Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 26 сентября 2023, вопрос №93460 250₴

Попался на мошенников, написал заявление в кибер полицию.

Не уверен что эту категорию выбрал, потому что «шахрайство» на наблюдаю.
Попалась реклама в телеграмме типо «арбитраж» крутим связки и тд.
Там была связка типо через сеть “xrp” делаете перевод и деньги возвращаются с прикуром.
Я дурак жадный и глупый сразу начал делать переводы через эту сеть, а как оказалось это я ему на адрес делал переводы, а он мне возвращал с небольшим прикупом 2-3 процента.
Сделал 3 перевода, на четвертый деньги пропали 2145$
Решил подождать часа 3 деньги не пришли, начал писать в службу поддержки они сказали вас обманули вы все время кидали на счет человека. Пишите в кибер полицию.

Как вы считаете возможно ли возврат средств? Хоть какуето часть.
Возможен проблемы с киберполицией мне ? Например военный билет попросят, потащат на суд.
Подскажите вообще процесс заявления по возможности, а то первый раз.
И есть ли смысл вообще в заявление ? Если да то как можно помочь его ускорить процесс.

Ответы юристов (9)

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю. так треба писати заяву до кібер поліцію. ви можете зробити це онлайн за посиланням.

    https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Якщо шахраю знайдуть то гроші можно буде повернути цивільним позовом у кримінальному провадженні, тому пишіть заяву обов'язково і нічого не бійтесь. Працівники поліції не мають право у вас вимагати військовий квиток, та взагалі щось випитувати за військовам, у такому разі спирайтесь на ст.63 Конституції України.

    Після подачі заяви, через деякий час, перевірте стан розгялду заяви, чи були внесені відомості в реєстр кримінальних справ.

    Гроші не малі, тому щоб був результат, вам треба допомога спеціаліста. Я займась такими справами, кримінал це моя кваліфікація. З радістю, займуся вашою справою.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо бажаєте повернути свої кошти, то без написання заяви це ні як не зробити. Тому рекомендую це зробити як умога скоріше. Кіберполіцію не має ні якого відношення до ТЦК, тому вам не слід хвилюватися з приводу мобілізації.

    Ви можете залучити адвоката, який займеться справою, без вашої участі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    40%

    Доброго дня, Михайло!

    Це схоже на стовідсоткове шахрайство. Тому Вам потрібно звернутись до управління/відділу протидії кіберзлочинам Департаменту кіберполіції Національної поліції України у відповідній області: https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/, або направити електронне повідомлення про вчинення кримінального правопорушення: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.

    Департамент кіберполіції Національної поліції України є міжрегіональним територіальним органом Національної поліції України, який входить до структури кримінальної поліції Національної поліції та відповідно до законодавства України забезпечує реалізацію державної політики у сфері боротьби з кіберзлочинністю, організовує та здійснює відповідно до законодавства оперативно-розшукову діяльність.

    Основними завдання Департаменту кіберполіції Національної поліції України є:

    1) Участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики щодо попередження та протидії кримінальним правопорушенням, механізм підготовки, вчинення або приховування яких передбачає використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку.

    2) Сприяння у порядку, передбаченому чинним законодавством, іншим підрозділам Національної поліції у попередженні, виявленні та припиненні кримінальніх правопорушень.

    Відповідно до частини першої статті 190 Кримінального кодексу України шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. Частиною третьою статті 190 Кримінального кодексу України передбачається, що шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    Вам необхідно зібрати всі докази, які підтверджують факт вчинення особою даного кримінального правопорушення. Це можуть бути активні посилання на сторінку ц телеграм, виписки з банку про проведений платіж, квитанції про оплату, а також скріншоти переписки тощо.

    Після того, як особу буде притягненуто до кримінальної відповідальності, Ви зможете звернутись до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

    Згідно із частиною першою статті 1212 Цивільного кодексу України особа, яка, набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов’язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

    Тому дієвим способом захисту уразі, якщо Ви перерахували кошти шахраю в інтернеті може бути звернення до суду з позовом про повернення безпідставно набутих коштів до власника банківського рахунку, на який здійснено зарахування коштів.

