Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 30 вересня 2023, питання №93892 250₴

Як можна розуміти отриману повістку?

Доброго дня. Отримав таку повістку (додана до запитання).
Як її розуміти? Це перша повістка, просто засунута у двері за місцем реєстрації, тобто нічого не підписано при отриманні.
Про яку кримінальну відповідальність йде мова, якщо де-юре її не отриманно? Я знаходжусь офіційно закордоном, які наступні мої дії та як захистити себе?

Відповіді юристів (12)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Належним врученням повістки є вручення її особисто уповноваженою особою. Залишення повістки в поштовій скринкі, дверях тощо, юридичних наслідків не має.

    Тому текст повістки щодо можливості притягнення до кримінальної відповідальності, жодного юридичного сенсу не має

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Вікторе!

    Це повістка , якою Ви викликаєтесь для уточнення Ваших облікових даних.

    В той самий ча будь яка повістка ТЦК повинна бути вручена персонально. В іншому випадку явка за нею не є обов'язковою, і повістку можна ігнорувати.

    Таким чином відповідальність за повісткою, яка просто залишена у поштовій скриньці, відсутня, без огляду на зміст такої повістки!

    У зв'язку з цим Вам нічого робити не треба.

    Про всяк випадок даю Вам коротеньку довідку про існуючи види повісток та відповідальність у разі неявки по них (не у Вашому випадку, звичайно!):

    На даний момент існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном «повістка».

    Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних

    Цей вид повістки вручається призовнику для внесення відомостей до бази щодо особи призовника, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. Результатом такої перевірки можуть бути виявлені підстави для звільнення від служби в армії, наприклад, за наявності дитини. Окрім того, можуть бути встановлені підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють проходження військової служби.

    Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

    Повістка, яка зобов'язує призовника пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного, у якій зрештою буде зазначено, чи придатний чи непридатний призовник до строкової служби.

    Повістка-призов на строкову військову службу

    У такій повістці вказано термін, у який потрібно з'явитися до призовної дільниці. Окрім того, там зазначено, що при собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (за наявності). Ухилення від призову на строкову військову службу - злочин, що передбачений статтею 335 Кримінального кодексу та карається обмеженням волі на строк до трьох років.

    Мобілізаційне розпорядження

    Такий вид повістки вручається військовозобов'язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У мобілізаційному розпорядженні повинно бути зазначено про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

    Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 21 березня 2002 року № 352, оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

    Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

    У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

    Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

    Відповідно до статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення в разі нез'явлення за викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки для визначення призначення у воєнний час тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Національній поліції надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобов'язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (статті 259 та 262 Кодексу про адміністративні правопорушення, частина 3 статті 38 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу»).

    Окрім того, статтею 336 Кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. За вчинення такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Виктор Клієнт 7 місяців тому

      А що за "Автоматизована система єдиного державного реєстру призовників?" Чи не є я вже доданним (до отримання повістки)? І ця "фіксація відправлення" взагалі до чого?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Реєстр – це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, створена для забезпечення військового обліку громадян України. Порядок його створення, ведення та припинення регулюється Законом України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів".

        Розпорядниками Реєстру є: Генеральний штаб Збройних Сил України, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки України.

        У межах своїх повноважень ці структури забезпечують організаційне функціонування Реєстру. Всі дії з ведення Реєстру здійснюються із застосуванням кваліфікованого електронного підпису посадової особи, яка відповідає за ведення Реєстру.

        Які відомості вносяться до Реєстру

        Насамперед це інформація про персональні та службові дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста.

        До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:
        • Прізвище, ім’я, по батькові;
        • дата народження, місце народження, стать, місце проживання та місце перебування;
        • відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників;
        • відомості про сімейний стан особи та членів сім’ї;
        • реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
        • унікальний помер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
        • відомості про громадянство;
        • відомості про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою;
        • відомості щодо визнання особи недієздатною (поновлення дієздатності);
        • відомості про зайнятість (код підприємства, місце роботи, посада);
        • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
        • відцифрований образ обличчя особи (за наявності);
        • відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України;
        • відомості про освіту та спеціальність;
        • відомості про стан здоров’я (зокрема, про встановлення, зміну групи інвалідності), що збираються з метою визначення придатності для виконання військового обов’язку;
        • відомості про притягнення до кримінальної відповідальності (повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення);
        • відомості про розгляд судом кримінальної справи, вирок, що набрав законної сили;
        • відомості про наявність (відсутність) судимості.

