Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 березня 2024, питання №104491 240₴

Вʼїзд в Україну іноземцям

Я народився у СРСР в Україні. Виїхав за кордон з батьками ще у 1989 р. Маю громадянство держави ЄС. Хочу відвідати Україну. У моєму закордонному паспорті записане місце народження Ukraine. Я чув, що можуть бути складнощі при виїзду з України. Я чоловік 57років.

Відповіді юристів (10)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Можно вважати що у вас ніколи не було громадянства України, вам нічого не загрожує. Тим паче ви заїдите і виїдите по закордонному паспорту країни ЄС. Ні яких проблем не повинно бути.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анатолію!

    Якщо я не помиляюсь, Ви здається вже ставили таке питання на сайті.

    У Вашому випадку навряд чи виникне проблема подвійного громадянства. Проте, це питання підлягає вивченню після отримання більш детальної інформації з приводу отримання Вами громадянства ЄС та ознайомлення з міграційними документами.

    Якщо Ви не отримували український паспорт, а натомість маєте лише документи, які підтверджують Ваше європейське громадянство, то я не бачу у Вас причин переживати за проблеми, які гіпотетично могли би виникнути у цьому випадку.

    Ви є громадянином іншої країни, а отже, не несете перед Україною військового обов'язку. Тобто, Ви точно не є військовозобов'язаним, а значить мобілізувати Вас не можуть ні за яких обставин. Закон дозволяє мобілізацію іноземних громадян лише за їх добровільним бажанням.

    Інша справа, якщо Ви все ж таки у свої 16 років встигли отримати український паспорт або паспорт СРСР і маєте його досі.

    Вже в такому випадку Ви маєте подвійне громадянство, яке Україною наразі не визнається. Відповідно до цього при перетині кордону України Ви можете вважатися громадянином України, й тому можете теоритично підлягати постановці на облік в ТЦК та подальшій мобілізації, якщо у Вас немає підстав для відстрочки.

    Хоча й імовірність такого повороту подій маловирогідна, я би рекомендував Вам ще до виїзду в Україну показати свої документи спеціалісту, аби він допоміг Вам визначити всі можливі ризики в'їзду в Україну.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    ВІТАЮ ВАС, пане АНАТОЛІЙ!

    Нажаль, дійсно останнім часом таке трапляється. Оскільки правоохоронні органи України та й державний апарат загалом за останні 20 років значно деградував, а європеїзація лише робиться на рівні імітації та розкрадання кредитів і допомоги ЄС та МВФ, то дуже часто зараз від правоохоронців, прикордонників та ін. можновладців доводиться людям чути - "Докажіть", "А як ви докажете". Тобто фактично витираються ноги об Конституцію України, міжнародне право в якому чітко визначено, що людина нікому нічого не має доводити, тим більше свою невинуватість у чомусь.

    Але таке є, а обов"язки державного апарату та тягар доказування - перекладаютсья на плечі людей. Тому попереджаю, що Ви можете зіштовхнутися з такою ситуацією в Україні або на кордоні при виїзді, і доведеться виборювати своє право на виїзд в судах України, оскаржуючи протиправні дії прикордонників.

    Звісно, що якщо Ви виїхали в 1989 році, то ніхто Ваші дані ні в яких архівах не знайде і Ви дійсно не можете вважатися громадянином України, адже нагадаю, що ніякої України в 1989 році не було. Була Українська РСР, правонаступництво з якою наразі визнається сучасною Україною лише в параметрах права на майно УРСР, в іншому ж політичний режим на законодавчому і науково-історичному рівні затвердив концепцію з 2014 року, що Україна - правонаступниця Української Народної Республіки Грушевського, Винниченка та Петлюри, а також Української Держави Скоропадського, але ніяк не СРСР чи УРСР.

    Тож, автоматично паспорт громадянина України у 1992 році та пізніше Ви могли отримати лише проживаючи постійно на території України на момент видачі паспортів. Оскільки цього не було, то Ви не є громадянином України. Але знову-таки повторю, що можливо це Вам доведеться доводити в суді, бо ті хто стоїть зараз на кордоні, не дуже відзначаються юридичною грамотністю та гнучким розумом.

