Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 26 ноября 2023, вопрос №97540

Як повернути кошти , якщо є рішення суду про визнання провадження , що не підлягає виконанню

Доброго дня . Є рішення суду про визнання виконавчого провадження таким , що не підлягає виконанню . Але все вже сплачено , як мені повернути кошти

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Насамперед зверніться з заявою до виконавчої служби.

    Також у рішенні Конституційного Суду України від 02 листопада 2011 року по справі №13-рп/2011 роз`яснено, що інститут повороту виконання рішення спрямований на поновлення прав особи, порушених виконанням скасованого (зміненого) рішення, та є способом захисту цих прав у разі отримання стягувачем за виконаним та у подальшому скасованим (зміненим) судовим рішенням неналежного, безпідставно стягненого майна (або виконаних дій), оскільки правова підстава. Заява про поворот виконання може бути подана протягом одного року з дня ухвалення відповідного рішення суду апеляційної чи касаційної інстанції або з дня ухвалення рішення при новому розгляді справи.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Мова в даному випадку може йти про поворот виконання рішення. Це судова процедура повернення грошових коштів або майна після скасування рішення суду.

    За ст. 444 ЦПК України питання про поворот виконання рішення суд вирішує при поданні до суду заяви сторони.До заяви про поворот виконання рішення додається документ, який підтверджує стягнення грошових сум по виконавчому провадженню.

    За змістом даної норми власник порушеного права може скористатися таким способом захисту свого права, який, як правило, визначається спеціальним законом, що регулює цивільні правовідносини чи договором.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Доброго дня. З вашого питання я прихожу до висновку, що стягнення відбулось на підставі виконавчого напису нотаріуса, який був вами оскаржено в судовому порядку, і судом такий напис було визнано таким, що не підлягає виконанню. Поворот виконання здійсненого за виконавчим написом нотаріуса Цивільно-процесуальний кодекс України не передбачає. Цивільно-процесуальним кодексом чітко передбачений порядок поворота виконання рішення ст.444 ЦПК України. Тому якщо ви подасте таку заяву вам відмовлять. Порядок повернення стягнутих за виконавчим написом нотаріуса передбачає звернення до суду з позовом про стягнення безпідставно набутих коштів. З цього приводу є багато рішень, більш того маю свою практику з даного питання, оскільки практикую в даній сфері.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України