Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 06 октября 2023, вопрос №94304 240₴

Не виплатили декретні.

Добрий день. 13 вересня закінчилась моя відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. були проблеми з відкриттям листка непрацездатності (оскільки не були сплачені кілька місяців податку в пенсійний фонд)
То тепер я не можу вибити свої гроші у бухгалтера, бо він каже, що зарплати протягом 2 років нам нараховувались неправильно, все потрібно перерахувати і тоді заплатити податки. Це стосується усіх працівників (робота державна). Вона запропонувала оплатити мені з іншого рахунку, з того, що оплачують зарплатню, а коли прийдуть кошти на спецрахунок від пенсійного фонду, я маю їх віддати.мені прийшли кошти, що дорівнюють моїй звичній зарплатні. Оскільки я була в такій декретній відпустці 5 років тому, то я не полінувалася знайти скільки мені було нараховано, коли моя зарплатня була удвічі менша за сьогоднішню, Тепер я приблизно орієнтуюсь що за сума має бути.
А мені говорять що такої суми і приблизно не буде, бо нарахована зарплатня протягом 2 років неправильна. Проблема в тому, що колишній бухгалтер зараз перебуває у розшуку за привласнення коштів нашої установи і не тільки. Тепер шукати правду не знаємо як. І як елементарно дізнатись свою правильну зарплату. Бухгалтер що є зараз був також ознайомлена з нашими зарплатами (вона бухгалтер цілої ТГ), і керувала цим хлопчиною, що тепер у розшуку.Крім того у нас ще проблема, бо я написала заяву про надання мені щорічної відпустки, яку я не використала літом, а вона каже що брати її неможливо, оскільки вчителі мають брати відпустки суто в канікулярний період (хоча рік перед тим, ще одна робітниця взяла іі восени)
1. Як мені отримати моі ж кошти і щоб це була та сума яка повинна бути ( написати скаргу в управління праці чи ще куди…)Роздруківок розрахунку зарплатні ми в очі не бачили…
2. Як бути з щорічною відпусткою, якщо я її візьму наступного року, то втрачу значну суму, оскільки не планую зараз виходити на роботу. Я багатодітна мама з малолітніми дітьми.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Наталля!

    Призначення допомоги по вагітності та пологах відбувається на підставі листка непрацездатності, виданого відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455. Виплата допомоги здійснюється за місцем роботи в розмірі 100 % від середньої заробітної плати і надається відразу за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Згідно зі ст. 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV(далі - Закон № 1105) документи для призначення допомоги по вагітності та пологах комісією з соціального страхування розглядаються не пізніше 10 днів з дня їх подачі, після чого виноситься рішення про призначення коштів або відмову в їх наданні. Про прийняте рішення заявник інформується не пізніше п’яти днів після його винесення.

    Порядок фінансування Фондом соціального страхування України страхувальників визначено у ст. 34 Закону № 1105.

    Фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду. Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

    Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви.

    Страхувальник відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку, встановленому Національним банком України.

    Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.

    Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів (далі - окремий рахунок), можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

    Фінансова допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується відразу за весь період декретної відпустки в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений на підприємстві для виплати зарплати.

    ВИСНОВОК:

    У разі не проведення роботодавцем Вам виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на підставі ст.ст. 55, 124 Конституції України, ст.ст. 232, 238 Кодексу законів про працю України, ст. 17 Закону № 1105 Ви маєте право звернутися безпосередньо до суду, подавши відповідну заяву в порядку Цивільного процесуального кодексу України.

    З повагою, адвокат Айвазян.
    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    I.

    Главный нормативный документ, регламентирующий вопрос начисления – это Закон Украины от 23.09.99 г. № 1105-XIV «Об обязательном государственном социальном страховании». Именно здесь определены основные положения, устанавливающие порядок выплаты в 2022 году, ее продолжительность и размер.

    Согласно ч.1 ст. 25 закона № 1105-XIV материальная помощь назначается в таком объеме, чтобы нивелировать сокращение доходов по причине отпуска по беременности и родам.

    Декретные выплаты в 2021 году работающим мамам на весь период отпуска устанавливаются в соответствии с положениями Закона Украины "О государственной помощи семьям с детьми", указанными в статье 8:

    • оплачивается 70 календарных дней до родов и 56 дней после (в случае осложненных родов или рождения двух или более детей - 70 дней после родов).

