Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нотаріат, 20 лютого 2024, питання №102516

Может ли жена-инвалид претендовать на моё имущество?

Здравствуйте.
Такой вопрос: мне 22 года, у меня есть своя квартира, которую подарили родители, я единственный владелец на данный момент.
Недавно решил жениться на однокурснице. Есть нюанс: она инвалид. Родителям она не очень нравится, отговаривают меня, так как считают, что она хочет выйти замуж, чтобы получить жилплощадь типа если она инвалид, то даже если не совместно нажитое имущество, то она в случае возможного развода может на что-то претендовать. Я люблю свою невесту, тем не менее, для успокоения хотелось бы узнать, нет ли каких-то подводных камней в данной ситуации. Спасибо.

Відповіді юристів (2)

    Богун Сергій Павлович

    В Вашому випадку квартира належить Вам на праві особистої приватної власності і не буде предметом поділу при розлученні.

    Більш того вона набута у власність до шлюбу.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Поділу підлягає тільки спільна сумісна власніть. У Вашому випадку квартира належить виключно Вам по договору дарування.

    Відповідно до статті 57 Сімейного кодексу України, не підлягає поділу майно, що є особистою приватною власністю дружини чи чоловіка.

    До такого майна належить:• майно набуте дружиною чи чоловіком до шлюбу;• майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;• майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали чоловіку чи дружині особисто;• житло, набуте чоловіком чи дружиною за час шлюбу внаслідок його приватизації в порядку передбаченому законом;• земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України;• речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;• премії та нагороди, одержані за особисті заслуги;• кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка належала дружині чи чоловіку, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди;• страхові суми, одержані за обов’язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, які були особистою приватною власністю дружини чи чоловіка.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України