Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 05 января 2024, вопрос №99652 250₴

Довідка про перетин кордону

Доброго дня. Чи можна зробити довідку про перетин кордону України? Потрібно щоб запит на довідку подавався не мною, бо я фізично не в Україні зараз. Як все це зробити та хто може в цьому допомогти? І яка сума

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.4%

    Доброго дня, Максиме!

    Не зовсім зрозуміло, про яку "довідку про перетин кордону" йде мова, а це має істотне значення для предметної відповіді на Ваше питання.

    Якщо Вам потрібна довідка, яка б підтверджувала факт або ж навіть передбачену законом можливість перетину кордоку при виїзді з України, то Вам для того треба подати поштою або електронними засобами зв'язку запит до ДПСУ на отримання інформації. Запит до ДПСУ може також подати адвокат, з яким Вами буде підписано договір про надання правової допомоги. В такому випадку запит буде називатися "адвокатським".

    Для подання Вами запиту існують такі правові підстави:

    Стаття 40 Конституції України гарантує, що усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

    Також, згідно з Законом України «Про інформацію» кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів.

    Крім того, у відповідності із статтею 1 Закону україни "Про звернення громадян":

    "Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, медіа, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.".

    Згідно статті 14 згаданого Закону:

    "Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, посадові особи зобов'язані розглянути пропозиції (зауваження) та повідомити громадянина про результати розгляду".

    В той самий час стаття 7 Закону забороняє відмовити Вам в прийнятті та розгляді звернення:

    "Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.

    Забороняється відмова в прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну належність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення".

    Насамкінець, у статті 20 Закону визначені терміни розгляду заяв та звернень громадян:

    "Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    На обгрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну".

    Якщо ж Ви під словом "довідка" маєте на увазі довідку у значенні відстрочки та дозволу ТЦК на виїзд за кордон, яка вимагається зараз прикордонниками практично усіх пунктів перетину кордону України, то вирішення такого питання носить більш закомплікований характер, а перспективи отримання цього документу, як на мене, не зовсім ясні, оскільки законом не врегульовані.

    Перш за все, у зв'язку з тим, що Ви знаходитесь за кордоном, існують суттєві проблеми у поданні Вами до ТЦК заяви про отримання довідки про відстрочку і дозволу на перетин кордону. Справа в тім, що таку заяву Ви повинні подавати персонально.

    Згідно статті 23 постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "Призовники, військовозобов’язані та резервісти... ...зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку...".

    Крім того, згідно пункту 6 статті 1 "Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" наведенної вище Постанови КМУ:

    "Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    особисто прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району".

    Втім Ви можете направити свою заяву до ТЦК засобами поштового зв'язку. Зазвичай це робиться Укрпоштою замовним листом з описом вкладення. Така можливість передбачена абзацем 6 статті 5 Закону України "Про звернення громадян":

    "Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення)".

    При тому до заяви докладаються нотаріально завірені копії документів, що підтверджують Ваше право на відстрочку та, можливість виїзду за кордон.

    Отримання довідки в цьому контексті також може супроводжуватись допомогою адвоката або іншої особи, уповноваженої Вами нотаріальним дорученням (див. наведений вище абзац статті 5), але, на жаль, не у всіх питаннях.

    Ще раз хочу наголосити, що для отримання повної і детальної консультації з приводу поставленого Вами завдання треба мати більше інформації щодо виду та цільового призначення довідки, про яку Ви питаєте.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    40%

    ВІТАЮ ВАС, пане МАКСИМЕ! Якщо Вам потрібна довідка, що Ви перебуваєте за межами України від Адміністрації Державної прикордонної служби України, то Вам таку довідку ніхто в прикордонній службі дистанційно не видасть як і будь-якій особі, без Вашої нотаріальної згоди і довіреності на це.

    Адміністрація ДПСУ - це дуже консервативна воєнізована організація зі своєю специфікою роботи, яка так і не була відреформована належним чином на цивільний лад і залишилась напівСБУ, напівЗСУ, хоча формально і входить в структуру Міністерства внутрішніх справ України уже майже 10 років.

