Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 13 лютого 2024, питання №102136

Звільнення по договору ЦПХ

Доброго дня шановні колеги. Підкажіть будь ласка ,як краще зробити. Хочу звільнитися працюю по договору ЦПХ. Цікавить питання заборгованності по зарплатні за минулуй місяць,а також майже пів місяца поточного. Коли очікувати борги по зарплатні при звільненні?
За якою статтею краще або яка є можливість для данного договору звільнитися? На жаль договору на руках на маю і працюю онлайн.
Заздаледь вдячна. Олександра м.Київ

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович

    Цивільне-правовий договір - це угода між громадянином і організацією (підприємством тощо) на виконання першим певної роботи (а саме: договір підряду, договір доручення тощо), предметом якого є надання певного результату праці, але за цього виду договору не виникають трудові відносини, на які поширюється трудове законодавство.

    Порядок розірвання договору визначається договором та актами цивільного законодавства.

    Відповідальність виконавця роботи за порушення договору насамперед встановлюється самим договором (пеня, штраф тощо), а також нормами цивільного законодавства.

    Олександра Клієнт 2 місяці тому

    тобто на підставі цього можуть не виплатити зарплатню?

    Богун Сергій Павлович

    У Вас в договорі передбачено порядок надання послуг та оплата за них. Наскільки я розумію послуги, що надавалися Вами закривалися Актами виконаних робіт.

    • Олександра Клієнт 2 місяці тому

      на жаль не знаю ,як ці моменти закривають

      • Богун Сергій Павлович

        В такому разі Вам зобов'язані сплатити всі суми, що передбачені умовами договору на момент його припинення (розірвання).

        • Олександра Клієнт 2 місяці тому

          Дякую Вам за допомогу!

          • Богун Сергій Павлович

            Будь -ласка

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 2 місяці тому

    Юрист, м. Суми, 30 років досвіду

    По договору ЦПХ особа повинна бути підприємцем, сплачувати податки.

    Якщо це не так, будь-які вимоги у суді виключені, бо не грунтуються на законі, тобто будуть незаконними. Перспективу мають неформальні перемовини та врегулювання, що не виключає для Вас ризики сплати штрафів державі, несплачених податків тощо.

    Вазагалі - перед тим, як приймати рішення - радьтеся з юристом до, а не після. І не забувайте включити до ціни наданих послуг (реалізованих товарів) гонорар юриста і майбутніх можливих спорів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України