    З приводу військового квитка, то можете не хвилюватись, при поданні заяви про вчинення кримінального правопорушення до кіберполіції, остання військово-обліковий документ не вимагає.

    Згідно зі статтею 214 КПК України:

    "Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.".

    Також Ви можете звернутись за правовою допомогою фахівця у галузі права, який надасть Вам повний алгоритм дій та допоможе із написанням заяви до кіберполіції.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Це шахрайство.

    Подати заяву можна дистанційно в кіберполіцію:

    https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Ніякого відношення кіберполіція не має до діяльності ТЦКСП (військомат) та вручення повісток.

    ЯКЩО НЕ ПОДАСТЕ ЗАЯВУ - 100% НЕ ПОВЕРНЕТЕ ГРОШІ, А ТАК Є ШАНС!

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Вам необходимо написать заявление в полицию, с приобщением доказательств требований мошенников (скриншоты сообщений,(заверить у нотариуса), записи звонков, фото - фиксация ). Руководствоваться ст. 214 УПК Украины - Следователь, прокурор безотлагательно, но не позднее 24 часов после подачи заявления, сообщения о совершенном уголовном правонарушении или после самостоятельного выявления им с любого источника обстоятельств, которые могут свидетельствовать о совершении уголовного преступления обязан внести соответствующие сведения в Единый реестр досудебных расследований, начать расследование и через 24 часа с момента внесения таких сведений предоставить заявителю выписку из единого реестра досудебных расследований. Следователь, который будет осуществлять досудебное расследование, определяется руководителем органа досудебного расследования.

    Справку из полиции о внесении ведомостей по заявлению в ЕРДР об открытии уголовного производства в связи с мошенничеством необходимо направить в банковскую организацию почтой заказным письмом , вместе с Вашим заявлением о мошенничестве с Вашим счетом и требованием прекратить все операции по счету до завершения следствия по делу.

    Переписки с вайбера мессенджеров распечатать , заверить у нотариуса и приложить как доказательства к заявлению.

    собираете информацию о компании ( контакты , адрес, сайт , реквизиты и прочее данные о нем) и подаете заявление о мошенничестве по описанной процедуре и лучше всего сразу в киберполицию оформите заявку онлайн https://ticket.cyberpolice.gov.ua

    Параллельно обращаетесь письменно в налоговою с описанием проблемы и контактами компании , требуете провести внеплановую проверку на основании возможных нарушений норм финансового контроля и уплаты налоговых платежей. Вам ответят письменно.

    Обращаетесь в территориальное управление Держпраці в заявление требуете назначить проверку компании на предмет не оформленных работников.

    Обращаетесь в Держпродспоживслужбу, на предмет нарушения прав потребителя письменно.

    Все органы Вам должны дать ответ письменно.

    С этими документами , а так же договором о предоставлении услуг и квитанциями обращаетесь в суд о взыскании средств оплаченных за услуги.

    Хорошо было бы направить претензию в адрес компании /ФОП.

    ЕСЛИ ДОГОВОРА НЕ БЫЛО ДЕЙСТВУЕТЕ ЧЕРЕЗ КОНТРОЛИРУЮЩЕЕ ОРГАНЫ И ПОЛИЦИЮ.

    Повідомити про правопорушення, вчинене з використанням засобів електронно-обчислювальної техніки, можна за формою зворотного зв’язку на сайті: https://ticket.cyberpolice.gov.ua Для отримання консультації кваліфікованого спеціаліста, інформації про стан розгляду поданого раніше електронного звернення або отримання роз'яснення щодо діяльності підрозділу – звертайтеся на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua, або за телефоном – 0 800 50 51 70 (понеділок- п’ятниця з 09:00 до 18:00).

