Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 03 ноября 2023, вопрос №96088 450₴

Як переоформити квартиру на себе, якщо один із правонаступників помер?

Доброго дня. Ситуація наступна. Я не вступив у спадок свого часу. Заповіт був написаний на мене, мого брата і нашу рідну тітку. Ми з братом воювали, він загинув. Тітка хотіла переоформити кваартиру на себе, але їй нотаріус каже що вона цього зробити не може. Дружина брата хоче писати відмову від своєї частини на користь тітки. Що потрібно робити, щоб тітка могла переоформити квартиру на себе? і чи взагалі це можливо? Дякую.

Ответы юристов (15)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Миколо!

    Доброго дня. Ситуація наступна. Я не вступив у спадок свого часу. Заповіт був написаний на мене, мого брата і нашу рідну тітку. Ми з братом воювали, він загинув. Тітка хотіла переоформити кваартиру на себе, але їй нотаріус каже що вона цього зробити не може. Дружина брата хоче писати відмову від своєї частини на користь тітки. Що потрібно робити, щоб тітка могла переоформити квартиру на себе? і чи взагалі це можливо? Дякую.

    Цілком можливо переоформити на тітку, але, як мінімум, потрібно Ваша відмова від частки спадщини на її користь. Крім того, як я розумію, були пропущені строки звернення для оформлення спадщини, відтак зараз їх потрібно поновлювати на підставі рішення суду.

    Але тут є проблема при спадкуванні частки, яка була заповідана Вашому брату. Мова йде про поняття спадкової трансмісії.

    За статтею 1276 Цивільного кодексу України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Отже спадкова трансмісія передбачає перехід права спадкування (прийняття або відмова від прийняття) від померлого до його власних спадкоємців.

    Тому потрібно вирішувати ще й цей момент.

    Так чи інакше, але треба звертатись до нотаріуса за предметною консультацією, оскільки саме останньому належить левова частка роботи по спадкуванню. Як мінімум, потрібно отримувати відмову у спадкуванні та поновлювати строк через суд.

    Успіхів. Всього доброго!

    Микола Клиент 5 месяцев назад

    Брат прийняв спадщину. Вони разом із тіткою вступили у спадок. Його частина виходить відходе його дружині чи як? Дружині обов*язково вступати у спадок як його спадкоємиця чи достатньо написати відмову на користь тітки? Бо тітка зверталась до нотаріуса, а та лише кричить на неї і нічого не пояснює.

    • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

      Якщо після смерті власника квартири до моменту смерті брата пройшло більше 6 місяців, то його дружина вже не може відмовитись від частки в квартирі

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Миколо!

      Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого для її прийняття, і може відкликати відмову від прийняття спадщини протягом вказаного строку.

      Статтею 1270 ЦК України визначено наступні строки для прийняття спадщини:

      • загальний строк прийняття спадщини – шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини;
      • якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття (якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

      Тому треба з'ясовувати, коли настала смерть брата після відкриття спадщини.

      • Микола Клиент 5 месяцев назад

        скільки буде коштувати Ваша консультація по телефону? щоб більш детальніше вирішити це питання?

        • Кирда Вячеслав Володимирович
          90%

          Миколо!

          Такі питання варто обговорювати індивідуально. Скористайтесь можливостями сайту для зв'язку зі мною.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Потрібно більше інформації по питанню.

    Коли помер власник квартири? Хто був зареєстрований разом з ним? Чи подала заяву про вступ в спадщину тітка? Чи подав так заяву брат? Коли загинув брат? Хто після нього є з спадкоємців та чи звернулись вони за отриманням спадщини.

    Без розуміння всіх обставин неможливо надати Вам вичерпну консультацію.

    У будь-якому випадку, відмовитись від прийняття спадщини можливо лише протягом строк на прийняття спадщини - це 6 місяців.

    • Микола Клиент 5 месяцев назад

      Бабуся померла давно. Вона склала заповіт на мене, мого брата і нашу рідну тітку. Брат із тіткою у спадок вступив, я ні. Спадкоємиця є його дружина. Вона хоче писати відмову на користь тітки. Їй для цього обов*язково вступати у спадщину чи ні?

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Відмовитись дружина вже не може. Вона може тільки прийняти цю частку, оформити на себе а потім подарувати тітці. Є ще варіант вирішення цього спору в судовому порядку

        • Микола Клиент 5 месяцев назад

          скільки буде коштувати Ваша консультація по телефону? щоб більш детальніше вирішити це питання?

          • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

            За політикою сайту я не можу відповісти Вам на це питання. Ви можете скористатись зеленою кнопкою біля мого аватара для зв'язку

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Микола!

    Є декілька запитань до Вас.

