Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 28 сентября 2023, вопрос №93720 650₴

Обслуговуючий кооператив, засновники хочуть вийти.

У обслуговуючого кооператива є три засновника. Вони хочуть вийти з кооперативу. Два з них внесли кошти зібрані з учасників як власні пайові внески.
1.Чи можуть всі троє вийти і тоді залишаться тільки учасники?
2. Може засновник кооперативу попросити повернути йому частку або весь пай без виходу з засновників кооперативу? Які треба оформити документи?
3. Може засновник відмовитись від свого паю на користь кооперативу? які податкові наслідки?

Ответы юристов (18)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    46.2%

    Доброго дня.

    З моменту реєстрації кооперативу, якщо інше не передбачено Статутом, засновники мають ті ж самі права, обов'язки та статус як і учасники.

    Тобто вихід всіх засновників можливий.

    Щодо розпорядження паєм то треба знайомитись з Статутом.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Спочатку трохи необхідної інформації...

    Обслуговуючий кооператив - це досить поширене явище, проте слід зазначити, що такої організаційно-правової форми вже немає, хоча більшість кооперативів містять відповідну назву. Так, виходячи з положень Закону України «Про кооперацію» можна виділити три види кооперативів: виробничий, обслуговуючий та споживчий. Проаналізувавши відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань можемо стверджувати про те, що в переважній більшості житлово-будівельні кооперативи створюються у формі обслуговуючих кооперативів. Відповідно до статті 2 Закону України «Про кооперацію» обслуговуючий кооператив це кооператив, який утворюється шляхом об’єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу.

    Обслуговуючий кооператив - це кооператив, який утворюється шляхом об`єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу. Обслуговуючий кооператив надає послуги своїм членам, не маючи на меті одержання прибутку (статті 2, 23 Закону України "Про кооперацію").

    Таким чином, обслуговуючий кооператив незалежно від напряму його діяльності є господарською організацією - юридичною особою, яка здійснює некомерційну господарську діяльність з моменту державної реєстрації на підставі закону та свого статуту.

    За змістом наведених норм корпоративні права характеризуються тим, що особа, яка є учасником (засновником, акціонером, членом) юридичної особи має право на участь в управлінні господарською організацією та інші правомочності передбачені законом і статутними документами.

    ТЕПЕР КОРОТКІ ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ. КОРОТКІ, ТОМУ ЩЕ ТРЕБА БАЧИТИ ВАШІ ЗАСНОВНИЦЬКІ ДОКУМЕНТИ І, ПЕРШ ЗА ВСЕ, СТАТУТ:

    1.Чи можуть всі троє вийти і тоді залишаться тільки учасники?

    Ні, всі троє одразу не можуть, бо тоді кооператив юридично може припинити своє існування. Хоча треба дивитись Ваш Статут - можливо є варіанти. Рекомендую зробити це поступово: спочатку ввести нових засновників, а вже потім виходити. Або взагалі внести зміни в Статут, зробивши такий вихід можливим.

    2. Може засновник кооперативу попросити повернути йому частку або весь пай без виходу з засновників кооперативу? Які треба оформити документи?

    Це можливо, але такі рішення приймаються на зборах засновників. Знову ж таки волів бачити Ваш Статут.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Наталія Клиент 6 месяцев назад

      дякую за відповідь

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Був радий допомогти!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    1. Засновник пише заяву на вихід з товариства.
    2. Проводяться збори. Оформляється рішення зборів про вихід та передачу майна, що входить в частку засновника.
    3. Затверджується Зборами нова редакція статуту товариства з єдиним чи новим власником.
    4. Реєстратору приносите:

    - документ про право власності на нерухомість; майно

    - рішення зборів;

    - паспорти засновників.

    4. Оформлюється акт передачі.

    5. Сплачується вартість послуг і збір.

    6. Інвестиційний податок відсутній.

    Щодо того чи можуть паї перейти у власність товариства чи ні це має прописувати статут.