        До службових даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать відомості про виконання ним: військового обов’язку та військово-облікові ознаки.

        До відомостей про виконання призовником, військовозобов’язаним та резервістом військового обов’язку належать дані про:
        • проходження військової служби;
        • участь у бойових діях, міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки;
        • виконання військового обов’язку в запасі.
        Військово-обліковими ознаками призовника, військовозобов’язаного та резервіста є:
        • військове звання;
        • військово-облікова спеціальність (у СБУ – код профілю підготовки та напрям службової та оперативно-службової діяльності);
        • рівень військової освіти;
        • категорія запасу;
        • склад обліку військовозобов’язаного;
        • група обліку;
        • розряд обліку;
        • профіль;
        • державні нагороди;
        • знання іноземної мови;
        • спортивні розряди;
        • ступінь придатності до військової служби за станом здоров’я;
        • антропометричні дані;
        • група крові та резус-фактор;
        • відомості про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку.

        Відомості збирають органи ведення Реєстру на підставі інформації, що подається органу ведення Реєстру особисто призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, закладами освіти незалежно від підпорядкування і форми власності, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, військовими частинами.

        Якщо відомості про особу вносяться до Реєстру вперше, автоматично формується окремий номер запису в Реєстрі та фіксуються час, дата та відомості про особу, яка здійснила запис (у електронній формі).

        Видалення відомостей про особу проводиться, коли минає 105 років з дати її народження, з відповідним записом та особистим підписом у журналі знищення відомостей, та з дозволу посадової особи володільця Реєстру, яка відповідає за захист інформації.

        Виправлення недостовірних відомостей Реєстру, а також включення (не включення) до Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зокрема осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, здійснюється за результатами розгляду їхньої мотивованої заяви із зазначенням підстав, передбачених законодавством, яка подається до органів ведення Реєстру.

        Призовник, військовозобов’язаний або резервіст може отримати інформацію про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до нього. Відомості надаються після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Повістка має бути вручена ОСОБИСТО військовозобов’язаному і він має поставити підпис про її отримання, що цілком узгоджується із судовою практикою (постанова ккс вс від 14.12.2021 у справі №761/8429/16-к, постанова вс від 28.01.2020 по справі № 759/5435/16-к).

    Оскільки особа має отримати повістку особисто, під підпис, отримання повістки родичами, телефонним зв’язком, поштою, залишенням в дверях - не може вважатися належним повідомленням особи. Такі повістки можете ігнорувати, адміністративної відповідальності, а тим більше кримінальної, за неявку по ним не може бути.

    Якщо якимось чином керіник ТЦК винесе постанову про притягнення Вас до відповідальності - у вигляді штрафу - Ви зможете оскаржити його дії у судовому порядку, адже такі дії є неправомірними.

    Процес притянення до відповідальності та накладення штрафу виглядає так:

    1. Спочатку ТЦК повинен належним чином повідомити Вас про місце та час розгляду справи.

    2. Потім проходить сам розгляд справи за Вашої присутності. Відповідно до ст. 268 КУпАПст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    3. Після розгляду справи, керівник ТЦК виносить постанову, яка повинна містити:

    • найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;
    • дату розгляду справи;
    • відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування;
    • опис обставин, установлених під час розгляду справи;
    • зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення;
    • прийняте у справі рішення.

    ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    Якщо Вас не повідомили про час та місце розгляд справи та винесли постанову про накладення штрафу - ТЦК порушить Ваші права. Таке рішення ТЦК може бути оскаржене у судовому порядку.

