Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 07 квітня 2024, питання №105046

Обідня перерва сторожа у садку

Добрий день. Я працюю сторожем у садку 24 години. Мені не дозволяють у будні виходити за територію підприємства пообідати. У садку немає чайника і немає мікрохвильової печі, щоб розігріти їжу. чи правомірні дії керівника, позбавляючи мене права на обідню перерву. Дякую за відповідь

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Алла!

    Стаття 66 КЗпП (Кодекс законів про працю). Перерва для відпочинку і харчування.

    "Працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. Перерва не включається в робочий час. Перерва для відпочинку і харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години після початку роботи.

    Час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку.

    Працівники використовують час перерви на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.

    На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації".

    З повагою, адвокт Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович місяць тому

    Юрист, м. Суми, 30 років досвіду

    Мікрохвильовка не є корисною для здоров*я, тому ця обставина відкидається. З чайником згоден.

    Якщо Вам не подобаються умови праці, міняйте роботу.

    Я не бачу проблем у роботодавця погодити з профспілковим органом, а там де його немає - з уповноваженим трудовим колективом працівником (наприклад - з заступником директора) питання затвердження Переліку посад, де за виробничою необхідністю приймання їжі здійснюжться безпосередньо в робочий час.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України