    також порядок виходу та передачі корпоративних прав на товариство , загальні збори у протоколі на засіданні мають на когось покласти обов язки керівника без нього неможливо оформлювати рішення товариства та підписання документів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Виходячи з положень Закону України «Про кооперацію» можна виділити три види кооперативів: виробничий, обслуговуючий та споживчий.

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про кооперацію» обслуговуючий кооператив це кооператив, який утворюється шляхом об’єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу.

    Згідно статті 10 Закону України «Про кооперацію» членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу. Членом кооперативу може бути фізична особа, яка досягла 16-річного віку і виявила бажання брати участь у його діяльності. Кооператив зобов’язаний вести облік своїх членів та видати кожному з них посвідчення про членство. Необхідно відмітити, що при проведенні установчих зборів засновників кооперативу необхідно буде оформити реєстр (список) усіх його членів, в тому числі і асоційованих, із зазначенням паспортних даних, місця проживання та зразку власноручного підпису. Чисельність членів кооперативу не може бути меншою ніж три особи.

    Згідно статті 8 Закону України «Про кооперацію» статут кооперативу має містити наступну інформацію:

    • найменування кооперативу, його тип та місцезнаходження;
    • мета створення кооперативу і вичерпний перелік видів його діяльності;
    • склад його засновників;
    • умови і порядок вступу до кооперативу та виходу чи виключення з нього;
    • права і обов’язки членів та асоційованих членів кооперативу;
    • порядок внесення змін до статуту кооперативу;
    • порядок встановлення розмірів і сплати внесків та паїв членами кооперативу та відповідальність за порушення зобов’язань щодо їх сплати;
    • форми участі членів кооперативу в його діяльності;
    • порядок формування, склад і компетенція органів управління та органів контролю кооперативу, а також порядок прийняття ними рішень, у тому числі з питань, рішення з яких приймається одноголосно чи кваліфікованою більшістю голосів членів кооперативу, які беруть участь у загальних зборах;
    • порядок формування, використання та розпорядження майном кооперативу;
    • порядок розподілу його доходу та покриття збитків;
    • порядок обліку і звітності у кооперативі;
    • порядок реорганізації і ліквідації кооперативу та вирішення пов’язаних з цим майнових питань;
    • порядок скликання загальних зборів;
    • умови і порядок повернення паю.

    Органи управління будуть різнитися в залежності від чисельності членів обслуговуючого кооперативу. Проте, в загальному, законодавець визначив наступні органи управління кооперативом: загальні збори членів кооперативу – є вищим органом управління, правління – є виконавчим органом управління, яке очолює голова (у випадку якщо чисельність членів кооперативу менша ніж 10, то обирається лише голова). У кооперативі, в якому кількість членів перевищує 50 осіб, може утворюватися спостережна рада кооперативу. Вона обирається із числа членів кооперативу на загальних зборах кооперативу у кількості 3-5 чоловік, які працюють у раді на громадських засадах та підзвітна загальним зборам членів кооперативу. Також для контролю за фінансово-господарською діяльністю кооперативу обирається ревізійна комісія (у кооперативі, до складу якого входить менше ніж 10 членів, функції ревізійної комісії виконує ревізор).

    1. ЯКЩО ВИ ОФІЦІЙНО ЧЛЕНИ КООПЕРАТИВУ, ТО ВИ ПРОДОВЖИТИ ЇМИ БУТИ, ЯКЩО ТРОЄ ВИЙДУТЬ.

    2. ЦЕЙ ПОРЯДОК ПОВИНЕН БУТИ В СТАТУТІ.

    3. ВІДМОВИТИСЬ НЕМОЖЛИВО.

    НЕОБХІДНО ВИЙТИ З КООПЕРАТИВУ, А ВЖЕ ПОТІМ ПОДАРУВАТИ СВОЮ ЧАСТКУ БУДЬ-КОМУ.

