Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 25 грудня 2023, питання №99239 250₴

Одруження з матір'ю 4 дітей... Пільги?

Наразі перебуваю в стосунках з матірью 4 малолітніх дітей ... Наймолодшій 3.5 роки... Чи дасть нам щось одруження... Якщо батько дітей з яким вона офіційно розлучена... на наразі перебуває за кордоном, а борг по сплаті аліментів вже більше 70000 грн.... Чи можу в разі одруження.. претендувати на посвідчення утримання багатодітної сім'ї... право супроводу закордон ..чи відстрочку від служби , або в загальному на якісь пільги від держави. ( може комунальні, відпустка на роботі, податки чи щось подібне)

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юрію!

    Багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

    Документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства", є відповідне посвідчення.

    Посвідчення видаються структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських (міст обласного значення), районних у містах (у разі утворення) рад, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і центрами надання адміністративних послуг одному з батьків незалежно від місця проживання протягом десяти робочих днів з дати подання заяви.

    Заява для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї подається одним із батьків структурному підрозділу/виконавчому органу, що видає посвідчення, або центру надання адміністративних послуг за формою, затвердженою Мінсоцполітики, одним із таких способів:

    • у паперовій формі - у разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг (для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус) або надсилання поштою (реєстрованим поштовим відправленням);
    • в електронній формі - через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування (ідентифікація особи при цьому здійснюється з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг);
    • в усній формі - у разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу або центру надання адміністративних послуг (для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус).
    Багатодітній сім'ї надаються наступні пільги (стаття 13 Закону України "Про охорону дитинства"):
    • 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
    • 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб (площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
    • 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
    • позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Багатодітна_сім%27я:_підтвердження_статусу_та_пільги

    Тепер щодо питання про відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Законів № 2226-VIII від 06.12.2017, № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Отже, посвідчення багатодітної сім'ї не підтверджує саме утримання Вами чотирьох дітей, а говорить про те, що Ви їх виховуєте.

    Оскільки Ви є вітчимом цих дітей, то відповідно до законодавтсва не маєте обов'язку щодо їх утримання. Цей обов'язок покладений на батьків дитини.

    Проте, оскільки, біологічний батько дітей має заборгованність по аліментах, все ж таки можна спробувати подати заяву до ТЦК про отримання відстрочки. До заяви потрібно буде додати нотаріально завірені копії наступних документів:

    свідоцтво про шлюб,

    свідоцтва про народження дітей,

    свідоцтво багатодітної сім'ї.

    Як також довідку від ДВС про заборгованість по аліментах біологічного батька та документ, що підтверджує спільне місце проживання.

    Ще раз хочу зазначити, що не дам Вам 100% гарантії щодо оформлення відстрочки. Все буде залежати від рішення ТЦК до якого Ви подасте відповідну заяву.

    Самим надійним кроком у Вашому випадку було б або усиновлення цих дітей, або звернення до суду із заявою про встановлення факту перебування фізичних осіб на утриманні.

    Щодо виїзду за кордон.

    Згідно з останніми роз'ясненнями ДПСУ від 02.02.2023 року.

    Виїзд чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, в тому числі і від різних шлюбів.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

    Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

    Такими документами, що підтверджує самостійне виховання дитини згідно з приписами Сімейного кодексу України можуть бути:

    1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

    або

    2) посвідчення батька багатодітної сім’ї;

    або

    3) рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав;

    або

    4) свідоцтво про смерть матері дитини;

    або

    5) рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав;

    або

    6) рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою;

    або

    7) рішення суду про оголошення матері померлою.

    Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон без дітей, за наявності зазначених документів або їх нотаріально завірених копії.

    Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

    Підтверджуючими документами можуть бути:

    рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів, тощо.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    При перетині кордону виникають тіж самі питання, що і при отриманні відстрочки. Тому при виїзді все також буде залежати від прикордонників. Це, як лотерея. Бувають випадки, коли пропускають за наявності свідоцтв про народження та посвідчення багатодітної сім'ї, а бувають й такі, коли ДПСУ ссилається на той факт, що відповідне посвідчення підтверджує виховання цих дітей, але не підтверджує саме факт утримання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, так ви будете мати право на статус багатодітної сім'ї.

    Про пільги і як оформити, ознайомтесь за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%91%D0%B...

    Що стосується права на відстрочку та перетину кордону.

    Відстрочка від мобілізації передбачено ст. 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    Для отримання відстрочки вам потрібно довести, утримання дітей.