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Остропольський Василь Леонідович
    20%

    Доброго!По-порядку1. Так, повернення коштів можливо, і зазвичай відбується в двох способах: Перший, коли знайдуть шахрая, він з метою, щоб полегшити собі покарання сам все відшкодовує (досить часто буває, оскільки це впливає на покарання), другий спосіб за рішенням суду в порядку цивільного позову, і в подальшому примусове стягнення.2. Ні, не будуть, війсковий квиток не мають право просити, а в суд, якщо його знайдуть Вам прийдеться сходити (не обовязково, але бажано)3. Так, сенс є завжди, оскільки заяву мають розглянути та відкрити кримінальне провадження, тим більш, якщо Ви не перший, то справу можуть на контроль як додатковий епізод (якщо йде хвиля цих шахрайств). Заяву можна написати у відділенні поліції, або позвонити на лінію 102 (приїде слідчо оперативна група - СОГ, і на бланку (протокол про прийняття усної заяви) прийме заяву). Найкраще, це вже скористатись послугами адвоката, який напише заяву про вчинення злочину, буде слідкувати за досудовим розслідуванням і відкриє кримінальне провадження, далі вже дії поліції, які можна тільки пришвидшити та направити.Якщо цікаво, можемо обговорити та я детальніше поясню

    Турчин Ярослав Александрович

    Приветствую Вас, Михаил! Недавно тут писал человек, тоже про арбитраж... учебный курс якобы купил у TrafficJackTeam. Тоже концов найти не может, а платежная система морозится... только заявку якобы направили собственнику аккаунта для переводов и никаких действий. Даже отказываются предоставить данные кому они предоставили платформу для приёма платежей анонимного по факту. Так хочется сдать их в СБУ, написав, что принимали деньги на терроризм... и пусть тогда их операторы и менеджеры колотят понты лёжа личиками в пол как давно заслуживают.

    https://uristy.ua/ua/question/93274

    Но платежные системы соучастники этих схем, т.к. обязаны проверять аккаунты организаций, которым дают право доступа через свои сервисы принимать платежи и выполнять иные лицензионные условия. Но разумеется им легче перевести стрелки на Киберполицию, чем нести ответственность и рисковать утратить лицензию НБУ за содействие мошенникам и анонимизации псевдокоммерческой деятельности.

    Они обязаны давать информацию потерпевшим об организации, которой дают свою платформу для анонимного для плательщика или полуанонимного принятия платежей.

    В Киберполицию конечно можно написать... и они даже открыть уголовное производство могут... Но толку?! Деньги это скорее всего не вернет или вернет в случае подачи иска к обвиняемым в рамках уголовного процесса... Уголовный процесс это годы, начиная с расследования, заканчивая судом.

    Я бы лично в таком случае обращался в суд на платежную систему, привлекал третьим лицом НБУ и пусть разбираются... считают себя невиновными, пусть сообщают данные надлежащего ответчика... иначе этот бардель в стране с платежными системами никогда не остановить... Выходит так... карты простых украинцев блокируют по любому неправильному движению средств... финмониторинг и такое прочее... А где же этот доблестный финмониторинг, когда прокручивают миллионы вот такие вот шуллера и мошенники через платежные системы?! Или все эти схемы крышуют чины во власти, а потом содействуют выводу средств в оффшоры на безбедную старость?

    Если не сложно - сообщите какая платёжная система в очередной раз расписалась в своей никчёмности и бездействует?! Человек на чье обращение я ссылаюсь пересылал деньги через WayForPay. Большинство этих систем имеют регистрацию в Украине, а главное имеют бабки, которые можно заморозить и взыскать по суду... В отличии от тех банкротов, которых даже если возьмет и арестует Киберполиция. Уверен, пару раз платежные системы заплатят по суду деньги за мошенников, то начнут как-то менять свою политику регистрации пользователей и обслуживания операций.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Михаил!

    Ви маєте право подати заяву до прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

    4. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    5. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    Всього доброго.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю.

    Вам потрібно подати заяву до кіберполіції та фізично до відділення поліції. Це точно шахрайство, на якому хтось непогано збагатів.

    Необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

    Зверніться до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая, а також зателефонуйте в банк, через який було здійснено платіжні операції, повідомте, що переказ здійснено на картку шахрая.

    Після притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, ви можете звернутись до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

    Згідно із частиною першою статті 1212 Цивільного кодексу України особа, яка, набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов’язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

    Тому дієвим способом захисту уразі, якщо ви перерахували кошти шахраям в інтернеті може бути звернення до суду з позовом про повернення безпідставно набутих коштів до власника банківського рахунку, на який здійснено зарахування коштів.

    Для отримання правової допомоги ви можете звернутись у найближчий до вас місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, адресу і контактний телефон яких ви зможете дізнатися за номером Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги − 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів), або за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України