Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 10 января 2024, вопрос №99905 250₴

Що робити якщо прийшло письмо погашення борга?

Я користувався банківським акаунтом Zen. Це банк Латвії. Якимось чином в мене вийшов борг 350€. Я так зрозумів була якась помилка і мені прийшло на 350 більше ніж я поповнював. Пройшло півтора року і мені прийшло письмо «Остаточний та досудовий лист-вимога оплати». Мені ще рік назад приходили листи на почту з погрозами про суд. Чи потрібно мені гасити цю заборгованість? І що може статись?

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, це досудовий лист. Досудове врегулювання. Платити чи ні це на ваш вибір.

    Без рішення суду на вам вони не можуть ні як вплинути. А ось у разі , якщо подадуть до суду вам треба буде, ще сплати судові витрати, що може збільшити суму, але це буде не сильно і значна сума.

    Якщо буде рішення суду, з вас зможуть стягувати заборгованість з заробітної плати, накласти арешт на майно або на банківські рахунки.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Богдане!

    З початку потрібно зрозуміти з якої причини з Вас стягують 350 євро? Це була технична помилка банку?

    Скорше за все у Вашому випадку стався технічний овердрафт.

    Існує декілька можливих причин виникнення технічного овердрафту.

    • Коливання курсів валют. Наприклад, клієнт здійснив покупку в валюті, відмінній від валюти рахунку картки. В момент проведення транзакції платіжна система перерахувала суму покупки по поточному курсу. Через деякий час, в момент кінцевого розрахунку з банком курс валюти сильно змінився, і сума до списання з картки збільшилась настільки, що перевищила залишок на рахунку (або кредитний ліміт).
    • Офлайнові операції, які з будь-яких причин проводяться без підтвердження покупки банком. В цьому випадку клієнту продадуть товар (або здійснять послугу), навіть якщо на рахунку недостатньо коштів.
    • Операції з кредитними картками за наявності поточних непідтверджених операцій (зі статусом HOLD) по картці. Як правило, при розрахунку доступного ліміту по кредитній картці банк не враховує суму поточних непідтверджених операцій. Овердрафт відбувається у випадку, якщо списання сум з попередньо непідтверджених операцій сталося після того, як клієнт вичерпав доступний йому кредитний ліміт.
    • Поповнення картки з рахунку іншого банку з наступним зняттям всіх коштів з картки, що поповнюється. Заборгованість виникає через те, що для клієнта гроші стають доступні одразу, а для банку — ні.
    • Технічна помилка автоматизованої системи банку, наприклад, подвійне списання однієї і тієї ж суми з картки. У випадку, якщо залишок на картці менший суми помилкової операції, виникає овердрафт. Банк після виявлення помилки здійснює повернення коштів на картку, і овердрафт закривається. Інший можливий варіант — подвійне зарахування одної і тої ж суми на картку. В цьому випадку, якщо клієнт використовує грошові кошти, а потім банк здійснює списання з картки помилково зарахованої суми, може виникнути ситуація, коли залишок на картці буде менший суми помилкової операції, і, відповідно, також виникає овердрафт.

    https://uk.wikipedia.org/wiki/Овердрафт

    Щодо листа, який прийшов до Вас, то це є досудова вимога про погашення боргу. Тобто кредитор пропонує Вам вирішити питання погашення боргу, не направляючи справу до суду. Якщо Ви не виконаєте вимоги останнього, які зазначені у листі, то він, скорше за все, подасть позов до суду про стягнення з Вас заборгованності. У випадку рішення суду на користь позивача з Вас буде стягнуто суму заборговоності, судовий збір та, можливо, вартість послуг правника, який буде представляти у суді інтереси позивача.

    Далі, виконавець за рішенням суду накладе арешт на Ваші рахунки у банківськиї установах, допоки Ви не сплатите суму заборгованності. Як також можливе накладання арешту на рухоме і нерухоме майно.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Якщо Вам внаслідок технічної помилки було зараховано на рахунок 350 євро - дані кошти Ви повинні повернути.

    Банк може звернутися до суду з вимогою повернути дані кошти.

    Якщо даних коштів у Вас немає, але Ви готові їх сплатити - у Вас є право звернутись до банку з проханням про реструктуризацію боргу та оплачувати його частинами.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пане БОГДАНЕ! Дармового сиру у світі не буває і по усім боргам треба платити, рано чи пізно. Завжди. Іншого не буває в цивілізованому світі. Та й в нецивілізованому теж. Але там методи стягнення дещо інші. У цьому пересвідчився навіть пан Коломойський, який трохи присів на СІЗО за життя по принципу "Життя - це супермаркет, бери що хочеш, але пам"ятай про касу попереду".

    Якщо банк звернеться до суду в Латвії або Україні, то скоріш за все він його виграє, бо законодавство так прописане на користь банківських установ, що Ви майже ніколи не доведете їх вину у збоях та інших помилках.. А тому на Вас може бути покладений не тільки борг, а й судовий збір та витрати на правову допомогу, яка буде використана банком для стягнення з Вас грошей в Латвії або в Україні. При цьому строк позовної давності у більшості країн - 3 роки.

    Рішення латвійського суду також однозначно буде виконане в Україні, оскільки між Україною та Латвійською Республікою існує Угода про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних, трудових та кримінальних справах від 23.05.1994. (статті 46, 47 Угоди).

    Після рішення іноземного суду - його буде легалізовано в Україні для примусового виконання і передано на виконавчу службу, яка має право блокувати Ваші рахунки, обмежувати право виїзду за межі України, накладати арешт на право розпорядження майном, нерухомістю, примусово стягувати борг і виконавчий збір - з Ваших рахунків, а також отримуваних доходів.

    Якщо Ви плануєте перебувати в Україні або країнах ЄС, то бажано питання боргу вирішити. Якщо у Вас немає офіційних доходів та майна, банківських карток потрібних для існування в Україні, а також планів на перебування в країнаї ЄС, то можете не платити. Проте, воєнний стан рано чи пізно завершиться, а от виконавець легко може не випустити Вас з Україні через борг, який може стати більшим в рази ніж ті самі помилкові 350 євро.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Загалом, якшо кошти Вами дійсно було отримано, хоч і надлишкові, краще їх повернути на досудовому етапі. Судове провадження з високою долею ймовірності закінчиться не на Вашу користь + до всього з Вас буде стягнено судові витрати.

    Тому якщо кошти Ви отримали, то дійсно краще їх повернути. Якщо НЕ отримували, от тоді потрібно розбиратися у ситуації та звертатися до кредитора.

    Успіхів. З повагою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України