    Тому не рекомендую звертатися до ТЦК без потреби. Вони можуть там маніпулювати, трактувати закон на свій лад. Для перетину кордону в ТЦК звертатися не потрібно.

    У разі отримання повістки під особистий підпи. Для отримання відстрочки ви повинні подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження дітей

    Свідоцтво про шлюб

    Рішення суду про стягнення аліментів

    Довідка про заборгованість аліментів

    Довідка про склад сім'ї

    Довідка з навчального закладу, що ви батько дітей не приймає участі у вихованні дітей. А ви відповідно приймаєте.

    Заяву подавати у двох екземплярах, один залишиться у вас з відміткою про прийняття.

    Що стосується перетину кордону, тут все на багато легше.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

    Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

    Такими документами, що підтверджує самостійне виховання дитини згідно з приписами Сімейного кодексу України можуть бути:

    1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

    або

    2) посвідчення батька багатодітної сім’ї;

    Тому посвідчення багадітної сім'ї та закордонних паспортів буде достатньо для перетину кордону.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, пане Юрію!

    Ви матимете право на відстрочку від мобілізації та право на перетин кордону, якщо на Вашому утриманні будуть перебувати троє і більше неповнолітніх дітей.

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Отже, у Вашому випадку необхідно довести саме факт утримання 3х дітей, адже в законі не вказано, що потрібно бути рідним батьком!

    Ефективним способом встановлення факту перебування 3х дітей на Вашому утриманні є подача заяви до суду про встановлення факту утримання 3х дітей.

    Також Вам потрібно отримати посвідчення батька багатодітної сім’ї https://guide.diia.gov.ua/view/ustanovlennia-statu...

    Так як біологічний батько має заборгованіть по аліметам, потрібно взяти відповідну довідку з виконавчої служби - це буде доказом того, що він не утримує своїх дітей. Тому у Вас більше шансів отримати відстрочку.

    Проте, без крайньої необхідності звертатися до ТЦК не потрібно

    Щодо перетину кордону, то ситуація аналогічна з відстрочкою.

    Прикордонникам потрібно надати закордонний паспорт, посвідчення батька багатодітної сім'ї, свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження дітей, довідку з виконавчої служби про заборгованість зі сплати аліментів рідного батька дітей.

    Якщо Вам не дозволять перетнути кордон - вимагайте письмову відмову у перетині кордону, яка оформляється у вигляді рішення. Дану відмову Ви зможете оскаржити у судовому порядку.

    Питання пільг регулюється статтею 13 Закону України "Про охорону дитинства"

    З метою створення належних матеріальних умов для виховання дітей у сім’ях держава надає батькам або особам, які їх замінюють, соціальну допомогу, передбачену Законом України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" та іншими законами України.

    Сім’ям з дітьми у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, надаються пільгові довгострокові кредити на придбання житла, предметів довгострокового користування та житлове будівництво.

    Багатодітним сім’ям надаються такі пільги:

    1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

    2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

    Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;

    3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

    4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

    Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3 частини третьої цієї статті, надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

    Дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надаються пільги, передбачені частиною третьою, з урахуванням умов, визначених частиною четвертою цієї статті.

    Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

    1) безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

    2) щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

    3) першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

    4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;

    5) безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

    Батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень встановлюються Кабінетом Міністрів України.

    Установити, що пільги, передбачені пунктами 1, 2, 3 та 4 частини третьої та пунктом 1 частини шостої цієї статті, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Наразі перебуваю в стосунках з матірью 4 малолітніх дітей ... Наймолодшій 3.5 роки... Чи дасть нам щось одруження... Якщо батько дітей з яким вона офіційно розлучена... на наразі перебуває за кордоном, а борг по сплаті аліментів вже більше 7000 грн... Чи можу в разі одруження.. претендувати на посвідчення утримання багатодітної сім'ї... право супроводу закордон ..чи відстрочку від служби , або в загальному на якісь пільги від держави. ( може комунальні, відпустка на роботі, податки чи щось подібне)

    Загалом - так, у Вас буде відповідне право. При чому і на отримання відстрочки від мобілізації, і на виїзд за кордон. Але просто не буде одразу попереджаю.

    1. З приводу отримання відстрочки.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    ЯК ПРАВИЛО, У ВИПАДКУ ПІДТВЕРДЖЕННЯ ФАКТУ УТРИМАННЯ НЕ РІДНИХ ДІТЕЙ, КЛЮЧОВИМ Є ПИТАННЯ УЧАСТІ БІОЛОГІЧНОГО БАТЬКА В ЦЬОМУ. ОСКІЛЬКИ В НАЯВНОСТІ ДОВІДКА ПРО ЗАБОРГОВАНІСТЬ ЗІ СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ, ШАНСИ НА ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ ДОВОЛІ ВИСОКІ.

