Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 26 листопада 2023, питання №97545

до страхового стажу зараховуются роки праці 1998- 2006 року?

до страхового стажу зараховуются роки праці 1998- 2006 року?
За період участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1%.
Чи додается цей відсоток при розрахунках?

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Вказані Вами роки зараховуються до загального трудового стажу.

    Формула для розрахунку пенсії – розмір середньої зарплати помножити на індивідуальний коефіцієнт зарплати й помножити на коефіцієнт страхового стажу.

    Розмір середньої зарплати – це показник середньої заробітної плати в Україні за останні три роки, що передували призначенню пенсії, та з якої сплачено страхові внески.

    Індивідуальний коефіцієнт зарплати – це сума співвідношень зарплати в конкретному місяці до середньої зарплати по Україні. Щоб його розрахувати, потрібно взяти зарплату людини за кожен місяць і розділити її на середню зарплату по країні цього місяця.

    Потрібно вирахувати коефіцієнт за всі місяці, які брали участь у розрахунку, а потім потрібно знайти його середнє значення. Це й буде індивідуальний коефіцієнт зарплати, який Пенсійний фонд розраховує автоматично.

    Що вищий цей коефіцієнт, то краще. Якщо в середньому людина протягом трьох років отримувала таку ж зарплату, як і середня по країні, то коефіцієнт дорівнювати приблизно одиниці. Якщо вищу, коефіцієнт, відповідно, буде вищим за одиницю.

    Коефіцієнт страхового стажу – кількість років стажу роботи потрібно помножити на величину оцінки одного року страхового стажу та поділити на 12. Щоб вирахувати свій коефіцієнт страхового стажу, потрібно загальну кількість років страхового стажу множити на 0,01.

    Отже, щоб порахувати розмір пенсії, потрібно перемножити середню зарплату по країні за три попередні роки, індивідуальний коефіцієнт зарплати й коефіцієнт стажу.

    З наведеної вище формули випливає, що 1 рік стажу дає лише 1% пенсії, водночас індивідуальний коефіцієнт може збільшити її в декілька разів.

    Наприклад, якщо розрахувати пенсію для двох пенсіонерів з однаковим стажем – 35 років, але з різними особистими коефіцієнтами 0,5 і 3 (за останніми даними Пенсійного фонду, середня зарплата для розрахунку пенсії – 13 423,28 грн), то перший пенсіонер, у якого індивідуальний коефіцієнт 0,5, отримуватиме 2 349 грн пенсії, а у пенсіонера з коефіцієнтом 3 пенсія буде 14 094 грн.

    Тому під час призначення пенсії важливий не лише стаж, а й розмір зарплати, і може статися так, що якщо ви навіть пропрацювали 40 років, але отримували малу зарплату, відповідно, і пенсія буде невеликою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт 5 місяців тому

      Можливо обрати 60 місяців ( не з початку рока) для обчислення пенсії?

      <<щоб порахувати розмір пенсії, потрібно перемножити середню зарплату по країні за три попередні роки, індивідуальний коефіцієнт зарплати й коефіцієнт стажу. в цьому випадку середню зарплату по країні беруть за який період ?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це робить сам ПФУ. Вони обирають той період трудового стажу, коли у Вас була найбільша середня зарплата.

        • Сергій Клієнт 5 місяців тому

          Вони не бажають( відмовляются ) це робити. Беруть тільки остані 3 роки. Вмене за останні роки коєф. 0.5 , були роки коли він був 3.0

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Тоді у Вас виникає право оскаржити дії ПФУ. Це можна зробити в судовому порядку.

    Сергій Клієнт 5 місяців тому

    Можливо обрати 60 місяців ( не з початку рока) для обчислення пенсії?

    <<щоб порахувати розмір пенсії, потрібно перемножити середню зарплату по країні за три попередні роки, індивідуальний коефіцієнт зарплати й коефіцієнт стажу. в цьому випадку середню зарплату по країні беруть за який період ?

    Сергій Клієнт 5 місяців тому

    Спочатку треба знати як вибрати найбільшу пенсію.в цьому випадку середню зарплату по країні беруть за який період ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ви не зрозуміли. Мова йде про Вашу СЗП за весь період, а не по країні.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України