Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 19 листопада 2023, питання №97038 400₴

ВЛК . Законность . Сроки ?

День добрый !

Я мобилизированый который находится в зоне выполнения задач , не передок , а тыловое подразделение . Имею синовит и артрит обеих суставов , также нет одной доли щитовидной железы . Хочу написать рапорт на прохождение ВЛК , но с собой я не имею подтверждающих документов о своих заболеваниях .

Вопросы :

1 . Могут ли отказать ?

2 . Сколько времени должны рассматривать рапорт ?

3 . Как правильно его написать , когда я не имею подтверждающих документов ?

Відповіді юристів (14)

    Богун Сергій Павлович

    Згідно законодавства Ви маєте право подати рапорт через погіршення здоров'я на проходження ВЛК.

    Розгляд рапорту як правило займає 30 - 45 днів. Все залежить від Вашого командира.

    В рапорті Ви повинні аргументувати необхідність направлення на ВЛК. Посилатись можете на медичні документи, які є наприклад в медчастині.

    • Роман Клієнт 5 місяців тому

      все мои документы у врачей в больнице

      • Богун Сергій Павлович

        Маєте право їх витребувати.

      • Богун Сергій Павлович

        Згідно Статуту внутрішньої служби в ЗСУ Ви маєте право вимагати надання Вам належного лікування та направлення Вас на ВЛК.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання.

    Вопросы :

    1 . Могут ли отказать ?

    Ні вам не можуть відмовити у прийнятті вашого рапорту.2 . Сколько времени должны рассматривать рапорт ?

    Рапорт розглядається максимум 45 днів, а у вашому випадку це буде на багато швидше, тому що тут питання по здоров'ю. Відповідальність за стан здоров'я військових несе їх командир

    3 . Как правильно его написать , когда я не имею подтверждающих документов ?

    Рапорт пишіть на ім'я командира військової частини. Рапорт пишеться у довільній формі.

    Зразок рапорту за посиланням

    https://instaco.com.ua/create-document/raport-pro-...

    Також отримати направленням на влк ви можете звернувшись до медичної частини вашого підрозділу.

    Якщо вас будуть ігнорувати, викликайте собі швидку і робіть обстеження у військовому госпіталі.

    Правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Корнійчук Євген Іванович
    6.3%

    Доброго дня, що стосується ваших захворювань, скоріше за все вас не спишуть. Остаточне рішення приймає ВЛК.

    Скоріш за все ви будете визнані обмежено придатними, та далі будете проходити службу.

    Питання про придатності врегульовано наказом 402

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08?find=...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Ігоре!

    Спробую відповісти на Ваші питання повно і предметно.

    1 . Могут ли отказать ?

    Підстави щодо направлення на ВЛК залежать не тількі і не стільки від наявності медичних документів, хоча це дуже важливо для скоршого та повного визначення з діагнозами Ваших хвороб та належного висновку ВЛК. Також це допомагає до певної міри контролювати профільних лікарів ВЛК, які проводять обстеження, бо наявність медичних документів не дає їм багато "маневрів" для необ'єктивного або легковажного ставлення до своїх обов'язків.

    БУДЬ ЯКЕ ФАКТИЧНЕ ЗНАЧНЕ ПОГІРШЕННЯ ВАШОГО СТАНУ ЗДОРОВ'Я Є ЗАКОННОЮ ГОЛОВНОЮ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ НЕГАЙНОГО НАПРАВЛЕННЯ ВАС НА ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК!

    2 . Сколько времени должны рассматривать рапорт ?

    Максимально рапорт розглядається командиром не більше 45 днів, але це за умови, якщо перевірка підстав для направлення на ВЛК, викладених у рапорті, потребує додаткових розслідувань. У Вашому випадку я би назвав строк розгляду рапорту від 15 до 30 днів, оскільки Вас для перевірки таких підстав можуть теоретично направити до найближчого медичного закладу. Якщо останнього немає, то два тижні цілком достатньо для позитивного вирішення Вашого прохання. В той самий час у разі необхідності негайного медичного втручання для поліпшення Вашого стану здоров'я Вас повинні направити до шпиталю в день звернення!

    3 . Как правильно его написать , когда я не имею подтверждающих документов ?

    Зразок рапорту зазвичай є у юриста Вашої частини або Ви можете його попитати у хлопців, з якими служите. Такий рапорт не є рідкістю серед звернень військових. Крім того, схожі рапорти можна знайти в інтернеті, наприклад, на сайті "Юридична сотня". Якщо у Вас є знайомий спеціаліст, він також може підготувати Вам подібний рапорт і переслати е-поштою.

    В крайньому випадку рапорт можна написати в довільній формі. Тут головне факт наявності потреби у проходженні ВЛК, а ні медичні документи, хоча останні, повторюю, важливі.

    Такі документи також може витребувати для Вас спеціаліст.

    Маю до Вас питання: коли в останній раз Ви проходили ВЛК і чи проходили його взагалі7

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    1 . Могут ли отказать ?

    Відмовити у розгляді рапорту не мають права.

    Відповідно до закону військовослужбовці мають право звертатись до свого командування з рапортом по різним питанням: звільнення з військової служби, направлення на ВЛК, отримання лікування, надання відпустки тощо.

    Проте на практиці після подачі рапорту нічого не відбувається, а питання залишається невирішеним. Це відбувається через ряд причини.

    Причини ігнорування та затягування розгляду рапорта:

    1. Порушення з боку посадових осіб військової частини. Часто трапляється, що після надходження рапорту до органів військового управління військова частина не хоче вирішувати питання військовослужбовця та надавати будь яку відповідь. Такі дії можна кваліфікувати як бездіяльність, що звичайно є грубим порушенням.
    2. Недотримання процедури подачі рапорту. Військовослужбовець може подати рапорт своєму безпосередньому командиру, зареєструвати у штабі військової частини або направити поштою на адресу частини. Проте часто трапляються випадки коли рапорт подається неповноважним особам або на помилкову адресу військової частини, у звʼязку з цим рапорт не проходить процедуру реєстрації та не може вважатися в врученим.
    3. Ненадання відповіді на рапорт у письмовій формі. Часто трапляється, що рапорт у військовій частині розглянули, але повідомити про це військовослужбовця забули. В такому випадку можливо витребувати письмову відповідь на рапорт разом з військовим адвокатом шляхом подачі адвокатського запиту.

