Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Интеллектуальная собственность, 21 сентября 2023, вопрос №93117 250₴

Как проверить подлинность искового заявления?

Спор идет вокруг требования исца к ответчику удалить с видеохостинга YouTube контент, права на который по мнению исца принадлежат ему. Еще до суда истец написал непосредственно в YouTube претензию о нарушении владельцем канала (ответчиком) авторского права, YouTube контент удалил, а на попытку владельца канала опротестовать данное решение видеохостинга, последний заявил о том, что, если не получит от заявителя ответ в течение 10 рабочих дней (по календарю США), то контент будет восстановлен на YouTube. Кроме того, с канала будут сняты предупреждения о нарушении авторских прав. Но истец уложился в отведенный срок и предоставил в YouTube скан искового заявления поданного в Соломенский Районный Суд Киева. Однако, есть основания полагать, что он фиктивный и истец вводит YouTube в заблуждение. Нужно удостовериться в том, что иск действительно подан, притом, что ответчиком по делу (если оно конечно вообще есть) выступает гражданин России, представителя которого в Украине нет. Справка нужна на бумажном носителе с печатью Суда. Запрос по фамилии на сайте https://court.gov.ua/fair/sud2609/ результата не дал. Иск был (если был) подан и зарегистрирован 12.09.2023. Входящий номер известен.

Ответы юристов (26)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, напишіть номер рішення. Або ПІБ відповідача або позивача

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня!

    Якщо суд відбувся в Україні (а, скорше за все, що поки що не відбувся, бо пройшло замало часу для того), то зробити це нескладно, але для того потрібні, як мінімум, дані позивача чи відповідача по вказаному Вами позову. Ще краще знати номер справи, якщо він, звичайно, є.

    Крім того Ви повинні знати, що побачити позов можуть лише учасники справи або їх представники, заявлені по справі.

    Позовна заява і так повинна бути у розпорядженні названих осіб за законом.

    Якщо Ви, наприклад, один з учаників процесі, то маєте право вимагати таку позовну заяву.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • AlexRoss Клиент 7 месяцев назад

      Добрый день! Гражданину России - ответчику, по запросу из России с поправкой на то, что идет война, ответ в принципе может прийти? В распоряжении есть, только входящий номер искового заявления. По нему можно как-то проверить, что заявление действительно подано?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Навряд чи він отримає відповідь. Це було б можливо, якщо б він законно проживав на території України (ВНЖ, ПМЖ, заява про отримання українського громадянства).

        Що стосується пошуку по вхідному номеру позовної заяви, то в Судовій владі така функція відсутня.

        • AlexRoss Клиент 7 месяцев назад

          И как быть в такой ситуации? Нанимать адвоката в Украине, который будет делать необходимые запросы?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це можливий варіант виходу з цієї ситуації. Можна, наприклад, зробити адвокатський запит до позивача з вимогою надіслати позовну заяву..

            • AlexRoss Клиент 7 месяцев назад

              Гражданину России из России на сегодняшний день реально адвоката в Украине нанять?

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо позов надходив до суду Києва, він мав бути зареєстровний , та надано унікальний номер провадження, якщо це стталося Ви можете перейти на портал Судової влади України і у розділі сторона по справі вказат ПІБ позивача чи відповідача по справі , або номер провадження та натиснути - пошук, якщо позов зареєстровано ви побачите це у реєстрі з поточним станом його розгляду , чи залишення без руху , або повернуто заявнику чи призначено слухання.

