Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 03 ноября 2023, вопрос №96113

Як відмовитись від частини спадку

Мій чоловік помер. При заяві на спадок,з'ясувалось що він писав заяву на спадок після смерті матері(але неоформлював документи далі). Тобто на даний час на ньому наш будинок 3/4частини і 1/2 частини будинка його сестри. А в сестри 1/2 частини її будинка і1/4 частина нашого будинку. Я написала заяву у натаріуса про вступ спадщини. Питання -як нам вирішити питання-якщо їй непотрібна моя частина будинку,а мені її

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Найпростіший шлях - оформити спадщину та украсти договір дарування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Наталія Клиент 5 месяцев назад

    Доброго вечора , а просто відмовитись ми можемо,якщо обидві згодні .Дякую.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Відмовитися від спадщини можна протягом 6 місяців (у період воєнного стану – 10 місяців) з часу відкриття спадщини. Спадщина відкривається з дня смерті особи або з дня, коли особу оголошено померлою.

      Щоб це зробити, вам потрібно звернутися до нотаріуса із заявою про відмову від прийняття спадщини. Якщо спадкову справу вже відкрито, то ви маєте подати заяву тому нотаріусу, який відкрив справу, якщо ж не відкрито – до будь-якого нотаріуса.

      Спадкоємець за законом, має право відмовитися від спадщини на користь одного чи кількох інших спадкоємців за законом навіть незалежно від черги, до якої вони належать.

      Відмова на користь іншої особи означає, що ваша частка у спадщині повністю переходить їй.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Вам краще не відмовлятись від частини спадщини після Вашого чоловіка, бо тоді половина квартири сестри могла би бути успадкована спадкоємцями подальших черг, в першу чергу-самою сестрою. Це-у випадку якщо Ваш чоловік не залишив заповіту і Ви-єдина спадкоємиця першої черги. Право власності на чверть Вашого будинку при відмові від спадщини Вами залишилось би за сестрою.

    Ви і сестра можете після прийняття Вами спадщини обмінятись чвертю Вашого дому і половиною будинку Вашої сестри, тобто укласти договір міни (бартеру). Договором міни-бартеру може бути встановлена доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості.

    • Наталія Клиент 5 месяцев назад

      Дякую. На даний час я подала тільки заяву до натаріуса. Чи можливо(після 6 місяців) ,оформити цей договір відразу .А тільки потім мені оформлювати документи на дім ?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України