    У випадку, якщо з моменту подачі рапорту пройшло більше 30 днів, а результати його розгляду не відомі необхідно вчинити комплекс юридичних дій, які допоможуть пришвидшити процес розгляду рапорта:

    • Адвокатський запит до військової частини. Адвокатський запит наразі є найефективнішим способом вирішення питання ігнорування рапорту. У відповіді на такий запит можна отримати інформацію про надходження рапорту до частини, про його реєстрацію, хід та результати розгляду; у випадку відмови в задоволені рапорту можна отримати письмову відмову, яка підлягає оскарженню. Цей спосіб є ефективним через свою швидкість: органи військового управління повинні надати письмову відповідь стосовно результатів розгляду рапорту впродовж 5 робочих днів з моменту його надходження.
    • Скарга до вищестоящого органу. Таку скаргу можна подавати у випадку наявності доказів реєстрації рапорта військовослужбовця. Скаргу можна подавати до Міністерства оборони України, Оперативних командувань, Командування сухопутних військ, Командування повітряних сил, Командування десантно-штурмових військ тощо. Строк розгляду такої скарги має складати максимум 45 днів.
    • Позов до суду. Даний спосіб є ефективним у випадку ігнорування рапорта на ВЛК. Часто командир частини не хоче направляти військовослужбовців на ВЛК і у звʼязку з цим ігнорує поданий рапорт. В такому випадку можна звертатися з позовом до адміністративного суду із зобовʼязанням військової частини розглянути поданий рапорт.
    2 . Сколько времени должны рассматривать рапорт ?

    В законодавстві відсутній термін протягом якого військова частина повинна надати відповідь на поданий рапорт з моменту його реєстрації. Проте в даному питанні суди застосовують аналогію права із законом “Про звернення громадян” та зобовʼязують частину відреагувати на рапорт впродовж 30 днів.

    Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється військовослужбовцю, який подав звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    3 . Как правильно его написать , когда я не имею подтверждающих документов ?

    До рапорту краще долучити оригінали або копії документів, які підтверджують ваш стан здоровʼя.Щоб отримати копії медичної документації, Ви або Ваш представник можете подати запит до закладу охорони здоров’я усіх форм власності. У запиті слід вказати прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання і реквізити документа, який посвідчує особу, та зазначити перелік персональних даних, які цікавлять. Запит має бути задоволений протягом 30 календарних днів із дня його надходження.

    Якщо Ви не маєте підтверджуючих документів - тоді подайте рапорт про різке погіршення стану здоров'я, що унеможливлює проходження військової служби.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.5%
    Карпенко Андрей Владимирович 5 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Я Вам відповім з юридичної точки зору.

    Професійні медичні питання треба задавати лікарям, а не юристам.

    1.

    ОСНОВНИЙ НАГОЛОС ВАМ ТРЕБА РОБИТИ НА ПРОБЛЕМИ ЩІТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ.

    СТУПІНЬ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВЛК.

    За Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" військова служба – це діяльність людей, яким стан здоров'я дозволяє виконувати всі свої обов'язки.

    ххх

    Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    ВАШЕ ЗАХВОРЮВАННЯ В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ЗМОЖЕ ВИЗНАЧИТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ОЦІНЮВАТИ СТУПІНЬ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    Стаття 13 (Додаток 1 Наказу МОУ # 402):

    Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій:

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій:

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    д) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів:

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ ФАХІВЦЯ, КОТРИЙ ВИВЧИТЬ ВАШ СТАН ТА ПРОАНАЛУЗУЄ ЙОГО ВІДПОВІДНІСТЬ ПОЯСНЕННЯМ (Додаток 2 Наказу # 402).

    ЗВЕРТАЮ УВАГУ:

    Стаття13:

    медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «г».

    1) до пункту «а» належать:

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 100 мг та більше на добу;

    2) до пункту «б» належать:

    захворювання щитоподібної залози з гіпертиреозом середнього ступеня тяжкості, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні від 75 до 124 мг на добу;

    5) до пункту «д» належать стани після хірургічних втручань на щитоподібній залозі, курсу радіойодотерапії, інших ендокринних залозах при нормалізації їх функцій після лікування. За цим самим пунктом оглядаються військовослужбовці за контрактом, які перенесли гострі та підгострі тиреоїдити та стани після стаціонарного лікування з приводу вперше виявленого цукрового діабету 1-го типу, тиреотоксикозу.

    ЩЕ РАЗ НАГОЛОШУЮ, ВИЗНАЧИТИ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ, ЗМОЖЕ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ ПІД ЧАС ОСОБИСТОГО ВАШОГО ОБСТЕЖЕННЯ ТА ПОРІВНЯННЯ ВАШОГО СТАНУ З ВИМОГАМИ ПОЯСНЕННЯ.

    ЗРОБИТИ ЦЕ ОНЛАЙН НЕ ЗМОЖЕ НАВІТЬ ЛІКАР. ТИМ БІЛЬШЕ, ЩО НАВІТЬ В ПОЯСНЕННЯХ НАГОЛОШУЄТЬСЯ, ЩО ОБСТЕЖЕННЯ ПРОВОДИТЬСЯ В УМОВАХ СТАЦІОНАРУ.

    2.

    Процедура направлення на ВЛК.

    Прямі начальники від командира окремої частини, йому рівних і вище направляють на ВЛК для визначення придатності за рекомендацією лікаря, якщо під час обстеження або лікування у військовослужбовця виявлені захворювання, наслідки травми (поранення, контузії, каліцтва), що можуть обмежувати придатність або зумовлювати непридатність до військової служби.

    Законодавством України надана можливість військовослужбовцям подати рапорт на медичне обстеження (рапорт подається бажано разом з документами, які надають право на медичне обстеження). Надалі рапорт розглядається командиром та передається його керівництву з клопотанням. Доволі часто в рапорті вказують прізвища всіх командирів.

    Рапорт пишеться на відповідному бланку, в якій зазначається прізвище, ім'я, по батькові, військове звання, посаду та причину звернення ( вкажіть що у Вас видалена залоза).

    Якщо не реагують на рапорт треба скаржитися:

    Медичні питання:

    (якщо не лікують, не дають направлення на ВЛК тощо)

    • Командування Медичних сил ЗСУ

    Телефон: 044 230 73 64

    • Гаряча лінія Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

    Телефон: 0 800 50 17 20, 044 299 74 08

    ПРАВО НА СКАРГИ НА БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ КОМАНДУВАННЯ ВАМ НАДАЄ РОЗДІЛ V ДИСЦИПЛІНАРНОГО СТАТУТУ ЗС УКРАЇНИ.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/551-14#Text

    Дисциплінарний статут Збройних Сил України.

