Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 13 січня 2024, питання №100067 550₴

Чи підлягаю я мобілізації?

Доброго дня. Мені 28 років. У мене мама інвалід 2-Ї групи. Є справка МСЕК (видана пожиттєво). Склад сім'ї : Бабуся 86 років, мама і я. Чи маю я право на відстрочку? Якщо так, як це підтвердити при зустрічі з ТКЦ? Маю тільки приписне. Грошову допомогу на маму отримує бабуся. Ідти до ТКЦ самостійно бажання та потреби не маю (ні офіційна робота, ні виїзд за кордон мене не цікавлять). Дякую!

Відповіді юристів (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    9.8%

    Доброго дня, так ви маєте право на відстрочку від мобілізації.

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Пенсійне посвідчення бабусі

    Свідоцтво про смерть дідуся

    Свідоцтво про смерть батька або свідоцтво про розірвання шлюбу

    Довідка про склад сім'ї

    Цих документів буде цілком достатньо для отримання відстрочки. Тому вам нічого хвилюватися, без зайвої потреби в ТЦК звертатися не рекомендується. Поважна причина не явки за повісткою є лікарняний.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Щоб уникнути отримання повістки, носіть з собою нотаріально завірені копії документів

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Але це не є гарантією, що вам не випишуть повістку. Зараз їх як листовки роздають. Тому підготуйте документи, які я зазначив. У разі отримання повістки, оформіть відстрочку і не чого не бійтеся.

    Пам'ятайте, що насильно вас не мобілізують, тому не піддавайтесь психологічному тиску. Ви маєте право на відстрочку, і вам мобілізація не загрожує.

    Пономаренко Наталія
    10%

    Доброго вечора, шановний Євгеній!

    Тоді у Вашому випадку краще всього підготувати усі необхідні для оформлення відстрочки документи (у разі чого) і спокійно собі жити, поки Вами не зацікавиться ТЦК та СП або не вручать повістку на вулиці.

    Для доведення права на відстрочку в ТЦК Вам потрібно буде:

    1. Оновити облікові дані в Реєстрі військовозобов'язаних, пройти медичну комісію (ВЛК) на придатність до служби і отримати військовий квиток або тимчасове посвідчення замість військового квитка з відміткою про взяття на облік та про відстрочку.

    2. Подати (бажано одразу) заяву на відстрочку до якої додати нотаріально посвідчені копії наступних документів:

    • довідки МСЕК та пенсійного або іншого посвідчення про отримання виплат по інвалідності;
    • свідоцтва про народження;
    • свідоцтва про народження матері;
    • свідоцтва про смерть батька Вашої матері чи інший документ, який пояснює чому його немає.
    • пенсійного посвідчення бабусі (щоб довести непрацездатність за віком);
    • витяги з Реєстру територіальної громади про проживання за однією адресою;
    • іноді також в нагоді стає нотаріально посвідчена заява матері про відсутність інших осіб, які по закону зобов'язані її утримувати або документи, які підтверджують факт розлучення / смерть Вашого батька тощо.

    За наявності цього документа в принципі проблем бути не має.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Євгене!

    Маєте право на відстрочку за абзацем 11 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Ваша підстава виглядає наступним чином:

    "які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;".

    Отже, оскільки Ваша матір не має окрім Вас інших працездатних осіб, які ідповідно до закону зобов'язані її утримувати, право на відстрочку у Вас 100%.

    Відповідно до чинного законодавства непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;».

    Тепер щодо оформлення відстрочки.

    По-перше, оскільки Вам вже 28 років, то Вашим ВОД повинно бути або тимчасове посвідчення або військовий квиток. Тому при явці до ТЦК Вас буде притягнуто до адмінистративної відповідальності у вигляді шрафу на суму 850 грн. за статтею 210 КУпАП.

    По-друге, Вам буде потрібно подати до ТЦК заяву про оформлення Вам відстрочки та додати до неї нотаріально завірені копії Вашого свідоцтва про народження; посвідчення інваліда, пенсійного посвідчення інваліда або довідки МСЕК Вашої матері; пенсійного посвідчення Вашої бабусі; документа, що підтверджує відсутність чоловіка та батька у Вашої матері (свідоцтво про розлучення, свідоцтво про смерть).