    Для інформування особи про час та місце розгляду справи можуть використовуватися різні способи: рекомендований лист, особисте вручення повідомлення.При цьому, надсилання повідомлення (без доказів його отримання) не свідчить про її поінформованість. У разі неналежного поінформування особи, яка притягується до відповідальності, уповноважена особа не може розпочинати розгляд справи.

    Отже, якщо Вам не вручили повістку під особистий підпис - у Вас немає обов'язку з'являтись до ТЦК, а якщо Вас належним чином не сповістити про розгляд справи та наклали штраф - дані дії є неправомірним та повинні бути оскаржені у судовому порядку.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Богун Сергій Павлович

    Вам нічого не загрожує оскільки порушений порядок вручення повістки.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 7 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Вікторе!

    Можете не реагувати на цю повістку, ніяка відповідальність (тим паче кримінальна), за неявку до ТЦК/військкомату Вам не загрожуватиме. Оскільки у даному випадку буде відсутнітній склад кримінального правопорушення за ст.336 КК України (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації) та відповідно підстава для притягнення Вас до кримінальної відповідальності. Крім того, навіть якби Ви розписалися за повістку, то за неяку по першій повістці Вам максимум загрожувала би адміністративна відповідальність згідно ч.2 ст.210-1 КУпАП (штраф 3400-5100 грн). На практиці до кримінальної відповідальності притягують тих, хто був визнаниний ВЛК придатним до військової служби і не явився по повістці на відправку до в/ч, або систематично ухилявся від явки до ТЦК та проходження ВЛК (тобто, не явився по 2-3 повісткам на уточнення облікових даних та по кожному випадку був притягнутий до адміністративної відповідальності).

    Обов'язкова явка до ТЦК тільки по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    Стаття 2. Підстава кримінальної відповідальності

    1. Підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого цим Кодексом.

    2. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    3. Ніхто не може бути притягнений до кримінальної відповідальності за те саме кримінальне правопорушення більше одного разу.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ТЦК ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Вітаю!

    ВИКЛИК ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО ЧЕРЕЗ ПОШТУ (АБО ІНШИМ НЕ НАЛЕЖНИМ ЧИНОМ) ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) НЕ ВІДПОВІДАЄ ЗАКОНОДАВСТВУ УКРАЇНИ.

    Згідно ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Виклик через пошту (або іншим не належним чином) Ви можете сміливо ігнорувати! Тільки законно оформлена та персонально вручена повістка тягне за собою обов'язкову явку! Читайте нижче правила оформлення та вручення повісток, а також трохи про відповідальність за неявку:

    Постановою Кабінету Міністів України від 21 березня 2002 р. № 352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» (далі – Положення),передбачений лише порядок вручення повістки при призові на строкову військову службу, проте, він є загальним і не встановлює деталі та особливості вручення повістки. Інші випадки призову на військову службу, зокрема у зв’язку із мобілізацією законом, не врегулюванні взагалі.

    Оскільки особа має отримати повістку особисто, під підпис, отримання інформації про призов або отримання повістки або запрошення до военкомату телефонним зв’язком, не може вважатися належним повідомленням особи.

    Повістка – є виключно письмовим документом, який видається на ім’я конкретної особи, тобто військовозобов’язаного.

    Повістка обов’язково має містити підпис керівника ТЦК (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) і мокру печатку. В ній також зазначається дата вручення, адреса військкомату та час, в який потрібно туди звернутися.

    Будь-яке усне повідомлення, поштою, телефонний дзвінок, смс-повідомлення у месенджері, як то “Vіber” чи “Telegram” та інші способи «запрошення до військкомату» законом не передбачені і не будуть мати жодних юридичних наслідків, а відтак відповідальності ніякої за це не буде.

    Ознайомтесь ІЗ реальною справою: https://tsn.ua/ato/ukrayinciv-ne-mozhut-viklikati-...

    ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ - ЦЕ ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТИСК.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Віктор!