    110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

    прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

    115. Вимоги до звернення військовослужбовця, порядок розгляду пропозицій, заяв та скарг, строки розгляду, права військовослужбовця під час розгляду заяви чи скарги, обов’язки командирів, органів військового управління щодо розгляду звернень військовослужбовців регулюються законодавством України про звернення громадян, нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

    Адвокат Евгений Александрович
    11.3%
    Адвокат Евгений Александрович 5 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Роман!

    - СПОЧАТКУ РЕКОМЕНДУЮ ВАМ СПРОБУВАТИ ПІТИ У ВІДПУСТКУ ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ"Я:

    Відпустка для лікування у зв'язку з хворобою:

    • визначається характером захворювання
    • не більше 4 місяців підряд
    • із збереженням грошового та матеріального забезпечення
    • на підставі висновку військово-лікарської комісії.

    АЛГОРИТМ ДІЙ:

    1) ВАМ ТРЕБА СПОЧАТКУ ЗВЕРНУТИСЯ З РАПОРТОМ ДО КОМАНДИРА ПРО ТЕ, ЩО ВИ ЗАХВОРІЛИ ТА ТРЕБА ПРОВЕСТИ ЛІКУВАННЯ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО ГОСПІТАЛЮ.

    2) У ВІЙСЬКОВОМУ ГОСПІТАЛІ ПРОЙТИ МЕДИЧНЕ ОБСТЕЖЕННЯ, ЛІКУВАННЯ ТА ОТРИМАТИ ВІДПУСТКУ (КІЛЬКІСТЬ ДНІВ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СТАНУ ЗДОРОВ"Я ТА ВИСНОВКУ ЛІКАРЯ).

    НОРМАТИВНЕ ОБГРУНТУВАННЯ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 15, ст.190):

    Про соціальний і правовий з... | від 20.12.1991 № 2011-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них...

    8. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України "Про відпустки". Інші додаткові відпустки надаються їм на підставах та в порядку, визначених відповідними законами України...

    11. У зв'язку з хворобою військовослужбовця йому надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку військово-лікарської комісії. Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою не повинен перевищувати 4 місяців підряд (крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні).

    Після закінчення встановленого безперервного перебування на лікуванні у закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою військовослужбовець підлягає огляду військово-лікарською комісією для вирішення питання про придатність його до військової служби.

    Після видання наказу про звільнення військовослужбовця з військової служби відпустка для лікування у зв'язку з хворобою не надається...".

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р. за № 1109/15800

    ПОЛОЖЕННЯ

    про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    6. Медичний огляд військовослужбовців

    6.1. Направлення на медичний огляд військовослужбовців проводиться: прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, штатних ВЛК, керівниками ТЦК та СП, начальниками (керівниками) закладів охорони здоров’я за місцем лікування, органів військового управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, органами прокуратури, судом у порядку та з метою, визначеними цим Положенням.

    Прямі начальники від командира окремої частини, йому рівних та вище мають право направляти підпорядкованих військовослужбовців на медичний огляд ВЛК з метою визначення ступеня придатності до військової служби за рекомендацією лікаря, у разі виявлення у військовослужбовця під час обстеження або лікування захворювань, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), що можуть обмежувати придатність або зумовлювати непридатність до військової служби.

    Також направлення військовослужбовців на медичний огляд ВЛК прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище проводиться у випадках, визначених Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженим Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153, та Інструкцією про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністра оборони України від 10 квітня 2009 року № 170, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 травня 2009 року за № 438/16454.

    Керівники органів управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, за потреби, направляють на медичний огляд ВЛК військовослужбовців, які за вироком суду засуджені до тримання в дисциплінарному батальйоні або до кримінального покарання у вигляді арешту.

    6.2. На військовослужбовців, які направляються на медичний огляд ВЛК, подаються:

    направлення із зазначенням військового звання, прізвища, ім’я та по батькові, дати народження, місяця та року призову (прийняття) на військову службу, ТЦК та СП, яким призваний у Збройні Сили України (колишнього СРСР), попереднього діагнозу та мети огляду (направлення на огляд може бути підписане начальником штабу (від начальника штабу полку та вище) або начальником кадрового органу (від начальника управління роботи з особовим складом об'єднання та вище) із посиланням на рішення відповідного командира (начальника). Зразок направлення наведено в додатку 14. Направлення на медичний огляд ВЛК, видане військовослужбовцю, обов'язкове до виконання;

    медична книжка;

    посвідчення особи (військовий квиток);

    фотокартка 3 х 4 см без головного убору - при амбулаторному огляді;

    службова характеристика для проведення медичного огляду військово-лікарською комісією (зразок заповнення якої наведено в додатку 15). У тексті характеристики наводиться інформація щодо освіти військовослужбовця, який ВВНЗ і коли закінчив, навчання в інших навчальних закладах, у тому числі закордонних, особливостей проходження військової служби, служби за кордоном, у складі національного персоналу, національного контингенту, військових місіях, участі у бойових діях тощо, обов'язково зазначається думка командування військової частини щодо фізичного стану, фактичної працездатності військовослужбовця, виконання ним своїх службових обов'язків за станом здоров'я та можливість подальшого проходження ним військової служби на займаній посаді, призначення на посаду з меншим обсягом обов'язків, на нижчу посаду тощо;

    медична характеристика (у медичній характеристиці обов'язково зазначають інформацію про захворюваність військовослужбовця, результати медичних оглядів ВЛК (при вступі у ВВНЗ, відрядженні за кордон, у миротворчі місії, під час служби у спецспорудах тощо), втрату працездатності за станом здоров'я за останні три роки та думку начальника медичної служби військової частини щодо можливості подальшого проходження військовослужбовцем військової служби на займаній посаді за станом здоров'я).

    Службова та медична характеристики обов'язково надаються у мирний час у разі направлення військовослужбовця на медичний огляд командиром військової частини за місцем проходження ним військової служби, в інших випадках надання службової та медичної характеристик не обов'язкове.

    Крім того:

    на осіб, які направляються на огляд з приводу поранень, травм, контузій, каліцтв, одержаних у період проходження ними військової служби, - оригінал або належним чином засвідчена копія довідки про обставини одержання травми (поранення, контузії, каліцтва);

    на військовослужбовців - учасників бойових дій, миротворчих місій, ліквідації наслідків аварії на ядерних об'єктах, розмінування об'єктів народного господарства - відповідні посвідчення, витяги із особових справ, інші довідкові матеріали (допускається надання ксерокопій указаних документів, завірених відповідними посадовими особами та гербовою печаткою військової частини (закладу)).