    Прикро, але запитуване Вами неможливо зробити без особи, інформація про яку запитується. Уже сотні разів ми з колегами-адвокатами намагалися отримати такі дані протягом 2017 - 2023 рр. (для доведення неможливості учасників судових справ прибути в суд) Державна прикордонна служба України, прикриваючись Законом України "Про захист персональних даних", відсилає усіх ... і з довіреностями на представництво інтересів в судах та отримання від імені клієнта будь-яких документів у будь-яких органів, і з адвокатськими ордерами та запитами (за відсутності окремої письмової та посвідченої нотаріально згоди особи на отримання такої інформації щодо неї представником).

    Єдине, що Ви можете спробувати, це подати такий запит з використанням свого Електронного цифрового підпису (Дія.Підпис або згенерований підпис у Приват24), адже відповідно до ч. 6 ст. 18 Закону України "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги", Кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису.

    Шанси мінімальні, бо прикордонній службі закон не писаний і вони досі живуть в 2000х роках по взаємодії з громадянським суспільством.

    Іншим особам така інформація без Вашої згоди не надається. Тільки Вам і компетентним правоохоронним органам або на запит Суду.

    При цьому, доказом Вашого перебування за межами України є не довідка, а відповідна відмітка у Вашому закордонному паспорті, або свідоцтва від Консула (див. Варіант № 2), що особа є живою, яка додатково посвідчує перебування у певному місці.

    Мною звісно описані законні шляхи. Варіант "порішать" як це все робиться в Україні - не пропоную і не описую.

    ВАРІАНТ № 2. Якщо Вам потрібно довести факт перебування за межами України, то для цього набагато простіше звернутися до Консульства України в країні перебування.

    Ось наприклад опис цієї послуги в Генеральному консульстві України в місті Гамбург.

    https://hamburg.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/4282...

    Посвідчення факту, що особа є живою, що, зокрема вимагається для призначення (поновлення) пенсії, належить до нотаріальних дій, які надаються консульською установою України. На підтвердження факту, що особа є живою, консулом видається свідоцтво за формою № 21 (для дітей) або № 22 (для дорослих) Додатку 25 до Правил ведення нотаріального діловодства.

    У такому свідоцтві наприклад зазначається:

    Місто Гамбург, Федеративна республіка Німеччина ___. (число, місяць, рік словами)

    Я, ___, Генеральний консул України у місті Гамбург ФРН посвідчую, що ___ є живим (ою), (прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, дата народження ___) проживає ___, (місце її (його) реєстрації або переважного проживання) з'явився (лась) до мене Генерального консула України у місті Гамбург Федеративної республіки Німеччиназа адресою: Мундсбургер Дамм 1, місто Гамбург, Федеративна Республіка Німеччина, 22087 особисто сьогодні о ___ годині ___ хвилин.

    Його (її) особу встановлено.

    Підпис та печатка Генерального консула України

    УВАГА! Посвідчення факту, що особа є живою, відбувається винятково за умови особистого звернення громадянина України до відповідної консульської установи.

    Перелік документів:

    Для отримання послуги до Генконсульства слід записатися на прийом (обравши слот «Посвідчення факту, що особа є живою» в розділі «Нотаріальні дії») https://hamburg.mfa.gov.ua/zapis-na-prijom та звернутися особисто у відповідний час, маючи при собі:

    • заповнену Заяву на посвідчення факту, що особа є живою ( .pdf , 87.43 Кб );
    • чинний паспорт громадянина України для виїзду за кордон та копію його першої сторінки;
    • документ, що посвідчує адресу реєстрації в Україні;
    • документ, що посвідчує адресу проживання в Німеччині;
    • сплатити консульський збір в розмірі 18 Євро. Його можна сплатити на місці у безготівковій формі - звичайною дебетовою карткою (EC-Karte) німецького банку (крім DKB bank) або заздалегідь на банківський рахунок Генерального консульства України в Гамбурзі https://hamburg.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/2776-consular-charges/poryadok-splati-konsulskogo-zboru-v-genkonsulstvi із подальшим наданням консулу оригіналу банківської квитанції.