    Ви в спадок не вступили, чи вступили в спадок Ваш брат та тітка? Тітка, я так розумію вступила, а Ваш брат?

    Якщо брат вступив, то зрозуміло, що тепер його частина належить дружині й тому вона повинна вступити у спадщину, а вже після того писати відмову на користь тітки, проте тільки за умови, якщо після смерті власника квартири до моменту смерті брата пройшло меньше 6 місяців. Проте їй не обов'язково відмовлятися від своєї частки, це питання можливо вирішити через договір дарування.

    Щодо Вас, то так як Ви пропустили строки для прийняття спадщини, їх треба поновлювати у судовому порядку. Для того Ви спочатку повинні звернутися до нотаріуса та отримати відмову на вступ у спадщину, оскільки Вами були пропущені строки. Потім потрібно буде подавати позов до суду для призначення Вам додаткового строку на прийняття спадщини, у якому Ви повинні будете довести, що пропустили строк із поважної причини. Тільки після того, як суд поновить строки для вступу у спадщину, Ви можете стати власником своєї частки, а після того також зробити дарчу на свою тітку. За таких умов квартира може стати її власністю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    треба поновлювати пропущені строки і подавати заяву нотаріусу про вступ у спадок , родичка загиблого має подати нотаріусу заяву про вступ у спадок після померлого родича.

    дружина може відмовитись на користь тітки.

    переоформити квартиру зможуть спадкоємці лише після вступу у спадок кожний у своїй частині, якщо брат за життя не оформив свою частину по заповіту напевно буде складніше.

    маєте законне право відмовитися від спадкування (стаття 1273 Цивільного кодексу України).

    У яких випадках доцільно відмовитися від спадщини?

    Передусім треба розуміти, що спадщину неможливо прийняти частково. Ви можете прийняти її або повністю, або ж повністю відмовитися від неї. Тобто якщо спадкодавець залишив вам квартиру і авто, але квартира вам не потрібна і ви хочете отримати лише авто, то так зробити неможливо. Ви маєте прийняти все або нічого. Якщо ж ви подаєте заяву про відмову від прийняття спадщини, то, відповідно, відмовляєтеся і від квартири, і від автомобіля.

    Тому краще все ж таки прийняти спадщину, а потім уже вирішувати, як розпоряджатися непотрібним вам майном. А якщо є ще й інші спадкоємці, то можна буде домовитися з ними й укласти договір про поділ спадщини, щоб отримати тільки те майно, яке хочете ви.

    Проте іноді трапляються випадки, коли від спадщини доцільніше відмовитися. Наприклад, спадкодавець залишив по собі борги, які значно перевищують вартість спадкового майна, і вам, прийнявши спадщину, доведеться їх виплачувати. Також нерідко від спадщини відмовляються і тоді, коли спадкоємцями є родичі першого та другого ступенів споріднення, якщо вони не є громадянами України, адже їм доведеться сплачувати чималі податки за отриманий спадок, а це не завжди вигідно.

    Загалом причини можуть бути різні, але єдине, що ви маєте розуміти, – це те, що відмовляючись від спадщини, ви відмовляєтеся від усього майна спадкодавця, незалежно від того, чи це спадкування за законом, чи за заповітом. Тож добре подумайте, чи справді така відмова буде для вас виправданою.

    Якщо ж ви ухвалили для себе рішення відмовитися від спадку, то вам потрібно знати, як юридично правильно це зробити.

    Протягом якого часу можна відмовитися від спадщини?

    Відмовитися від спадщини можна протягом 6 місяців (у період воєнного стану – 10 місяців) з часу відкриття спадщини. Спадщина відкривається з дня смерті особи або з дня, коли особу оголошено померлою.

    Щоб це зробити, вам потрібно звернутися до нотаріуса із заявою про відмову від прийняття спадщини. Якщо спадкову справу вже відкрито, то ви маєте подати заяву тому нотаріусу, який відкрив справу, якщо ж не відкрито – до будь-якого нотаріуса.

    Чи можна відмовитися від спадщини на користь іншої особи?

    Є 2 види відмови від спадщини: адресна (тобто коли ви зазначаєте особу, на чию користь відмовляєтеся) та безадресна (коли ви не зазначаєте таку особу).

    Спадкоємець за заповітом може написати адресну відмову. Причому це має бути не просто будь-яка особа, а інша особа з числа спадкоємців за заповітом.

    Але може бути й так, що спадкодавець у заповіті призначив іншого спадкоємця на той випадок, якщо спадкоємець, зазначений у заповіті, помре до відкриття спадщини, не прийме її, відмовиться від неї чи його буде усунуто від права на спадкування. У такому разі відмовитися від спадщини ви зможете лише на користь цього підпризначеного спадкоємця.

    Відмова на користь іншої особи означає, що ваша частка у спадщині повністю переходить їй.

