Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 15 грудня 2023, питання №98763

Имеет ли право бывшая жена на часть имущества.

Здрастуйте. Я 15 лет в разводе имею частный дом. Собственниками являемся я и моя совершеннолетняя дочь. Дом был приобретён в браке с моей бывшей женой на средства родителей, в 2007 году произошёл пожар и сгорел дом. Через пару лет мы развелись и я дом восстанавливаю один.
Вопрос. Может ли моя бывшая претендовать но часть дома?

Відповіді юристів (2)

    Богун Сергій Павлович

    Якщо майно не було виключено з реєстру як знищене - воно залишається об'єктом спільної сумісної власності.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    У Цивільному кодексі України, стаття 256, встановлено, що позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

    Один із подружжя може звернутись з позовом до суду про поділ майна, перебуваючи у шлюбі. Згідно статті 72 Сімейного кодексу України позовна давність у такому випадку не застосовується.

    Зовсім інше, коли мова йде про поділ майна, після розірвання шлюбу. У такому випадку строк звернення до суду становить три роки і обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України