Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 05 декабря 2023, вопрос №98172

Має право рідна донька наследство

Батько та мати розлучені. Батько одркживсчя з іншою жінкої, в якої є донька. Дружина померла, він зараз помер, доглядала його рідна донька, але квартира записана на доньку дружини. Чи має якесь право на цю квартиру рідна донька?

Ответы юристов (4)

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пані ІРИНО! Щиро кажучи не зовсім зрозумів юридичну конструкцію - "квартира записана на доньку дружини". Треба чітко розуміти правові підстави виникнення права на квартиру у доньки другої дружини Вашого батька. Якщо звісно Вам щодо цього не брешуть. Бо і таке в практиці буває з метою того, щоб довірливі родичі не подали заяву про прийняття спадщини і таким чином втратили право на спадщину.

    Якщо квартира була подарована батьком донці дружини по другому шлюбі чи придбана на її ім"я одразу, то дуже складно буде щось вдіяти. Тут лише варіант - через суд визнавати правочин вдаваним та доводити і встановлювати, що реальним власником та покупцем квартири був Ваш батько.

    Якщо квартира придбавалася у шлюбі з другою дружиною, але записана була на другу дружину і вона її неправомірно, без згоди Вашого батька, відписала своїй дочці, то такі дії є неправомірними, адже квартира може бути визнана спільно нажитим майном подружжя, а тому Ви можете претендувати на 50 % квартири як єдина спадкоємиця свого батька.

    Але в таких справах дуже багато невідомих.

    Потрібно чітко встановити та розуміти:

    1. Яке Ваш батько мав відношення до квартири.

    2. Якум чином набула право на квартиру донька другої дружини Вашого батька.

    3. Може також бути потрібно встановити, чи не була ця квартира отримана попередньо другою дружиною Вашого батька у спадщину, що позбавляє Вашого права на частку у квартирі як спільному майні подружжя.

    В будь-якому разі Вам треба невідкладно, але не пізніше 6 місяців від дня смерті Вашого батька, - подати до нотаріуса (можна і приватного) - заяву про прийняття спадщини за законом. І вже після цього розбиратися з ситуацією як та яким чином Ваш батько втратив квартиру. Що, чому і як трапилося з квартирою на яку Ви претендуєте і в якій, як я розумію, проживав та був офіційно зареєстрований Ваш батько.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Якщо власником квартири є донька другої дружини батька, то навряд чи Ви маєте на неї право, як спадкоємець.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ні, якщо власником квартири є донька другої дружини. На жаль...

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Донька протягом шести місяців після смерті її батька має право звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

    Після батька мало б залишитись нажите ним за життя майно. Можливо, що є майно, яке оформлене частково на батька, а частково на його другу дружину. Воно має вважатись спільною власністю подружжя. Потрібно вияснити яке майно було оформлено на батька на час його смерті.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України