    Може бути й так, що ви єдиний спадкоємець за заповітом. У разі відмови від спадщини в такому разі, право на спадкування переходить до спадкоємців за законом.

    Якщо ви спадкоємець за законом, то маєте право відмовитися від спадщини на користь одного чи кількох інших спадкоємців за законом навіть незалежно від черги, до якої вони належать.

    Але якщо ви відмовляєтеся від спадку за законом безадресно, то частка у спадщині, яку б ви мали прийняти, перейде іншим спадкоємцям за законом, але з тієї ж самої черги, і буде поділена між ними порівну.

    Що буде зі спадщиною, якщо інших спадкоємців немає

    Таку спадщину за рішенням суду може бути визнано відумерлою, і якщо в її складі є нерухоме та рухоме майно, то вони перейдуть у власність громади, на території якої це майно знаходиться.

    Звісно, таке трапляється зрідка. До того ж має минути 1 рік з моменту відкриття спадщини. І якщо за цей час справді спадкоємців не виявиться, або вони відмовяляться від прийняття спадщини, або не приймуть її, або ж їх буде усунуто від права на спадкування, то орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

    Які правові наслідки відмови від прийняття спадщини?

    Ви ухвалили свідоме для себе рішення – відмовитися від спадщини. Це означає, що ви передайте своє право на спадкування комусь іншому.

    Відмова від спадщини за законом означає, що ваша частка переде іншій особі (якщо ви у заяві зазначите, кому саме ви передаєте своє право), або буде розділено порівно між іншими спадкоємцями за законом з тієї ж черги, що й ви (якщо ви зазначите, кому саме бажаєте передати своє право на спадкування).

    Відмова від спадщини за заповітом означає, що ваша частка перейде іншому спадкоємцеві за заповітом, або буде розділена між іншими спадкоємцями за заповітом порівну, або право спадкування перейде до спадкоємців за законом.

    Також звертаю увагу, що неприйняття спадщини у встановлений законом строк не дорівнює відмові від неї. Якщо ви не подали заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців (на час воєнного стану – протягом 10 місяців), то це означає що ви втратили можливість прийняти її. А відмова від спадщини – це передавання свої спадкових прав іншим особам.

    Чи можна відкликати заяву про відмову від спадщини?

    Так. Заяву про відмову від прийняття спадщини можна відкликати, але лише протягом тих же 6 місяців (у період воєнного стану – 10 місяців) з моменту відкриття спадщини.

    Чи можна визнати відмову від спадщини нечинною?

    Відмову від прийняття спадщини можна визнати нечинною в судовому порядку з таких підстав:

    • відмову від спадщини написала дієздатна фізична особа, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та/або не могла керувати ними (стаття 225 Цивільного кодексу України);
    • особа відмовилася від спадщини внаслідок помилки або обману (статті 229, 230 Цивільного кодексу України);
    • відмова від спадщини сталася під впливом насильства чи тяжкої обставини і на вкрай невигідних умовах (статті 231, 233 Цивільного кодексу України).

    Проте для того щоб визнати відмову від спадщини нечинною, потрібно буде надати докази того, що рішення про відмову не відповідало справжній волі людини.

    Допомога адвоката

    Оскаржити відмову від прийняття спадщини, визнати таку відмову нечинною, стягнути збитки й моральну шкоду, завдані через таку відмову та захистити свої права вам допоможе адвокат зі спадкових спорів.

    Окрім цього, адвокат проконсультує вас щодо доцільності відмови від спадщини, надасть роз’яснення, що і як потрібно зробити для відмови, допоможе підготувати та зібрати необхідні документи.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    додатково , якщо померлий вступив у спадок то тітка спадкуватиме те майно яке отримав померлий і ту частку яка записана у заповіті на неї - дружина теж може претендувати на майно яке отримано померлим, вони: дружина і тітка спадкують після померлого , а ви спадкуєте за заповітом власника який склав його на вас раніше , тільки пропушені строки треба поновити через суд у вашому випадку. Дружина і тітка спадкують у термін 6-т місяців і отримають свідоцтва.

    Дружина може відмовитись на користь тітки, коли всі все оформлять , можна укласти нотаріальний договір про поділ спадкового майна де визначити , що конкретно отримає дружина померлого.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Додатково

    Якщо все ж таки минуло 6-ть місяців то дружина отримає свідоцтво про право на спадщину як вже власник і тоді вирішить питання продажу чи дарування , якоїсь частині тітці - це її право , а не обов язок щось робити з уже своїм майном.

    Якщо нотаріус не може вирішити це питання нехай постановляє письмову відмову і далі ідете до суду з позовом про визнання права на спадщину і суд згідно закону приймає чітке, вмотивоване рішення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України