    6.3. Оригінали або копії направлення на медичний огляд ВЛК та інші документи, необхідні для прийняття постанов ВЛК, надсилаються (надаються) військовою частиною (закладом, установою) до закладу охорони здоров’я (установи) в електронній або паперовій формі в установленому законодавством порядку.

    6.4. У разі виявлення під час обстеження або лікування у закладі охорони здоров’я (установі) у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які зумовлюють непридатність до військової служби (пункти «а», «б» статей Розкладу хвороб, без індивідуальної оцінки), ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби за рішенням начальника (керівника) закладу охорони здоров’я (установи) на підставі подання начальника (керівника) лікувального відділення, в якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис у медичній карті стаціонарного (амбулаторного) хворого (медичній книжці), який завіряється підписом начальника (керівника) закладу охорони здоров’я (установи).

    Військовослужбовці, які перебували в місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України обов’язково направляються на медичний огляд ВЛК з метою визначення ступеня придатності до військової служби та встановлення причинного зв’язку захворювань (травм, поранень, контузій, каліцтв) за рішенням начальника (керівника) закладу охорони здоров’я (установи) на підставі подання начальника (керівника) лікувального відділення, в якому обстежується (лікується) військовослужбовець після звільнення з місць несвободи або за направленням прямих начальників від командира військової частини, йому рівних та вище.

    6.5. Для вирішення питання про потребу у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або про потребу у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва), або звільненні від виконання службових обов'язків (у тому числі і повторно) військовослужбовець може направлятися на медичний огляд начальником (керівником) відділення або профільним головним (провідним) фахівцем закладу охорони здоров’я (установи), у якому він знаходиться на стаціонарному або амбулаторному лікуванні, про що робиться запис в медичній карті стаціонарного (амбулаторного) хворого (медичній книжці), який завіряється підписом відповідної посадової особи.

    6.6. Військовослужбовці оглядаються ВЛК у закладах охорони здоров’я (установах) за територіальним принципом або за місцем лікування, навчання, перебування у відрядженні, за місцем проведення відпустки.

    6.7. Військовослужбовці за контрактом, з числа осіб офіцерського складу, які подаються на звільнення за станом здоров'я до завершення п'ятирічного терміну служби після закінчення ВВНЗ (військових навчальних підрозділів ВНЗ, закордонних навчальних закладів тощо), участі у МО або у складі миротворчого персоналу, служби у багатонаціональних штабах, військових місіях або в апараті військових аташе за кордоном, направляються на медичний огляд для визначення ступеня придатності до військової служби виключно у Національний військово-медичний клінічний центр з обов'язковим оглядом головним хірургом або головним терапевтом Збройних Сил України за профілем діагностованного захворювання.

    6.8. На осіб, які проходять медичний огляд амбулаторно, заводиться Картка обстеження та медичного огляду, при стаціонарному огляді - медична карта стаціонарного хворого.

    Огляд військовослужбовців обов'язково проводиться хірургом, терапевтом, невропатологом, офтальмологом, оториноларингологом (військовослужбовців-жінок - гінекологом), а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей. Обов'язково виконуються загальні аналізи крові та сечі, ЕКГ-дослідження, рентгенологічне обстеження органів грудної клітки. Потребу в додатковому обстеженні визначають лікарі за медичними

    Під час проходження медичного огляду військовослужбовець зобов’язаний надавати медичні документи щодо стану свого здоров’я. Дані, вказані в наданих військовослужбовцем медичних документах, враховуються лікарями під час формування постанов ВЛК.

    Голова та члени ВЛК, за потреби, ознайомлюються з медичними записами у відповідному реєстрі ЕСОЗ, що характеризують стан здоров’я військовослужбовця, та вносять до нього відповідні записи.

    Огляд вказаними лікарями військовослужбовців, направлених на ВЛК для вирішення питання про потребу у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або про потребу у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва), або у звільненні від виконання службових обов'язків, проводиться за медичними показаннями.

    Військовослужбовцям, які проходять медичний огляд у зв’язку з продовженням контракту, обов’язково виконуються дослідження крові на антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HBsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV).

    6.9. При медичному огляді військовослужбовців метод індивідуальної оцінки придатності їх до військової служби повинен застосовуватись у кожному випадку. ВЛК враховує їх вік, освіту, військовий фах, підготовку, досвід, фактичну працездатність, спрямованість до подальшого проходження військової служби, думку командування і начальника медичної служби військової частини, викладені у службовій та медичній характеристиках, та можливість подальшого проходження військовослужбовцем військової служби на посаді, яка найбільше відповідає стану його здоров'я.

    6.10. Медичний огляд військовослужбовців, які отримали захворювання, травми (поранення, каліцтва, контузії), з метою визначення ступеня придатності до військової служби проводиться при визначеному лікарсько-експертному наслідку (результаті) захворювання, травми (поранення, каліцтва, контузії).

    Визначений наслідок (результат) захворювання, поранення, травми, контузії, каліцтва - це такий стан здоров'я, коли результати обстеження та лікування дають підстави ВЛК (ЛЛК) винести постанову про ступінь придатності до військової служби (служби за військовою спеціальністю), а подальше лікування не призведе до відновлення придатності до військової служби.

    6.11. У мирний час постанова ВЛК про потребу військовослужбовця у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) приймається після закінчення стаціонарного лікування в разі, коли для повного відновлення функції і працездатності необхідний термін - не менше 30 календарних днів. Постанова про потребу у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) оформлюється довідкою ВЛК, яка підлягає контролю штатною ВЛК (без затвердження).

    У мирний час постанова ВЛК про потребу у звільненні від виконання службових обов'язків (занять) за станом здоров'я оформлюється довідкою ВЛК, яка затвердженню штатною ВЛК не підлягає.

    6.12. У разі коли є незаперечні дані, що здатність до проходження військової служби за станом здоров'я не відновиться, постанова ВЛК про потребу військовослужбовців у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) не приймається, а вирішується питання про придатність їх до військової служби.

    При огляді військовослужбовців, які за вироком суду засуджені до тримання у дисциплінарному батальйоні або на гауптвахті, постанова про необхідність надання їм відпустки для лікування у зв’язку з хворобою або відпустки для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) ВЛК не приймається. Лікування їх має бути завершене у військовому госпіталі або у лазареті медичного пункту дисциплінарного батальйону.

