Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 30 листопада 2023, питання №97831

Доброго дня! Чи можу я як власник жила виписати з квартири свого сина якщо він є військовозобовязаним

Я співвласник житла. Квартира давно пустує. Хочемо як власники продати житло. Сын прописаний але не проживає,військовощобовязаний. Чи можна без його згоди і присутності його виписати з житла

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Ні, не можете на весь період воєнного стану.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно вимог щодо зняття з місця реєстрації військовозобов’язаних , в ЦНАП повинні перевірятися військово-облікові документи військовозобов'язаного. Проте, дане положення діє якщо військовозобов'язаний особисто подає заяву про зняття з місця реєстрації.

    Згідно п.2 ч.1 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    Згідно пункту 61 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування). У разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою власника житла про зняття особи (осіб) із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) власник житла подає:

    1) документ, що посвідчує особу (у разі особистого звернення);

    2) документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано/зареєстровано місце проживання (перебування) особи (осіб), що знімається.

    Тому співвласники можуть подати заяву про зняття з місця реєстрації осіб, які зареєстровані в квартирі надавши паспорт та документи про право власності на житло.

    Якщо в ЦНАП відмовляють вимагайте письмову відмову.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олінська вікторія Клієнт 5 місяців тому

      Але, якщо людина яку ми хочемо виписати, військовозобовязана. Чи має дані Цнап про військобовязаних? І чи буде відмова по виписці цієї людини?

      • Дерій Владислав Олегович

        Порядком встановлення заборони або обмеження на вибір місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан передбачено можливість встановлення заборони на зняття із задекларованого (зареєстрованого) місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан. Запровадження такої заборони здійснюється військовим командуванням.

        Тому, відмова в знятті місця реєстрації може мати місце, якщо військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) прийняли відповідне рішення.

        Якщо таке рішення не прийняте - Вам відмовити на цій підставі не повинні.

        Тому звертайтесь з іншим співвласником до ЦНАП із заявою власника житла про зняття особи із зареєстрованого місця проживання (додаток 6), паспортами та правовстановлюючими документами на квартиру.

        Орган реєстрації відмовляє в знятті із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі, коли:

        1) у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно містяться відомості про обтяження щодо житла, яке особа декларує або реєструє як місце проживання (перебування), що стосуються заборони декларування/реєстрації місця проживання (перебування) у такому житлі, або перебування житла в іпотеці, довірчій власності як способу забезпечення виконання зобов’язань (у разі відсутності письмової згоди відповідного іпотекодержателя або довірчого власника на декларування/реєстрацію місця проживання);

        2) відомості Державного реєстру речових прав на нерухоме майно не відповідають відомостям, зазначеним у поданих особою документах або даних;

        3) особа не подала або подала не в повному обсязі необхідні документи або відомості;

        4) у поданих особою документах або відомостях містяться недостовірні відомості або подані документи є недійсними (крім випадку, передбаченого пунктом 53 цього Порядку), або строк дії паспортного документа іноземця чи особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, закінчився;

        5) звернулася дитина віком до 14 років або особа, не уповноважена на подання документів;

        6) житлу, в якому особа декларує або реєструє своє місце проживання (перебування), не присвоєна адреса у встановленому порядку;

        7) за адресою житла, в якому особа декларує або реєструє своє місце проживання (перебування), наявний об’єкт нерухомого майна, який не належить до житла;

        8) відомості реєстру територіальної громади щодо задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини віком до 14 років не відповідають відомостям, зазначеним у декларації (заяві), поданій стосовно дитини;

        9) дані реєстру територіальної громади щодо задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини віком від 14 до 18 років не відповідають відомостям, зазначеним у декларації (заяві), поданій дитиною.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України