Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 26 сентября 2023, вопрос №93531

Чи буде якась відповідальність якщо не проставили штамп у закорд. паспорті

Доброго дня, маю у закорд.паспорті штамп ДМСУ про пмп, також постійний консульський облік (штамп та довідка), при поверненні в Україну на пункті пропуску іноземна держава до якої я поїхав на пмп не проставила штамп «виїзду». Чи будуть до мене питання українських прикордонників при повторному виїзді до країни постійного місця проживання. Заздалегідь вдячний!

Ответы юристов (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, питання може бути лише у тому випадку, якщо не стоїть штамп про перетин кордону України.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Відповідно до Ст. 12 абз. 1 Розпорядження № 562/2006 Європейського Парламенту та Ради Європи (Шенгенський кодекс про кордони) у разі відсутності штампа про в’їзд або виїзд компетентні національні органи можуть припустити, що власник проїзного документу не виконує або більше не виконує передумов щодо тривалості перебування, дозволеного законодавством відповідної держави-члена.

    Відповідно до Ст. 12 абз. 2 громадянин третьої країни може спростувати вказане у абз. 1 припущення за допомогою будь-яких достовірних доказів, особливо документів про перевезення або підтверджень щодо його перебування за межами території держав-членів, із яких випливає, що передумови щодо тривалості короткострокового перебування ним виконані.

    У випадку відсутності прикордонних контрольних штампів у проїзному документі компетентні органи відповідно до їх національного законодавства та набутої практики можуть відмітити у проїзному документі дату та місце перетину кордону постфактум за умови подання відповідних доказів. У якості достовірних доказів можна подати, наприклад, посадкові талони на літак, бронювання готелю, рахунки з готелю, інші рахунки та чеки тощо.

    Якщо під час Вашого перебування на території держав-членів Шенгенської угоди або після того, як Ви залишили територію Шенгенських країн, Ви встановили, що у Вашому закордонному паспорті відсутній штамп про в’їзд або виїзд, радимо Вам зберегти Ваші докази. Під час наступного перетину кордону Ви можете звернутися до уповноваженого співробітника прикордонної служби та подати Ваші вищевказані докази для занесення постфактум відсутньої у Вашому проїзному документі інформації про Ваш попередній перетин кордону.

    Якщо Ви не можете надати ніяких доказів, то, в принципі, вважатиметься, що Ви перевищили дозволений термін перебування, що під час наступних подорожей може призвести до примусового виїзду або заборони в’їзду на територію держав-членів.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України