Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 лютого 2024, питання №101510 240₴

Чи може університет змусити заплатити за навчання?

Вітаю, моя сестра вчиться в університеті за контрактом і в вересні минулого року (на початку навчального року) виїхала з країни. Ми думали що через неоплату, відсутність на заняттях, незакриту сессію її просто відрахують і на цьому взаємодія з університетом закінчится. Але зараз дзвонили з універу і просили оплатити за минулий семестр, хоча сестра не приймала участь в навчальному процессі і не закрила сессію. Я навчався в цьому університеті і просто перестав ходити на пари, ніяких проблем не було.
Що буде якщо не заплатити? Чи може університет змусити заплатити через суд? І як слід вчинити у даній ситуації?

(фото контракту прикладаю)

Відповіді юристів (2)

    Мамай Ірина Євгеніївна
    25%

    ВІтаю,

    Умови договору говорять про те, що сестра могла повідомити про небажання вчитися до початку навчального року і тоді нарахування коштів за навчання припинилося б. Оскільки вона просто не ходить на пари - її відрахуюють за неуспішність в 1 семестрі, однак звісно, що оплатити вона повинна. Оскільки контракт розривається за згодою сторін (там так написано). Навчальні послуги надані були, а те, що сестра не вчилася - це її проблеми. Наслідок ненавчання - це відрахування, однак сплата за навчання повинна відбутися за надані послуги. Стягнути в судовому порядку можуть.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75%

    Доброго дня, Євгене!

    Той факт, що Ваша сестра не відвідувала заняття та не закрила сессію не звільняє її від сплати за надання освітніх послуг, оскільки ВНЗ відповідно до договору їй ці послуги надав. Те, що Ваша сестра ними не скористалася - не є проблемою ВНЗ.

    Якщо сестра переїхала та не планувала закінчувати навчання вона повинна була розірвати договір з ВНЗ, написавши заяву про відрахування.

    Відповідно до статті 46 Закону України "Про вищу освіту":

    Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти.

    "1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого закладу освіти;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    Особа, відрахована із закладу вищої освіти до завершення навчання за освітньою програмою, отримує академічну довідку, що містить інформацію про результати навчання, назви дисциплін, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС. Зразок академічної довідки затверджує центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки".

    У договорі Вашої сестри з ВНЗ зазначено наступне:

    Пункт 2.

    !) Виконавець зобов'язаний надати одержувачу освітню послугу на рівні стандартів вищої освіти.

    Пункт 3.

    Виконачвець має право вимагати від замовника своєчасно вносити плату за освітню послугу.

    Пункт 4.

    1) Замовник зобов'язаний своєчасно вносити плату за освітню послугу.

    Щодо стягнення коштів у судовому порядку, то так, це можливо. ВНЗ має право подати позов до суду про стягнення заборгованності.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України