Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 05 грудня 2023, питання №98195

Кредит под залог 1/3 квартиры

Добрый день! Есть 2-х комнатная квартира на 3 собственника (3 брата), один брат хочет взять кредит под заставу своей доли. Какие риски несут два других брата, если брат не сможет платить по кредиту?

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович

    Часть квартиры в ипотеку не возьмут. Это не предусмотрено законодательством. Только в целом.

    Николай Клієнт 5 місяців тому

    Ипотека??? Не, брат хочет взять кредит в банке, под заставу своей доли

    Богун Сергій Павлович

    Это называется ипотека.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Микола!

    Закласти тільки свою частку брат не зможе. Є можливість використовувати для застави квартиру, що знаходиться у частковій власності, проте для цього Ви втрьох повинні стати заставниками.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Николай Клієнт 5 місяців тому

      Если он не будет платить кредит, что может произойти в самом худшем случае?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Спочатку накладуть арешт на заставне майно, а пізніще можуть продати або примусово, або по домовленності з Вами.

    Николай Клієнт 5 місяців тому

    Если он не будет платить кредит, что может произойти в самом худшем случае?

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Іпотека - вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому Законом України «Про іпотеку».

    Співвласник нерухомого майна має право передати в іпотеку свою частку в спільному майні без згоди інших співвласників за умови виділення її в натурі та реєстрації права власності на неї як на окремий об'єкт нерухомості. (стаття 6 Закону України «Про іпотеку»).

    В самому гіршому випадку право власності на частину квартири перейде до банківської установи, яка може її продати. Спочатку банк запропонує викупити дану частину Вам, якщо Ви відмовитесь іншим покупцям.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України