Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 15 січня 2024, питання №100200 600₴

Право на відстрчку від мобілізації. якщо матір інвалід 2 групи

Доброго дня,
підкажіть чи мають право на відстрочку від мобілізації обидва брати віком 33 та 47 років, якщо в них мати є інвалідом 2 групи по зору. Зареєстровані всі як ВПО за однією адресою. Ще є заміжня донька, яка зареєстрована за іншою адресою, можливо це має значення.
Якщо брати мають право на відстрочку, то який порядок їх дій при зустрічі з представниками ТЦК.
Та чи є сенс заключити договір з адвокатом на представлення їх інтересів на випадок неправомірних дій з боку представників ТЦК.

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас.

    Ні, на жаль, але в даній ситуації ні один з них не має право на відстрочку на даний момент при наявності доньки.

    Наявність у матері 2 групи інвалідності - абзац 11 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Норма щодо підстави для отримання відстрочки:

    На травень 2023 року: "...які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи...".

    На січень 2024 року: "...які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати...".

    Таким чином, зараз надзвичайно важливим для отримання відстрочки виступає обов'язок довести відсутність інших осіб, здатних здійснювати догляд. Тому у Вашому випадку по даному абзацу їм буде складно, оскільки в першу чергу є донька.

    Можливий варіант - оформлення за матірʼю постійного догляду - абзац 10 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Право на отримання відстрочки від мобілізації за абзацом 10 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" мають особи, які зайняті постійним доглядом. Особливість даного абзацу є те, що він не вимагає відсутності інших осіб або доведення цього факту.

    Але для даної підстави Ви повинні мати висновок ЛКК про потребу в постійсному догляді або це може бути в МСЕК довідці.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду.

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Для відстрочки по догляду Вам бажано спільно проживати.

    Якось так.

    З радістю буду готовий надати відповіді на додаткові питання

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Катерина!

    Згідно статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Така підстава на відстрочку має наступне визначення:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Як, бачите, у даній підставі є умова надання відстрочки за наявності інвалідності ІІ групи у матері, тільки у тому випадку, якщо не має інших працездатних осіб, які б відповідно до чинного законодавства зобов'язані були її утримувати (мається на увазі матеріальне забезпечення). Такими особами вважаються повнолітні діти та другий із подружжя.

    Обов'язок чоловіка закріплений в Коституції та у Сімейному кодексі.

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.

    Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    У відповідності із Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    Отже, оскільки в матері чоловіків є ще донька працездатного віку, то вона вважається такою, яка зобов'язана утримувати свою непрацездатну матір. Те, що вона зареєстрована за іншою адресою, або проживає в іншому місті, або має свою родину і т.д. в даному випадку ролі не грає. Тому отримати відстрочку за цією підставою чоловікам не вдасться.

    Інший вихід з ситуації оформлювати відстрочку за абзацем 10 вищезгаданної статті, який передбачає постійний догляд.

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Проте це, звісно, буде можливо тільки для одного з чоловіків, другий залишеться без підстави для відстрочки.

    Якщо розглядати виїзд за кордон, то тут, станом на зараз також є певні труднощі, оскільки при перетині кордону прикордонники вимагають довідку з ТЦК про відстрочку.

    Щодо заключення договіру з адвокатом, то це виключно на Ваш розсуд. Оскільки іноді це дійсно допомагає, а іноді зводить ситуацію до ще більшого загострення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у вашому випадку, цілком логічно , що відстрочку буде мати право хтось один з братів.

    У вашому випадку можно спробувати виїхати за кордон, чи хочаб вивезти когось одного з братів після чого повернутися і оформити іншому догляд.. таким чином ви збережете всих двох.

    Для перетину кордону потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Довідка впо про одне місце реєстрації.

    Коли виходите, мама повертається назад, звертається до сімейного лікаря і отримає направленням на ЛКК після комісії повинні видати довідку лкк про потребу постійного догляду.

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження довідка лкк про потребу постійного догляду (можливо перегляньте довідку МСЕК там може бути теж зазначено потребу у постійному догляді.)

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки. Таким чином ви збережете обох. Маю всі необхідні знання та навички для юридичного супрооду з ваших питань.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України