    • Наталія Клиент 6 месяцев назад

      1. членів кооперативу більше 50, але в статуті вказані тільки засновники. Також написано що засновники та члени кооперативну мають рівні права. Але якщо усі трое засновників вийдуть, чи зможе держ реєстратор зареєструвати новий статут без засновників?

      2. у статуті написано, що повернення паю здійснюється згідно законодавства Украини. В законодавстві я не знайшла, чи можна зменьшувати розмір паю існуючому засновнику обслуговуючого кооперативу.

      3. Кооператив є неприбутковою організацією. Якщо засновник після виходу з кооперативу, подарує свій пай кооперативу, чи виникне у кооперативу обов'язок сплатити податок на прибуток з вартості подарованого паю і як наслідок чи виключать кооператив з реєстру неприбуткових організацій?

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України "Про кооперацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15#Text):

    " Стаття 6. Кооператив...

    Права учасників (членів) кооперативу та його статутних органів, визначені законом, не можуть бути звужені (обмежені) установчими документами кооперативу, рішеннями його статутних органів чи правочинами між кооперативом та його учасниками (членами). Положення установчих документів кооперативу, рішення його статутних органів чи правочини між кооперативом та його учасниками (членами), які звужують (обмежують) права учасників (членів) кооперативу, визначені законом, є нікчемними...

    Стаття 7. Порядок створення кооперативу

    Кооператив створюється його засновниками на добровільних засадах...

    Чисельність членів кооперативу не може бути меншою ніж три особи.

    При створенні кооперативу складається список членів та асоційованих членів кооперативу, який затверджується загальними зборами.

    Стаття 11. Вступ до кооперативу

    Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом...

    Стаття 13. Припинення членства в кооперативі

    Членство в кооперативі припиняється у разі:

    добровільного виходу з нього;...

    Стаття 19-1. Права членів кооперативу на його майно...

    У разі викупу квартири, дачі, гаража, іншої будівлі, споруди або приміщення член житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного, житлового, дачного, гаражного кооперативу чи іншого відповідного кооперативу стає власником цього майна. Право власності на таке майно у члена кооперативу виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону...

    Стаття 21. Паї членів кооперативу..

    У разі виходу або виключення з кооперативу фізична чи юридична особа має право на одержання своєї загальної частки натурою, грішми або (за бажанням) цінними паперами відповідно до їх вартості на момент виходу, а земельної ділянки - у натурі. ..".

    ---

    Доброго дня, пані Наталю! 1.Чи можуть всі троє вийти і тоді залишаться тільки учасники? - так, можуть, але учасників (членів) має залишитись не меше трьох. 2. Може засновник кооперативу попросити повернути йому частку або весь пай без виходу з засновників кооперативу? Які треба оформити документи? - це суперечить вимозі Закону про внесення членом кооперативу вступного внеску і паю, тому, як я вважаю, не може бути членом кооперативу особа без вступного внеску і паю. При цьому, Закон не відрізняє члена кооперативу від його засновника - засновник є членом кооперативу. 3. Може засновник відмовитись від свого паю на користь кооперативу? - може, особа має право відмови від власності (дарування, пожертва тощо), але, знову ж таки, це має (бути) наслідком припинення членства в кооперативі. Два з них внесли кошти зібрані з учасників як власні пайові внески. - це питання не вправовій площині, є незаконним (як я його розумію), а дії, відповідно до ст.6 Закону - нікчемними. Формально та фактично вихід таких засновників (членів) коперативу підлягає без видачі їм паю (загальної частки).

    • Наталія Клиент 6 месяцев назад

      тобло якщо засновники вийдуть, то кооператив може не повернути ім пай. Як правильно оформити вихід без видачі паю? В статуті написано видача паю згідно законодаства України, а в законі я не знайшла чи можна не повератати пай.

      • Крикун Сергій  Павлович

        Ні, не так. Ви запитали: "Може засновник відмовитись від свого паю на користь кооперативу?" - може, але це означає, що кооператив може відмовити учаснику у видачі паю, який бажає отримати пай. Щодо права учасника передати пай коооперативу: Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

        "Стаття 347. Відмова від права власності

        1. Особа може відмовитися від права власності на майно, заявивши про це або вчинивши інші дії, які свідчать про її відмову від права власності.