    Средства для декретных выплат по беременности и родам начисляются Фондом социального страхования. Начинается отсчет с первых суток выхода в «декретный отпуск», зафиксированного специалистами отдела кадров на основании больничного листа. Назначение выплаты декретных в 2021 году в Украине утверждается уполномоченным органом социального страхования после предоставления больничного листа и оформляется в виде специального протокола.

    Данное пособие выплачивается по обращению застрахованного лица, которое поступило не позднее 12 месяцев со дня окончания отпуска в связи с беременностью и родами. Начало отсчета - следующий месяц после месяца, в котором закончился отпуск.

    Механизм начисления декретных выплат в Украине( пример 2021 года)

    За основу берется ваш средний оклад, эквивалент которого выплачивается работнице в полном размере, не будучи при этом связанной со страховым стажем.

    Также, размер декретных выплат не должен быть выше максимальной суммы внесения единого страхового взноса, и в то же время не менее, согласно закону № 1105, суммы, установленной государством, минимальной заработной платы.

    Размеры минимальной заработной платы на 2021 год утверждены Законом Украины "О Государственном бюджете Украины на 2021 год" от 15.12.2020 г. N 1082-IX и составляет 6000 грн.

    Расчет начисления происходит путем умножения средней выплаты в сутки на количество дней, которые попадают под период оплаты. Налогообложение декретных в 2021 году осуществляется в Украине таким образом:

    • 22% платит организация за сотрудницу, причисляя их, согласно Налоговому кодексу Украины, к затратам на налогообложение.

    Чтобы вычислить чистую среднюю рабочую таксу за день, необходимо сделать следующее – сделанное за расчетный период начисление разделить на количество дней занятости. Смены, не отработанные по уважительным причинам, в расчет не входят. Нужно заметить, что отпускные учитываются при начислении, т.к. не относятся в соответствии с порядком № 1266, к уважительным причинам.

    Расчетный период – это 12 мес. нахождения в трудовых отношениях с последним работодателем (до наступления страхового случая), за время которых исчисляется средняя зарплата. Возможна ситуация, когда женщина отработала менее 12 мес. на последнем месте работы и, тогда, расчетным периодом будет считаться количество месяцев, фактически отработанных в организации.

    Если ваш трудовой стаж меньше 6 месяцев: под расчет попадают месяца, во время которых работодатель делал оплату страховых взносов за сотрудника в специальный фонд. В расчет берется сумма в месяц не более размера минимально установленной заработной платы, умноженного на два, но и не менее размера минимальной заработной платы, установленной в месяце наступления страхового случая.

    II.

    размер выплаты при рождении ребенка остался на прежнем уровне, установленном еще 1 июля 2014 года. Единый размер пособия на первого, второго и следующего ребенка составляет 41280 грн.

    Однако эту сумму родители получают не сразу. Одноразовую выплату в размере 10 320 грн родители получают на свой счет через несколько месяцев после подачи необходимого пакета документов в социальные службы. Оставшаяся сумма 30 960 грн разбивается на 36 равных частей по 860 грн. Такую помощь каждый месяц будет получать семья в течение трех лет.

    Вам необходимо подать необходимые документы в Управление труда и соцзащиты населения для назначения соц. выплат на ребенка в Украине по месту жительства требуется в течение 12 месяцев со дня его рождения. Документы подает один из родителей либо усыновителей. Перечень необходимых документов следующий:

    • Оригинал и копия паспорта лица, которое оформляет пособие.
    • Заявление в произвольной форме.
    • Оригинал и копия свидетельства о рождении малыша.
    • Банковские реквизиты, куда будут перечисляться ежемесячно средства.
    • Копия решения суда об усыновлении (при необходимости).

    В некоторых случаях сотрудники социальных служб могут потребовать дополнительные документы, например, справку о составе семьи, однако родителям необязательно их предоставлять, так как законом это не предусмотрено. Уточнить детали при возникновении каких-либо спорных ситуаций Вы можете на горячей правительственной линии по номеру 0-800-50-73-09.

    В случає нарушений необходимо письменно через канцелярию обратиться к директору с заявлением , а по результатам в территориальний орган инспекции по труду, что бі назаначили проверку.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    доброго дня!

    ЗУ Про порядок організації трудового процессу в умовах вонного стану

    роботодавець може обмежити тривалість відпустки за поточний робочий рік 24 календарними днями. Роботодавець може відмовити у наданні невикористаних відпусток за попередні роки.

