Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 25 декабря 2023, вопрос №99248

Не выплатили социальный отпуск при увольнение

Здравствуйте, я отец двоих детей не воспользовался детским отпуском по ст 19 ч.1. с 2021 по 2023.
И уволился с работы и устроился на новую работу но при увольнение со мной предприятие не рассчиталась за детский отпуск но предоставили справку о том что не использовал соц.отпуск и не получил денежную компенсацию. Что делать?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Петро!

    Відповідно до частини 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Чинним законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на додаткову соціальну відпустку. Якщо він з якихось причин не скористався своїм правом на неї за попередній рік чи за кілька років, то має право використати її, а в разі звільнення (незалежно від підстав) йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки.

    Виплату грошової компенсації за таку відпустку передбачено виключно під час звільнення працівника.

    https://dsp.gov.ua/faq/chy-vtrachaietsia-pravo-na-...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Петр Клиент 4 месяца назад

    А если предприятие отказывает выплачивать компенсацию за соц. детский отпук в виде 30 кал. дней. И опираясь на то что я не сказал при увольнение но у них были два свидетельства о рождение двоих дет в течение трех лет. Как быть в данной ситуации?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Тоді треба оскаржувати в Держпраці або до суду.

      • Петр Клиент 4 месяца назад

        По каким статьям обращаться в суд кроме ст 24, ч1. и ст.19 ч.1. ?

        И какие есть статьи чтобы взыскать штраф с предприятие?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України