Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

08 лютого 2024, питання №101778 400₴

Законопроєкт 10449 звільнення стрковиків які терміни звільнення

Законопроєкт 10449 звільнися строковиків, які терміни цього звільнення. Коли я зможу попасти до дому?

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    7.5%

    Доброго дня, нажаль це поки законопроект, що воно з цього вийде треба чекати. Якщо приймуть, звільнення буде масовим а потім мобілізація. Так що, ви одразу проце дізнаєтесь.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.5%

    Доброго дня, Владиславе!

    Наразі відбулося тільки перше читання законопроекту. Тепер до другого читання, яке, скорше за все, відбудеться у кінці лютого будуть вноситись правки. Після другого читання Президент ще повинен підписати закон, а вже після того він набере чинності через один місяць.

    У прікінцевих положеннях законопроекту зазначено, що:

    "Військовослужбовці, які проходили строкову військову службу, звільняються з військової служби у запас, у строки визначені Указом Президента України про звільнення у запас, але не пізніше 6 місяців з дня набрання чинності цим законом".

    Отже, якщо законопроект буде прийнятий та підписаний Президентом саме у такій редакції, то ви потрапите додому максимум через 6 місяців, після того, як закон набере чинності. Якщо у кінці лютого він буде прийнятий у другому читанні, то Президент повинен його підписати упродовж 15 днів, через місяць після цього він набере чинності - це станеться десь у квітні. Отже максимум до листопада Ви повинні бути звільнені у запас.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень законопроєкту №10449

    1. Цей Закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування, крім положень частини 4 та 5 статті 6 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та положень частини шостої статті 1, частини другої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем його опублікування.

    2. Установити що:

    1) під час дії Указу Президента України від 24.02.2022 № 65/2022 “Про загальну мобілізацію” (зі змінами), затвердженого Законом України від 03.03.2022 № 2105-ІХ:

    військовослужбовці, які проходили строкову військову службу, звільняються з військової служби у запас у строки, визначені Указом Президента України про звільнення у запас, але не пізніше шести місяців з дня набрання чинності цим Законом. На таких осіб не поширюється дія частини п’ятої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та такі особи після звільнення не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою."

    ВИСНОВОК

    Якщо законопроєкт 10449 приймуть у тій редакції, що існує на даний час - то Закон набере чинності через 1 місяць після його прийняття та опублікування.

    Військовослужбовці строкової служби повинні бути звільнені у запас протягом 6 місяців з дня набрання чинності даного Закону.

    Строковики не підлягатимуть мобілізації протягом 6 місяців після звільнення

    З повагою, Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Турчин Ярослав Александрович
    27.5%

    ВІТАЮ ВАС пане ВЛАДИСЛАВ! Коли вирішить Президент та Міністр оборони, бо закон є закон, а остаточне рішення приймає саме орган військового управління, видаючи відповідний наказ на підставі Указу Президента.

    Але це точно буде не раніше листопада 2024 року за існуючої редакції законопроекту № 10449 від 30.01.2024, яку змінювати як я розумію ніхто не планує і не дозволить.

    Можливо все ж влада Вам дозволить Новий 2025 рік зустріти у колі сім"ї. І якщо війна та мобілізація продовжиться у 2025 році, з травня - червня 2025 року Вас зможуть знову мобілізувати або притягувати до відповідальності за порушення правил обліку. Звісно якщо потім не приймують якісь зміни у закон, які дадуть можливість мобілізувати одразу, обгрунтовуючи це потребами фронту.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.5%

    Вітаю Вас!

    Законопроєкт 10449 звільнися строковиків, які терміни цього звільнення. Коли я зможу попасти до дому?

    На даний момент законопроєкт містить наступне посилання:

    "...2. Установити що:

    військовослужбовці, які проходили строкову військову службу, звільняються з військової служби у запас у строки, визначені Указом Президента України про звільнення у запас, але не пізніше шести місяців з дня набрання чинності цим Законом. На таких осіб не поширюється дія частини п’ятої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та такі особи після звільнення не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою..."

    Таким чином, строковики будуть звільнені у строки, визначені Указом Президента України, але не пізніше шести місяців з дня набрання чинності Законом. Враховуючи, що чинність він набере орієнтовно 1 квітня, до ВИ МАЄТЕ БУТИ ЗВІЛЬНЕНІ ДО 01 ЖОВТНЯ 2024 РОКУ. Ось такими є реальні строки. Після звільнення протягом 6 місяців Ви не підлягатимете мобілізації.

    Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України