Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Экологическое право, 16 декабря 2023, вопрос №98816

Захисна дамба затопила будинок,хто має відшкодувати збитки?

Унаслідок сильних і тривалих дощів, які йшли без перерв майже два місяці,у нашому районі спостерігався надзвичайно високий рівень води в річках та озерах.Захисна дамба, яка належить місцевій гідроелектростанції, не витримала,у результаті цього затопила присадибні ділянки та наш будинок.

Ответы юристов (2)

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС! Якщо Ваше домоволодіння збудовано на законних підставах, Ви є власником відповідної земельної ділянки та забудова була здійснена без порушення меж захисних зон Генерального плану міста, то відповідати має відповідна гідроелектростанція як господарюючий суб"єкт, що наніс Вам збитки.

    Для вирішення питання бажано звернутися до виконавчого комітету Вінницької міської ради для вирішення даного питання в досудовому порядку.

    В іншому випадку - звертатися до суду.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. В Україні навіть в умовах трохи частих дощів протягом двох місяців дамба має бути в такому стані, щоб стримувати маси води та не давати їй затоплювати навколишню місцевість. Гідроелектростанція не виконала всіх своїх обов'язків з обслуговування дамби, яка була або в аварійному стані, або з дефектами спорудження. Тому Ви маєте право подати позов до суду до підприємства-ГЕС чи підприємства, яке має у власності гідроелектростанцію та просити відшкодування матеріальної шкоди. Перед тим Ви зобов'язані спробувати досудове врегулювання спору, звернувшись до ГЕС з проханням відшкодувати матеріальну шкоду, яка є невеликою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України