Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 14 ноября 2023, вопрос №96766 250₴

Приём донатов на банковскую карту.

Я блогер и у меня есть большая аудитория которая за мной следит и заинтересована в том чтоб я и дальше производил свой контент.

Недавно я представил им возможность меня поддержать материально, и они с радостью это делают, на регулярной основе. Принимаю донаты я просто на свою банковскую карту. И на неё теперь капают переводы от моих подписчиков. В день прилетает от 10-35 переводов (как повезёт). Акцентирую внимание, что это просто донаты, и я ничего не прошу взамен.

Вопрос следующий: может ли мне прилететь за подобное по шапке от банка (или ещё кого-то) и если да, то что надо делать, чтоб этого не произошло.

Ответы юристов (3)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрый день!

    Многое зависит от суммы, которая поступает на ваш счет. Если финансовый мониторинг банка обратит внимание на ваши переводы, ваш счет в банке могут заблокировать и потребовать подтвердить законность происхождения средств. Если ваше объяснение не устроит банк, вам могут отказать в обслуживании, закрыть счет и выдать вам деньги наличными или перевести остаток по счету на ваш счет в другом банке.

    Я бы вам рекомендовал открыть себе ФОП 3 групы без НДС со ставкой 5 % от дохода и принимать все донаты на эту карту. Так вы будете легализировать полученные средства и платить с нних налог в размере 5 %.

    При регистрации ФОП рекомендую указать следующие КВЕДЫ

    73.11 «Рекламні агенства» та 70.21 «Діяльність у сфері зв'язків з громадськістю», 73.12 «Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації», 74.20 «Діяльність у сфері фотографії», 59.11 «Виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм». Також не зайвим буде зареєструвати КВЕД 82.30 «Організування конгресів і торговельних виставок».

    Зарегистрировать ФОП можно за несколько минут с помощью портала "Дія" https://kosht.media/yak-vidkryty-fop-onlayn-pokrok...

    После открытия фОП в любом банке открываете себе счет и карту для ФОП, после чего все платежи от блогерской деятельности принимаете на этот счет.

    Успехов!

    Ваш адвокат

    Евгений Промский

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Борисе!

    Судячи з усього перекази, які щоденно приходять на Ваш рахунок, є регулярними і за день складають помітну суму. Тому я би порадив Вам обов'язково і негайно зареєструвати свій статус у вигляді фізичної особи підприємниця (ФОП) 3 групи на спрощеній системі оподаткування.

    Це можна легко зробити онлайн через застосунок Дія.

    Такий крок дасть Вам можливість з незначними втратами отримувати кошти на рахунок ФОПу і потім, після виплати податків, використовувати їх на свій власний розсуд.

    До Вашого відома повідомляю ФОП 3 групи на спрощеній системі опадаткування повинен сплатчувати 5% податку з усієї суми свого доходу, тобто грошей, які переказуються на Ваш рахунок, плюс ЄСВ.

    Звертаю Вашу увагу, що просто, як фізична особа, Ви повинні будете сплатити з тої самої суми переказів 19,5 % податку.

    Крім того прошу мати на увазі, що, якщо Ви не зареєстуєтесь, як ФОП, з огляду на регулярні перекази на Ваш рахунок, Вами може зацікавитись банк на предмет порушення правил внутрішнього фінмоніторингу. У зв'язку з цим Ваш рахунок може бути заблокованим до того часу, поки Ви не надасте пояснення з приводу джерел надходження коштів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Питання може виникнути лише у разі необхідності здійснення фінансового монторингу. Кожен Банк встановлює загальну кількість операцій по картковому рахунку та ліміт зарахувань.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України