    2. З приводу виїзду за кордон.

    Державна прикордонна службу України повідомляє

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

    Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

    Такими документами, що підтверджує самостійне виховання дитини згідно з приписами Сімейного кодексу України можуть бути:

    1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

    або

    2) посвідчення батька багатодітної сім’ї;

    або

    3) рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав;

    або

    4) свідоцтво про смерть матері дитини;

    або

    5) рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав;

    або

    6) рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою;

    або

    7) рішення суду про оголошення матері померлою.

    Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон без дітей, за наявності зазначених документів або їх нотаріально завірених копії.

    Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

    Підтверджуючими документами можуть бути:рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів, тощо.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ШАНСИ НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН ТАКОЖ БУДУТЬ, АЛЕ НІХТО НЕ ДАСТЬ ГАРАНТІЙ.

    3. З приводу оформлення посвідчення багатодітної сім'ї.

    Багатодітна сім’я - це подружжя (чоловік та жінка), яке перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. Документом, що підтверджує статус багатодітної сім’ї і дітей з такої сім’ї та їх право на отримання пільг, є відповідне посвідчення.

    Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

    Заява одного з батьків для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    Фотокартка (кольорова або чорно-біла) розміром 30 × 40 міліметрів

    Документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу)

    Копія довідки із закладу освіти або свідоцтва про народження дитини (у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України)

    Довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти)

    Копія свідоцтва про народження дитини

    Копія свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі)

    Копії сторінок паспорта громадянина України батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта

    Копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах

    Умови і випадки надання

    Сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

    Заява для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї подається одним із батьків структурному підрозділу/виконавчому органу, що видає посвідчення, або центру надання адміністративних послуг.

    У разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус. При цьому посадова особа структурного підрозділу/виконавчого органу або адміністратор центру надання адміністративних послуг заповнює електронну форму заяви на підставі усної заяви та роздруковує її паперовий примірник, який повинен бути прочитаний і підписаний заявником.

    У заяві зазначаються відомості про осіб, яким видаватимуться посвідчення:

    - прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження, серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України);

    - прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

    Відомостей щодо навчання осіб віком від 18 до 23 років за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти; відомості про народження дітей та шлюб батьків; відомостей про факт виховання дитини одним із батьків передаються до Мінсоцполітики шляхом автоматизованого обміну електронними даними між інформаційними ресурсами.

    Відомості, необхідні для оформлення посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, можуть також перевірятись у порядку електронної інформаційної взаємодії з державними електронними інформаційними ресурсами за допомогою засобів Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

    Якщо особа бажає підтвердити окремі відомості, зазначені у заяві, без використання певної інформаційної системи або не надає згоди на обробку її персональних даних, потрібні такі додаткові документи, що підтверджують зазначені відомості:

    - копія свідоцтва про народження дитини;

    - копія свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі);

    - копії сторінок паспорта громадянина України батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта;

    - копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

    У разі відсутності необхідної інформації у реєстрах та базах даних заявнику протягом двох робочих днів надсилається повідомлення (у тому числі в електронній формі - за його бажанням) з переліком документів, які необхідно подати у паперовій формі структурному підрозділу/виконавчому органу або центру надання адміністративних послуг для підтвердження відомостей, необхідних для оформлення посвідчень, та зазначенням причини неотримання такої інформації на запит.

    Заявник протягом 10 календарних днів повинен подати документи структурному підрозділу/виконавчому органу або центру надання адміністративних послуг для підтвердження відомостей, необхідних для оформлення посвідчень.

    Інформація тут: https://guide.diia.gov.ua/view/ustanovlennia-statu..

    Успіхів Вам. Всього доброго!

    Токмач Галина Николаевна
    20%

    Вітаю!

    Одруження з матір'ю 4 дітей... Пільги? - Ви будете мати право на відстрочку від мобілізації та перетин кордону, так як на вашому утриманні офіційно перебуватиме троє/більше трьох дітей віком до 18 років. Це чітко встановлено абз.4 ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та п.2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    Багатодітній сім'ї надаються пільги (стаття 13 ЗУ "Про охорону дитинства"):

    • 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
    • 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб (площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
    • 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
    • позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.
    Всього найкращого!

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України