    Якщо є вхідний номер то суд прийняв матеріали і найближчим часом призначать склад суду, який проаналізує відповідність вимогам поданий позов і вирішить питання відкриття чи відмову у відкритті провадження

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 27 лет опыта

    Якщо на сайті Судова влада ви не знаходите справу зі стороною вказаною вами, то скоріш за все такої справи не існує. Суд таких довідок не надає

    Чернуцкий Вадим Петрович
    20%
    Чернуцкий Вадим Петрович 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Одесса, 15 лет опыта

    Добрый день. Если по запросу на сайте https://court.gov.ua/fair/sud2609/ по фамилии одной из сторон не даёт ответа о зарегистрированном деле, то дела нет. Тем более, что с 12 сентября до 21 сентября прошло достаточно времени для регистрации иска. Можно на сайте суда посмотреть контактный номер телефона (скорее, это будет информационный центр), позвонить, сообщить входящий номер и попросить информировать имеется ли такой номер и какой документ под ним числится. Чтобы не было лишних вопросов, можно сказать, что подавал иск, не вижу его регистрацию на сайте, но есть входящий номер. Вам ответят какой документ числится под входящим. Чтобы получить официальную справку суда, нужно писать заявление и спрашивать зарегистрировано ли дело по иску ... к ... Но имеет смысл писать и рассчитывать на ответ только если спрашивает сторона по делу, или представитель стороны, или нужно доказать, что информация касается защиты прав и интересов спрашивающего. Кто угодно (чьих прав и интересов это не касается) не может получить ответ. В Ютуб можно написать обращение и сослаться на общедоступную информацию об отсутствии иска на сайте суда.

    По необходимости, могу дать дополнительные пояснения. Обращайтесь.

    • AlexRoss Клиент 7 месяцев назад

      К сожалению ютуб не принимает ничего, кроме документов из суда. Они прямо об этом говорят.

      • Чернуцкий Вадим Петрович
        Чернуцкий Вадим Петрович 7 месяцев назад

        Адвокат, г. Одесса, 15 лет опыта

        Тогда Ютубу можно возразить, что копия иска с сомнительной регистрацией - не документ из суда. Документом из суда следует считать определение об открытии производства - только он может подтвердить факт рассмотрения дела.

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 7 месяцев назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Можна зателефонувати до канцелярії суду ,вказати дані позовуі службовці перевірять , надходження ,рух та інші дані. Можливо навіть скажуть ,який суддя призначений автоматизованою системою розподілу справ.

        • AlexRoss Клиент 7 месяцев назад

          Дело в том, что практически наверняка дела там никакого нет и то исковое заявление, которое якобы было подано, скорее всего фейк, который конкуренты отфотошопили и отправили в ютуб. Контент мы сами производили и у заявителя ну никаких прав быть на него не может. А т.к. у ютуба такие вот правила и им нужна именно бумага - справкой из госоргана, то по всей видимости нам не остается никакого иного варианта, кроме как нанять адвоката в Киеве, который бы пошел в суд и получил бы там какую-либо справку о том, что никакого заявления против нас не подавалось. У Вас, кстати, нет вариантов подобную задачу решить?

          • Гончаренко Константин
            20%
            Гончаренко Константин 7 месяцев назад

            Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

            нажаль ні, тут необхідно, аби адвокат у регіоні на підставі договору про правову допомогу , довіреності та ордеру з явився до визначеного суду та у рамках представлення ваших інтересів встановив необхідну інформацію та отримав довідку за підписом голови суду на бланку суду.

            Якщо інформації у реєстрі немає значить матеріали не передавались та не реєструвались судом

            адвоката можна спробувати залучити тут 0 800 213 103 у будь-якому регіоні.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Подивився. За такими вхідними даними інформація в Судовій владі відсутня.

    • AlexRoss Клиент 7 месяцев назад

      Спасибо большое! То есть это означает, что иска нет, я правильно понимаю?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, це саме те і означає. Ніякого позову поки що немає.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 7 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрый день!

    Однако, есть основания полагать, что он фиктивный и истец вводит YouTube в заблуждение. Нужно удостовериться в том, что иск действительно подан - даже если иск был подан, то это еще не значит, что суд открыл производство по этому делу. Кроме того, даже если бы производство было открыто, то это только бы доказывало наличие спора между Вами и истцом, а не то, что Вами было нарушено право интеллектуальной собственности (поскольку судом еще не было рассмотрено дело по сути). Потому ваши аргументы в YouTube: отсутствие решения суда об открытии производства и решения суда, которым установлено нарушение прав интеллектуальной собственности и удовлетворены требования истца.

