Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 27 грудня 2023, питання №99373

переведення на іншу ставку

добрий день, особа з інвалідністю 3 групи працює в комунальному підприємстві на 1 ставку, чи можна цю особу перевести на 0,75 ставки замість 1 ставки за її бажанням і що для цього необхідно?

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, заява від особи.

    • Дударенко Олексій Олегович
      Дударенко Олексій Олегович 4 місяці тому

      Юрист, м. Житомир, 8 років досвіду

      Зрозумів, дякую

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їхнє прохання неповний робочий день чи неповний робочий тиждень і створити пільгові умови праці (ст. 172 КЗпП).

    У разі застосування праці інвалідів роботодавець має враховувати рекомендації МСЕК, адже їх невиконання може призвести до погіршення стану здоров’я працівника-інваліда, за що він нестиме відповідальність.

    Скорочена тривалість робочого часу регулюється ст. 51 КЗпП, якою визначається перелік працівників, що мають право на скорочений робочий час, і встановлюється його тривалість. Зокрема, ч. 5 ст. 51 КЗпП передбачено, що законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

    Працівника, який за станом здоров’я відповідно до медвисновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медвисновку, і у разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії (ч. 5 ст. 6 Закону «Про охорону праці»).

    Однак тривалість скороченого робочого часу для працівників-інвалідів не встановлена жодним законодавчим актом. Тому якщо у рекомендаціях МСЕК зазначено, що працівник-інвалід може працювати за своєю посадою на умовах «скороченого робочого дня», роботодавець на прохання інваліда зобов’язаний встановити йому неповний робочий час відповідно до ст. 172 КЗпП. Для цього працівник-інвалід подає заяву про встановлення неповного робочого часу, а роботодавець видає наказ.

    https://news.dtkt.ua/labor/social-protection/16308...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дударенко Олексій Олегович
      Дударенко Олексій Олегович 4 місяці тому

      Юрист, м. Житомир, 8 років досвіду

      Зрощуміа, дуже дякую!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Олексію! Вдачі Вам!

        • Дударенко Олексій Олегович
          Дударенко Олексій Олегович 4 місяці тому

          Юрист, м. Житомир, 8 років досвіду

          Дякую, навзаєм!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України