Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 22 декабря 2023, вопрос №99129

О наследовании и дарении.

Добрый день. Я выходила замуж, имея ребенка. У мужа было своих двое взрослых детей. Я их никогда не видела. Моего сына муж усыновил. Он погиб. Если я 1) не буду писать завещание, двое его детей тоже, как и мой родной сын, будут претендовать на мою квартиру, купленную в браке? 2) буду писать завещание на родного сына, они все равно будут иметь право на мою квартиру? 3) иди лучше сделать дарственную на сына, чтобы только он мог ее получить?
PS. От наследства покойного мужа отказались в пользу его двоих родных детей.
С благодарностью, Клейменова.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    1. Вони будуть претендувати на його долю - 50 %.

    2. Якщо квартира була куплена в шлюбі, вона вважається спільною власністю подружжя, якщо інше не доведено в судовому порядку.

    3. Можливо, але треба розуміти, про яку квартиру йде мова.

    Богун Сергій Павлович

    Спадкоємці за законом закликаються до спадкування у порядку черговості. Черговість спадкоємців залежить від ступеня споріднення їх зі спадкодавцем. Відповідно до цивільного законодавства у першу чергу спадкують діти спадкодавця (в тому числі усиновлені), той із подружжя, який його пережив, батьки (в тому числі усиновителі), а також діти, що народилися після смерті спадкодавця.

    Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин.

    Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов’язкову частку в спадщині. Згідно ст.1241 ЦК України право на обов’язкову частку у спадщині незалежно від заповіту мають, малолітні, неповнолітні, повнолітні, непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Так, за викладених Вами обставин квартиру повинні успадкувати троє дітей спадкодавця.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ваш син в будь-якому випадку буде єдиним Вашим спадкоємцем (хоч по заповіту, хоч без нього). Тобто все майно, що належить виключно Вам - дістанеться Вашому рідному сину.

    Проте, виникло логічне питання, квартира, яка була придбана під час шлюбу належить подружжю 50 на 50 - яким чином рідні діти чоловіка не успадкували його частину (50 %)? Чи видавалось їм свідоцтво на спадщину, де вказувалась дана квартира?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Ваш син, усиновлений Вашим другим чоловіком, належить до першої черги спадкоємців після його усиновителя нарівні з його двома дітьми. Заповіту на користь Вашого сина Вам залишати не потрібно, бо Ваша єдина дитина тепер і так є Вашим єдиним спадкоємцем першої черги. Половину квартири, придбаної в шлюбі, мають право спадкувати двоє дітей та усиновлений спадкодавця-Вашого останнього чоловіка.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України