Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 25 ноября 2023, вопрос №97492

Можно ли оспорить судовое решение в праве наследства

По смерти бабушке осталась квартира , в первой очереди на наследство ее дочь , так вторая дочь умерла, ее дети хотят отсудить часть квартиры своей покойной матери .Имеют ли они право на ее часть ?

Ответы юристов (7)

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю, так діти мають право на частку матері.

    Богун Сергій Павлович

    За правом представлення вони мають таке право.

    • inna Клиент 5 месяцев назад

      Были нарушения с подачей заявления о праве вступления , не подали спустя пол года , и потом ещё суд им продолжил но они не успели в нужные сроки .

      • Богун Сергій Павлович

        Тут надо более детально всё изучать. Анализировать судебную практику.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Інна

    Так, діти в даному випадку успадкують половину майна бабусі замість своєї померлої матері..

    Спадкування за правом представлення – це такий порядок набуття права на спадкування за законом, при якому спадкоємці п’ятої черги включаються до складу першої, другої чи третьої черги замість спадкоємця внаслідок того, що він помер до відкриття спадщини.

    Не виключається наявність винятку із правила, що спадкувати за правом представлення можуть тільки спадкоємці п’ятої черги. Оскільки в ч. 6 ст.1266 ЦК України передбачено, що спадкуванні по прямій низхідній лінії право представлення діє без обмеження ступеня споріднення. Особою, від якої потрібно починати пряму низхідну лінію, виступає спадкодавець. Тобто предком, від якого походять інші нащадки, буде спадкодавець. Як наслідок це правило не поширюється на інших суб’єктів права представлення. Пряма низхідна лінія споріднення починається від спадкодавця до його нащадків (дід, батько, внук). Тому після смерті діда за відсутності батька право на спадкування виникатиме у внука померлого. Наявність цього правила допускає гіпотетичну можливість у разі смерті до відкриття спадщини праправнуків набути право на спадкування праправнуками, які не належать не тільки до п’ятої, але й до жодної із черг.

    Наприклад, внук (внучка) спадкодавця не набувають за загальним правилом права на спадкування за законом за першою чергою спадкування. Проте, якщо син (дочка) померли раніше спадкодавця, то внук (внучка), як спадкоємці п’ятої черги, набувають за допомогою права представлення право на спадкування за законом в першу чергу замість свого батька (матері). Слід акцентувати увагу на тому, що набуття права на спадкування в першу чергу за допомогою права представлення внуком (внучкою) зберігає цей статус і для їх нащадків (правнуків спадкодавця).

    Умовою набуття права на спадкування за правом представлення є смерть спадкоємця першої другої чи третьої черги до часу відкриття спадщини (до дня смерті або в день смерті). У разі якщо родич спадкодавця живий, то спадкування за правом представлення не застосовується.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Не знаючи всіх обставин справи, як мінінмум не ознайомивщись з рішенням суду, не можливо надати відповідь

    Танача Юлія  Антонівна

    Добрый день, Инна!

    Судебное решение о чем? Когда оно было принято и когда вступило в законную силу?

    Если сроки на обжалование пропущены, то нельзя, даже если право на наследство по закону полагалось детям второй дочери наследодателя.

    Вкладывайте решение суда, будем изучать.

    Удачи Вам и всех благ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України