    По ідеї, оскільки відбитків Ваших пальців немає у базах даних України, в тому числі в Єдиному державному демографічному реєстрі, то база "Аркан" прикордонників Вас не може ідентифікувати як особу з громадянством України.

    Причепитися звісно можуть до будь-кого. Але для цього у Вас як у громадянина є Консул та Посол в Україні. Тож можете спокійно звертатися до них за допомогою та сприянням.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Анатолій Клієнт 30 днів тому

      Дякую за вашу відповідь. Тоді ще одне маленьке питання: якщо я при перетинанні кордону України показую свій іноземний паспорт ЄС і на митниці туди ставлять штамп про вʼїзд, не означає це автоматично, що українська прикордонна служба визнає мене іноземцем?? Якщо так, тоді як може та сама митниця під час виїзду з України мати якісь питання що до іншого громадянства??

      • Турчин Ярослав Александрович

        Ні, не означає. Було дуже багато випадків на практиці, коли впускали українців з подвійним громадянством по іноземному паспорту в Україну, а при спробі виїзду за межі за іноземним паспортом - повідомляли, що вони громадяни України... ще й штрафували за порушення правил перетинання кордону.

        Вибачте за порівняння, але тут принцип як з німецькою вівчаркою гарно навченою. Яка злодія впустить в житло, подивиться на протиправність дій і потім не випустить при намаганні злодія полишити пограбовану оселю. Звісно Ви не злодій, як і інші громадяни України, але прикордонники точно вівчарки, які нікого не випускають, не обтяженого владою та зв"язками в Україні.

        Перетин кордону громадянином України по паспорту іншої країни є незаконним діянням та підпадає під ознаки ст.204-1 КУпАП: Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.Диспозицією ч. 1 ст. 204-1 КУпАП передбачено відповідальність, зокрема і за спробу перетинання державного кордону України в пункті пропуску через державний кордон України без відповідних документів.Тому якщо під час перетину кордону пред'явити для паспортного контролю на виїзд з України, будучи громадянином України, паспорт громадянина іншої країни для виїзду за кордон, і не пред'явити одного з документів, які визначені Законом України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» також можна очікувати адміністративну відповідальність.

        Звісно Ви не є громадянином України, що при бажанні доведете в суді, але ж ризик протиправних речей є, адже у людей з подвійним громадянством такі проблеми останні роки були. При цьому відомості про перетин кордону ніхто не зберігає більше 3-5 років, тому доказати що не були в Україні після цього - доволі складно. Лише в судовому порядку шляхом витребування документів з відповдіних органів влади. А це час і морока.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви з 1989 року не в'їзжали до України по українським документам , не оформляли українські біометричні документи (закордонний паспорт та ID-картку ) навряд чи у Вас є українське громадянство.

    Згідно статті 3 ЗУ "Про громадянство"

    Громадянами України є:

    1) усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України;

    2) особи, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних чи інших ознак, які на момент набрання чинності Законом України "Про громадянство України" (13 листопада 1991 року) проживали в Україні і не були громадянами інших держав;

    3) особи, які прибули в Україну на постійне проживання після 13 листопада 1991 року і яким у паспорті громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року органами внутрішніх справ України внесено напис "громадянин України", та діти таких осіб, які прибули разом із батьками в Україну і на момент прибуття в Україну не досягли повноліття, якщо зазначені особи подали заяви про оформлення належності до громадянства України;

    4) особи, які набули громадянство України відповідно до законів України та міжнародних договорів України.

    Особи, зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, є громадянами України з 24 серпня 1991 року, зазначені у пункті 2, - з 13 листопада 1991 року, а у пункті 3, - з моменту внесення відмітки про громадянство України.