        2. У разі відмови від права власності на майно, права на яке не підлягають державній реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту вчинення дії, яка свідчить про таку відмову.

        3. У разі відмови від права власності на майно, права на яке підлягають державній реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту внесення за заявою власника відповідного запису до державного реєстру...

        Стаття 717. Договір дарування

        1. За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність...".

        • Наталія Клиент 6 месяцев назад

          Ви написали -Два з них внесли кошти зібрані з учасників як власні пайові внески. - це питання не вправовій площині, є незаконним (як я його розумію), а дії, відповідно до ст.6 Закону - нікчемними. Формально та фактично вихід таких засновників (членів) коперативу підлягає без видачі їм паю (загальної частки).

          Тому уточнювала, як саме таке оформити документально.

          Підкажіть, будь ласка, чи може засновник написати заяву про відмову від своєї частки замість договору дарування ?

          • Крикун Сергій  Павлович

            Наталю, не може мати права на пай учасник, який його не вносив. Інша справа, що учасник при виході з кооперативу має право на загальну частку пропорційно своєму внеску (якого не було), яка збільшилась під час діяльності кооперативу за рахунок резервного та спеціального фонду, але це за визначенням суперечить Закону. Щодо відмови від права власності без дарування - по-перше, це прямо передбачено наведеною мною ст.347 ЦК; по-друге, право (право власності) на те і право, що його особа реалізує або не реалізує (відмовляється від права, на яке має) - на відміну від зобов'язання, від якого відмовитись неможливо і незаконно; по-третє, "ніхто не може бути примушений робити, що не передбачено законодавством" - ст.19 Конституції україни (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...). Заява на ім'я керівника коперативу: "Повідомляю про відмову від права власності на свій пай (якщо був) та загальну частку майна кооперативу. Для кооперативу таке майно відповідно до ЦК:

            "Стаття 336. Набуття права власності на рухому річ, від якої власник відмовився

            1. Особа, яка заволоділа рухомою річчю, від якої власник відмовився (стаття 347 цього Кодексу), набуває право власності на цю річ з моменту заволодіння нею".

    Турчин Ярослав Александрович

    Доброго дня, Наталія! Правовий статус засновників кооперативу жодним чином не відрізняються з моменту його створення та державної реєстрації як юридичної особи, від прав інших членів кооперативу, які вступили у нього пізніше.

    Відповідно до частини першої статті 86 Цивільного кодексу України, обслуговуючі кооперативи віднесені до непідприємницьких товариств. Тобто таких, що не мають на меті отримання прибутку.

    Непідприємницькі товариства (сільськогосподарські кооперативи та сільськогосподарські кооперативні об’єднання, що діють без мети одержання прибутку, інші кооперативи, крім виробничих, об’єднання громадян тощо) та установи можуть поряд зі своєю основною діяльністю здійснювати підприємницьку діяльність, якщо інше не встановлено законом і якщо ця діяльність відповідає меті, для якої вони були створені, та сприяє її досягненню.

    Згідно статті 10 Закону України «Про кооперацію» членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу. Членом кооперативу може бути фізична особа, яка досягла 16-річного віку і виявила бажання брати участь у його діяльності. Кооператив зобов’язаний вести облік своїх членів та видати кожному з них посвідчення про членство. Необхідно відмітити, що при проведенні установчих зборів засновників кооперативу необхідно буде оформити реєстр (список) усіх його членів, в тому числі і асоційованих, із зазначенням паспортних даних, місця проживання та зразку власноручного підпису. Чисельність членів кооперативу не може бути меншою ніж три особи.

    Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу.

    Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу про прийняття, внесення змін до статуту, вступ до кооперативного об’єднання або вихід з нього та про реорганізацію або ліквідацію кооперативу вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 75 відсотків членів кооперативу, присутніх на загальних зборах кооперативу. З інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів членів (уповноважених) кооперативу, присутніх на його загальних зборах.

    Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу приймаються відповідно до його статуту відкритим або таємним голосуванням. (стаття 15 Закону України "Про кооперацію") .

    Відповідно до статті 2 Закону, Пай - майновий поворотний внесок члена (асоційованого члена) кооперативу у створення та розвиток кооперативу, який здійснюється шляхом передачі кооперативу майна, в тому числі грошей, майнових прав, а також земельної ділянки;

    Додатковий пай - добровільний грошовий чи інший майновий поворотний внесок члена (асоційованого члена) кооперативу понад пай у пайовому фонді кооперативу;

    Вступний внесок - грошовий чи інший майновий неповоротний внесок, який зобов’язана сплатити особа у разі вступу до кооперативної організації;

    Членський внесок - грошовий неповоротний внесок, який періодично сплачується членом кооперативного об’єднання для забезпечення поточної діяльності кооперативного об’єднання;

    Цільовий внесок - грошовий чи інший майновий внесок члена кооперативу, що вноситься понад пай до спеціального фонду кооперативу для забезпечення виконання конкретних завдань кооперативу;

    Пайовий фонд - фонд, що формується з пайових внесків членів кооперативу і є одним із джерел формування майна кооперативу, розмір якого може змінюватися;

    Резервний фонд - фонд, що формується за рахунок відрахувань від доходу кооперативу та інших не заборонених законодавством надходжень, використовується для покриття шкоди від надзвичайних ситуацій;

    Неподільний фонд - обов’язковий фонд, що формується за рахунок вступних внесків та відрахувань від доходу кооперативу і не підлягає розподілу між пайовиками.

    Згідно зі статтею 21 Закону, Пай кожного члена кооперативу формується за рахунок разового внеску або часток протягом певного періоду. Майнові внески оцінюються у грошовій формі.

    Розмір паю члена кооперативу залежить від фактичного його внеску до пайового фонду. Паї, в тому числі резервного і спеціального фондів, є персоніфікованими і у сумі визначають загальну частку кожного члена кооперативу у майні кооперативу.

    У разі якщо об’єктом паю є об’єкт незавершеного будівництва, майбутній об’єкт нерухомості, право на виконання будівельних робіт щодо якого набуто після набрання чинності Законом України "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", правочини (операції) щодо таких об’єктів здійснюються з дотриманням вимог зазначеного закону.

    У разі виходу або виключення з кооперативу фізична чи юридична особа має право на одержання своєї загальної частки натурою, грішми або (за бажанням) цінними паперами відповідно до їх вартості на момент виходу, а земельної ділянки - у натурі. Строк та інші умови одержання членом кооперативу своєї загальної частки встановлюються статутом кооперативу, при цьому строк одержання зазначеної частки не може перевищувати двох років, а відлік його розпочинається з 1 січня року, що настає з моменту виходу або виключення з кооперативу.

    Право власності членів кооперативу - фізичних осіб на свою загальну частку успадковується.

    По Вашим питанням.

    1. Чи можуть всі троє вийти і тоді залишаться тільки учасники? -Так, засновники можуть вийти з кооперативу у будь-який момент, в порядку, передбаченому Статутом кооперативу. Можуть вийти всі три засновники, адже їх правовий статус з моменту державної реєстрації Кооперативу - такий самий як і у подальших учасників кооперативу. Єдина вимога - щоб в кооперативі зберігалось мінімум три члени... В інакшому випадку його слід ліквідовувати.

    2. Може засновник кооперативу попросити повернути йому частку або весь пай без виходу з засновників кооперативу? Які треба оформити документи? - Так, може. Документи оформляються відповідно до вимог Статуту кооперативу. Як правило це заява про вихід з проханням повернути йому пайовий внесок в кооператив у формі, визначеній статтею 21 Закону України "Про кооперацію" та Статутом.

