Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 10 ноября 2023, вопрос №96510 240₴

Полный перечень документов, необходимых для выезда за границу инвалиду 2 группы с сопровождением

Насколько мне известно, в июне 2023, для выезда за границу инвалиду 2 группы с сопровождающим лицом, требовалось:

1. ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ.
2. СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ.
3. ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ. ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ.
4. ВИТЯГИ З РЕЄСТРУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ПРО МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ.

Нужны ли сейчас сопровождающему лицу (родственнику, прописанному и проживаюдему по одному адресу) какие-либо дополнительные справки, или документы (такие как приписное свидетельство, специальное разрешение, другое)?

Какие "сложности" могут возникнуть при наличии всех необходимых документов?

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Перелік таких документів станом на сьогодня не змінився, і того, який наводите Ви в питанні цілком достатньо для виїзду..

    Проте він залежить від ступеня спорідненості особи, яка супроводжує інваліда.

    Судячи з того списку документів, який наводите Ви, мова йде про батько чи матір такої особи.

    Отже в цьому випадку згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Романе!

    Насколько мне известно, в июне 2023, для выезда за границу инвалиду 2 группы с сопровождающим лицом, требовалось:

    1. ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ.2. СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ.3. ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ. ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ.4. ВИТЯГИ З РЕЄСТРУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ПРО МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ.

    Нужны ли сейчас сопровождающему лицу (родственнику, прописанному и проживаюдему по одному адресу) какие-либо дополнительные справки, или документы (такие как приписное свидетельство, специальное разрешение, другое)?

    Ні, нічого з цього Вам не потрібно мати. Ситуація з червня 2023 року до сьогодні в плані виїзду за кордон при супроводі особи з інвалідністюю 2 групи не змінилася, незважаючи на зміни в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" в частині утримання осіб з інвалідністю.

    Тому Ваших документів зараз цілком достатньо.

    Какие "сложности" могут возникнуть при наличии всех необходимых документов?

    Ніяких, абсолютно. Моя практика показує, що і зараз все відбувається абсолютно законно. Тому даного переліку документів цілком вистачить.

    Успіхів. Всього доброго!

    Богун Сергій Павлович

    Нічого не змінилося. Підстави виїзду залишилися ті самі.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    ВИ ПОВНІСТЮ НАВЕЛИ НЕОБХІДНИЙ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ.

    ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВІ ДОКУМЕНТИ ТА ДОЗВОІЛ ТЦКСП ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ НЕ ПОТРІБНІ.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, ваше питання врегульовано правилами перетину кордону. пункт 2.1. Тому у вашому випадку проблем не повинно бути. Ваших перелічених документів цілком достатньо,для перетину, якщо у вас спільне місце реєстрації. Якщо вам відмовлять, відмова буде не законною, вимагаєте відмову у письмовому вигляді з законим обгрунтуванням такої відмови. Дану відмову ви зможете одразу оскардити у начальника пункту пропуску, спираючись на правила перетину кордолну п.2.1 вам дозволює виїхати з Укриаїни для супроводу особи з інвалідностю. ( це на всяк випадок, але я вас завіряю що все буде гаразд)

    За потреби можу надати вам повний юридичний супровід до моменту перетину кордону.)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Для перетину кордону за даним пунктом ви повинні мати такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Свідоцтво про народження

    3. Пенсійне посвідчення або посвідчення з інвалідністю або довідка про отримання компенсації у зв'язку з інвалідністю.

    4. Довідка з місце проживання( що підтверджує спільне проживання) Якщо місце проживанні різне треба мати Акт про встановлення факту здійснення догляду.. (акт можно отримати звернувшись з заявою до виконкому міської ради за місцем реєстрації особи з інвалідністю.

    Якщо особа з інвалідністю не є батьком або матірю

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

    У вашому випадку для перетину кордону потрібно мати такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд у разі відсутності посвідчення або довідки про отримання компенсації ви повинні пати такі документи: Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда та АКТ про встановлення факту догляду. (акт можно отримати звернувшись з заявою до виконкому міської ради за місцем реєстрації особи з інвалідністю.

    Ваш правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навичики для вирішення питань будь якої складності.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Здравствуйте, Роман!