    Якщо Ви не маєте бажання йти до ТЦК, то й не потрібно цього робити до того моменту, поки Вам особисто не вручать повістку.

    Отримати відстрочку у будь який інший спосіб: через адвоката або юриста, надсиланням заяви з документами засобами поштового зв'язку Вам не вдасться, оскільки обов'язковою вимогою є проходження ВЛК.

    Отже, коли в Вас з'явиться потреба у явці до ТЦК Ви повинні подати до останнього заяву з підтверджуючими документами. Заяву необхідно зареєструвати у ТЦК. Для цього її необхідно зробити у двох примірниках на одному з которих представник військомату повинен проставити підпис, дату та вхідний номер. Заяву обов'язкового потрібно подати до початку проходження Вами ВЛК. Якщо ТЦК буде відмовлятися приймати заяву, Ви можете направити її Укрпоштою замовним листом з описом вкладення. Зворотнє повідомлення Укрпошти про отримання ТЦК Вашого листа буде для Вас належним доказом того, що Ви повідомили ТЦК про своє право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    25.1%

    ВІТАЮ ВАС, пане ЄВГЕНІЙ! До оформлення відстрочки в ТЦК - теоретично так, підлягаєте. Чи маєте право на відстрочку? - Так, однозначно маєте право на відстрочку. Чи радив би ходити до ТЦК ? - Ні. Не радив би. Бо буває різне з людьми, у яких є навіть 1000500 % законне право на відстрочку. Бо нажаль маємо справу з "вуличними наперсточниками" чи "каталами", в яких перетворилося "відреформоване ТЦК", повернувшись до традицій воєнкоматів... власне як і з відреформованою поліцією, яка дуже швидко освоїла методику роботи старого ДАІ.

    Якщо все ж потрібно буде піти до ТЦК, то Ви маєте знати, що формально Ви порушили строк обміну приписного посвідчення на військовий квиток і не встали на військовий облік військовозобов"язаних за віком з 27 років, а тому на Вас можуть накласти штраф за ст. 210 КУпАП.

    Тому, якщо у Вас немає потреби у відстрочці та виїзді за межі України, Вам бажано з ТЦК все ж не пересікатися, бо жодній іншій формі відповідальності Ви не підлягаєте, але від протиправних дій ніхто не застрахований.

    Живіть собі і піклуйтесь про маму та бабусю. Якщо все ж отримаєте повістку, то Вам самому треба вирішувати чи йти в такому випадку, чи продовжувати ігнорувати ТЦК. В будь-якому разі наявність у Вас права на відстрочку - виключає можливість інкримінування Вам ухилення від мобілізації як кримінально караного діяння, тобто злочину, адже у Вас по закону є право на відстрочку, а право дає ЗАКОН, а не воєнком.

    По закону, відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати

    Такі чоловікиу зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Для отримання відстрочки кожен громадянин України зараз проходить ВЛК, заповнює свої дані в паперовому вигляді у картці обліку (дані про сімейний стан, освіту тощо) на підставі яких їх працівник ТЦК має внести в базу "Оберіг", яким обізвали Єдиний державний реєстр військовозобов"язаних, призовників та резервістів.

    Після проходження ВЛК і надання права на відстрчку начальником ТЦК, мають оформити та видати або військовий квиток, або у разі відсутності бланків - тимчасове посвідчення замість військового квитка.

