність безпритульних тварин, можливо тільки шляхом стерилізації або розміщення у притулки чи центри реабілітації. При цьому вбивати здорових тварин для контролю їх популяції забороняється.

    Успіхів

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    Чи можна встановити будку для котів біля підїзду багатоповерхового будинку? - лише зі згоди всіх співвласників багатоквартирного будинку, тому що під'їзд вважається спільним майном і належить всім на праві спільної сумісної власності ( ст.382 ЦК України). Зверніть увагу, що згідно ст.30-1 ЗУ "Про благоустрій населених пунктів" органи місцевого самоврядування визначають необхідну кількість та місце розташування майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин, організовують їх створення і облаштування, що включає в себе їх огородження, встановлення інформаційних табличок, контейнерів для збирання екскрементів домашніх тварин їх власниками, а також здійснюють організацію вивезення і утилізації екскрементів домашніх тварин.

    При цьому, статтею 9 ЗУ "Про захист тварин від жорстокого поводження" передбачається, що особа, яка утримує домашню тварину, зобов'язана:

    • забезпечити домашній тварині необхідні умови, що відповідають її біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, відповідно до вимог цього Закону;
    • дотримуватися санітарно-гігієнічних норм експлуатації жилого приміщення, де утримується домашня тварина (місце постійного утримання), та норм співжиття.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України