Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 23 ноября 2023, вопрос №97301

Чи має право суд претендувати на частку в пп?

Доброго дня! Підкажіть як бути в ситуації. Я з другом є засновником приватного підприємства. Друг взяв самостійно кредит і вчасно не погасив. Набігли відсотку, і тепер банк вимагає погашення кредити за рахунок власного майна друга і його частки в нашому підприємстві. Чи має він на те право?

Ответы юристов (17)

    Макс Клиент 5 месяцев назад

    23 роки стажу...а мені здавалося що я маю керуватися відповідно до п. 3 ст. 96 Цивільного кодексу України, враховуючи ст. 113 ГКУ. Питання було в правомірності вимог банку а не про частки ТОВ, враховуючи що мова про ПП.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Вам надали цілком коректну консультацію, яка узгоджується з діючою судовою практикою. Незалежно від виду Вашої юридичної особи, учасники, по відношенню юридичної особи, мають корпоративні права, які є таким самим майном як нерухомість, грошові кошти, тощо.

    Звернення стягнення іде не на майно підприємства, а на частку в статутному капіталі підприємстві. Банк стає учасником підприємства, но не власником його майна. Тобто реально, право на майно підприємства банк може отримати тільки як і попередній учасник, в порядку встановленим Вашим Статутом

    • Макс Клиент 5 месяцев назад

      При чому тут корпоративні права??? Навчіться читати. В чому моє питання ви хоч зрозуміли?

    • Макс Клиент 5 месяцев назад

      Питання в тому, пишу конкретно, чи має право банк претендувати на частку мого друга в нашому підприємстві, при стягненні з мого друга заборгованості по кредиту. Якщо має право, то відповідно до якого нормативного-правового документу?

      Все що я запитував.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    Корпорати́вні права́ — це права, які випливають із права власності на акцію акціонерного товариства або права на частку у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю або іншої юридичної особи, статутний капітал якої поділений на частки, або права на вклад до статутного капіталу юридичної особи у разі, якщо капітал такої особи не поділений на частки (наприклад, приватних, дочірніх, та інших унітарних підприємств).

    А юридична допомога Вам мабуть не потрібна, Ви ж самі все знаєте

    • Макс Клиент 5 месяцев назад

      Ви знаєте, така "юридична допомога" мені дійсно не потрібна, якщо людина не може дати відповідь на конкретно поставлене питання, це суттєва ознака "безкоштовної консультації". Гугл надав більш якісну відповідь, чим той, біля чиєї фото написано про колосальний стаж роботи. Дякую, що витратили мій час.

    Костюк Любовь Тарасовна

    шановний навчіться спочатку писать без помилок, перш ніж хамить Адвокату.а якщо ви не зрозуміли відповіді спеціаліста, то зверніться в платному форматі щоб вам "розжували"

    • Макс Клиент 5 месяцев назад

      І це мені пише людина, яка провела 1696 консультацій, 56 з яких, виявилися корисними. Зі 100% відповідей лише 3,3% корисні, і ще має совість заікуватися про платну форму? І доречі, якщо "спеціаліст" не зрозумів питання клієнта, то - є проблеми не клієнта. А з приводу того, хто як пише, то судячи з того що написали ви, то не вам мене вчити що і як писати. Співчуваю особисто вашим клієнтам від щирого серця.

    Костюк Любовь Тарасовна

    Поспівчувайте собі, проблема у вас, а не у спеціаліста. Я вражена,що ви знайшли час, і проаналізували скільки консультацій я дала, єдине не врахували, що на цьому сайті адвокати дають консультації у вільний від основної діяльності час. Стосовно того, що спеціаліст не зрозумів питання, а ви самі зрозуміли, що написали, особливо короткий зміст питання "Чи має право суд претендувати на частку в пп" суд взагалі не може ні що претендувать, ви не знали ? Суд, орган який вирішує спір, але звідки вам це знать, лекше зайти на сайт, і написать якийсь брєд, я взагалі не розумію навіщо було вам щось відповідать, там зі змісту питання видно все...

    "

    • Макс Клиент 5 месяцев назад

      В мене немає проблем, було лише просте питання, та і ваших порад я не просив. Та бачу, що ви також читати не особо уважно вмієте, бо питання було "...чи має право банк претендувати..." при чому тут вигадані вами претензії суду, я не розумію, алеж ви самі влізли в цей діалог. Я вже закрив своє питання. А стосовно "...Я вражена,що ви знайшли час, і проаналізували скільки консультацій я дала...", якщо вам треба багато часу 56/1696 та помножити на 100, то в мене просто немає слів. На цьому пропоную завершити цю абсолютно безглузду переписку. На мою думку, досвідчені фахівці, адвокати в даному випадку, можуть без проблем дати клієнту чітку відповідь, без структури вирішення питання, вирішення якої в подальшому запропонувати на платній основі. А ви влізли в закритий вже на той час діалог, і щось намагаєтеся мені довести. Я бачу у вас багато вільного часу займатися дурницями. Не хочу нікого образити, ані вас, ані попереднього співбесідника, але я зробив свій висновок щодо вашої некомпетенції. Мені не цікаво з вами спілкувати, враховуючи що крім витраченого на вас часу, жодної користі я не отримав. Гарного вам, спокійного дня. На все добре.

    Костюк Любовь Тарасовна

    Повністю з вами згодна, що не має про що говорить, але ж давайте будемо чесними до кінця, по перше питання було відкрите, а по друге ви почали хамить, замість того щоб уточнити питання. І до речі ми не зобов'язані надавати розгорнуті відповіді в безплатному форматі, це виключно бажання адвоката, а після такої відповіді як ви написали адвокату, немає жодного бажання вам допомагати. В той же час вам повідомлю, що Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов`язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов`язаннями її учасника (засновника). Тому банк не зможе стягнути борг вашого друга за рахунок майна вашого підприємства. Так зрозуміло ? Нижче скріншот вашого питання !!! Будьте добрішими, хамство ніколи ні до чого доброго не приводило.

    Макс Клиент 5 месяцев назад

    Перша ваша фраза "Повністю з вами згодна,..." далі вже не читав - бо відповідно до основ загальної психології, далі будуть лише виправдання за цю згоду. Я дуже радий що ми прозумілися.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Колего, пропоную скористатись нормою закладеною в Євангелії від Матфея 7/6 і закінчити з цим питанням

    • Макс Клиент 5 месяцев назад

      Вражений що ви це знаєте, але цією нормою я вже вище скористався, та й і не колега ви мені, бо цетуючи 7/6, завсім забули про 5/42.

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        А це не Вам, бо Ви, в цьому випадку не суб'єкт норми а об'єкт норми, шкода що ВИ цього не зрозуміли

        • Макс Клиент 5 месяцев назад

          Я все правильно зрозумів, так як мені потрібно, а не вам.

    Костюк Любовь Тарасовна

    Так. Закрили питання. На жаль він так нічого і не зрозумів. Все перегортаю сторінку, Йдемо далі !!!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України