    До заяви про відстрочку слід додати копії документів, якими вона підтверджується. Нотаріальні копії дійсно краще теж зробити і взяти їх замість оригіналів. Бо як каже нам влада у ТЦК працюють люди обмежено придатні після фронту, контузій та таке інше... Тож чого від них таких чекати - нікому не відомо... Ще з"їдять чи пошкодять оригінали у приступі бажання мобілізувати когось... Тож оригінали усіх документів окрім паспорта залишаємо вдома, а із собою беремо нотаріальні та звичайні копії (можна зробити з нотаріальних для солідності) таких документів:

    • документа, що підтверджує інвалідність (довідки МСЕК, пенсійного посвідчення про отримання пенсії по інвалідності або іншого посвідчення про отримання виплат по інвалідності від соцзахисту);
    • свідоцтва про народження (Ваше та матері);
    • документи, що підтверджують проживання за однією адресою (довідка сільради, старости, міськвиконкому тощо) або копії сторінок паспорта з пропискою / реєстрацією або витяги з Реєстру громади про місце проживання;
    • документи, що підтверджують відсутність у Вашої мами чоловіка (свідоцтво про розірвання шлюбу, про смерть чоловіка тощо);
    • нотаріально посвідчена заява матері на підтвердження того, що є інші особи, які зобов"язані її по закону утримувати.

    Розповсюджена схема в ТЦК - не прийняти заяву на відстрочку або пообіцяти прийняти потім, відправити на ВЛК, а потім одразу вручити бойову повістку, розвівши руками і пославшись на волю начальника ТЦК, яку прям як волю Бога не можна відмінити та переглянути.

    Тому, якщо відмовляються реєструвати заяву на відстрчоку - одразу припиняємо усі доброзичливі моменти спілкування, походи на ВЛК, а вживаємо заходи щодо належного підтвердження звернення до ТЦК за відстрочкою.

    Таким підтвердженням може бути:

    • відмітка канцелярії ТЦК на Вашому екземплярі про її прийняття (штамп) або хоча б підпис та ПІБ відповідальної особи.

    або

    • відмітка працівника ТЦК, який прийняв у Вас заяву при оновленні даних

    або

    • повідомлення про отримання рекомендованого листа та опис вкладення з відміткою УДППЗ "Укрпошта", які були надіслані та отримані ТЦК.

    або хоча б роздруківка про направлення заяви про відстрочку (з накладеним Вашим електронним цивфровим підписом) на електронну поштову адресу ТЦК, вказану на сайті Міністерства оборони України (це крайній варіант, коли вже ТЦК свідомо ігнорує усі спроби надати їм заяву , в тому числі якщо повернувся конверт з пошти за закінченням строку зберігання).

    КОПІЮ ЗРАЗКА ЗАЯВИ ПРО ВІДСТРОЧКУ ЗА НАЛЕЖНОЮ ФОРМОЮ - ДОДАЮ ДО ЦІЄЇ ВІДПОВІДІ у файлі формату Word.

    З повагою, юрист-правозахисник Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Мені 28 років. У мене мама інвалід 2-Ї групи. Є справка МСЕК (видана пожиттєво). Склад сім'ї : Бабуся 86 років, мама і я. Чи маю я право на відстрочку?

    Так, маєте повне право на відстрочку, але потрібно довести факт відсутності інших осіб, зобов'язаних відповідно до законодавства здійснювати постійний догляд.

    Наявність у Вашої матері 2 групи інвалідності надає Вам відстрочку на підставі абзацу 11 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Норма щодо підстави для отримання відстрочки:

    На травень 2023 року: "...які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи...".

    На січень 2024 року: "...які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати...".

    Таким чином, зараз надзвичайно важливим для отримання відстрочки виступає обов'язок довести відсутність інших осіб, здатних здійснювати догляд.

    Якщо так, як це підтвердити при зустрічі з ТКЦ?

    Це буде не складно, але залежить від того, скільки часу Ви маєте. Для початку потрібно звернутися до РАЦСу із завою про надання інформаціїї про кількість записів щодо Вашої матері про народження дітей. Отримаємо просту відписку, що вони такої інформації не дають. Далі - потрібно поїхати до нотаріуса та завірити заяву про наявність у Вашої матері лише Вас як єдиного сина та доглядальника.

    Маю тільки приписне. Грошову допомогу на маму отримує бабуся.

    За це буде штраф - 1700 грн.

