Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 19 ноября 2023, вопрос №97040

Як отримати свою частку ?

Добрий день! Мене звати Людмила. Я є старшою донькою своєї матері. Питання стосується спадщини. У мене 16 серпня 2023 року померла мати. Після смерті залишився будинок з землею та паєм. 2018 року моя мати написали заповіт, де заповідала все своєму сину Валентину (моєму брату). Я з сином прописані в будинку (сину 16 років). Зараз він вимагає від мене мій підпис, щоб він став повноцінним господарем в будинку. Я не хочу нічого підписувати, бо боюся, що він мене з сином випише з будинку. Голова сільської ради порадила всім трьом поїхати до нотаріуса, щоб розділити майно, але він проти. Будинок немає право власності та не внесений до державного реєстру майна. Також, немає плану на будинок. Дякую!

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у вас не проста ситуація, треба розбиратись. У цьому питанні вам зможе надати кваліфіковану допомогу нотаріус. Тому звертайтесь до нотаріуса.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Людмила!

    За заповітом право на успадкування будинку належить брату.

    Виписати Вас з дитиною з будинку він матиме змогу, коли переоформить будинок на себе, бо він стане його власником.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Право на обов'язкову частку мають, зокрема, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця. Це-інваліди всіх трьох груп чи пенсіонери за віком. Якщо Ви визнані інвалідом, то Ви маєте право на таку частку.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Право на обов`язкову частку мають також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону, незалежно від того, чи призначена їм пенсія.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України