    Согласно Правил пересечения государственной границы гражданами Украины Вы можете выехать за границу на основаниях указанных в п.2-1:

    В случае введения на территории Украины чрезвычайного или военного положения пересекать государственную границу имеют право лица, имеющие одного из своих родителей или родителей жены (мужа) из числа лиц с инвалидностью I или II группы и сопровождают одного из таких родителей для выезда за пределы Украины, при наличии документов (их нотариально заверенных копий), подтверждающих родственные связи, инвалидность, а также документов, подтверждающих совместное проживание (их задекларированное или зарегистрированное место жительства (пребывания) совпадает с задекларированным или зарегистрированным местом жительства (пребывания) их родителей или родителей жены (мужа), или осуществления ухода за своими родителями или родителями жены (мужа), что подтверждается актом установления факта осуществления ухода за одним из своих родителей или родителей жены (мужа), или документом

    Для пересечения границы сопровождая родителя с инвалидностью I или II группы необходимо подготовить следующие документы:

    1) загранпаспорта ;

    2) пенсионное удостоверение, в котором указана группа и причина инвалидности родственника;

    3) свидетельство о рождении;

    4) документ, подтверждающий совместное проживание (выписки из реестра территориальной общины с общей пропиской)

    Дополнительные документы и справки не нужны.

    Оформлять отсрочку и предоставлять военно-учетные документы также не нужно, ведь Государственная пограничная служба Украины согласно Закону Украины "О Государственной пограничной службе Украины" не является органом государственной власти, который формирует или реализует государственную политику по вопросам осуществления воинского учета лиц.

    Если по каким-то надуманным причинам Вам не позволяют пересечь границу - Вы должны требовать письменный отказ в праве на пересечение границы, который оформляется в виде решения.

    Решение об отказе в пересечении границы может быть отменено или изменено начальником органа охраны государственной границы или отменено и признано недействительным в судебном порядке.

    Как вариант, сможете попробовать пересечь границу в другой день или на другом пункте пропуска.

    С уважением, юрист Дерий В.О.!

    Желаю успехов!

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Супровід осіб з інвалідністю 1 або 2 групи можуть здійснювати:

    Чоловік.

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб

    Батько, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про народження особи з інвалідністю

    Син або зять

    Документи: документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки особи з інвалідністю та свідоцтва про її шлюб (для зятя) та ОДИН з таких документів:

    Довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою (на гарячій лінії ДПСУ кажуть, що довідка ВПО також підходить, але ця інформація ще не перевірена на практиці)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду

    Особа, яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю 1 чи 2 групи

    Документи: документ про інвалідність та один з таких документів:

    Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду (департамент соц захисту місцевої ради/аадміністрації)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду виконавчого комытету місцевої ради

    ---

    ПОРЯДОК ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ ДПСУ

    Після отримання Рішення, потрібно невідкладно подавати письмову Скаргу на Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України до Начальника органу охорони державного кордону, назва та адреса якого зазначені у рішенні.

    • Ви можете надіслати скаргу поштою або передати її до відповідного органу охорону державного кордону особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.
    • Скаргу в інтересах громадянина за його уповноваженням може подати представник по довіреності або адвокат
    • Скарга також може бути надіслана з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку.

    У скарзі мають бути зазначені:

    • прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання скаржника;
    • суть скарги, зокрема, зазначено про підставу для виїзду за кордон в період дії правового режиму воєнного стану в Україні та про те, які документи, що підтверджують підставу для виїзду за кордон, були надані громадянином під час здійснення прикордонного контролю;
    • вимога про скасування рішення про відмову у перетині державного кордону.

    Письмова скарга повинна бути підписана скаржником із зазначенням дати.

    В електронній скарзі слід зазначити електронну поштову адресу, на яку скаржнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші способи зв’язку з ним.

    Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронної скарги не вимагається.

    До скарги додається копія рішення про відмову у перетині державного кордону та копії документів, що підтверджують підставу для виїзду за кордон, які після розгляду скарги повертаються громадянину.

    Зверніть увагу: скарга, оформлена без дотримання цих вимог, повертається скаржнику з відповідними роз’ясненнями не пізніше як через десять днів від дня її надходження.

    Законом визначений строк розгляду скарги до 30 днів, але строки можуть продовжуватись до 45 днів.