    6.13. На підставі постанови ВЛК відпустка для лікування у зв’язку з хворобою надається військовослужбовцям на 30 календарних днів, а за медичними показаннями після травм (поранень, контузій) або оперативного лікування - на 45 або 60 календарних днів. За наявності медичних показань відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) продовжується ВЛК на 30 календарних днів, а в окремих випадках - на 45 або на 60 календарних днів.

    6.14. Загальний час безперервного перебування військовослужбовців на лікуванні в закладах охорони здоров’я (установах), включаючи відпустку для лікування у зв’язку з хворобою та відпустку для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва), не повинен перевищувати 4 місяці, а для хворих на туберкульоз - 10 місяців. Після закінчення визначеного строку перебування на безперервному лікуванні та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) військовослужбовці підлягають медичному огляду для визначення ступеня придатності до військової служби. У разі визнання їх ВЛК непридатними до військової служби вони можуть бути подані до звільнення з військової служби до виписки із закладу охорони здоров’я (установи).

    6.15. Відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) надається військовослужбовцю командиром військової частини (закладу, установи), де він проходить службу, на підставі постанови ВЛК.

    Під час вибуття військовослужбовця у відпустку для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустку для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) довідка ВЛК видається йому на руки.

    Після закінчення відпустки для лікування у зв’язку з хворобою або відпустки для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) військовослужбовці (крім курсантів ВВНЗ) за рішенням керівників ТЦК та СП можуть пройти повторний медичний огляд за місцем проведення відпустки для визначення придатності їх до військової служби або для вирішення питання про потребу у наданні відпустки для лікування у зв’язку з хворобою або відпустки для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва).

    6.16. У зв'язку із хворобою ВЛК може приймати постанову про потребу у звільненні від виконання службових обов'язків від 10 до 15 календарних днів, а щодо військовослужбовців строкової військової служби, у мирний час, - у тому числі з перебуванням у лазареті медичного пункту військової частини.

    Постанова ВЛК про продовження звільнення від виконання службових обов'язків приймається кожний раз не більше як на 10 календарних днів, але в цілому не може перевищувати 30 календарних днів.

    6.17. Медичний огляд ВЛК обов’язково проводиться військовослужбовцям, які потребують тривалого лікування за кордоном та направляються для лікування за кордон з метою отримання медичної та/або реабілітаційної допомоги.

    Військовослужбовці, які згідно з Критеріями направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 05 квітня 2022 року № 574, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12 квітня 2022 року за № 414/37750, належать до категорії пацієнтів, медична та/або реабілітаційна допомога яким може надаватися за кордоном, направляються на медичний огляд ВЛК для визначення потреби у тривалому лікуванні за рішенням начальника (керівника) закладу охорони здоров’я (установи) на підставі подання начальника (керівника) лікувального відділення, в якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис у медичній карті стаціонарного (амбулаторного) хворого (медичній книжці), який завіряється підписом начальника (керівника) закладу охорони здоров’я (установи).

    Військовослужбовці, які не перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (установах) направляються на медичний огляд ВЛК для визначення потреби в тривалому лікуванні на підставі направлення прямого начальника від командира окремої частини, йому рівних та вище або керівника ТЦК та СП.

    6.18. У разі звільнення військовослужбовців з військової служби постанова про потребу їх у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) ВЛК не приймається. У разі коли ці особи визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатними до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців і в період оформлення звільнення з військової служби не можуть за станом здоров'я виконувати службові обов'язки, ВЛК одночасно з постановою про непридатність приймає постанову про звільнення від виконання службових обов'язків за станом здоров’я на строк, необхідний для оформлення звільнення, але не більше 30 календарних днів.

    В особливий період військовослужбовцям, які пройшли медичний огляд ВЛК та виписуються із закладу охорони здоров’я (установи) до оформлення ВЛК свідоцтва про хворобу, у день виписки видається довідка ВЛК з постановою про потребу у звільненні від виконання службових обов’язків на ___ календарних днів (на строк, необхідний для оформлення та затвердження свідоцтва про хворобу, але не більше 30 календарних днів).

    6.19. У разі коли особа, направлена на медичний огляд, відмовляється (ухиляється) від призначеного лікарем обстеження, що унеможливлює прийняття ВЛК відповідної постанови, за рішенням консиліуму лікарів (за участю головних (провідних) спеціалістів та командування закладу охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України) її дозволяється виписувати із закладу охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України без проведення медичного огляду з офіційним повідомленням командира (начальника) військової частини, яким ця особа була направлена на медичний огляд, та записом у медичній книжці.

    6.20. У разі переведення військовослужбовців для продовження лікування з одного закладу охорони здоров’я (установи) до іншого, якщо це пов'язано з переїздом, ВЛК приймає відповідну постанову, яка оформлюється довідкою ВЛК та затвердженню штатною ВЛК не підлягає.

    6.21. ВЛК можуть приймати постанову про перевезення того, хто пройшов медичний огляд, повітряним, морським (річковим), залізничним, автомобільним транспортом залежно від стану його здоров'я і необхідності надання останньому невідкладної медичної допомоги.

    6.22. Якщо військовослужбовець, який пройшов медичний огляд, направлений до іншого військового закладу охорони здоров’я (установи), у відпустку для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустку для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва), або до місця служби після виписки із закладу охорони здоров’я (установи), потребує супроводу, то ВЛК у своїй постанові зазначає кількість супроводжуючих.

    6.23. У разі неможливості проїзду оглянутого у плацкартному вагоні ВЛК має право приймати постанову про проїзд його в купейному вагоні потягу.

    Щодо хворого, який потребує ізоляції, ВЛК приймає постанову про необхідність в проїзді його і супроводжуючих осіб в окремому купе купейного вагона швидкого чи пасажирського потяга.

    6.24. Забезпечення проїзду військовослужбовців у випадках, передбачених пунктами 6.20-6.23 розділу II Положення, проводиться за кошти Міністерства оборони України.

    6.25. Військовослужбовцям-жінкам відпустка у зв'язку з вагітністю надається на підставі постанови госпітальної або гарнізонної ВЛК з дня виникнення у них права на відпустку. Строк вагітності установлюється відповідним медичним закладом.

    Постанова ВЛК про потребу у відпустці у зв'язку з вагітністю оформляється довідкою про вагітність (додаток 16), яка затвердженню штатною ВЛК не підлягає і видається на руки військовослужбовцю-жінці або висилається командиру військової частини, де вона проходить службу.

