Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Судебная практика, 07 ноября 2023, вопрос №96303 240₴

Мобілізація Вчителів яка послідовність дії при полученні відстрочки

Надо проходить? комісію еслі ти хочешь получіть відстрочку?
Прийшов до військомату показав що я працую на повні ставці мені сказали пройти комісію заплатити штраф а потім напишеш заяву це правильна послідовність дії?

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.9%

    Вітаю, Михайло!

    Надо проходить? комісію еслі ти хочешь получіть відстрочку?Прийшов до військомату показав що я працую на повні ставці мені сказали пройти комісію заплатити штраф а потім напишеш заяву це правильна послідовність дії?

    Вимоги пройти ВЛК, зокрема під час дії воєнного стану - цілком законна, навіть при наявності у військовозобов'язаного відстрочки від призову під час мобілізації, на особливий період. Тому у цьому відношенні дії ТЦК та СП цілком законні.

    Що стосується послідовності, яку вони Вам пропонують, я не дуже з нею згідний. Не згідний я через те, що після проходження ВЛК Ви можете дуже швидко отримати мобілізаційне розпорядження та просто не встигнути зареєструвати документи для відстрочки.

    Тому даний алгоритм я раджу Вам змінити: зокрема, у першу чергу, потрібно зареєструвати в ТЦК заяву про оформлення відстрочки та документи, які підтверджують факт працевлаштування в закладі освіти і наявність педагогічного навантаження 18 годин, а далі, вже проходити ВЛК та інші речі. Якщо відмовляються зареєструвати документи в приміщенні ТЦК, потрібно направити їх поштовим зв'язком листом рекомендованим з повідомлення про вручення.

    ВИСНОВКИ:

    1. Вимога пройти ВЛК є цілком законною, оскільки Ви військовозобов'язаний, на якого поширюються вимоги мобілізаційного законодавства.

    2. Вам немає про що хвилюватись. Головне - правильно подати всі документи в зазначеному мною алгоритмі.

    Право на відстрочку у Вас точно є.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    {Абзац третій частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    Успіхів Всього доброго! Завжди до Ваших послуг!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.9%

    Доброго дня, Михайле!

    Ваша підстава для відстрочки якихось особливих нюансів, які Вам треба знати аби уникнути проблем з ТЦК, не має.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    {Абзац третій частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}".

    Отже, для того, аби отримати відстрочку, Вам треба підготувати заяву відповідного змісту зі згаданним вище посиланням на закон.

    До заяви треба додати довідку з учбового закладу, де Ви працюєте, яка б підтверджувала Вашу посаду та розмір ставки.

    Заява з документами подається до ТЦК персонально. На другому, Вашому примірнику заяви при тому, працівник ТЦК, приймаючи документи, повинен поставити відмітку про це, дату та власний підпис. Цей примірник повинен залишитись у Вас, як доказ подання заяви про відстрочку.

    В деяких випадках радять відправляти такі заяви з документами поштою, але це далеко не завжди ефективно і у Вашому випадку зовсім не обов'язково, бо ризик мобілізації зведений до нуля.

    Отримавши Вашу заяву, ТЦК може направити Вас на проходження ВЛК. Проте, це не повинно Вас хвилювати. Такий крок з боку військомату законний, і ніяких наслідків для Вас не матиме.

    Ні в якому разі не погоджуйтесь на проходження ВЛК до подання заяви про відстрочку:

    СПОЧАТКУ ЗАЯВА, А ПОТІМ ПРОХОДЖЕННЯ КОМІСІЇ!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Михайло Клиент 5 месяцев назад

      я ще неподав заяву а вони мене відправили на влк і вже пройшов її но не відносив

      Що мені робити?

      Якщо я пройшов комісію вони неприймуть мою заяву?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді Вам треба терміново подати таку заяву до ТЦК, а якщо відмовляться її приймати, необхідно надіслати пакет цих документів на адресу військомату Укрпоштою - замовним листом з описом вкладення. Повідомлення, яке Ви отримаєте від Укрпошти про вручення Вашого пакету документів, буде гарантією того, що Вас не мобілізують, посилаючись на відсутність права на відстрочку.