    Документ видається у день звернення (як правило, у межах заброньованого через систему попереднього запису часу)

    А ТЕПЕР ПРОЦИТУЮ офіційний сайт Адміністрації ДПСУ щодо Вашого питання, щоб не думали, що я вигадую якісь нереальні речі:
    Увага!!ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ПОДАННЯ ЕЛЕКТРОННОГО ЗАПИТУ НА ІНФОРМАЦІЮ:

    Подання запиту на отримання інформації про перетинання фізичною особою державного кордону України та про наявність або відсутність стосовно фізичної особи тимчасового обмеження у праві виїзду з України або в’їзду в Україну надаються ТІЛЬКИ ЗА ПИСЬМОВИМ ЗАПИТОМ НА ІНФОРМАЦІЮ (поштовим зв’язком по системі Укрпошта або особисто до громадської приймальні Адміністрації Державної прикордонної служби України). Вимоги до звернень та зразки знаходяться у розділі «Звернення громадян».

    https://dpsu.gov.ua/ua/info/

    Шановні громадяни України, іноземці та особи без громадянства, звертаємо Вашу увагу, що інформація про:

    • перетинання державного кордону України громадянами;
    • можливе існування стосовно громадянина тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон;
    • можливе існування стосовно іноземця та особи без громадянства рішення про заборону в’їзду;

    регулюється Законом України “Про захист персональних даних”.

    На виконання вимог вищезазначеного Закону, звернення (запит) повинно подаватися у письмовій формі із зазначенням таких реквізитів: прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання (місце перебування), реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає звернення (запит) (для фізичної особи-заявника), а у разі звернення представника фізичної особи – за наявності письмової згоди від особи стосовно якої запитується інформація.

    Звернення з вищевказаних питань необхідно подавати особисто та/або направляти письмово (запечатане у конверт) на адресу Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (поштова адреса: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601).

    https://dpsu.gov.ua/ua/Elektronne-zvernennya/

    ОТЖЕ, у Вашій ситуації бачу такі варіанти вирішення:
    • Спроба отримати інформацію в електронному вигляді через подачу електронного звернення з Використанням Вашого Кваліфікованого електронного підпису (ЕЦП/КЕП).
    • Оформлення довіреності на отримання такої інформації та нотаріально засвідченої згоди на отримання такої інформації (дуже дорого і довго, а у разі оформлення не через Консула, а у Приватного іноземного нотаріуса - ще й шанси 50 на 50, бо це Прикордонна служба України)
    • .Звернутися до консула та отримати свідоцтво за формою № 22, яка підтвердить факт того, що Ви живі та проживаєте в певній країні за межами України.
    • Спробувати довести необхідний Вам факт на підставі відмітки у закордонному паспорті про перетин державного кордону і хай уже орган, якому такі дані потрібні - спростовують недостовірність такого факту.

    Для більш точної поради у Вашому питанні - замало інформації. Якщо повідомите навіщо Вам потрібна запитувана довідка, то можливо з колегами по сайту зможемо відшукати найбільш швидкий та ефективний варіант її вирішення.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина).

    • Максим Клиент 4 месяца назад

      Довідка потрібна, щоб підтвердити перетин кордону (тобто підтвердити перебування в Україні на певну дату). Так як була зміна паспорту, то старих відміток в паспорті не має, бо я його здав. В посольство звернувся, але вони сказали, що старі паспорти знищують через місяць, а пройшло вже більше року.

      • Турчин Ярослав Александрович

        Проблема в тому, що у базі Державної прикордонної служби України ці дані теж зберігаються лише ТРИ РОКИ з моменту перетину кордону. Саме тому паспорт використовується з відмітками як дублюючий фактор, якщо людина наприклад загубилася з поля зору міграційної служби країни на багато років.

        В такому випадку Ви можете спробувати написати заяву до Державної прикордонної служби України, посвідчити свій підпис на цій заяві у Консульстві та направити поштою. Листи з ЄС в принципі надходять наразі в адекватні терміни. При цьому відповідь Ви можете попросити надати або на адресу за якою її зможуть отримати Ваші знайомі або в електронному вигляді з Електронним цифровим підписом на зазначену Вами електронну поштову адресу. Якщо Вам треба цей доказ для України - то цього достатньо. Хоча для ЄС в будь-якому разі навіть офіційний лист на бланку Держприкордонслужби - це лише папірець... навіть якби Вони ставили на ньому гербову печатку, чого немає. Звичайний лист з підписом начальника департаменту.

    Корнійчук Євген Іванович
    13.6%

    Доброго дня, навіщо вам така довідка?

    Щоб підтвердити виїзд з України вам достатньо зробити нотаріально завірену копію вашого закордонного паспорта зі штампом про виїзд.