    6.26. Щодо військовослужбовців, визнаних непридатними до служби в Десантно-штурмових військах, спецспорудах, до підводного керування танків, до роботи з ДІВ, КРП, джерелами ЕМП, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами, відряджень за кордон, у МО тощо, ВЛК одночасно вирішують питання про придатність їх до військової служби за графами I, II, III Розкладу хвороб залежно від військового звання з подальшим затвердженням свідоцтва про хворобу штатною ВЛК.

    6.27. Медичний огляд верхолазів (верхолазними роботами вважаються всі роботи, коли основним засобом запобігання падінню робітників з висоти в усіх випадках пересування є запобіжний пояс) проводиться один раз на 12 місяців, а осіб, які працюють на висоті (роботами на висоті вважаються усі роботи, які виконуються на висоті 1,5 м від поверхні ґрунту, перекриття або робочого настилу, над яким проводяться роботи з монтажних пристосувань або безпосередньо з елементів конструкцій, обладнання, машин та механізмів під час їх встановлення, експлуатації, монтажу та ремонту), кранівників баштових та автомобільних кранів, осіб, зайнятих на роботах з обслуговування діючих електроустановок (черговий персонал, який обслуговує діючі електроустановки з напругою 127 В і вище та проводить у них оперативні переключення; персонал, який виконує налагоджувальні, монтажні роботи та високовольтні випробування на цих електроустановках; персонал, який проводить роботи під напругою в електроустановках з напругою 127 В та вище), - один раз на 2 роки.

    Особи, які призначаються на роботи на висоті, верхолазні роботи та пов'язані з підніманням на висоту, а також з обслуговування підйомних механізмів і установок та діючих електроустановок, проходять обстеження в обсязі, передбаченому керівництвом з диспансеризації військовослужбовців.

    Крім цього, медичний огляд додатково проводиться особам, які призначаються:

    на роботи на висоті, верхолазні роботи, пов'язані з підійманням на висоту, - обстеження вестибулярного апарату;

    на роботи з обслуговування діючих електроустановок - обстеження полів зору та вестибулярного апарату.

    6.28. У разі коли ВЛК після амбулаторного обстеження не може прийняти остаточної постанови, вона направляє військовослужбовця на стаціонарне обстеження у заклад охорони здоров’я (установу) з подальшим оглядом його госпітальною ВЛК.

    6.29. Огляд військовослужбовців для встановлення придатності до підводного водіння танків проводиться один раз у 2 роки, а також при змінах у стані здоров'я.

    6.30. Щодо курсантів ВВНЗ (крім випускного курсу), які визнаються непридатними для подальшого навчання, ВЛК одночасно вирішує питання про придатність їх до військової служби за графою I Розкладу хвороб та приймає відповідну постанову.

    6.31. Курсанти випускних курсів оглядаються за графою III Розкладу хвороб, а курсанти випускних курсів військово-морських навчальних закладів, крім того, оглядаються для визначення придатності до служби у плаваючому складі ВМС Збройних Сил України.

    6.32. Відбір військовослужбовців для навчання деяким військовим спеціальностям проводиться відповідно до Розкладу хвороб та ТДВ.

    6.33. На посади водіїв, механіків-водіїв спеціальних агрегатів ракетних військ призначаються військовослужбовці, придатні до військової служби, визнані придатними до керування транспортними засобами, які мають гостроту зору не нижче 0,8 на кожне око без корекції та слух на шепітну мову не менше 6 м на кожне вухо.

    6.34. В особливий період лікування військовослужбовців має бути закінчене у закладі охорони здоров’я (установі) (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка для лікування у зв'язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка для лікування у зв'язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки для лікування у зв'язку з хворобою або відпустки для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка для лікування у зв'язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва), і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

    Якщо після продовження відпустки для лікування у зв'язку з хворобою або відпустки для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов'язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

    6.35. Щодо військовослужбовців строкової військової служби, курсантів ВВНЗ, ліцеїстів, у яких зріст 190 см та вище, ВЛК приймає постанову про надання їм додаткового харчування у межах половини передбаченого для них продовольчого пайка на весь термін строкової служби, навчання у ВВНЗ (крім курсантів випускного курсу) та у військовому (військово-морському, військово-спортивному) ліцеї.

    Вопросы :

    1 . Могут ли отказать ?

    ПІСЛЯ ТОГО, ЩО ЗАЗНАЧЕНО ВИЩЕ, БУДУТЬ ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗАДОВОЛЕННЯ, НЕ БУДЕ ПІДСТАВ ДЛЯ ВІДМОВИ У ЙОГО ЗАДОВОЛЕННІ.

    2 . Сколько времени должны рассматривать рапорт ?

    - ТАКИЙ РАПОРТ ПОВИНЕН БУТИ РОЗГЛЯНУТО ОДОРАЗУ Ж В ТОЙ ЖЕ ДЕНЬ, ТАК ЯК ЦЕ ПОВ'ЯЗАНО ЗІ ЗДОРОВ'ЄМ ЛЮДИНИ.3 . Как правильно его написать, когда я не имею подтверждающих документов?

    ЗРАЗОК РАПОРТА:

    Командиру В/ч №___

    (звання, ПІБ)

    РАПОРТ

    В зв'язку з погіршенням мого стану здоров'я, прошу Вас направити мене для проходження військово-лікарської комісії___,

    Підтверджуючі документи додаю:

    - ___

    - ___

    - ___

    - ___

    - ___

    Адреса:

    ___

    ___

    ___

    ___

    Тел. ___

    «___»___ ___ року ___

    (дата) (звання, підпис, прізвище та ініціали

    Всього доброго, успіхів Вам!

    З повагою, адвокат Євген Олександрович

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Романе!

    Я мобилизированый который находится в зоне выполнения задач , не передок , а тыловое подразделение . Имею синовит и артрит обеих суставов , также нет одной доли щитовидной железы . Хочу написать рапорт на прохождение ВЛК , но с собой я не имею подтверждающих документов о своих заболеваниях .

    Вопросы :

    1 . Могут ли отказать ?

    Відмовити у направленні на ВЛК не мають права, особливо якщо востаннє Ви проходили ВЛК більше року тому. Це право кожного військовслужбовця знати ступінь придатності до проходження військової служби та здатності виконувати свої завдання.

    Тому відповідь - ні, не мають права.

    Але є проблема - Вам дійсно із собою потрібно мати підтверджуючі документи про хвороби, оскільки це значно підвищить Ваші шанси на, наприклад, обмежену придатність.