    Також закон дозволяє відмовити у відпустці працівникам на об’єктах критичної інфраструктури. Виняток — відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до трьох років.

    Водночас працівник може попросити про неоплачувану відпустку на будь-який строк — проти 15 днів на рік у мирний час. Роботодавець зобов’язаний надати працівникові, який виїхав за кордон або набув статусу ВПО, на його вимогу, відпустку без оплати до 90 днів.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Вітаю Вас, пані Наталія! Незалежно від розшуків бухгалтера та іншого, обов"язок щодо сплати Вам заробітної плати, інших виплат - несе РОБОТОДАВЕЦЬ... Тобто організація в якій Ви працюєте. Все інше - особисті проблеми Вашого керівника та нездатності його прийняти на роботу порядних бухгалтерів, органів досудового розслідування, казначейських клерків, бюджету громади... кого завгодно, але точно не Ваші як робітника, який має право на законні виплати.

    В сухому залишку - наразі є в наявності фактично нарахована Вам заробітна плата. Якщо новий бухгалтер, або ж Ваш горе-керівник, який не поринав у питання бухгалтерії Вашої організації (знаю про що кажу, адже дуже багато років працівав керівником та заступником керівника з правом першого підпису фінансово-господарських документів, тож ніс особисту відповідальність за подання відповідних звітів до податкової та ПФУ, виплату заробітної плати, належний кадровий облік та ін.) З неї допомога виплачується у розмірі 100% середньої зарплати чи доходу за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Страховий стаж не впливає на розмір допомоги. Формула декретних виплат — це середня зарплата жінки за один календарний день × кількість днів відпустки.

    "Декретні" виплати — це грошова допомога жінці, яка виплачується як компенсація тимчасової втрати працездатності у звʼязку з вагітністю та пологами. Для цього потрібно отримати медичний висновок про непрацездатність у свого лікаря.

    У будь-якому разі період непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами, який компенсується державою, є однаковим для усіх категорій жінок:

    • 126 календарних днів (70 днів до і 56 після пологів) — за нормальних пологів;
    • 140 календарних днів (70 днів до і 70 після пологів) — за ускладнених пологів або багатоплідної (двоє і більше дітей) вагітності;
    • 180 календарних днів (90 днів до і 90 після пологів) — для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    Після 30-го тижня вагітності ви можете отримати медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Його сформує лікар, який спостерігає за вами. Для тих, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи, це можна зробити вже з 28-го тижня.

    Застраховані жінки можуть сформувати листок непрацездатності, іншим вагітним достатньо мати лише висновок.

    Процес отримання декретних є доволі комплексним, але з появою електронних лікарняних жінкам достатньо лише звернутись до лікаря, а потім повідомити роботодавця про медичний висновок. Більше не потрібно носити папірці та бігати різними поверхами лише для того, щоб поставити печатки. Основні клопоти лягають на плечі роботодавця та Пенсійного фонду України.

    В процесі отримання допомоги відбуваються такі дії:

    1. Лікар реєструє медичний висновок про тимчасову непрацездатність, на підставі цього в системі формується е-лікарняний.
    2. Працівниця повідомляє роботодавця про е-лікарняний.
    3. Роботодавець переглядає інформацію про е-лікарняний у Реєстрі листків непрацездатності.
    4. За сім днів від дати відкриття е-лікарняний змінює статус на «готовий до сплати», і на підставі цього роботодавець призначає декретні.
    5. Роботодавець здійснює розрахунок декретних та подає до Пенсійного фонду заяву-розрахунок.
    6. Пенсійний фонд ухвалює рішення про сплату і перераховує кошти на спеціальний рахунок роботодавця.
    7. Роботодавець виплачує допомогу працівниці.

    Допомога виплачується у розмірі 100% середньої зарплати чи доходу за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Страховий стаж не впливає на розмір допомоги.

    Формула декретних виплат — це середня зарплата жінки за один календарний день × кількість днів відпустки.

    Якщо жінка офіційно працевлаштована, то має право на декретні виплати, котрі складають 100% від середньої зарплати. Розмір виплат складає заробіток за останніх 12 місяців поділений на кількість відпрацьованих днів. Саме таку суму й отримуватиме жінка за один день декретної відпустки.

    Якщо у компанії немає соціального рахунку або роботодавець відмовляється їх виплачувати (Роз"яснення Держпраці).