    Загалом у будь-якому випадку приблизний алгоритм Ваших дій за нинішньої ситуації наступний:

    1. Звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) краще за місцем реєстрації (однак якщо за місцем реєстрації можливостей немає, можна і за місцем фактичного проживання) для постановки на військовий облік та проходження медичної комісії.

    Оскільки Вам більше 28 років, то Вам потрібно клопотати про отримання військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов'язаного.

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    2. Ви повинні бути готовими, що Вас притягнуть до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку - стаття 210 КУпАП.

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    3. На медичну комісію із собою обов'зково візьміть перелік всіх необхідних документів, у першу чергу медичних, які підтверджують Вашу історію хвороби (за наявності).

    Ідти до ТКЦ самостійно бажання та потреби не маю (ні офіційна робота, ні виїзд за кордон мене не цікавлять). Дякую!

    Тоді чудово, часу для оформлення всіх документів більш, ніж достатньо. Спробуйте запропонований мною алгоритм дій - РАЦС, залежно від відповіді - нотаріус.

    Справа в тому, що редакція поданого і вже відкликаного законопроєкту 10378 була краща у цьому відношенні, адже згідно з ним особа самостійно обирала собі доглядальника. Зараз треба доводити факт відсутності інших осіб.

    Поки будете займатись цим питання, вже буде поданий новий законопроєкт і будемо бачити, що він передбачатиме.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня, Євгеній!

    Чи маю я право на відстрочку?

    При Ваших умовах - Ви маєте стовідсоткове право на відстрочку!

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

    • заява про відстрочку
    • військово-обліковий документ
    • свідоцтво про народження
    • копія паспорта мами
    • документ про інвалідність мами
    • свідоцтво про розірвання шлюбу мами
    • пенсійне посвідчення бабусі
    • свідоцтво про смерть дідуся
    • акт обстеження житлово - побутових умов сім`ї

    Але скоріш за все в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашої мами інших осіб які за законом зобов'язані її утримувати (чоловік, інші діти). Це питання вже вирішене на рівні Міністерства юстиції, яке своїм листом вказало, що довідок і витягів про відсутність інших родичів не існує.

    Як варіант Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають саме для Вас. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку. Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

    Подавати заяву до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного

    Якщо так, як це підтвердити при зустрічі з ТКЦ?

    Найкращим доказом буде відмітка у військовому квитку або довідка з ТЦК про оформлення відстрочки.

    Якщо до ТЦК не має бажання йти - можете при зустрічі з ТЦК надати нотаріальну копію довідки МСЕК Вашої мами та повідомити про наявність у Вас відстрочки.

    Проте, в реаліях нашого часу, навіть, особи які оформили відстрочку можуть отримати повістку.

    Маю тільки приписне.

    У Вашому віці потрібно мати військово-обліковий документ військовозобов'язаного це військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    За порушення правил військового обліку скоріш за все Вам доведеться сплатити штраф 850 грн за статтею 210 КУпАП

    Якщо буде намір оформити відстрочку - разом із заявою про відстрочку Вам потрібно буде подати заяву про отримання військового квитка.

    Грошову допомогу на маму отримує бабуся.

    Яку саме допомогу отримує бабуся?

    Якщо Ваша мама згідно довідки МСЕК потребує постійного догляду - Ви можете переоформити отримання допомоги на себе та оформити відстрочку за підставою, яка не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків.

    Згідно абзацу 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    В такому разі Вам потрібно отримати Акт встановлення факту здійснення догляду або переоформити отримання грошової допоги на себе. У зв'язку із віком бабусі - проблем з переоформлення не повинно бути.

    Ідти до ТКЦ самостійно бажання та потреби не маю (ні офіційна робота, ні виїзд за кордон мене не цікавлять).

    Без належно врученої повістки під особостий підпис - йти до ТЦК не потрібно.

    Поважною причиною для неявки за повісткою є хвороба, яка документально підтверджена (лікарняний, довідка про стаціонарне лікування)

    Проте, в будь-якому разі Вам варто зайнятися підготовкою документів для отримання відстрочки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України