    Якщо Ви не маєте із собою документів, варто спробувати оформити собі відпустку та отримати з лікарень повторні виписки (заключення, консультативні висновки).

    2 . Сколько времени должны рассматривать рапорт ?

    Чинним законодавством такий строк не передбачено, а тому виходимо із термінів, передбачених Законом України "Про звернення громадян". Даний Закон України передбачає строк розгляду до 30 календарних днів, але не більш 45.

    Відштовхуйтеся від цих строків.3 . Как правильно его написать , когда я не имею подтверждающих документов ?

    Так, документи - це дуже важлива річ. Зразок рапорту я спробую додати до моєї відповіді. Ви можете скористатись ним для своїх потреб.

    Щодо проблем зі здоров'ям, то Ваші захворювання підпадають під статтю 60.

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    Стаття 60

    Включено: інфекційні артропатії М00-М15 (піогенні артрити, реактивні артропатії, хвороба Рейтера); запальні поліартропатії М05-М15 (серопозитивний та серонегативний ревматоїдний артрит, синдром Фелті, ревматоїдний васкуліт, хвороба Стілла, ревматоїдний бурсит, псоріатичні та ентеропатичні артропатії, ювенільний артрит, подагра, кристалічні артропатії); системні хвороби сполучної тканини М30-М36 (поліартеріїт вузликовий та споріднені стани, некротизуючі васкулопатії, гранулематоз Вегенера, синдром Такаясу, системний червоний вовчак, дерматополіміозит, системний склероз, сухий синдром Шегрена, хвороба Бехчета, дифузний еозинофільний фасціїт тощо); анкілозуючий спондилоартрит М45

    а) зі значними порушеннями функцій, стійкими і значними змінами

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій та частими загостреннями

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    Стаття 60:

    1) до пункту «а» належать системні захворювання сполучної тканини, що характеризуються поліморфною картиною ураження (системний червоний вовчак, системна склеродермія, дерматоміозит, системні васкуліти, змішане захворювання сполучної тканини та інші) незалежно від вираженості змін з боку органів та систем, частоти загострень та ступеня функціональних порушень.

    До цього пункту також належать ревматоїдний (у тому числі ювенільний), псоріатичний, подагричний артрит, спондилоартрит, анкілозуючий спондиліт з вираженими змінами в суглобах та хребті за даними рентгенографії (III стадія та вище), зі значними порушеннями функцій опорно-рухового апарату (порушення функції суглобів та хребта II ступеня та вище) та/або ураженням інших органів та систем (системні форми з ураженням серця, судин, легень, нервової системи, нирок, очей) та стійкою втратою працездатності.

    2) до пункту «б» належать повільно прогресуючі форми запальних захворювань суглобів та хребта з помірно вираженими ексудативно-проліферативними змінами та функціональною недостатністю суглобів і хребта до II ступеня за відсутності системних проявів та із збереженою працездатністю.

    До цього ж пункту належать васкуліти без ураження життєво важливих органів та систем (серця, великих судин, легень, центральної нервової системи, нирок, очей).

    3) до пункту «в» належать хронічні захворювання суглобів і хребта з нечастими (один раз на рік та рідше) загостреннями та незначними порушеннями функцій.

    За цим пунктом також проводиться огляд призовникам, військовослужбовцям строкової служби із затяжним перебігом гострих запальних артропатій при збереженні незначних клініко-лабораторних ознак активності процесу (ШОЕ не більше 25 мм/год, СРБ не більше ніж у 2 рази вище норми).

    Хронічні форми реактивних артритів за відсутності загострення захворювання більше 3 років та без порушення функцій суглобів не є підставою для застосування цієї статті, не перешкоджають проходженню військової служби, навчанню у ВВНЗ. Після гострих запальних захворювань суглобів огляд проводиться на підставі статті 65 Розкладу хвороб.

    БЕЗ АНАЛІЗУ МЕДИЧНИХ ДОКУМЕНТІВ СКЛАДНО ЗРОБИТИ ВИСНОВКИ. ТАК САМО СКЛАДНО БУДЕ ВИЗНАЧИТИ І ВЛК. А ВАЖЛИВИМ НЮАНСОМ Є ТЕ, ЩО ДУЖЕ БАГАТО ВИСНОВКІВ, ЯКІ ВИДАЮТЬСЯ ЛІКАРЯМИ ЗАРАЗ, БАГАТО В ЧОМУ ЗАНИЖУЮТЬ НАЯВНІ У ОСОБИ ПРОБЛЕМИ ЗІ ЗДОРОВ'ЯМ.

    Успіхів. Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 5 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Звільнення за станом здоров’я

    <p>За цією підставою можуть звільнитися як військовослужбовці за призовом, так і «контрактники».</p> <p>Звільнення за станом здоров’я відбувається на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії (ВЛК) про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.</p> <p>Щоб отримати постанову ВЛК, необхідно пройти медичний огляд. Для цього військовослужбовцеві треба скласти відповідний рапорт на ім’я командира з проханням направити його на медогляд.</p>

    Порядок проходження військово-лікарської експертизи передбачений Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджену наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

    <p>Ним же затверджений і перелік хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби.</p> <p>При незгоді з висновком ВЛК, його можно оскаржити до комісії вищого рівня та до суду.</p> <p>Алгоритм звільнення з військової служби за станом здоров’я виглядає так:</p> <ul style="list-style-type:square"> <li>подання рапорту на проходження ВЛК;</li> <li>проходження медичного огляду та отримання висновку ВЛК;</li> <li>подання рапорту на звільнення за станом здоров’я разом з висновком ВЛК;</li> <li>прийняття рішення про звільнення з військової служби та виключення з військового обліку.</li>