    Призначення допомоги по вагітності та пологах відбувається на підставі листка непрацездатності, виданого відповідно до наказу МОЗ від 13.11.2001 р. №455. Виплата допомоги здійснюється за місцем роботи в розмірі 100% від середньої заробітної плати і надається відразу за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Згідно зі статтею 32 Закону України від 23.09.1999 р. №1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» документи для призначення допомоги по вагітності та пологах комісією з соціального страхування розглядаються не пізніше 10 днів з дня їх подачі, після чого виноситься рішення про призначення коштів або відмову в їх наданні. Про прийняте рішення заявник інформується не пізніше п’яти днів після його винесення.

    Порядок фінансування Фондом соціального страхування України страхувальників визначено у статті 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

    Фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду. Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

    Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви.

    Страхувальник відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку, встановленому Національним банком України.

    Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.

    Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів (далі – окремий рахунок), можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

    Фінансова допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується відразу за весь період декретної відпустки в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений на підприємстві для виплати зарплати.

    У разі не проведення роботодавцем Вам виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на підставі статей 55, 124 Конституції України, статей 232, 238 Кодексу законів про працю України, статті 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» Ви маєте право звернутися безпосередньо до суду, подавши відповідну заяву в порядку Цивільного процесуального кодексу України, а у разі перебування на державній службі - до адміністративного суду, в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.
    Наразі, Вам необхідно отримати у роботодавця Довідку про середній заробіток за останні 12 місяців перед декретною відпусткою для визначення судом відповідної суми, яку належить стягнути з Роботодавця на Вашу користь.

    Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

    Відповідно до пункту 32 Порядку № 1266. Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС.

    У разі відмови роботодавця надати Вам довідку про середній заробіток (і таке буває). Ви можете здійснити розрахунок на підставі відомостей з Реєстру застрахованих осіб, які у формі Витягу, а також довідок за різними формами можна протягом 5 хвилин сформувати на порталі електроннихз послуг Пенсійного фонду України, зайшовши у особистий кабінет за цифровим підписом або ДІя-підписом. Дані документи надаються в електронному вигляді з цифровим підписом ПФУ та можуть бути використані в суді як офіційні документи як в електронному вигляді, так і у формі роздруківок.

    Адреса порталу ПФУ за посиланням. https://portal.pfu.gov.ua/

    Крім того, Ви попередньо можете звернутися до органів ПФУ (знову-таки через Портал електронних послуг ПФУ) за інформацією - чи звертався роботодавець за виплатою Вам "декретних" та чи перераховували ПФУ гроші на відповідний спец. рахунок?! Додатково Ви можете отримати у ПФУ офіційне роз"яснення як діяти на їх думку у ситуації невиплати Вам грошей за декретну відпустку.

    В майбутньому органи ПФУ можуть бути залучені до судового розгляду в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

    Якщо роботодавець не згоден із Вашими сумами розрахунків, перш ніж висловлювати свою "незгоду", він має вжити заходи щодо ВНЕСЕННЯ ЗМІН до відомостей і звітності, які містяться у Пенсійному фонді України. До внесення таких змін - офіційними є суми, нараховані Вам згідно з відомостями Пенсійного фонду України.

    Пам"ятайте, що обов"язок доведення покладається нормами КАС України на Вас. Тож дуже відповідально підійдіть до розрахунків, їх обгрунтування та доказів по справі. Суддя це за Вас робити не буде і рахувати належні Вам виплати теж.

    Крім того, Ви можете пояснити роботодавцю (керівнику, новому бухгалтеру), що позиція "страуса в дитячій пісочниці" - не найкраща... адже керівник організації несе в тому числі кримінальну відповідальність за невжиття заходів по виправленню недостовірних звітів, а також за невиплату заробітної плати та інших належних працівникам виплат.

    Після отримання судового рішення про стягнення відповідних грошей з роботодавця на свою користь - Ви можете отримати виконавчий лист і стягнути відповідні кошти в примусовому порядку через органи Державної казначейської служби України або в добровільному порядку, запропонувавши Вашій "бухгалтерії" здійснити такі виплати на підставі рішення суду, яке набрало законної сили.

    В свою чергу роботодавець потім може усі свої витрати на відшкодування Вам невиплачених грошей - віднести в порядку регресу на рахунок бухгалтера, який здійснив таку помилку чи умисні дії (в судовому порядку, в т.ч. в рамках кримінального провадження).

