Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 27 октября 2023, вопрос №95710

Имеем ли право на наследство?

Добрый вечер. Подскажите , пожалуйста, муж проживал с мамой и отчимом 20 лет. Мама и отчим были расписаны.И мама ,и мой муж прописаны в этом доме. Мама умерла 7 лет назад ,отчим недавно ,можем ли на что-то претендовать? У отчима остался родной брат ,проживал не в этом доме и не прописан там.

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так а хто власник даної квартири?

    • Тетяна Клиент 6 месяцев назад
      Власник дому вітчим.
      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Тетяно!

        Можна спробувати претендувати як особа, яка проживала із померлим більше 5 років, але це за умови відсутності інших спадкоємців.

        ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

        Стаття 1258. Черговість спадкування за законом

        1. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

        2. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

        Стаття 1265. П'ята черга спадкоємців за законом

        1. У п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

        Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

        2. У п'яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

        Утриманцем вважається неповнолітня або непрацездатна особа, яка не була членом сім'ї спадкодавця, але не менш як п'ять років одержувала від нього матеріальну допомогу, що була для неї єдиним або основним джерелом засобів до існування.

        Всього доброго! Успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Якщо є брат вітчима, то він є спадкоємцем відповідно до чинного законодавтва. При тому його проживання та спільне місце реєстрації з вітчимом ролі не грає.

    у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини – право на спадкування одержують особи згідно із законом:

    1. У першу чергу — діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    2. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

    3. У третю чергу — рідні дядько та тітка спадкодавця.

    4. У четверту чергу — особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

    5. У п'яту чергу — інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. У п'яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Ви як спадкоємець першої черги маєте право спадкувати після Вашої матері, якщо вона не залишила заповіту. Ви маєте право звернутись до нотаріуса, зокрема, для отримання свідоцтва про право на спадщину.

    Після Вашого вітчима Вам спадкувати, напевне, не вдасться. Вітчим-це просто чоловік матері дитини, а не усиновлювач або прийомний батько, які є ближчими до дитини.

    • Тетяна Клиент 6 месяцев назад
      Добре. Дякую. Але ,що робити ,якщо його мати жила саме в домі вітчима?та іншої нерухомості в неї не було . Тому вона і була прописана там і мій чоловік також з самого дитинства. Чи можливо подати заяву на основі цього? Чи можна на основі свідоцтва про шлюб щось доказати та отримати якусь частину?!
    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Якщо матір Вашого чоловіка померла 7 років тому, то Ваш чоловік вважається таким, що автоматично прийняв спадщину після неї, бо був зареєстрованим за однією адресою з матір'ю. Він може спадкувати разом з його братом рівні частки у спадщині після їх матері, якщо вона не залишила заповіту. Ваш чоловік може звернутись до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України