    Ну що ж... давно цього чекав... Тепер працівники ТЦК офіційно скотилися до рівня банківських колекторів і пишуть нісенітниці вже у формі повісток... Цікаво, печатка на цьому "листі паперу" справжня? Бо ж банківські робітники та колектори хоча б додумуються друкувати печатку на принтері... а не ставити реальну... Якщо печатка справжня, то воєнкомам треба на курси підвищення кваліфікації по психологічному тиску до своїх нових колег по професії - колекторів та інших вибивал боргів... в принципі військовий обов"язок теж боргом Державі називають... тож все логічно.

    Якщо без лірики і сарказму, то цей папірець - не є повісткою в розумінні чинного законодавства і не породжує для Вас жодних правових наслідків.

    Внесення до Єдиного реєстру військовозобов"язаних передбачене новим законом України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів".Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів". Як то кажуть усі там будемо (в Реєстрі).

    Наявність в Реєстрі не дає підстави відкривати кримінальні провадження, вносити відомості до Реєстру досудових розслідувань, оголошувати особу в росшук та таке інше. Якщо по адмін.правопорушенню у них хоча б є повноваження просити поліцію доставити Вас до ТЦК для оформлення постанови по статті 210 КУпАП, то у випадку з погрозою криміналом - вони тут взагалі ніхто і ні про що, адже вони не є органом досудового розслідування, органом оперативного-розшукового супроводу та таке інше.. Вони в принципі ніхто... Хоча дійсно у"являють себе уже мабуть вище Бога на Землі...

    Кримінальна відповідальність наступає при наявності складу злочину та кваліфікуючих ознак, які дають однозначно стверджувати, що Ви мали бути мобілізовані до ЗСУ і умисно ухилялися від призову... Тобто для цього треба пройти ВЛК, бути визнаним придатним до служби та отримати мобілізаційне доручення із вказаною військовою частиною... Лише з цього часу можна казати про однозначний умисел ухилення від призову за мобілізацією до лав ЗСУ... Все інше - гадання на кавовій гущі.

    Тож з точки зору Закону - це не документ. І наслідків немає у нього. Але для уникнення можливих протиправних дій до Вас збоку посадових осіб ТЦК, рекомендував би проживати не за місцем реєстрації та не за місцем, яке відомо на роботі, в банківській установі де обслуговуєтесь, куди доставляли кур"єрські служби Ваше замовлення та таке інше. Так само ходять чутки, що певні недобросовісні "оператори європейського псевдо4-G мобільного зв"язку", які до 2005 року були офіційним спонсором ФК "Манчестер-Юнайтед" (Англія) - повідомляють без дозволу судових органів приблизне місцезнаходження осіб за геолокацією найближчої базової станції мобільного зв"язку. Тож або спілкуйтесь по месенджерам, або взагалі змініть номер спілкування, якщо його відомо оператору як Ваш чи цей № телефону відомий банківським установам, чи самому Територіальному центру комплектування, а старий номер, якщо використовуєте для прив"язки до банківських та інших сервісів - проплачуйте час від часу та використовуйте саме як фінансовий чи ідентифікуючий, вмикаючи у мережу за потреби і ненадовго.

    Маємо те шо маємо, як то кажуть... не синочків же депутатів столичним воєнкомам відправляти на мобілізацію і не постійним відвідувачам нічних клубів та інших лакшері-закладів вручати повістки, от і шукають наші любі воєнкоми як ті колектори - "наївних людей, які готові спілкуватися" й вестися на їх фейкові погрози.

    Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю,відповідно до статті 3 Конституції України.

    Стаття 27 Конституції України нагадує, що кожна людина має невід'ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.

    Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань (останній абзац статті 55 Конституції України).

    Перелічені мною конституційні права і основні принципи суспільного договору народу з державою, на яких засновувалася Україна як держава - не можуть бути обмежені чи змінені навіть в умовах воєнного стану... Жоден державний орган чи посадова особа не в праві відступати від цієї угоди з Українським народом.. В інакшому випадку це свідчить про порушення суспільного договору, а отже про зміну конституційного ладу в країні в не передбачений суспільним договором (Конституцією України) спосіб.

    І наостанок. Відповідно до статті 60 Конституції України, ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Гарного Вам дня та бережіть себе!