    За результатами розгляду скарги начальник органу охорону державного кордону може прийняти одне з таких рішень:

    • рішення про скасування рішення про відмову у перетині державного кордону;
    • рішення про зміну рішення про відмову у перетині державного кордону;
    • рішення про відмову у скасуванні рішення про відмову у перетині державного кордону.

    У разі незадоволення вашої Скарги, Рішення начальника, який розглянув скаргу також можна оскаржити шляхом подачі позову до Окружного адміністративного суду. Позов подати потрібно протягом 6 місяців. Відповідно, надалі вже в судовому порядку буде перевірятись законність або не законність рішень посадових осіб ДПСУ про відмову вам у перетині державного кордону.

    Підсумовуючи вищесказане скажу, що для успішного оскарження рішень про відмову у виїзді за кордон і щоб в результаті Ви все-таки могли виїхати з України, потрібно 2 умови:

    1. Правильно оформлені документи, які відповідають тому переліку, який визначений в Правилах перетинання державного кордону громадянами України.
    2. Якісно написана Скарга на Рішення про відмову у перетині кордону.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Здравствуйте, Роман!

    ВЫ СМОЖЕТЕ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО У ВАС ЕСТЬ ОТЕЦ ИНВАЛИД, ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ:

    - ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ НА ВАШЕ ИМЯ И НА ИМЯ ОТЦА (ВНУТРЕННИХ ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ);

    - СВИДЕТЕЛЬСТВА О ВАШЕМ РОЖДЕНИИ;

    - ПЕНСИОННОГО УДОСТОВЕРЕНИЯ С ДАННЫМИ О ИНВАЛИДНОСТИ ВАШЕГО ОТЦА;

    - ВИТЯГОВ (ИЗВЛЕЧЕНИЙ) С ЦЕНТРА ПРЕДОСТАВЛЕНИЯ АДМИНИСТРАТИВНЫХ УСЛУГ О МЕСТЕ РЕГИСТРАЦИИ, КАК О ВАШЕМ, ТАК И О ВАШЕГО ОТЦА – ДОЛЖНО БЫТЬ ОДНО МЕСТО РЕГИСТРАЦИИ.

    УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

    ПО ЗАКОНУ ВЫ КАК СОПРОВОЖДАЮЩИЙ ДОЛЖНЫ ПЕРЕСЕКАТЬ ГРАНИЦУ ВМЕСТЕ С НИМ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),…».

    ПІДСТАВИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Контакти (dpsu.gov.ua)

    Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    Всего доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Роман!

    ВЫ СМОЖЕТЕ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО У ВАС ЕСТЬ МАТЬ ИНВАЛИД 2 ГРУППЫ, ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ:

    - ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ НА ВАШЕ ИМЯ И НА ИМЯ МАТЕРИ (ВНУТРЕННИХ ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ);

    - СВИДЕТЕЛЬСТВА О ВАШЕМ РОЖДЕНИИ;

    - ПЕНСИОННОГО УДОСТОВЕРЕНИЯ, ГДЕ УКАЗАНО ДАННЫЕ О ИНВАЛИДНОСТИ ВАШЕЙ МАТЕРИ;

    - ВИТЯГОВ С ЦЕНТРА ПРЕДОСТАВЛЕНИЯ АДМИНИСТРАТИВНЫХ УСЛУГ О МЕСТЕ РЕГИСТРАЦИИ, КАК О ВАШЕМ, ТАК И О ВАШЕЙ МАТЕРИ – ДОЛЖНО БЫТЬ ОДНО МЕСТО РЕГИСТРАЦИИ.

    УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

    ПО ЗАКОНУ ВЫ КАК СОПРОВОЖДАЮЩИЙ ДОЛЖНЫ ПЕРЕСЕКАТЬ ГРАНИЦУ ВМЕСТЕ С НЕЮ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),…».

    ПІДСТАВИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Контакти (dpsu.gov.ua)

    Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    Всего доброго!

    Пономаренко Наталія

    Доброго вечора, шановний Романе!

    Перетинати державний кордон в умовах воєнного стану мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності:

    • Документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або
    • Документів, що підтверджують інвалідність, та Акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

    На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Акти у м. Києві має видавати районна у м. Києві державна адміністрація за місцем проживання особи з інвалідністю.

    Супровід без акту можливий лише для родичів першого ступеню споріднення. Тобто - батьків та дружини.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України