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/conv#n7419):

    Стаття 184. Пред’явлення позову

    1. Позов пред’являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, де вона реєструється та не пізніше наступного дня передається судді.

    Стаття 187. Відкриття провадження у справі

    1. За відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п’яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

    Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

    2. Про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються:

    1) найменування суду, прізвище та ініціали судді, який відкрив провадження у справі, номер справи;

    2) найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб);

    3) предмет та підстави позову;

    4) за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа;

    5) дата, час і місце підготовчого засідання, якщо справа буде розглядатися в порядку загального позовного провадження;

    6) дата, час і місце проведення судового засідання для розгляду справи по суті, якщо справа буде розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін;

    7) результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін;

    8) строк для подання відповідачем відзиву на позов;

    9) строки для подання відповіді на відзив та заперечень, якщо справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження;

    10) строк надання пояснень третіми особами, яких було залучено при відкритті провадження у справі;

    11) веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається.

    Стаття 178. Відзив

    1. У відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

    7. Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

    Стаття 190. Надіслання копії ухвали про відкриття провадження у справі, копії позовної заяви та доданих до неї документів

    1. Ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 272 цього Кодексу.

    2. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі учасникам справи надсилається копія позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

    Стаття 191. Подання відзиву

    1. У строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати:

    1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

    2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів.

    2. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

    Стаття 209. Завдання розгляду справи по суті

    1. Завданням розгляду справи по суті є розгляд та вирішення спору на підставі зібраних у підготовчому провадженні матеріалів, а також розподіл судових витрат.

    Стаття 258. Види судових рішень

    3. Розгляд справи по суті судом першої інстанції закінчується ухваленням рішення суду.

    Стаття 259. Порядок ухвалення судових рішень

    1. Суди ухвалюють рішення, постанови іменем України негайно після закінчення судового розгляду.

    8. Усі судові рішення викладаються письмово у паперовій та електронній формах.

    Судові рішення в електронній формі викладаються з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, оприлюднюються в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів), та підписуються електронним підписом судді (у разі колегіального розгляду - електронними підписами всіх суддів, які входять до складу колегії).

    Стаття 265. Зміст рішення суду

    1. Рішення суду складається з вступної, описової, мотивувальної і резолютивної частин.

    2. У вступній частині рішення зазначаються:

    1) дата і місце його ухвалення;

    2) найменування суду;

    3) прізвище та ініціали судді або склад колегії суддів;

    4) прізвище та ініціали секретаря судового засідання;

    5) номер справи;

    6) ім’я (найменування) сторін та інших учасників справи;

    7) вимоги позивача;

    8) прізвища та ініціали представників учасників справи.

    3. В описовій частині рішення зазначаються:

    1) стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача;

    2) заяви, клопотання;

    3) інші процесуальні дії у справі (забезпечення доказів, вжиття заходів забезпечення позову, зупинення і поновлення провадження тощо).

    4. У мотивувальній частині рішення зазначаються:

    1) фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини;

    2) докази, відхилені судом, та мотиви їх відхилення;

    3) мотивована оцінка кожного аргументу, наведеного учасниками справи, щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову, крім випадку, якщо аргумент очевидно не відноситься до предмета спору, є явно необґрунтованим або неприйнятним з огляду на законодавство чи усталену судову практику;

    4) чи були і ким порушені, не визнані або оспорені права, свободи чи інтереси, за захистом яких мало місце звернення до суду;

    5) норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування;

    6) норми права, на які посилалися сторони, які суд не застосував, та мотиви їх незастосування.