    ---

    Документи, необхідні для звільнення з військової служби

    <p>Рапорт подається від безпосереднього командира, і кожен наступний вищепосадовий командир має підписати та узгодити звільнення, допоки рапорт не дійде до військового з посадою, який має право звільнити людину.</p> <p>У рапорті на звільнення з військової служби зазначаються:</p> <ul> <li>підстави звільнення з військової служби;</li> <li>думка військовослужбовця щодо бажання/небажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;</li> <li>погодження на виключення зі списків особового складу військової частини до моменту проведення усіх необхідних розрахунків (необов’язково, за бажанням);</li> <li>ТЦК за місцем проживання, куди буде надіслана особова справа військовослужбовця і де він стоятиме на військовому обліку.</li> </ul> <p>Строки розгляду рапорту, який подається на звільнення, <strong>не передбачені чинним законодавством. </strong>Зазвичай він триває близько <strong>1-2 місяців</strong>. У разі значної затримки розгляду рапорту потрібно подавати скарги до вищого командування або Міністерства оборони України.</p> <p>В той же час, відповідно до п.5 розділу ІІІ Інструкції про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, звернення розглядаються і вирішуються в термін не більше 1 місяця від дня їх надходження, враховуючи вихідні, святкові та неробочі дні, а ті, які не потребують додаткового вивчення та проведення перевірки за ними, – невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня їх отримання.</p> <p>Якщо в місячний термін розв’язати порушені у зверненні питання неможливо, то керівник відповідного органу військового управління, командир військової частини або особа, що тимчасово виконує його обов’язки, установлює термін, потрібний для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний строк вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати 45 днів.</p> <p>Після надходження до військової частини письмового повідомлення про звільнення військовослужбовця з військової служби або після видання наказу командира військової частини про звільнення, військовослужбовець повинен здати в установлені строки посаду та підлягає розрахунку, виключенню зі списків особового складу військової частини і направленню на військовий облік до районного (міського) ТЦК (військкомату) за вибраним місцем проживання.</p> <p>Командир військової частини зобов’язаний забезпечити своєчасне здавання посади, проведення усіх необхідних розрахунків з військовослужбовцем, стосовно якого видано наказ по особовому складу про звільнення з військової служби.</p> <p>Перед звільненням військовослужбовця уточнюються дані про проходження ним військової служби, документально підтверджуються періоди служби, що підлягають зарахуванню до вислуги в календарному та пільговому обчисленні, проводиться розрахунок вислуги років військової служби.</p> <p>Особа, звільнена з військової служби, на день виключення зі списків особового складу військової частини має бути повністю забезпечена грошовим, продовольчим і речовим забезпеченням. Військовослужбовець до проведення з ним усіх необхідних розрахунків не виключається без його згоди зі списків особового складу військової частини.</p> <p>Громадяни, звільнені з військової служби, <strong>у п’ятиденний строк</strong> після виключення зі списків особового складу військової частини зобов’язані прибути до ТЦК для взяття їх на військовий облік.</p>

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 5 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    доброго дня!

    Військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами: - зверненням з позовом до суду - поданням скарги відповідній посадовій особі. Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян». Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ: • незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів; • незаконним покладенням на нього обов'язків; • незаконним притягненням до відповідальності; • незаконними діями інших військовослужбовців. Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО: • органів військового управління; • посадових осіб; • Військової служби правопорядку; • органів, які проводять досудове слідство; • інших державних органів. З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються. Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру. СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО: - військовослужбовцем, -членом сім’ї військовослужбовця -іншою заінтересованою особою. Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян. Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації. ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги. У письмовій скарзі слід вказати: -прізвище, ім’я і по батькові, -адресу місця проживання і номер телефону, -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга, -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення, -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис. Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у нійЗРАЗОК СКАРГИ ДОДАЄТЬСЯ. ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО: • особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків; • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу; • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги; • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги; • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді; • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку. Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    ст. 20 ЗУ Про звернення громадян передбачає:

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження. Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ. Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Скарги та роз яснення приймають тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 5 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    "II. Медичний огляд..

    6. Медичний огляд військовослужбовців...

    6.2. На військовослужбовців, які направляються на медичний огляд ВЛК, подаються:

    направлення із зазначенням військового звання, прізвища, ім’я та по батькові, дати народження, місяця та року призову (прийняття) на військову службу, ТЦК та СП, яким призваний у Збройні Сили України (колишнього СРСР), попереднього діагнозу та мети огляду (направлення на огляд може бути підписане начальником штабу (від начальника штабу полку та вище) або начальником кадрового органу (від начальника управління роботи з особовим складом об'єднання та вище) із посиланням на рішення відповідного командира (начальника). Зразок направлення наведено в додатку 14. Направлення на медичний огляд ВЛК, видане військовослужбовцю, обов'язкове до виконання;

    медична книжка;

    посвідчення особи (військовий квиток);

    фотокартка 3 х 4 см без головного убору - при амбулаторному огляді;

    службова характеристика для проведення медичного огляду військово-лікарською комісією (зразок заповнення якої наведено в додатку 15). У тексті характеристики наводиться інформація щодо освіти військовослужбовця, який ВВНЗ і коли закінчив, навчання в інших навчальних закладах, у тому числі закордонних, особливостей проходження військової служби, служби за кордоном, у складі національного персоналу, національного контингенту, військових місіях, участі у бойових діях тощо, обов'язково зазначається думка командування військової частини щодо фізичного стану, фактичної працездатності військовослужбовця, виконання ним своїх службових обов'язків за станом здоров'я та можливість подальшого проходження ним військової служби на займаній посаді, призначення на посаду з меншим обсягом обов'язків, на нижчу посаду тощо;

    медична характеристика (у медичній характеристиці обов'язково зазначають інформацію про захворюваність військовослужбовця, результати медичних оглядів ВЛК (при вступі у ВВНЗ, відрядженні за кордон, у миротворчі місії, під час служби у спецспорудах тощо), втрату працездатності за станом здоров'я за останні три роки та думку начальника медичної служби військової частини щодо можливості подальшого проходження військовослужбовцем військової служби на займаній посаді за станом здоров'я).

    Службова та медична характеристики обов'язково надаються у мирний час у разі направлення військовослужбовця на медичний огляд командиром військової частини за місцем проходження ним військової служби, в інших випадках надання службової та медичної характеристик не обов'язкове...

    6.8... Під час проходження медичного огляду військовослужбовець зобов’язаний надавати медичні документи щодо стану свого здоров’я. Дані, вказані в наданих військовослужбовцем медичних документах, враховуються лікарями під час формування постанов ВЛК.

    Голова та члени ВЛК, за потреби, ознайомлюються з медичними записами у відповідному реєстрі ЕСОЗ (Електронна система охорони здоров'я - прим.авт.), що характеризують стан здоров’я військовослужбовця, та вносять до нього відповідні записи...".

    "Електронна система охорони здоров'я в Україні" (https://ehealth.gov.ua/).

    ---

    Доброго дня, пане Романе! Якщо у Вас немає медичних документів (але ж мав бути висновок (довідка) ВЛК під час призову по мобілізації), вважаю за належне витребувати їх копії (епікризів чи висновків) за місцем лікування чи обліку, в тому числі документів, що знаходяться вдома, а також викласти клопотання у рапорті про застоування записів щодо Вас в ЕСОЗ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України