    З повагою.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повістки юридично ви не отримали, тому ввдповвдальність не наступає.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    військовозобов'язані;

    резервісти;

    бійці Національної гвардії;

    працівники Служби безпеки;

    працівники Державної прикордонної служби;

    працівники Державної спеціальної служби транспорту;

    працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,

    члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.

    Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

    4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Вікторе!

    Доброго дня. Отримав таку повістку (додана до запитання).Як її розуміти? Це перша повістка, просто засунута у двері за місцем реєстрації, тобто нічого не підписано при отриманні. Про яку кримінальну відповідальність йде мова, якщо де-юре її не отриманно? Я знаходжусь офіційно закордоном, які наступні мої дії та як захистити себе?

    Дана повістка не відповідає визначеній в законодавстві формі. Повістка має виглядати так

    Крім того, ці "пуголки" кримінальною відповідальністю є абсолютно недоречними, оскільки вона не виникає просто по причині неявки. Для цього вже потрібно пройти ВЛК та мати мобілізаційне розпорядження.

    Тому мій вердикт: повітска незаконна, не відповідає встановленій формі та не спричиняє обов'язкових норм поведінки.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Виктор!

    - ВАРИАНТ № 1:

    ПОВЕСТКУ ВПОЛНЕ МОГУТ ВРУЧИТЬ УЧИТЫВАЯ ОБСТАНОВКУ И ВОЕННОЕ ПОЛОЖЕНИЕ В УКРАИНЕ.

    НО БЕСПОКОИТЬСЯ НЕ СТОИТ, ТАК КАК ЕСТЬ ЗАКОННЫЕ ОСНОВАНИЯ ДЛЯ НЕЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    ОТКАЗЫВАТЬСЯ ОТ ПОЛУЧЕНИЯ ПОВЕСТКИ НЕТ СМЫСЛА, ТАК КАК БУДЕТ СОСТАВЛЕН АКТ ОБ ОТКАЗЕ И ВСЕОДНО ВАМ БУДЕТ СООБЩЕНО О ДАТЕ, ВРЕМЕНИ И МЕСТЕ ЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    Так, самым распространенным законным основанием для неявки в ТЦКСП (военкомат), является болезнь (любое заболевание), что есть уважительной причиной для неявки в ТЦКСП (военкомат).

    Вы можете вызвать скорую помощь и получить справку о вызове скорой помощи с последующим направлением на лечение в больницу, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Также, Вы можете обратиться в любую больницу и получить справку о том, что заболел и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Кроме того, Вы можете лечь на стационар или дневной стационар любой больницы и получить справку о том, что заболели и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Эта же норма, распространяется и на военнообязанных запаса, резервистов.

    ЕСЛИ ВЫ НЕ ЯВИТЕСЬ ПО ПОВЕСТКЕ ДЛЯ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    - ШТРАФ ОТ 3400 грн. ДО 5100 грн..

    ЗАОЧНО ШТРАФА БЫТЬ НЕ МОЖЕТ, ДЛЯ ТОГО ЧТОБЫ ЕГО ПРИВЛЕЧЬ К АДМИНИСТРАТИВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ НУЖНО ТОЛЬКО ЛИЧНОЕ ПРИСУТСТВИЕ, ЧТОБЫ СОСТАВИТЬ ПРОТОКОЛ И ВРУЧИТЬ ЕГО, ВЫНЕСТИ ПОСТАНОВЛЕНИЕ И ВРУЧИТЬ ЕГО!

    БЕЗ ОФОРМЛЕНИЯ ДОКУМЕНТОВ НЕ БУДЕТ ШТРАФА.

    В ЛЮБОМ СЛУЧАЕ, УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕНА.

    - ВАРИАНТ № 2:

    РОЗПИСКА ВІДСУТНЯ, ТОМУ АБО РОЗПИСАЛИСЬ ЗА ВАС, АБО ПОСТАВИЛИ ВІДМІТКУ ПРО ТЕ, ЩО ВИ ВІДМОВИЛИСЯ.

    ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України