    КРІМ ТОГО. Якщо заробітна плата затримується на один і більше календарних місяців, роботодавець зобов"язаний нарахувати та виплатити працівникові компенсацію втрати частини заробітної плати, відповідно до статті 34 Закону України "Про оплату праці", статей 1, 2 Закону № 2050 "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати", Порядку № 159 "Проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати".

    Дана вимога так само має бути включена Вами до адміністративного позову, з яким Ви звернетеся до суду відносно невиплати Вам роботодавцем належних Вам грошей.

    Крім того, Ви маєте право бути визнаною потерпілою від злочинних дій бухгалтера, звернувшись із відповідною заявою до правоохоронного органу, який здійснює досудове розслідування, в порядку статті 55 Кримінального процесуального кодексу України. Слідчий має внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) та видати Вам Пам"ятку про права і обов"язки потерпілого.

    P.S. Дуже дивно читати про перебування бухгалтера у розшуку за привласнення грошей установи... Наче ХХІ століття і всі платежі державних установ здійснюються через казначейські рахунки, а не через "каси"... Тоді у розшуку має перебувати, або під слідством - Ваш керівник установи, керівник місцевого підрозділу ДКСУ.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Корнійчук Євген Іванович
    40%

    Доброго дня. Отримайте довідку про заборгованість від підприємства. Напишіть заяву про виплату вам коштів за декретну відпустку. Отримайте відповідь та звертайтесь до суду.

    Право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

    Згідно із статтею 18 Закону України "Про відпустки" після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Право оформити відпустку на рівних з матір’ю батько отримав 09.05.2021 у зв'язку із набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною", яким внесено зміни до частини 3 статті 179 КЗпП України та частини 1 статті 18 Закону України «Про відпустки»).

    Крім матері дитини ця відпустка може бути використана повністю або частинами також:

    • бабою, дідом;
    • іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною;
    • особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину;
    • одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.
    Важливо! Право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може використовувати одночасно лише одна з зазначених осіб.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманні, крім прийомних дітей у прийомних сім’ях та дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу.

    Тривалість відпустки

    Відпустка триває до досягнення дитиною трьох років. Тобто, днем виходу працівника на роботу буде наступний день після дня народження дитини. Проте роботодавець може надати частково оплачувану відпустку або відпустку без збереження заробітної плати більшої тривалості. Також відпустка може бути поділена на частини, які можуть бути використані будь-ким із перелічених осіб.

    Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» в разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а в разі, якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, - не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку, а якщо дитині встановлено категорію "дитина з інвалідністю підгрупи А" або дитина, якій не встановлено інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги - до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку.

    Така відпустка надається на підставі поданої заяви роботодавцю та поданої довідки за за формою № 080-1/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 11 червня 2012 року № 430 «Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення».

    Порядок надання відпустки

    Для отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з наступними документами:

    • письмова заява на ім’я роботодавця;
    • копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

    У випадку, якщо відпустку бажає отримати інша особа (крім матері) додатково надається:

    • довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення цієї відпустки;
    • довідка органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про припинення їй виплати допомоги по догляду за дитиною (із зазначенням дати);
    • документи на підтвердження статусу особи, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, прийомних батьків чи батьків вихователів для відповідних осіб.( рішення суду або органу опіки та піклування)

    Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку оформляється наказом (розпорядженням) власника.

    За бажанням особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. У випадку виходу на роботу відпустка переривається, проте виплата допомоги при народженні дитини не припиняється.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю (частина друга ст. 181 КЗпП України).

    Крім того, такий період зараховують до:

    1. страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (абзац другий частини першої ст. 21 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування");
    2. страхового стажу для призначення пенсії (пункт 8 частини першої ст. 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

    Відповідно до пункту 10 частини другої ст. 46 Закону України «Про державну службу» період перебування державного службовця у відпустці для догляду за дитиною до 3 років також зараховується до стажу державної служби.

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    Порядок фінансування Фондом страхувальників визначено у ст. 34 Закону № 1105. Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників протягом 10 робочих днів після надходження заяви. Фіндопомогу у зв'язку з вагітністю та пологами виплачують відразу за весь період декретної відпустки в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений на підприємстві для виплати зарплати.

    Якщо роботодавець Вам не виплачує допомогу по вагітності та пологах, на підставі ст. ст. 55, 124 Конституції України, ст.ст. 232, 238 КЗпП, ст. 17 Закону № 1105 Ви маєте право звернутися безпосередньо до суду, подавши відповідну заяву в порядку Цивільного процесуального кодексу України.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України