Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 24 октября 2023, вопрос №95468

Що потрібно в суд , щоб лікувати людину від алкоголізму без її згоди?

Мама пʼє а лікуватись не хоче , потрібно її вилікувати без її згоди , що потрібно в суд? І як правильно все зробити і бистріше?

Ответы юристов (8)

    Богун Сергій Павлович

    Законодавством України передбачені варіанти терапії алкозалежності без отримання згоди хворого, але для цього потрібно визнати його небезпечним і нездатним відповідати за свої дії в судовому порядку.

    Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона:

    - страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними;

    - зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо, та таким чином ставить себе чи свою сім’ю, а також і інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати у скрутне матеріальне становище.

    Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

    Вікторія Клиент 6 месяцев назад

    а що потрібно в суд подавати?

    • Богун Сергій Павлович

      У заяві про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи мають бути викладені обставини, що свідчать про психічний розлад, істотно впливають на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, чи обставини, що підтверджують дії, внаслідок яких фізична особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо, поставила себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

    Богун Сергій Павлович

    Докази, що підтверджують факт алкогольної залежності.

    • Вікторія Клиент 6 месяцев назад

      відео підійде?

      • Богун Сергій Павлович

        В принципі так. Рішення щодо прийняття доказів приймається судом.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом до осіб:

    • які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння;
    • які вчинили у стані обмеженої осудності кримінальні правопорушення;
    • які вчинили кримінальне праовпорушення у стані осудності, але захворіли на психічну хворобу до постановлення вироку або під час відбування покарання.

    Відповідно до положень статті 94 КК України залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати такі примусові заходи медичного характеру:

    • надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку;
    • госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом;
    • госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги з посиленим наглядом;
    • госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги із суворим наглядом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Якщо психічно хвора особа не бажає госпіталізації та не підпише письмову згоду на госпіталізацію, то її можна примусово госпіталізувати за рішенням суду. Це робиться в цивільному судочинстві в рамках окремого провадження, яке є непозовним. До суду потрібно подавати заяву, яка є трохи подібною до позовної заяви.

    Заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження в примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи, а заява представника закладу з надання психіатричної допомоги про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку та заява про продовження такої госпіталізації подаються до суду за місцезнаходженням зазначеного закладу. Заява про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку розглядається судом у такі строки з дня її надходження до суду: про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги - протягом 24 годин; про психіатричний огляд - протягом трьох днів; про надання амбулаторної психіатричної допомоги, її продовження та продовження госпіталізації - протягом десяти днів.

    Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи. Заява про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обгрунтовують необхідність психіатричного огляду і вказують на відмову особи чи її законного представника від звернення до лікаря-психіатра.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України