Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 26 березня 2024, питання №104426

Оплата кредиту який брали онлайн

Добрий день, таке питання: брали кредит на суму 5 тисяч грн, в онлайн банку, просрочення платежу 33 дні, і вже сума до сплати 10200 грн. Звонять третім особам, вимагають повернення кредиту. Залякують. На реструктуризацію не погоджуються, погрожують судом! Що робити в даному випадку? Немає зараз можливості сплатити за кредит, але від нього не відмовляються!

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Ви повинні обов'язково сплачувати проценти за користування кредитними коштами. Щодо процентів у зв'язку з простроченням платежів, то на це банківська установа немає права у період дії воєнного стану.

    На час дії на території України воєнного стану законодавством України не передбачено скасування нарахування відсотків за користування кредитними коштами, а отже таке нарахування є правомірним і позичальник має сплачувати тіло кредиту та нараховані відсотки.

    Законом № 2120 внесено зміни до ЦК України, а також до Закону № 1734, які передбачають, що починаючи з 24 лютого 2022 року та у період дії в Україні воєнного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов’язання за відповідним договором, до позичальника не можуть бути застосовані штрафні санкції за таке прострочення.

    Відтак, громадяни не несуть відповідальність перед фінансовою (кредитною) установою, якщо прострочать зобов’язання за кредитом:

    - у випадку прострочення зобов’язань за кредитом не буде нараховано штрафні санкції, зокрема штраф, пеня та інші платежі, які вказані у кредитному договорі;

    - кредитор не має права підіймати процентну ставку за користування кредитом у випадку невиконання зобов’язань. За винятком, коли договір передбачає встановлення змінюваної процентної ставки;

    - всі штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані з 24.02.2022 року за прострочення виконання зобов’язань за кредитним договором, підлягають списанню.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мельничук Яна Вікторівна

    Доброго дня. Пораджу сплачувати, оскільки подача позову до суду буде правомірна

    з судових прецедентів: суд на боці кредитора щодо тіла кредиту та процентів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України