Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 06 ноября 2023, вопрос №96278

Что делать в моей ситуации

Добрый вечер, у меня в Дію пришла судова справа и повестка в суд. Причина онлайн кредиты, для меня с неподьемной суммой. Онлайн кредит брался в апреле 2021 года, в монивео 22 тысячи и ещё в какой-то компании 5000 тысяч, в связи с тем, что не было работы и никаких финансовых поступлений, кредиты не закрылись. Финансовые фирмы продали эти кредиты европейской агенции с повернення боргів. Сума наросла в размере 135 тысяч гривень. На данный момент, я работаю на минимальной зарплате, на обеспечении ребенок 10 лет, я мать одиночка, соответственно возможности оплатить такие суммы нет. Возможно, нужно какие-то документы собрать, для уменьшение суммы долга или в такой ситуации уже ничего сделать нельзя и только оплачивать

Ответы юристов (11)

    Юрій
    Юрій 5 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Було укладено договір? У вас є примірник договору?

    Яна Клиент 5 месяцев назад
    Нет, это был онлайн кредиты
    • Юрій
      Юрій 5 месяцев назад

      Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

      Общаться в чате

      Тоді питання зводиться до того, на які саме умов Ви погодилися. А це є підставою для заперечень проти пред'явлених вимог, оскільки позивач повинен довести їхню обґрунтованість, включно з розміром заявленої суми. Простішими словами, якщо письмового примірнка договору, підписаного в паперовій або електронній формі, немає, то є можливість заперечувати проти вимог.

    Костюк Любовь Тарасовна

    Доброго дня, тривалий час працюю по кредитним справам, дуже добре знаю методи цієї організації. Саме головне не панікуйте, для грунтовної консультації потрібні документи, зв'яжіться зі мною через сайт, або якщо є документи надішліть мені на електронну пошту, або залиште заявку через кнопку "звернутися". Вам обов'язково треба написати відзив, вони викупили дуже велику кількість кроедитних договорів, і тепер через суд намагаються стягнути.

    • Яна Клиент 5 месяцев назад
      Що таке відзив, які потрібно документи, договорів нажаль немає.
    Богун Сергій Павлович

    В Вашій ситуації необхідно звернутися до ФК з заявою щодо реструктуризації кредитної заборгованості. Як правило кредитні борги виконуються з великим дисконтом. Я думаю у Вас ж шанс домовитися.

    Яна Клиент 5 месяцев назад

    Кредит брала через телефон, договор был на почте, после утери телефона и восстановление почты, к сожалению писем тех не осталось.

    • Богун Сергій Павлович

      Звертайтесь до ФК з заявою щодо надання Вам копії КЛ. Також затребуйте надання Вам розрахунку кредитної заборгованості.

    Костюк Любовь Тарасовна

    суд вам нічого не направляв? Вам повинна прийти позовна заява з додатками, або треба звернутися в суд, і попросити направити вам документи. Треба розуміти з чого вони нарахували такі суми

    Костюк Любовь Тарасовна

    В ФК немає сенсу звертатися, справа уже в суді, тим більш, що Європейська агенція славиться своїм цинічним і хамським підходом до клієнтів, і домовитися з ними майже не можливо. А тим більш якщо справа в суді, то це зробити ще складніше, краще перейти в юридичну площину, і вирішувати в суді питання.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас! Нажаль якщо Ви брали кредит самостійно, отримували його на свою картку та ін. не платити борг варіантів майже немає. Якби не травневі новації "Слуг" у Верховній Раді, то Вам взагалі нічого було б переживати, бо ж під час воєнного стану заборонено було стягувати борги із зарплат та пенсій.

    З 26.03.2022 чинний Закон України «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» від 15.03.2022 № 2129-IX. Ним тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, припинили звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника. Крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни рф.

    Але з 06.05.2023 діє Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» від 11.04.2023 № 3048-IX. Ним повернули звернення стягнення на заробітну плату по усім боргам. Тож роботодавці вже скоро отримають нові постанови виконавців або вимоги про відновлення утримання за старими постановами.

    В будь-якому разі стягнення із заробітної плати не може бути більшим 50 % від заробітної плати, незалежно від кількості стягнень.

    Брати борги у онлайн-шахрайських організацій остання справа, адже їх кришують посадові особи виконавчої влади високого рівня, а тому суди не часто чують навіть законні аргументи "їх жертв", особливо щодо неадекватних відсоткових ставок.

    Єдиною зачіпкою може бутит відсутність права бути кредитором. Тож тут треба вивчати - що з себе уявляє позивач по справі, чи має він ліцензію НБУ на фінансові послуги та чи вважається фінансовою компанією.

    Відповідно до практики Великої Палати Верховного Суду - відступлення права вимоги за кредитним договором відповідно до ст. 512, 1054, 1077, 1084 ЦК України (факторинг, цесія) може відбуватися лише на користь установ, наділених правом надавати фінансові послуги. Зокрема, таку правову позицію висловила Велика Палата Верховного Суду у справах від 11.09.2018 р. № 909/968/16 (провадження № 12-97гс18), від 31.10.2018 р. № 465/646/11 (провадження № 14-222цс18), 16.03.2021 р. № 906/1174/18 (провадження № 12-1гс21).

    Відступлення права вимоги за кредитним договором (факторинг, цесія) може відбуватися лише на користь установ, наділених правом надавати фінансові послуги (с) Практика Великої Палати Верховного Суду

    Усі установи, що надають фінансові послуги - отримують ліцензію НБУ або іншого уповноваженого органу, відповідно до законодавства, зокрема Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

    Більшість колекторських організацій не мають ліцензій та не є за своїми установчими і реєстраційними документами - установами. що надають фінансові послуги і на чию kopиcть можуть бути переуступлені права вимоги як за цесією, так і за договором факторингу.

    Отже, діяльність таких організацій є по своїй суті незаконної, а може й кримінальною, а така фірма не може виступати кредитором і мати право вимоги до боржника.

    Крім того, слід відзначити, що майже кожен такий банк чи ФК має свою "кишенькову" колекторську установу, яку фактично і контролює та використовує для протизаконної діяльності, переслідування і залякування клієнтів, проведення незаконних оперативних дій та негласних слідчих розшукових дій, що містить в собі ознаки кримінальних правопорушень за кількома статтями Кримінального кодексу України (як мінімум - ст.ст. 182, 353, 355, 356 ККУ).

    Тож переуступка вимог такій установі, засновником якої виступає або сам банк чи ФК, або пов"язані з ним особи - незаконне та може бути оскаржене в суді як удаваний правочин з метою позаправового вирішення питання з боржником без можливих репуtаційних втрат та перспектив втрати ліцензії збоку банківської установи за напівлегальний "рекет" під вивіскою фінансових банківських послуг.

    Згідно зі статтею 516 Цивільного кодексу України заміна кредитора у зобов’язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був пись.мово повідо.млений про заміну кредитора у зобов’язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов’язку первісному кредиторові є належним виконанням. Наслідками непові.домлення боржника є відповідальність нового кредитора за ризик настання несприятливих для нього наслідків і визнання виконання боржником зобов’язання первинному кредитору належним.

    Наслідками непові.домлення боржника є відповідальність нового кредитора за ризик настання несприятливих для нього наслідків і визнання виконання боржником зобов’язання первинному кредитору належним (с) Постанова Верховного Суду від 06.02.2018 по справі № 278/1679/13-ц

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України