    3. Може засновник відмовитись від свого паю на користь кооперативу? Які податкові наслідки?

    Теоретично таке можливо. Але реакція на такі дії податкової непередбачувана.

    Наталія Клиент 6 месяцев назад

    1. членів кооперативу більше 50, але в статуті вказані тільки засновники. І якщо усі трое засновників вийдуть, чи зможе держ реєстратор зареєструвати новий статут без засновників? Мені здається що це технічно неможливо

    2. уточніть, будь ласка, відповідь на друге питання.

    Може засновник кооперативу попросити повернути йому частку або весь пай без виходу з засновників кооперативу? Які треба оформити документи? - Так, може. Документи оформляються відповідно до вимог Статуту кооперативу. Як правило це заява про вихід з проханням повернути йому пайовий внесок в кооператив у формі, визначеній статтею 21 Закону України "Про кооперацію" та Статутом.

    Якщо може попросити повернути йому частку або весь пай без виходу зі складу засновників, то яку заяву по вихід він повинен написати?

    • Турчин Ярослав Александрович

      Пані Наталія, повторюсь... у Статуті вказана кількість засновників на момент утворення та реєстрації кооперативу... Вони вичерпали свої повноваження фактом заснування кооперативу і передали свої повноваження відповідним керівним органам Кооперативу... Надалі від моменту державної реєстрації юридичної особи - вони звичайні члени Кооперативу... з такими самими правами і обов"язками як і усі інші.

      Обслуговуючий кооператив не є підприємницьким товариством, тобто його засновники не отримують прибуток за рахунок діяльності кооперативу як в приватному підприємстві... обслуговуючий кооператив особливо господарська форма діяльності, яка більше подібна з громадською організацією, профспілкою чи політичною партією, ніж з Приватним підприємством чи ТОВ, але спрямована на задоволення не політичних, суспільних, трудових, культурних, інформаційних, спортивних чи інших інтересів.. а більш земних та матеріальних інтересів своїх учасників... тому запис у Статуті не має наразі жодного правового значення і лише нагадує, що Кооператив утворили три особи - велика їм за це дяка, на тому і усе...

      ЗАСНОВНИК НЕ МОЖЕ ВИЙТИ ЗІ СКЛАДУ ЗАСНОВНИКІВ, БО ВІН УЖЕ НЕ Є ЗАСНОВНИКОМ В РОЗУМІННІ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА НА ПОТОЧНУ ДАТУ, ЩО Б НЕ БУЛО НАПИСАНО У ВАШОМУ СТАТУТІ... ТОМУ ВИХОДИТИ НЕМА З ЯКОГО СТАТУСУ, АДЖЕ ВІН ЗАВЕРШИВ СВОЄ ЗАСНОВНИЦТВО ФАКТОМ РЕСТРАЦІЇ КООПЕРАТИВУ У ДЕРЖАВНОМУ РЕЄСТРІ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ. Точка.

      Якщо у Вас засновникам в Статуті прописані особливі права - то цей Статут не віповідає законодавству та мають застосовувати прямі норми законів, а не Статуту.

      Особа, яка бажає порвати з кооперативом та вийти з нього - пише заяву про вихід з ЧЛЕНІВ КООПЕРАТИВУ, а не із Засновників.

      В державного реєстратора звісно є можливість видалити засновників у реєстрі, але підставою для цього є наприклад рішення суду про те, що особа не підписувала документи засновника або у разі смерті - на підставі свідоцтва про смерть... але це все не має правового значення, адже повторюю вкотре - засновники у будь-якій юридичній особі вичерпують свій статус фактом заснування юридичної особи і надалі переходять в інший статус - членів колегіального органу управління юридичною особою. Якщо пізніше до юридичної особи приєднуються інші особи - вони РІВНІ у своїх правах з іншими учасниками, якщо інше не передбачено Статутом або якщо їх пайовий внесок більший та вони мають більше голосів у колегіальному органі управління.