    5. У резолютивній частині рішення зазначаються:

    1) висновок суду про задоволення позову чи про відмову в позові повністю або частково щодо кожної з заявлених вимог;

    2) розподіл судових витрат;

    3) строк і порядок набрання рішенням суду законної сили та його оскарження;

    4) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків сторін (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України;

    6. Висновок суду про задоволення позову чи про відмову в позові повністю або частково щодо кожної з заявлених вимог не може залежати від настання або ненастання певних обставин (умовне рішення).

    7. У разі необхідності в резолютивній частині також вказується про:

    1) порядок і строк виконання рішення;

    2) надання відстрочення або розстрочення виконання рішення;

    3) забезпечення виконання рішення;

    4) повернення судового збору;

    5) призначення судового засідання для вирішення питання про судові витрати, дату, час і місце його проведення; строк для подання стороною, за клопотанням якої таке судове засідання проводиться, доказів щодо розміру понесених нею судових витрат;

    6) дату складення повного судового рішення.

    • AlexRoss Клиент 7 месяцев назад

      Добрый день! К сожалению ютубу по их внутренним правилам достаточно самого факта начала судебного разбирательства. Канал они восстановят, если суд вынесет решение в пользу ответчика, либо истец отзовет иск, ну либо если мы докажем, что заявления вовсе не подавалось и судебный процесс заявителем не инициирован вовсе.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 7 месяцев назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        К сожалению ютубу по их внутренним правилам достаточно самого факта начала судебного разбирательства.- но так это истец должен подтверждать факт начала судебного разбирательства, а не Вы. А он этого не сделал, ведь Вы сами написали, что он предоставил только скан искового заявления, но не судебного решения об открытии производства на основании этого заявления.

        То есть, не было подтверждения начала судебного процесса. Именно на этом нужно акцентировать вашу позицию.

        • AlexRoss Клиент 7 месяцев назад

          Да все так, но ютубу и этого было достаточно, т.к. они запросили от заявителя предоставить им скан поданного в суд заявления в 10-ти дневный срок, что, якобы, они и сделали. Я буду писать в ютуб и давать им ссылку на сайт суда, где нет никаких данных об участниках процесса, но они хотят какие-то заверенные бумаги

          • Тимченко Анастасия Александровна
            Тимченко Анастасия Александровна 7 месяцев назад

            Адвокат, г. Николаев, 27 лет опыта

            Подскажите им чтоб они запросили у истца скан определения суда суда о принятии искового заявления к рассмотрению. Ведь даже если иск подан, чуд может оставить его без движения или без рассмотрения и не принять к производству.

          • Савченко Олександр
            Савченко Олександр 7 месяцев назад

            Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

            Да, очень странный подход. От Вас требуют документы с суда, а от истца достаточно самого искового заявления. Но даже если бы на сайте суда была информация об открытии процесса и его участниках, то каким образом это доказывает вашу невиновность и безосновательность требований истца, если спор еще не был рассмотрен по сути и суд не принял решения, которое кстати еще должно набрать законной силы. Согласны?

            • AlexRoss Клиент 7 месяцев назад

              Подход не то, что странный, а по мне так дурной просто, поскольку совершенно не принимает во внимание презумпцию невиновности.

    Турчин Ярослав Александрович

    Приветствую! Варианты могут быть разнообразные...

    Истец мог подать иск в РФ по месту своего проживания - такая возможность в их законодательстве есть..

    Истец мог подать иск в Украине... такая возможность тоже теоретически есть.

    Ну и совсем утопичный вариант - иск в третьих юрисдикциях. Например в США, где официально прописан Youtube.

    Нужно также понимать кто ответчик по гражданству... в принципе, некоторы регистрационные номера могут дать понять где и куда подан иск... и подан ли вообще.

    Не знаю как сейчас, ранее у Youtube было представительство в Киеве, но они правда ничего не решали и все-равно все вопросы переводили на головной филиал.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України