        • Михайло Клиент 5 месяцев назад

          Мені 29 років і я неходив до військомату не здавав прописне а приніс тільки документи зі школи що я там там працюю

          Може і за цього вони мене сразу відправили на влк?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Цілком можливо, що направлення на ВЛК було наслідком надання довідки з роботи. Все одно, треба обов'язково подати заяву про відстрочку та сплатити штраф за порушення правил обліку. Приписне Вам замінять військовим квитком або тимчасовим посвідченням. Останнє має таку саму юридичну силу, що і ВК.

    Дерій Владислав Олегович
    12.9%

    Доброго дня!

    Вимога пройти ВЛК є правомірною, адже згідно пункту 3.1. даного Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    Згідно пункту 3.2. Повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК районних, міських ТЦК та СП. Офіцери запасу підлягають повторному медичному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу - у разі зміни призначення.

    Тому, якщо Ви протягом 5 років не проходили медичний огляд - Вам обов'язково видадуть направлення на ВЛК.

    Ви маєте право на відстрочку згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Документи для оформлення вдстрочки (заяву, довідки з місця роботи) раджу подавати до проходження ВЛК.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Вимоги ТЦКСП не відповідають вимогам законодавства. Вам зобов'язані надати відстрочку. Направте заяву та документи поштою.

    Гончаренко Константин
    12.9%
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Відстрочка оформлюється зараз лише особисто після влк.

    Тому один пакет направляєте рекомендованим листом з описом вкладення з повідомленням про вручення , кур єрською доставкою.

    після отримання підтвердження про вручення на смс з другим роздрукованим пакетом аналогічних документів прибуваєте до тцк сп для вирішення питання відстрочки , бажано зранку , щоб начальник був на місція

    документи:

    копія трудової книжки, наказ директора копія про призначення на посаду вчителя з зазначенням штатної посади більше ніж 0,75 ставки.

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    12.9%

    Доброго дня, Михайло!

    ЯКЩО ВИ НАУКОВИЙ ПРАЦІВНИК, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК, ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК, ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75, ТО У ВАС Є ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;...".

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПРИ МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ, КОПІЯМИ ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ТЕ, ЩО ВИ НАУКОВИЙ ПРАЦІВНИК, ПЕДАГОГ ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75 (КОПІЇ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ, ДОВІДКИ З ЗОШ ТОЩО),

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    12.9%
    Крикун Сергій Павлович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;..".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "..Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    ---

    Доброго дня, пане Михайле! Ні, черговість має бути іншою. Право на відстрочку від призову виникає на підставі закону (Закону про мобілізації) на наявності підстави, передбаченої ст.23 Закону, а не за рішенням РТЦК та СП (надати чи відмовити у відстрочці), не залежить від проходження ВЛК та висновку ВЛК про ступінь придатності до військової служби. Подання до РТЦК та СП документів, що підтверджують право на відстрочку слід (хоча не замовчено наведеним положенням Правил військового обліку) подати у формі заяви (під реєстрацію її вручення на своєму примірнику заяви) з прикладенням копій документів , що підтверджують це право. При цьому вимагати реєстрацію вручення заяви до направлення на ВЛК на виконання інших вимог РТЦК та СП. Таким чином, спочатку вручення заяви, потім проходження ВЛК - в іншому порядку буде вирішуватись не питання відстрочки, а мобілізації, з поясненням, що заява про відстрочку не подавалась.

    Корнійчук Євген Іванович
    12.9%

    Доброго дня, для отримання відстрочки від мобілізації ви повинні подати заяву на ім'я комісара ТЦК про відстрочку від мобілізації до дадавши до заяви нотаріально завірені копії такиї документів:

    1. Наказ про прийняття на роботу.

    2. Довідка з місця роботи.

    3. Запис у трудовій книжці.

    ТОМУ РАДЖУ ВАМ, ЯК НАЙШВИДШЕ ПОДАТИ ЗАЯВУ (заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному вам поставили відмітку про реєстрацію заяви, яка залишиться у вас.) Після проходження ВЛК вам, нададуть відстрочку від мобілізації.

    Якщо, заяву з якихося причин не будуть приймати відправляйте її УКРАПОШТОЮ замовним листом з описом вкладеного.

    Ваше питання передбачено ЗУ" Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;..".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України