    У будь якому випадку, можно спробувати отримати і довідку. Це можно зробити, надіславши електронне звернення.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%...

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування кваліфікованого електронного підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Також можливо укласти договір з адвокатом, який зробить запит.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Чи можна зробити довідку про перетин кордону України? Потрібно щоб запит на довідку подавався не мною, бо я фізично не в Україні зараз. Як все це зробити та хто може в цьому допомогти? І яка сума

    Дійсно, важливо розуміти, з якою метою Ви потребує такої довідки?

    Загалом Державна прикордонна служба України повідомляє, що інформація про перетинання державного кордону України громадянами регулюється Законом України “Про захист персональних даних”.

    На виконання вимог вищезазначеного Закону, звернення (запит) повинно подаватися у письмовій формі із зазначенням таких реквізитів: прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання (місце перебування), реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає звернення (запит) (для фізичної особи-заявника), а у разі звернення представника фізичної особи – за наявності письмової згоди від особи стосовно якої запитується інформація.

    Звернення з вищевказаних питань необхідно подавати особисто та/або направляти письмово (запечатане у конверт) на адресу Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (поштова адреса: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601).

    Зразок звернення:

    Головний центр обробки спеціальної інформації

    Державної прикордонної служби України

    від___

    (П.І.Б., громадянство, дата народження,реквізити паспортного документу)

    ___

    ___

    ___

    ___

    ___

    (адреса проживання)

    ЗАЯВА

    Прошу Вас надати інформацію про перетинання мною державного кордону України за період з ___.___.___ по ___.___.___.

    Додаток на ___ аркушах.

    1. ___(ксерокопія документа, який посвідчує особу)

    2. ___ ___

    (дата) (підпис)

    З моменту подачі відповідного пакету документів та підписання заяви на отримання довідки, документи ретельно перевіряються у відповідних базах прикордонної служби, після чого формується офіційна відповідь з таблицею даних про місце, дату та пункт пропуску Термін розгляду документів зазвичай складає 2 тижні, але цей строк може бути подовжено, так як даний запит на довідку в основному оформлюється шляхом надсилання поштою, відповідь на запит також відправляється в такий спосіб, тому терміни можуть бути подовжені до 1 місяця.

    Успіхів! З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    14%

    Вітаю Вас!

    Згідно повідомлення ДПСУ - подання запиту на отримання інформації про перетинання фізичною особою державного кордону України надаються ТІЛЬКИ ЗА ПИСЬМОВИМ ЗАПИТОМ НА ІНФОРМАЦІЮ (поштовим зв’язком по системі Укрпошта або особисто до громадської приймальні Адміністрації Державної прикордонної служби України).

    Процедуру надання доступу до публічної інформації в Адміністрації Держприкордонслужби України регулює Інструкція про порядок забезпечення доступу до публічної інформації у Державній прикордонній службі України, затверджена наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України 03 квітня 2012 року № 222 (далі -Інструкція №222).

    2.5. Відповідно до пункту 22 Положення про базу даних “Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України”, затвердженого наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України від 25 червня 2007 року № 472, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 липня 2007 року за № 765/14032, інформація про особу не може бути надана третій особі або поширена будь-яким іншим чином без письмової згоди особи, відомості про яку занесено до Бази даних осіб, крім випадків, передбачених законами України.

    Для подання запиту на інформацію про особу запитувач може використати форму запиту на інформацію про особу з бази даних “Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України”, наведену в ДОДАТКУ 2 цієї Інструкції.

    4.3. Під час опрацювання уповноваженим структурним підрозділом органу Держприкордонслужби запиту на інформацію, в якому порушується питання надання інформації про особу, з’ясовується наявність у запитувача повноважень на одержання такої інформації (довіреність, доручення, рішення суду тощо).

    З огляду на вищевказане, для отримання інформаніці щодо перетинання кордону Ви повинні надіслати на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України (вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601) поштою належним чином оформлене письмове звернення (що власноруч підписане) (Додаток 2), обов’язково додавши копію сторінки (з установчими даними) паспортного документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство.

    Також інформація про пертин кордону поже бути отримана Вашим представником по нотаріальній довіреності(дорученні).

    Запит поданий адвокатом може бути проігнорований (відповідне рішення суду https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/9...)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та гарного дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України