      Підкреслюю, згадувані Вами ТРИ ЗАСНОВНИКА - мають правовий статус членів Обслуговуючого кооперативу, а не Засновників.

      Мало того, цих засновників більшість від складу членів кооперативу може взагалі виключити з кооперативу за рішенням Загальних зборів.

      Нова редакція Статуту може мати місце і там не обов"язково згадувати про засновників, адже ця інформація вже не має жодного юридичного значення.

      Наприклад у більшості заводів, які належать вітчизняним олігархам - засновник або Фонд державного майна України, або іноді Уряд України, Міністерства або відомства.. Що не заважає управлінню цими заводами та фабриками - їх акционерами згідно з Реєстром акціонерів. Фонд державного майна як і інші засновники залишаються засновниками згаданих мною господарюючих суб"єктів... але це ні на що не впливає вже, бо це історія і не більше. Власне ніде у світі це не має значення... Наприклад акціонери Майкрософт - розробника операційної системи Windows - попросили з корпорації її засновника пана Біла Гейтса, адже у нього окрім історичної згадки про те, що він створив цю фірму - відсутні повноваження й права як у засновника, а лише права яу у одного з аціонерів Майрософт без права вирішального голосу та контролю за радою директорів корпорації.

      Зрозуміли аналогію? Так само і у Вас... засновники перейшли до статусу членів ("акціонерів") кооперативу і мають право відповідно до частки їх пайового внеску у пайовому фонді кооперативу.

      З повагою, юрист Ярослав Турчин

      • Наталія Клиент 6 месяцев назад

        Дякую, але схоже Ви не зрозуміли має питання. У держ реєстратора є поля які повинні бути заповнені. Моє питання чи зареєструє державний реєстратор нову редакцію статуту без інформації про засновників, чи надо когось указати всеодно. А щодо ваших аналогій то будь який завод повинен надати інформацію про засновників до кінцевого бенефіціара.

    Карпенко Андрей Владимирович
    53.8%

    1. членів кооперативу більше 50, але в статуті вказані тільки засновники. Також написано що засновники та члени кооперативну мають рівні права. Але якщо усі трое засновників вийдуть, чи зможе держ реєстратор зареєструвати новий статут без засновників?

    2. у статуті написано, що повернення паю здійснюється згідно законодавства Украини. В законодавстві я не знайшла, чи можна зменьшувати розмір паю існуючому засновнику обслуговуючого кооперативу.

    3. Кооператив є неприбутковою організацією. Якщо засновник після виходу з кооперативу, подарує свій пай кооперативу, чи виникне у кооперативу обов'язок сплатити податок на прибуток з вартості подарованого паю і як наслідок чи виключать кооператив з реєстру неприбуткових організацій?

    ххх

    1. Треба спочатку прийняти 50 осіб в кооператив, або створити новий.

    2. Загальні збори можуть прийняти будь-яке рішення.

    3. Подарувати пай неможливо.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, У обслуговуючого кооператива є три засновника. Вони хочуть вийти з кооперативу. Два з них внесли кошти зібрані з учасників як власні пайові внески.

    1.Чи можуть всі троє вийти і тоді залишаться тільки учасники?

    Так це цілком можливо, після заснування, термін засновники вже не має ні якої ролі, тому після реєстрації це такі самі учасники, що і інші. Відповідно до законодавства, мінімальна кількість учасників клоператива троє. Тому, якщо при їх в ході, залишиться не меньше 3 учасників тоді все гаразд.

    2. Може засновник кооперативу попросити повернути йому частку або весь пай без виходу з засновників кооперативу? Які треба оформити документи?

    Це не можливо, для вступу в кооператив треба робити внесок. Не можливо бути членом кооперативу без паю.

    3. Може засновник відмовитись від свого паю на користь кооперативу? які податкові наслідки?

    Так це цілком можливо. Засновник повинен звернутися до нотаріуса для переоформлення право власності паю на кооператив.

    Взагалі всі відповіді на ваші питання повині міститися у статуті.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України