    Тому, якщо Ви виїхали за кордон ще в 1989 році та не оформляли українських документів - Ви не маєте громадянства України. Якщо до Вас будуть запитання зі сторони прикордонників - просто повідомляйте, що не маєте громадянства України. У Вас немає обов'язку доводити відсутність громадянства, а от у прикордонників є обов'язок довести наявність громадянства, як підставу для відмови у перетині кордону.

    Як правило, відстежують наявність другого громадянства шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Проте, вони будуть проводити пошук лише за ПІБ. Тому якщо Ви не оформляли біометричні документи - ІD картку або біометричний закордонний паспорт (адже в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність, того що у Вас виявлять громадянство України практично дорівнює нулю.

    Майте на увазі, що під час дії воєнного стану перетин кордону може бути ускладениний посиленими перевірками документів, тому якщо нагальної необхідності в перетині кордону немає - краще відкласти подорож. Загалом перетин кордону як лотерея, адже ніхто не застрахований від неправомірних дій зі сторони прикордонників.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за наявність двох громадянств на території України не передбачено.

    Але, у разі виявлення подвійного громадянства, одне з яких – України, то така особа у відносинах із Україною вважається громадянином України. В такому випадку право на виїзд за межі України Ви матимете як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону.

    Тому, подумайте чи готові Ви в разі неправомірних дії прикордонників звертатись до суду чи до консульства, адже на даний час ніхто стовідсоткової гарантії на безперешкодний перетин кордону не дасть.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Анатолій Клієнт 30 днів тому

      Дякую за вашу відповідь. Тоді ще одне маленьке питання: якщо я при перетинанні кордону України показую свій іноземний паспорт ЄС і на митниці туди ставлять штамп про вʼїзд, не означає це автоматично, що українська прикордонна служба визнає мене іноземцем?? Якщо так, тоді як може та сама митниця під час виїзду з України мати якісь питання що до іншого громадянства??

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка!

        Якщо Вам поставлять штамп, це означає що Вам дозволили в'їзд як іноземцю. Можливо перед цим Вас попросять пройти процедуру фіксації біометричних даних (включно із відбитками пальців та цифровою фотографією).

        Проте, під час виїзду Вам можуть повідомити, що у них виникли сумніви щодо Вашого громадянства, а прикордонник який дозволив Вам в'їзд не провів належну перевірку даних, тощо.

        Як правило, з в'їздом до України менше проблем чим з виїздом.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Так, періодично такі питання зв'являється на сайті. На останнє я надавав відповідь про те, що ризик, хоч і невисокий, але є. Сказати точну ймовірність у відсотках неможливо. Розвиток ДПСУ також не стоїть на місці і вони постійно удосконалюються. Тим паче, про місце народження у свідоцтві, до Вас явно будуть питання по цьому.

    За позицією Державної прикордонної служби України:

    "...Згідно законодавства України подвійне громадянство (тобто громадянство України та ще однієї, або декількох країн) в Україні не допускається. Особа, яка має декілька громадянств, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважається громадянином України. Підстави втрати та припинення громадянства України визначені у статтях 18 та 19 Закону України «Про громадянство». У будь-якому випадку громадянство припиняється в день видання відповідного указу Президента України. Отже, використовувати паспорт громадянина іншої країни для перетину державного кордону України на законних підставам мають фізичні особи після видання Указу Президента України про втрату такими особами громадянства України..."

    Але у Вас, як на мою точку зору, ризики взагалі мінімальні. Ви не в'їздили на територію України за українським паспортом, не здавали біометрію і так далі. Тому чи можна Вас взагалі вважати громадянином України, це велике питання.

    Все має бути добре.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Місце народження та громадянство абсолютно різні речі.

    Якщо Ви громадянин країни ЄС та не маєте громадянства України жодних проблем в Україні у Вас не буде.

    Якщо Ви маєте громадянство України то в Україні, Ви будете розглядатися як громадянин України оскільки Конституції України подвійного громадянства не передбачає.

    Теоретичні ризики у Вас для виїзду з України у Вас будуть.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України